• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 10.9°C / 12.9°C
  3 BF
  66%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  9°C 7.0°C / 10.4°C
  3 BF
  68%
 • Πάτρα
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 14.0°C / 14.0°C
  5 BF
  64%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 8.3°C / 8.9°C
  2 BF
  59%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  4°C 3.9°C / 6.3°C
  3 BF
  87%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 6.8°C / 8.2°C
  1 BF
  66%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  3°C 3.4°C / 3.4°C
  3 BF
  65%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 8.6°C / 8.6°C
  2 BF
  80%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 10.8°C / 13.0°C
  2 BF
  79%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  10°C 9.6°C / 9.9°C
  1 BF
  87%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 13.3°C / 13.4°C
  5 BF
  71%
 • Σκόπελος
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 10.1°C / 10.1°C
  5 BF
  62%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 14.3°C / 14.3°C
  4 BF
  66%
 • Λάρισα
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 7.9°C / 10.6°C
  0 BF
  100%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 9.5°C / 11.0°C
  0 BF
  75%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 12.8°C / 17.7°C
  1 BF
  71%
 • Χαλκίδα
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 11.2°C / 12.7°C
  3 BF
  54%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  8°C 8.3°C / 8.3°C
  2 BF
  68%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 7.5°C / 9.5°C
  1 BF
  74%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  4°C 3.6°C / 3.6°C
  1 BF
  75%
ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ/EUROKINISSI

Κουτσούμπας: Θέλουν την Αλεξανδρούπολη πολεμικό ορμητήριο

 • A-
 • A+

«Το ΚΚΕ δεν περίμενε ούτε την απαράδεκτη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία πριν από δυόμισι μήνες, δηλαδή την τυπική έναρξη του ιμπεριαλιστικού πολέμου, ούτε την επικύρωση της Ελληνοαμερικανικής Συμφωνίας προχτές από τη Βουλή, για να αναδείξει τους κινδύνους που απορρέουν για τον λαό μας, ιδιαίτερα για τον λαό της Αλεξανδρούπολης, από αυτές τις επικίνδυνες εξελίξεις.»

Το παραπάνω τόνισε ο ο Γ.Γ. της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, στην αποψινή ομιλία του στην Αλεξανδρούπολη, όπου έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για γενίκευση του «ιμπεριαλιστικού πολέμου» που διεξάγεται στο έδαφος της Ουκρανίας «ανάμεσα σε δύο αντίπαλα στρατόπεδα, της Ρωσίας και των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ». Απέδωσε «αυτή τη σφοδρή ιμπεριαλιστική σύγκρουση» η οποία όπως είπε «ξεπερνά τα όρια της Ουκρανίας και μπορεί ανά πάσα στιγμή να προκαλέσει την ενεργοποίηση και άλλων θερμών εστιών στα Βαλκάνια, στη Μέση Ανατολή, στη Βόρεια Αφρική, στον Περσικό Κόλπο», στο «ποια μονοπώλια, ποιων χωρών, θα έχουν το πάνω χέρι στη μοιρασιά των αγορών, του ορυκτού πλούτου, της ενέργειας, των εδαφών και του εργατικού δυναμικού, των αγωγών και του δικτύου μεταφοράς εμπορευμάτων».

Σκιαγραφώντας το διαμορφωθέν σκηνικό στην Ευρώπη έκανε λόγο μεταξύ άλλων για συγκέντρωση τεράστιας δύναμης πυρός, για γιγάντιες καθημερινές στρατιωτικές ασκήσεις, για συνέχιση και αναβάθμιση της αποστολής σύγχρονων αμερικανικών και άλλων ΝΑΤΟϊκών οπλικών συστημάτων στην Ουκρανία, για πολεμική προετοιμασία χωρών με υπέρογκες στρατιωτικές δαπάνες και εξοπλισμούς, για απειλές χρήσης πυρηνικών όπλων, εκτιμώντας ότι «κανείς δεν μπορεί να λέει δεν είδα, δεν άκουσα».

Ο γ.γ. της ΚΕ του ΚΚΕ, επανέλαβε την απαίτηση ακύρωσης οποιασδήποτε νέας αποστολής ελληνικών στρατιωτικών μονάδων, καθώς όπως είπε «έχει ήδη ζητηθεί από Έλληνες μόνιμους στρατιωτικούς να μετακινηθούν μαζί με άλλες νατοϊκές δυνάμεις προς το πολεμικό μέτωπο στην Ουκρανία». Απευθυνόμενος στην κυβέρνηση ζήτησε απάντηση ως προς τις δεσμεύσεις της στο πλαίσιο των ΝΑΤΟϊκών υποχρεώσεών της, τις μονάδες από τις οποίες απέσυρε στρατιωτικό υλικό για να σταλεί στην Ουκρανία και αν «θα στείλει και νέους στρατευμένους, κληρωτούς, εκτός από μόνιμα στελέχη στο σφαγείο των πολεμικών συγκρούσεων».

Για τις βάσεις και το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης

Αναφερόμενος στην ελληνοαμερικανική αμυντική συμφωνία, την οποία όπως είπε ψήφισε η κυβέρνηση και το ΠΑΣΟΚ και προετοίμαζε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, χαρακτήρισε επιθετικό το περιεχόμενό της, σημειώνοντας πως κανείς δεν μπορεί να μιλά για ανταλλάγματα για να ρίξει στάχτη στα μάτια του λαού. Ειδική αναφορά έκανε στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης λέγοντας πως ο πόλεμος της Ουκρανίας επιβεβαίωσε όσα πολύ έγκαιρα το ΚΚΕ είχε αναδείξει:

«Ότι ο σχεδιασμός για το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης δεν αφορά απλά μια επιπλέον ιδιωτικοποίηση, όπως συμβαίνει με τα υπόλοιπα αεροδρόμια, τα λιμάνια της χώρας μας. Αφορά στη μετατροπή του σε ΑμερικανοΝΑΤΟϊκή βάση, η οποία θα υπηρετεί τους συνολικούς σχεδιασμούς των Αμερικανών στην περιοχή… Ότι η αξιοποίηση της περιοχής της Αλεξανδρούπολης είναι κρίσιμης σημασίας, λόγω της γειτνίασής της με την περιοχή του Εύξεινου Πόνου και ότι σημαίνει αυτό για την περιοχή της Κριμαίας και της Ουκρανίας…Ότι από το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης οι Αμερικάνοι και το ΝΑΤΟ, μπορούν ταυτόχρονα να ελέγχουν τα Στενά του Ελλησπόντου και να συντονίζουν επιχειρήσεις πέρα από αυτά. Μαζί βέβαια με τις δυνατότητες που έχει το λιμάνι της πόλης σας στον ελλιμενισμό Αμερικάνικων πλοίων, που δεν έχουν άλλα λιμάνια της χώρας μας. Το ίδιο ισχύει για τις συγκοινωνιακές υποδομές και το δίκτυο οδικών αξόνων της ευρύτερης περιοχής, οι οποίες λειτουργούν συμπληρωματικά στο να αποτελέσει το λιμάνι στρατηγικό κόμβο για την ταχεία και αρκετά ασφαλή μεταφορά προσωπικού, πολεμικού υλικού και εμπορευμάτων προς το βορρά και όχι μόνο…».

Χαρακτήρισε ιδιαίτερα προκλητικά τα όσα είπε ο υπουργός Εξωτερικών στη Βουλή για τη στήριξη της κύρωσης της ελληνοαμερικανικής συμφωνίας και τα όσα προβλέπει για τη Θράκη ότι δηλαδή «… η κυβέρνηση της ΝΔ ήθελε η Αλεξανδρούπολη να μετατραπεί σε στρατιωτικό πολεμικό ορμητήριο», μετατρέποντας ουσιαστικά όπως είπε τη χώρα και σε στόχο αντιποίνων, το οποίο όπως δήλωσε επιβεβαιώνεται από την εκτόξευση απειλών από τη Ρωσία με ειδική αναφορά στην Αλεξανδρούπολη.

«Ο υπουργός Εξωτερικών, ως ατόφιο φερέφωνο του πρωθυπουργού του, μας λέει ξεδιάντροπα ότι η κυβέρνηση της ΝΔ ήθελε η Αλεξανδρούπολη να μετατραπεί σε στρατιωτικό πολεμικό ορμητήριο. Μόνο που καταπίνει τη γλώσσα του και δεν μας λέει την ουσία, ότι αυτό που λέει και κάνει η κυβέρνηση μετατρέπει αυτόματα τη χώρα μας και σε στόχο αντιποίνων!», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Κουτσούμπας.

«Φιέστες» και «μεγάλα λόγια»

Μιλώντας για το νέο τερματικό σταθμό υγροποιημένου φυσικού αερίου LNG, έκανε λόγο για «κυβερνητικές φιέστες» και για «μεγάλα λόγια…», όπως «όταν διαφημίζονταν από τα τότε κυβερνητικά επιτελεία, η κατασκευή των αγωγών φυσικού αερίου. Δύο αγωγοί φυσικού αερίου, ένας σε λειτουργία και ένας υπό κατασκευή, περνάνε από τη Θράκη, όμως εσείς το ξέρετε, το ζείτε πως ο λαός εξακολουθεί να ζει σε συνθήκες ενεργειακής φτώχειας. Μάλιστα η περιοχή της Θράκης, κρατάει τα πρωτεία στον τομέα αυτό…Δύο αγωγοί φυσικού αερίου και οι λαϊκές οικογένειες δεν απόκτησαν πρόσβαση στο φυσικό αέριο ποτέ…».

Ο κ. Κουτσούμπας αναφέρθηκε και στο σχεδιασμό για την προστασία του περιβάλλοντος και την «πράσινη μετάβαση» κάνοντας λόγο για «βολικό πρόσχημα για να προχωρήσουν στην απολιγνιτοποίηση στη Δυτική Μακεδονία, να απαξιώσουν δηλαδή το λιγνίτη, μια σημαντική εγχώρια και φτηνή πηγή ενέργειας. Τώρα οι ίδιοι σχεδιασμοί τρέχουν στο όνομα της απεξάρτησης από το ρωσικό φυσικό αέριο και την αντικατάστασή του από το υγροποιημένο και πανάκριβο αμερικανικό φυσικό αέριο LNG…», είπε συμπληρώνοντας ότι ο νέος τερματικός σταθμός «θα προκαλέσει πρόσθετα προβλήματα στο ευαίσθητο περιβάλλον του Θρακικού Πελάγους…». Επανέλαβε τις προτάσεις του ΚΚΕ για άμεση και πλήρη επαναλειτουργία των λιγνιτικών μονάδων την κατάργηση του λεγόμενου ευρωπαϊκού τέλους διοξειδίου του άνθρακα, την κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής, των ειδικών φόρων και του χρηματιστηρίου ενέργειας, την εγκατάλειψη των κυρώσεων κατά της Ρωσίας, που εκτινάσσουν το κόστος του φυσικού αερίου, υπογραμμίζοντας ότι «τελικά αυτό που επείγει είναι επιτέλους να αξιοποιηθούν όλες οι πηγές ενέργειας που διαθέτει η χώρα μας και να πάψει επιτέλους η ενέργεια να αποτελεί εμπόρευμα».

Τέλος ο γ.γ. της ΚΕ του ΚΚΕ δήλωσε ότι στην περιοχή του Έβρου «φαίνονται και οι συνέπειες των επιλογών, λόγω της ΕΕ που έκανε η χώρα στον αγροτικό τομέα με αποτέλεσμα την εξάρτησή της από εισαγωγές σε προϊόντα που θα μπορούσε η ίδια να παράγει και να καλύπτει τις ανάγκες της» αναφέροντας ενδεικτικά τη ζάχαρη, τον ηλίανθο, τα σιτηρά, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί στις δομές υγείας της περιοχής οι οποίες «αδυνατούν να καλύψουν τις αυξανόμενες ανάγκες σε δωρεάν και σύγχρονες υπηρεσίες υγείας… λόγω της υποχρηματοδότησης και της υποστελέχωσής τους… αλλά και των μεγάλων ελλείψεών τους σε εξοπλισμό». Ολοκληρώνοντας την ομιλία που πραγματοποίησε σε ξενοδοχείο της Αλεξανδρούπολης στο πλαίσιο της διήμερης επίσκεψής του στη Θράκη, ο κ. Κουτσούμπας κάλεσε τους πολίτες σε συμπόρευση λέγοντας ότι η πολιτική «δεν φτιασιδώνεται ούτε με τα ψεύτικα μεγάλα λόγια και οράματα όπως της ΝΔ, ούτε με το να αλλάζουν το αλλαγμένο όνομά τους όπως το ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ, ούτε με το να εμφανίζουν ως νέο, την αντιγραφή του παλιού, όπως κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ με την εκλογή του αρχηγού του με ηλεκτρονικές ψηφοφορίες, ως αρχηγικό κόμμα που είναι…».

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
«Αναγκαία όσο ποτέ η λαϊκή παρέμβαση για απεμπλοκή από τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία»
«Να σταματήσει εδώ και τώρα η αποστολή στρατιωτικού υλικού στην Ουκρανία και η χρησιμοποίηση της ελληνικής επικράτειας και των υποδομών της χώρας ως ορμητήριο πολέμου» ζητά ο Δ. Κουτσούμπας.
«Αναγκαία όσο ποτέ η λαϊκή παρέμβαση για απεμπλοκή από τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία»
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Αντιπολεμική παρέμβαση του ΚΚΕ κατά του νατοϊκού εξοπλισμού στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης
Τα μέλη του ΚΚΕ και της ΚΝΕ διαδήλωσαν ενάντια στη μετατροπή του λιμανιού σε πολεμικό ορμητήριο, καθώς και στην εμπλοκή της χώρας μας στα ιμπεριαλιστικά σχέδια.
Αντιπολεμική παρέμβαση του ΚΚΕ κατά του νατοϊκού εξοπλισμού στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Δ. Κουτσούμπας: Oι σελίδες της αιματοβαμμένης ιστορίας του ΝΑΤΟ γράφονται στην Ουκρανία
«Η σωστή πλευρά της ιστορίας είναι ο αγώνας σε κάθε χώρα ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, η πάλη ενάντια στην εμπλοκή της κάθε χώρας σε αυτόν».
Δ. Κουτσούμπας: Oι σελίδες της αιματοβαμμένης ιστορίας του ΝΑΤΟ γράφονται στην Ουκρανία
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Δ. Κουτσούμπας: «Αν κυβέρνηση και σύστημα δεν χρεώνονται την πανδημία τότε ποιος;»
Για πανδημία, ακρίβεια και ουκρανικό μίλησε ο Δημήτρης Κουτσούμπας, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι το κόμμα του δικαιώθηκε από την επιλογή να μην νομιμοποιήσει τον Ζελένσκι και το Αζόφ στη Βουλή.
Δ. Κουτσούμπας: «Αν κυβέρνηση και σύστημα δεν χρεώνονται την πανδημία τότε ποιος;»
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Δ. Κουτσούμπας: «Το κόκκινο γαρύφαλλο του Μπελογιάννη το κρατάει το ΚΚΕ σε όλες τις μάχες»
«Ο Μπελογιάννης κατέχει μια ξεχωριστή θέση ανάμεσα στους αλύγιστους της ταξικής πάλης», είπε ο Δημήτρης Κουτσούμπας, στη σημερινή εκδήλωση στην Αμαλιάδα για τα 70 χρόνια από την εκτέλεση του Νίκου Μπελογιάννη.
Δ. Κουτσούμπας: «Το κόκκινο γαρύφαλλο του Μπελογιάννη το κρατάει το ΚΚΕ σε όλες τις μάχες»
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Ηχηρό «όχι στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο» από ΚΚΕ και Δ. Κουτσούμπα
«Απαιτούμε να σταματήσει η εμπλοκή της χώρας μας. Δε δεχόμαστε να πληρώσει ο λαός τον λογαριασμό του πολέμου», είπε μεταξύ άλλων ο  γ.γ. του ΚΚΕ, από το συλλαλητήριο που έγινε στο Σύνταγμα.
Ηχηρό «όχι στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο» από ΚΚΕ και Δ. Κουτσούμπα

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας