• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  30°C 29.1°C / 31.2°C
  4 BF
  41%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  29°C 25.8°C / 31.2°C
  2 BF
  59%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  31°C 29.0°C / 32.6°C
  1 BF
  48%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.9°C / 27.0°C
  1 BF
  60%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.9°C / 29.1°C
  2 BF
  51%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.3°C / 29.0°C
  1 BF
  68%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  25°C 23.7°C / 25.4°C
  0 BF
  44%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  32°C 32.3°C / 32.3°C
  1 BF
  36%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 26.8°C / 29.3°C
  5 BF
  59%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.9°C / 27.9°C
  3 BF
  53%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  26°C 26.4°C / 26.8°C
  5 BF
  65%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.7°C / 27.9°C
  2 BF
  78%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.9°C / 25.9°C
  0 BF
  73%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 29.5°C / 29.9°C
  0 BF
  39%
 • Λαμία
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 27.5°C / 29.9°C
  1 BF
  44%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.6°C / 26.8°C
  3 BF
  55%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  31°C 29.9°C / 31.1°C
  2 BF
  32%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  29°C 26.3°C / 28.8°C
  2 BF
  58%
 • Κατερίνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 25.7°C / 28.9°C
  1 BF
  74%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  24°C 24.1°C / 24.1°C
  1 BF
  65%

Αντιπολεμικό «ΟΧΙ» στην ελληνοαμερικανική αμυντική συμφωνία στην Πλ. Κλαυθμώνος

 • A-
 • A+

Την εναντίωση τους στη ψήφιση της συμφωνίας για τις νατοϊκές βάσεις, η οποία ψηφίζεται σήμερα στη Βουλή, δηλώνουν με κάλεσμα σε αντιπολεμική-αντιιμπεριαλιστική διαδήλωση στην Πλατεία Κλαυθμώνος, στις 18:30, δεκάδες οργανώσεις και συλλογικότητες της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς και του αναρχικού-αντιεξουσιστικού χώρου.

Σε αντιπολεμικό συναγερμό και σε μαζική συμμετοχή στη διαδήλωση κατά της ελληνοαμερικανικής συμφωνίας για τις βάσεις την Πέμπτη 12 Μάη στις 6.30 μ.μ. στην πλατεία Κλαυθμώνος καλεί ο Αντιπολεμικός Διεθνιστικός Συντονισμός, αλλά και η Αντιπολεμική Πρωτοβουλία των 9 οργανώσεων της Αριστεράς που συνυπέγραψαν την κοινή αντιπολεμική δήλωση, ενώ τη συμμετοχή τους στη διαδήλωση αποφασίζουν μια σειρά σωματεία, συλλογικότητες του κινήματος και οργανώσεις της Αριστεράς και του αναρχικού χώρου. Ανάμεσά τους, η Αναμέτρηση για μια νέα κομμουνιστική Αριστερά και η Ταξική Αντεπίθεση.

Η ανακοίνωση των οργανώσεων της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς

ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΠΤΥΣΤΗ ΕΛΛΗΝΟΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΒΑΣΕΙΣ
ΟΧΙ ΣΤΟΥΣ ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΟΥΣ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΠΟΛΕΜΟΥΣ

ΚΑΜΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΜΠΛΟΚΗ ΣΤΑ ΣΧΕΔΙΑ ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ

ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΕΡΑΠΙΣΗ ΤΗΣ ΕΙΡΗΝΗΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΛΑΪΚΩΝ ΑΝΑΓΚΩΝ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟΥΣ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΥΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΠΙΘΕΣΗ ΤΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ

Στις 12/5 ψηφίζεται στη Βουλή η νέα «αμυντική» συμφωνία ΗΠΑ-Ελλάδας. Το περιεχόμενό της ισοδυναμεί με την επ' αόριστον παραμονή των βάσεων και αναβάθμιση του ρόλου τους στο ελληνικό έδαφος. Είναι μια συμφωνία που φέρνει η κυβέρνηση της ΝΔ έχοντας τη συναίνεση των μνημονιακών-φιλονατοικών δυνάμεων.

Την ίδια στιγμή η Αλεξανδρούπολη μετατρέπεται σε λιμάνι μεταφοράς νατοϊκών στρατευμάτων προς την Ανατολική Ευρώπη. Σε κέντρο διακίνησης υγροποιημένου φυσικού αερίου εταιριών πολυεθνικών κι ελληνικών συμφερόντων.

Ειδικά σε αυτή την περίοδο όπου η παγκόσμια ειρήνη έχει μπει στο στόχαστρο των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων στον αγώνα τους για ηγεμονία, οι κίνδυνοι για το λαό μας είναι μεγάλοι.

Η επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία αποτελεί ένα μεγάλο βήμα κλιμάκωσης του ανταγωνισμού μεταξύ ΗΠΑ/ΝΑΤΟ – ΕΕ και Ρωσίας – Κίνας, μια ιστορική πράξη που σπρώχνει παραπέρα την ανθρωπότητα σε μια εποχή ανοικτών πολεμικών συγκρούσεων για τα συμφέροντα του κεφαλαίου.

Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία αποσκοπεί στην προώθηση των συμφερόντων του ρωσικού καπιταλισμού στην περιοχή της Ουκρανίας και ευρύτερα, με όχημα την αναβίωση του μεγαλορώσικου εθνικισμού και σημείο στήριξης τον αντικομμουνισμό.

Καθοριστικές ευθύνες για την εξέλιξη φέρνουν οι ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ που όλα τα τελευταία χρόνια με επιθετικά σχέδια προωθούν: την περικύκλωση της Ρωσίας άμεσα με την είσοδο στο ΝΑΤΟ όλων των ανατολικών χωρών, όπως και της Κίνας. Την ένταξη στο ΝΑΤΟ της Ουκρανίας, την ενίσχυση του ρόλου των φασιστικών συμμοριών («Δεξιός Τομέας», Τάγμα Αζόφ κ.λπ.) που επεδίωκαν εθνοκάθαρση στην Ουκρανία, την θέση εκτός Νόμου των κομμάτων με αριστερό, εργατικό και κομμουνιστικό προσανατολισμό.

Για τα λαϊκά στρώματα στην χώρα μας οι κίνδυνοι μεγαλώνουν. Η κυβέρνηση της ΝΔ έσπευσε να εμπλακεί στον πόλεμο στέλνοντας στρατιωτικό υλικό στην Ουκρανία και αναγγέλλοντας ακόμα βαθύτερη εμπλοκή. Συντάσσεται πλήρως με την βρώμικη προπαγάνδα ΗΠΑ-ΕΕ. Βάσεις, λιμάνια, θάλασσα και αέρας παραδίδονται στα σχέδια των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ. Η μετατροπή της Αλεξανδρούπολης σε κόμβο για την επίθεση του ΝΑΤΟ προς βορρά, η αξιοποίηση της στρατηγικής βάσης της Σούδας, η ολοένα και πιο έντονη στρατιωτική εμπλοκή, δυναμώνουν τους κινδύνους. Είναι αποτέλεσμα του δόγματος «ανήκομεν εις την Δύσιν» που σήμερα περιλαμβάνει την «στρατηγική σχέση με τις ΗΠΑ» που οικοδόμησε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και αναβαθμίζει περαιτέρω η κυβέρνηση της ΝΔ με την επ' αόριστον παραμονή των βάσεων, φέρνοντας την ελληνοαμερικάνικη συμφωνία για ψήφιση στη Βουλή, την Πέμπτη 12 Μαΐου, αλλά και την παγίωση του αντιδραστικό «άξονα» με το Ισραήλ και την Αίγυπτο, την «ελληνογαλλική συμφωνία» που προβλέπει μέχρι και αποστολή δυνάμεων στο Σαχέλ, τους δυσβάσταχτους εξοπλισμούς που καθιστούν την Ελλάδα «πρωταθλήτρια» σε όλο το ΝΑΤΟ, την αναβάθμιση του μιλιταρισμου !!

Ο αγώνας για να σταματήσει κάθε εμπλοκή στον πόλεμο, για τη μη ψήφιση της ελληνοαμερικάνικης συμφωνίας, το κλείσιμο των βάσεων, την αποχώρηση από το ΝΑΤΟ, την κατάργηση των εξοπλιστικών προγραμμάτων, αποκτούν ζωτική σημασία για την επιβίωση του λαού!

Η κλιμάκωση του πολέμου φέρνει θάνατο, φτώχεια, προσφυγιά, μίσος και εθνικισμούς. Στεκόμαστε στο πλευρό του ουκρανικού λαού που δέχεται επίθεση και στο ρώσικο λαό που υφίσταται τις συνέπειες του πολέμου. Εκφράζουμε την αμέριστη αλληλεγγύη μας στα εκατομμύρια ουκρανούς πρόσφυγες. Καταγγέλλουμε την υποκρισία της κυβέρνησης και της ΕΕ που χωρίζει τους πρόσφυγες σε «καλούς» και «κακούς».

Οι λαοί δεν έχουν τίποτα να χωρίσουν!! Δεν έχουν τίποτα να κερδίσουν από τον ιμπεριαλιστικό ανταγωνισμό.

 • Να μη ψηφιστεί η κατάπτυστη ελληνοαμερικανική συμφωνία για την παραμονή των βάσεων επ' αόριστον στη χώρα μας
 • Να σταματήσουν αμέσως οι πολεμικές επιχειρήσεις στην Ουκρανία. Έξω Ρωσία – ΗΠΑ – ΝΑΤΟ και ΕΕ από την Ουκρανία.
 • Καμιά εμπλοκή της Ελλάδας στον πόλεμο στην Ουκρανία. Με τον αγώνα μας θα μπλοκάρουμε την μηχανή του πολέμου
 • Έξω οι βάσεις, όχι στην μετατροπή της Αλεξανδρούπολης σε ΝΑΤΟϊκό προγεφύρωμα. Έξω η Ελλάδα από το ΝΑΤΟ και διάλυση όλων των στρατιωτικών σχηματισμών. Όχι στους εξοπλισμούς.
 • Όχι στην ευρωπαϊκή δύναμη ταχείας επέμβασης και τον ευρω-στρατό.
 • Ανοιχτά σύνορα, άσυλο και στέγη στους πρόσφυγες από την Ουκρανία και σε κάθε πρόσφυγα. Να καταργηθούν οι αντιπροσφυγικές ευρωπαϊκές συμφωνίες και η Frontex

Καλούμε σε συγκέντρωση την Πέμπτη 12 Μαΐου στην πλατεία Κλαυθμώνος στις 6:30 μμ και πορεία στη Βουλή

Οι Πολιτικές οργανώσεις

ΑΝΤΑΡΣΥΑ
ΑΠΟ (Αντικαπιταλιστική Πολιτική Ομάδα)
ΔΕΑ (Διεθνιστική Εργατική Αριστερά)
ΕΚΚΕ
Πολιτική οργάνωση "Κόκκινο Νήμα"
ΝΑΡ για την Κομμουνιστική Απελευθέρωση
νΚΑ
Ξεκίνημα
ΟΚΔΕ
ΟΚΔΕ Σπάρτακος

 

Ανακοίνωση της Αναμέτρησης για μια νέα κομμουνιστική Αριστερά

Καμία “Ασπίδα Ασφαλείας”: Όχι στην Ελληνοαμερικανική Πολεμική Συμφωνία!

Η κυβέρνηση ΝΔ, με την συναίνεση των υπόλοιπων μνημονιακών κομμάτων, φέρνει προς ψήφιση την Πέμπτη 12/5 την ελληνοαμερικανική αμυντική συμφωνία «Ασπίδα Προστασίας» για την οποία εργάζεται από τις αρχές της διακυβέρνησης της. Η επέκταση της λεγόμενης Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (ΣΑΑΣ/MDCA)  ανάμεσα στην Ελλάδα και στις ΗΠΑ, που προβλέπεται από αυτή τη Συμφωνία, δεν έχει καμιά σχέση με τα συμφέροντα μας, καθώς αντιλαμβανόμαστε τις πιθανές επιπτώσεις του πολέμου στις ζωές μας και ανησυχούμε διαρκώς για τη κλιμάκωση, τη πιθανότητα εμπλοκής και τη διαιώνιση του πολέμου στην Ουκρανία.

Η λεγόμενη “αμυντική” συμφωνία αναβαθμίζει τις ήδη υπάρχουσες βάσεις του ΝΑΤΟ και υποδομές σε όλη τη χώρα: στη Σούδα, στην Αλεξανδρούπολη, στο Στεφανοβίκειο, στο Λιτόχωρο, στη Λάρισα. Ταυτόχρονα δίνει τη δυνατότητα ανά πάσα στιγμή να χρησιμοποιείται η χωρα ως ορμητήριο για τα νατοϊκά συμφέροντα και σχεδιασμούς οποιαδήποτε στρατιωτική και πολιτική υποδομή.

Από το 1952, όταν η αστική τάξη της χώρας την προσέδεσε στο άρμα του Ευρωατλαντικού ιμπεριαλισμού, η Ελλάδα, με τις αμερικανικές βάσεις απ’ άκρη σ’ άκρη, συμμετέχει στις πολεμικές επιχειρήσεις και έχει μετατραπεί σε απέραντο πολεμικό ορμητήριο. Οι αυτοκινητόδρομοι, οι σιδηρόδρομοι, τα λιμάνια και τα αεροδρόμια έχουν τεθεί στη διάθεση των νατοϊκών δυνάμεων για την μεταφορά όπλων και πολεμικού υλικού.

Γνωρίζουμε τι σημαίνουν αυτά: από την Γιουγκοσλαβία το 1999, το Αφγανιστάν το 2001 και το Ιράκ το 2003, μέχρι την Λιβύη το 2011 και την Συρία την τελευταία δεκαετία, όλες οι κυβερνήσεις της χώρας παρέμειναν πιστές στο ίδιο δόγμα υποταγής και συμμετοχής στους φιλοπόλεμους σχεδιασμούς των ΗΠΑ και των συμμάχων τους που σκορπούν τον θάνατο.  Ήδη, με την ρωσική εισβολή και το πόλεμο να μαίνεται στην Ουκρανία, η βάση της Αλεξανδρούπολης αξιοποιείται για την μεταφορά πολεμικού υλικού και στρατιωτών.

Σε αυτό το πλαίσιο, η μη ψήφιση της ελληνοαμερικάνικης συμφωνίας, το κλείσιμο των βάσεων, η αποχώρηση από το ΝΑΤΟ, η κατάργηση των εξοπλιστικών προγραμμάτων συνδέεται με τον αγώνα για να σταματήσει κάθε εμπλοκή στον πόλεμο και αποκτούν ζωτική σημασία για την επιβίωση της κοινωνίας!

Η κλιμάκωση του πολέμου και η στρατιωτικοποίηση σημαίνει θάνατο, φτώχεια, προσφυγιά και έξαρση των εθνικισμών. Στεκόμαστε στο πλευρό του ουκρανικού λαού που δέχεται επίθεση και στους εκατομμύρια Ουκρανούς πρόσφυγες αλλά και στο ρώσικο λαό που υφίσταται τις συνέπειες του πολέμου.

Οι λαοί του κόσμου οφείλουν να πιέσουν προς κάθε κατεύθυνση για την διαφύλαξη της παγκόσμιας ειρήνης και συνεργασίας. Αγωνιζόμαστε για:

 • Να μη ψηφιστεί η κατάπτυστη ελληνοαμερικανική συμφωνία: Όχι στη νέα κούρσα των εξοπλισμών, άμεση μείωση των στρατιωτικών δαπανών, λεφτά για τις ανάγκες των λαών και όχι για τις βιομηχανίες όπλων.
 • Να φύγει η χώρα από τη φιλοπόλεμη συμμαχία του ΝΑΤΟ και να κλείσουντων οι νατοϊκές βάσεις στην χώρα που χρησιμοποιούνται ως ορμητήρια για δολοφονικές επιχειρήσεις
 • Να μπλοκάρουμε κάθε συμμετοχή της Ελλάδας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς
 • Να αποσυρθούν τα ρώσικα και όλα τα ξένα στρατεύματα από την Ουκρανία.

Καλούμε σε συγκέντρωση την Πέμπτη 12 Μαΐου σε: 

Αθήνα, Πλατεία Κλαυθμώνος στις 6.30 μμ και πορεία στη Βουλή

Θεσσαλονίκη, Καμάρα στις 6.30μμ

 

Ανακοίνωση της Ταξικής Αντεπίθεσης

Ενάντια στην ελληνοαμερικανική «Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας»

Έξω οι Βάσεις και το ΝΑΤΟ - Καμία εμπλοκή της Ελλάδας στον Ιμπεριαλιστικό Πόλεμο

[Διαδήλωση 12/5, 18: 30, Πλ. Κλαυθμώνος]

Η ελληνοαμερικανική "Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας", την οποία εσπευσμένα φέρνει προς ψήφιση στη Βουλή η ελληνική Κυβέρνηση στις 12/5 ως εχέγγυο της επίσκεψης Μητσοτάκη στις ΗΠΑ στις 16/5, αποτελεί ορόσημο για τις σχέσεις Ελλάδας ΗΠΑ και την εξέλιξη της ταξικής πάλης στη χώρα. Παρότι δεν αποτελεί κεραυνό εν αιθρία - δεκάδες συμφωνίες ανάμεσα σε ΗΠΑ και Ελλάδα με θέμα τις βάσεις και τους στρατιωτικούς εξοπλισμούς έχουν υπογραφτεί τα τελευταία χρόνια, με τελευταία της πρόσφατη Ελληνοαμερικανική Συμφωνία τον Οκτώβρη του 2021- είναι ωστόσο τέτοιο το περιεχόμενο της όσο και η χρονική συγκυρία στην οποία πραγματοποιείται, ώστε δικαίως θα πρέπει να θεωρηθεί -και αντίστοιχα να αντιμετωπιστεί- από το εγχώριο ανταγωνιστικό κίνημα ως ποιοτική τομή στο καθεστώς της ιμπεριαλιστικής εξάρτησης από τις ΗΠΑ, και ως εκ τούτου ως εξέλιξη που πλήττει στον πυρήνα τους τα ζωτικά συμφέροντα της εργατικής τάξης, του λαού και της νεολαίας.

Αν στην σκληρή εποχή της αμερικανοκρατίας του 1950, στο φόντο του Σχεδίου Μάρσαλ και της αμερικανικής επέμβασης στον Εμφύλιο, οι ΗΠΑ με διμερείς συμφωνίες αποικιακού τύπου εξασφάλιζαν στις ένοπλες δυνάμεις τους τη δυνατότητα, «να εισέρχονται, εξέρχονται, κυκλοφορούν και να υπερίπτανται ελευθέρως εν Ελλάδι και τας χωρικάς της ύδατα», με την τωρινή συμφωνία το διαχρονικό αυτό «ελευθέρας» επεκτείνεται στο δικαίωμα πλέον των ΗΠΑ να χρησιμοποιούν και να αξιοποιούν -επ' αόριστον και κατά το δοκούν - κάθε διαθέσιμο στρατιωτικό σημείο και πολιτική υποδομή στην επικράτεια, αλλά και οποιοδήποτε περιοχή της για στρατιωτική χρήση. Πέρα από τις εύπεπτες διατυπώσεις και τις υποτιθέμενες ασφαλιστικές δικλείδες που υπάρχουν στη Συμφωνία, το ουσιαστικό γράμμα της Συμφωνίας και πολύ περισσότερο το πνεύμα της είναι αυτό ακριβώς. Η νομιμοποίηση των αμερικανικών ένοπλων δυνάμεων και του ΝΑΤΟ να δεσμεύουν εγκαταστάσεις και εδάφη της χώρας για στρατιωτική και -κατά προέκταση- για οικονομική χρήση, αν αναλογιστούμε τη συνάφεια που έχουν τα δύο αυτά επίπεδα, όπως αποδεικνύει η διαδικασία μεταφοράς και πώλησης του υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Αλεξανδρούπολη.

Δεν πρόκειται λοιπόν απλά για μια συμφωνία ανανέωσης του υπάρχοντος καθεστώτος λειτουργίας των βάσεων, ή μόνο για μια συμφωνία δημιουργίας νέων βάσεων και περαιτέρω αξιοποίησης των υφιστάμενων. Η συμφωνία δεν αφορά μόνο τη Σούδα, την Αλεξανδρούπολη, τη Λάρισα, το Στεφανοβίκειο, τον Βόλο, το Λιτόχωρο, την Κάρπαθο, την Ανδραβίδα, το Άκτιο, τον Άραξο και δεκάδες άλλα σημεία που προσδιορίζονται ρητά σε όλη την επικράτεια, αλλά ολόκληρη την χώρα και ως εκ τούτου όλο τον πληθυσμό που ζει στο εσωτερικό της.

Υπό αυτήν την έννοια το περιεχόμενο της Συμφωνίας πάει πολύ πέρα ακόμα και από αυτές τις εξαιρετικά δυσμενείς συμβατικές υποχρεώσεις της Ελλάδας προς το ΝΑΤΟ. Αφορά κάτι πολύ βαθύτερο και δομικό. Πρόκειται για την πλέον εναργή μετατροπή της Ελλάδας σε πολεμικό προγεφύρωμα και στρατιωτικό ορμητήριο των ΗΠΑ. Σε συνθήκες σφοδρής ιμπεριαλιστικής σύγκρουσης, όπως είναι αυτή που συντελείται σήμερα στην Ουκρανία, αυτό πρακτικά σημαίνει την ολοκληρωτική είσοδο της Ελλάδας στον πόλεμο.Για να το πούμε διαφορετικά, η Συμφωνία μετατρέπει επίσημα την Ελλάδα σε εμπόλεμη δύναμη εναντίον της Ρωσίας και του ευρύτερου ιμπεριαλιστικού συνασπισμού του οποίου η τελευταία μαζί με την Κίνα ηγείται. Και υπό αυτήν την έννοια την μετατρέπει ακόμα και με τους όρους του Διεθνούς Δικαίου σε νόμιμο στόχο των αντιπάλων πυρών.

Αυτή ακριβώς είναι η αξία χρήσης της Ελλάδας και του πληθυσμού της για τον αμερικανικό ιμπεριαλισμό. Και αυτήν ακριβώς την αξία χρήσης πουλάει η ελληνική αστική τάξη και το κράτος της στους Αμερικανούς πάτρωνες της, ευελπιστώντας αφενός να προσποριστεί κάποια ψίχουλα από τη λεία των αφεντικών της ή κάποιους πόντους στον ανταγωνισμό της με την Τουρκία, και αφετέρου να θωρακίσει την εξουσία της, σε μια συγκυρία που η πολυεπίπεδη κρίση την απειλεί με πλήρη αποσταθεροποίηση: Την αξία χρήσης της εργατικής τάξης και του λαού ως κρέατος για τα κανόνια, την αξία χρήσης της χώρας ουσιαστικά ως βομβιστή αυτοκτονίας για τα συμφέροντα των ιμπεριαλιστών και των εν Ελλάδι υποτακτικών τους. Με διαφορετικές μορφές και εντάσεις αυτό ακριβώς το εφιαλτικό «δούναι και λαβείν» με τον Ιμπεριαλισμό, αποτέλεσε το πλαίσιο πάνω στο οποίο συγκροτήθηκε ιστορικά ο ελληνικός κρατικοκαπιταλιστικός σχηματισμός, το πλαίσιο πάνω στο οποίο επέβαλλε την εξουσία του και αναπτύχθηκε. Και σήμερα 100 χρόνια μετά την Μικρασιατική Καταστροφή και την κατάρρευση της Μεγάλης Ιδέας που την συνόδευε, το πλαίσιο αυτό οδηγεί νομοτελειακά σε ακόμα μεγαλύτερες κοινωνικές και οικονομικές καταστροφές. Εξέλιξη που ασφαλώς, όπως και τότε, δεν θα αποτελέσει «προδοσία», αλλά συνειδητή ταξική επιλογή του εγχώριου συστήματος εξουσίας, όπως ήταν αντίστοιχα λίγα χρόνια πριν, τα μνημόνια και η μετατροπή της χώρα σε ειδική οικονομική ζώνη και σε κάτεργο φθηνής και πειθαρχημένης εργασίας.

Ως εργάζόμενοι/ες, καταπιεσμένοι/ες, αγωνιστές/τριες που βιώνουμε την ανέχεια, την εκμετάλλευση και την καταστολή, αντιλαμβανόμαστε πολύ καλά τι σηματοδοτεί η συμφωνία για το εν εξελίξει ανελέητο ταξικό πόλεμο που βιώνουμε. Για το πώς επενεργεί και συμπληρώνει η ολοκληρωτική μετατροπή της Ελλάδας σε πολεμικό ορμητήριο του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ την επίθεση στα χαμηλά μας μεροκάματα και στα -ανύπαρκτα πια- εργασιακά και κοινωνικά μας δικαιώματα, για το πώς παροξύνει η πλήρης εμπλοκή της Ελλάδας στον πόλεμο, τον εθνικισμό, τον μιλιταρισμό, την κρατική τρομοκρατία και τον κοινωνικό εκφασισμό.

Σήμερα λοιπόν, την στιγμή που ώρα ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος μαίνεται και ο πυρηνικός αλληλοεκβιασμός εντείνεται, η πάλη για το κλείσιμο των νατοϊκών βάσεων και για την έξοδο της Ελλάδας από το ΝΑΤΟ και κάθε ιμπεριαλιστικό οργανισμό αποτελεί πιο εύγλωττα από ποτέ ζωτικό κοινωνικό διακύβευμα. Ένα διακύβευμα κυριολεκτικά ζωής ή θανάτου.

Το σύνθημα ΟΧΙ ΣΤΟΝ ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΟ ΠΟΛΕΜΟ που πρέπει να ακουστεί πάνδημα στη χώρα συνδέεται οργανικά με αυτές τις στοχεύσεις και οριοθετούν - μαζί με τα κεντρικά συνθήματα προτάγματα «Ψωμί, Υγεία, Παιδεία, Ελευθερία» - στην παρούσα στιγμή τα αντίπαλα ταξικά μέτωπα και τις αντιτιθέμενες ταξικές στρατηγικές στην ελληνική κοινωνία: από τη μια το μέτωπο της εργατικής τάξης, του λαού και της νεολαίας, το μέτωπο της ζωής, της ειρήνης, της αλληλεγγύης και της προόδου και από την άλλη το μέτωπο του ελληνικού κράτους και κεφαλαίου, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, το μέτωπο του πολέμου, της φτώχειας, της καταστολής, της φασιστικοποίησης, της πολιτιστικής και αξιακής παρακμής.

Αυτή η ιστορικού χαρακτήρα αντίθεση για την ελληνική κοινωνία θέτει σήμερα πιο εμφατικά από ποτέ την ανάγκη επαναστατικής υπέρβασης της.

Ταξική Αντεπίθεση (Ομάδα Αναρχικών και Κομμουνιστ(ρι)ών)

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Κόμματα και οργανώσεις της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς για τον πόλεμο στην Ουκρανία
Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, το ΝΑΡ και το ΕΕΚ, μεταξύ άλλων οργανώσεων, καταδικάζουν την «ιμπεριαλιστική εισβολή» στην Ουκρανία, που είναι αποτέλεσμα του «ανταγωνισμού ΗΠΑ-Ρωσίας», και απαιτούν να μην εμπλακεί η χώρα μας σε...
Κόμματα και οργανώσεις της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς για τον πόλεμο στην Ουκρανία
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
ΝΑΡ: Εκδήλωση για τη στάση της Κομμουνιστικής Αριστεράς στον πόλεμο
Οι οργανώσεις της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς, ΝΑΡ για την Κομμουνιστική Απελευθέρωση και νεολαία Κομμουνιστική Απελευθέρωση πραγματοποιούν εκδήλωση με θέμα τον πόλεμο στην Ουκρανία, την Τετάρτη 2 Μαρτίου,...
ΝΑΡ: Εκδήλωση για τη στάση της Κομμουνιστικής Αριστεράς στον πόλεμο
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Αντιπολεμική-αντιιμπεριαλιστική διαδήλωση σήμερα στην Αθήνα
Μετά τις χθεσινές αντιπολεμικές διαδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν πανελλαδικά από την ΑΝΤΑΡΣΥΑ, το ΝΑΡ και τη νΚΑ, σειρά έχει η Αθήνα. Διαδήλωση στις 6 μ.μ. στα Προπύλαια για «το σταμάτημα του ιμπεριαλιστικού...
Αντιπολεμική-αντιιμπεριαλιστική διαδήλωση σήμερα στην Αθήνα
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
«Καμία εμπλοκή της χώρας μας στην αιματοχυσία του ουκρανικού λαού»
Όσο περνάν οι ώρες, αποδεικνύεται πως ο πόλεμος, αιματοκυλά όχι μόνο το λαό και τις εθνότητες αυτές της Ουκρανίας, αλλά απειλεί και τους λαούς της Ευρώπης και του κόσμου ολόκληρου!», αναφέρει το ΚΚΕ(μ-λ)
«Καμία εμπλοκή της χώρας μας στην αιματοχυσία του ουκρανικού λαού»
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
17 οργανώσεις της αντικαπιταλιστικής Αριστεράς: Η σιγή νεκροταφείου δεν πέρασε!
«Η "καραντίνα" των πολιτικών και δημοκρατικών δικαιωμάτων σε νεολαία, λαό και εργαζόμενους ΔΕΝ ΠΕΡΑΣΕ», υπογραμμίζουν με κοινή τους ανακοίνωση οι 17 πολιτικές οργανώσεις της μαχόμενης Αριστεράς.
17 οργανώσεις της αντικαπιταλιστικής Αριστεράς: Η σιγή νεκροταφείου δεν πέρασε!
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
«Πίστωση χρόνου» εν όψει «επίθεσης στα λαϊκά δικαιώματα»
Μέσα από τα κείμενα της προσυνδιασκεψιακής διαδικασίας, το κόμμα της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς υπογραμμίζει την επικινδυνότητα της περιόδου από την παρατεταμένη κρίση αναπαραγωγής του συστήματος και την...
«Πίστωση χρόνου» εν όψει «επίθεσης στα λαϊκά δικαιώματα»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας