• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 21.4°C / 25.6°C
  3 BF
  54%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  24°C 21.3°C / 24.5°C
  2 BF
  78%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  24°C 21.0°C / 23.8°C
  0 BF
  70%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  19°C 18.9°C / 18.9°C
  0 BF
  72%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 19.1°C / 20.9°C
  0 BF
  83%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  23°C 20.7°C / 23.2°C
  1 BF
  62%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  18°C 18.4°C / 19.5°C
  2 BF
  59%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.6°C / 22.6°C
  1 BF
  63%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  24°C 22.7°C / 24.7°C
  5 BF
  65%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 20.1°C / 23.9°C
  3 BF
  60%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.8°C / 24.9°C
  4 BF
  60%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.6°C / 24.6°C
  2 BF
  70%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  24°C 24.5°C / 24.5°C
  2 BF
  71%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 19.9°C / 21.2°C
  0 BF
  88%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  24°C 20.5°C / 24.4°C
  0 BF
  62%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 23.8°C / 24.8°C
  2 BF
  59%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 20.8°C / 25.4°C
  0 BF
  60%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  21°C 21.1°C / 21.1°C
  2 BF
  67%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  22°C 20.7°C / 23.9°C
  2 BF
  91%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  19°C 19.1°C / 19.1°C
  2 BF
  70%
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΜΠΕΛΤΕΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Επιστροφή στο ΠΑΣΟΚ και στον πράσινο ήλιο

 • A-
 • A+
Η βάση του κόμματος αποφάσισε την επαναφορά της ιστορικής ονομασίας και του ιστορικού συμβόλου, ενώ ιδιαίτερα μαζική ήταν η συμμετοχή στις κάλπες για τα όργανα και τους συνέδρους, φτάνοντας κατά τις πρώτες εκτιμήσεις τις 170 χιλιάδες ψηφίσαντες.

ΠΑΣΟΚ με σήμα τον πράσινο ήλιο… Με την ισχυρή επιβεβαίωση της βάσης, το ιστορικό σύμβολο και η ιδρυτική ονομασία του κόμματος επιστρέφουν και πάλι στη Χαριλάου Τρικούπη, χωρίς όμως ταυτόχρονα να εγκαταλείπονται το Κίνημα Αλλαγής και το εγχείρημα της διεύρυνσης που είχε ξεκινήσει η αείμνηστη Φώφη Γεννηματά. Αυτό επιτυγχάνεται με τον συνδυαστικό τίτλο ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής που αναμενόταν να επικρατήσει συντριπτικά κατά τις χθεσινές αμεσοδημοκρατικές διαδικασίες, στις οποίες η υψηλή -πέραν των προσδοκιών που είχε θέσει η ηγεσία- συμμετοχή του κόσμου (περίπου 170 χιλιάδες) ερμηνεύτηκε ως επιτυχής επισφράγιση της προσπάθειας για επαναφορά της δημοκρατικής παράταξης στις ρίζες της.

Σύμφωνα δε με τις εκτιμήσεις που έκαναν κορυφαίοι κομματικοί παράγοντες, μετά το κλείσιμο της κάλπης, η μαζική ανταπόκριση των πολιτών στο κάλεσμα «να πάρουν το κόμμα στα χέρια τους» ισοδυναμεί με μια πρώτη επιβράβευση στο μέχρι τώρα εγχείρημα της ανασυγκρότησης του χώρου.

Επιπλέον, κατά τις ίδιες αναλύσεις, μεταφράζεται ως ένα μήνυμα περαιτέρω ώθησης για τη δυσκολότερη συνέχεια εν όψει του συνεδρίου στις 20 Μαΐου αλλά κυρίως των ευρύτερων πολιτικών εξελίξεων, στο φόντο της διενέργειας εθνικών εκλογών το αργότερο σε έναν χρόνο από σήμερα. Εκτός του εμβλήματος και του ονόματος, εξελέγησαν οι 4.600 σύνεδροι και οι νέες τοπικές και νομαρχιακές οργανώσεις σε όλη τη χώρα. Από τη Νέα Σμύρνη όπου ψήφισε, ο Νίκος Ανδρουλάκης έκανε λόγο για «γιορτή της αναγέννησης» και «ψήφο εμπιστοσύνης» στη νέα προσπάθεια «για μια δυνατή δημοκρατική παράταξη και για κόμμα θεσμικό προοδευτικό, δημοκρατικό που θα αγωνίζεται καθημερινά απέναντι στην αδικία και στην αναξιοκρατία».

Παρατράγουδα

Στα πιο αξιοσημείωτα «παρατράγουδα» της ημέρας εντάσσονται η παραίτηση του προέδρου της εφορευτικής επιτροπής για τον Νομό Χανίων, Μανούσου Λιονάκη, ο οποίος κατήγγειλε μη τήρηση του αδιάβλητου των προβλεπόμενων διαδικασιών, αλλά και η γκρίνια από ψηφοφόρους, ιδίως σε εκλογικά κέντρα μεγάλων αστικών περιοχών, λόγω έλλειψης ατόμων στις εφορευτικές, με συνέπεια ουρές και καθυστερήσεις. Είναι δε ενδεικτικό ότι η ψηφοφορία παρατάθηκε επίσημα ώς τις 20.00 και σιωπηρά ώς τις 21.00 όπου σημειωνόταν προσέλευση εκλογέων.

Στο μεταξύ, με ιδιαίτερη ικανοποίηση υποδέχτηκαν στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ την παρέμβαση του Κώστα Σημίτη, με την οποία εκφράζει ανοιχτά τη στήριξή του στον νέο πρόεδρο του κόμματος και στον τρόπο με τον οποίο πολιτεύεται, για πρώτη φορά από την ανάληψη των καθηκόντων του τον περασμένο Δεκέμβριο. Σε άρθρο του στην εφημερίδα «Τα Νέα» ο πρώην πρωθυπουργός δείχνει καθαρά να επικροτεί την αντιπολιτευτική γραμμή του κ. Ανδρουλάκη, περιγράφοντας θετικά τις σοσιαλδημοκρατικής αντίληψης θέσεις του αλλά και την εξειδίκευσή τους για ζητήματα όπως η ενεργειακή κρίση, η οικονομία και η κοινωνική στέγη.

Οπως τονίζει χαρακτηριστικά ο κ. Σημίτης, «σοσιαλδημοκρατία σημαίνει δημιουργική αντιμετώπιση των προβλημάτων. Η περιγραφή των στόχων του Κινήματος Αλλαγής στις πρώτες δημοσιεύσεις της ηγεσίας του είναι ένα βήμα στη σωστή κατεύθυνση. Οι δημοσιεύσεις αυτές είναι ένδειξη ότι στην Ελλάδα το Κίνημα Αλλαγής αποτελεί μια σημαντική και ελπιδοφόρα προσπάθεια. Από τα κείμενα αυτά προκύπτει ότι η επεξεργασμένη και δημιουργική πολιτική θα αποτελέσει έναν από τους κύριους στόχους του Κινήματος. Η προσπάθεια αυτή είναι ιδιαίτερα χρήσιμη για να καλλιεργηθεί η συναίσθηση ότι στην πολιτική αντιπαράθεση χρειάζεται ένα διαρκώς βελτιούμενο πρόγραμμα και όχι τα πολλά και ωραία λόγια».

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Τα μηνύματα της «πράσινης» κάλπης
Τα τρία ποιοτικά δεδομένα, πέραν της μαζικότητας της προσέλευσης, στα οποία εστιάζουν στο επιτελείο της Χαριλάου Τρικούπη ● Με ποσοστό 95% η επιστροφή στον πράσινο ήλιο, θα ξεπεράσει τις 180 χιλιάδες η...
Τα μηνύματα της «πράσινης» κάλπης
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Προσυνεδριακές προετοιμασίες
Το συνέδριο και το δημοψήφισμα για το όνομα στις 8 Μαΐου βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνεδρίασης της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛΛ. ● Σκληρή απάντηση της Χαριλάου Τρικούπη στις αιχμές Τσίπρα για «γκρίζες ζώνες» στις...
Προσυνεδριακές προετοιμασίες

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας