• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 11.7°C / 14.0°C
  1 BF
  78%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  11°C 9.8°C / 12.8°C
  3 BF
  87%
 • Πάτρα
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 13.0°C / 14.3°C
  3 BF
  75%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 8.9°C / 10.0°C
  1 BF
  92%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  10°C 9.6°C / 9.9°C
  3 BF
  81%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 9.6°C / 10.0°C
  1 BF
  97%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 6.2°C / 6.4°C
  1 BF
  94%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 11.3°C / 11.3°C
  1 BF
  85%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 13.8°C / 15.8°C
  3 BF
  83%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 11.2°C / 12.9°C
  3 BF
  88%
 • Ερμούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 14.0°C / 14.4°C
  4 BF
  64%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 10.7°C / 10.7°C
  3 BF
  67%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  16°C 15.8°C / 15.8°C
  3 BF
  85%
 • Λάρισα
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 10.9°C / 12.8°C
  0 BF
  100%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 11.5°C / 13.3°C
  1 BF
  83%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 15.8°C / 16.0°C
  3 BF
  72%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 11.9°C / 13.8°C
  1 BF
  78%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 9.3°C / 11.6°C
  0 BF
  72%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 10.3°C / 13.4°C
  1 BF
  100%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 7.4°C / 7.4°C
  1 BF
  93%
EUROKINISSI/ ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΠΥΡΟΥΝΗΣ/

Αλ. Τσίπρας: Σχέδιο για το πρόβλημα στέγασης 

 • A-
 • A+

Στο πρόβλημα της στέγασης στην Ελλάδα αναφέρεται ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε άρθρο του στο NEWS 24/7 επισημαίνοντας ότι στη χώρα μας  «το ποσοστό του πληθυσμού με ιδιόκτητη κατοικία εξακολουθεί να υπερβαίνει το 70%, η στέγαση έγινε μείζον πρόβλημα, διότι απουσιάζει διαχρονικά η συνεκτική στεγαστική πολιτική».

Ο Αλέξης Τσίπρας κατηγορεί την κυβέρνηση ότι είναι απολύτως ταγμένη στα συμφέροντα μιας μικρής ελίτ με αποτέλεσμα το ζήτημα να «γενικεύεται μέσα στα αλλεπάλληλα κύματα ακρίβειας που εξανεμίζουν το διαθέσιμο εισόδημα και δυσχεραίνει το βιοτικό επίπεδο του μέσου πολίτη».

Μιλώντας για τους παράγοντες του προβλήματος ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. αναφέρεται στη σχέση εξόδων στέγης προς εισοδήματα, στα «κόκκινα δάνεια» και στις πολιτικές του κράτους για να εξασφαλιστεί το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα αξιοπρεπούς στέγης. Όπως γράφει, νέα πτυχή του προβλήματος στέγης αποτελεί η επίδραση της βραχυχρόνιας μίσθωσης, κυρίως του AirBnb στις τιμές των ενοικίων. 

Σε αυτό το σημείο κατηγορεί το κυβερνών κόμμα πως «αντί να βάλει κανόνες στο airbnb, πιστή στο δόγμα "η κατοικία είναι η ατμομηχανή της ανάπτυξης του κατασκευαστικού κλάδου", παίρνει μέτρα για την αναθέρμανση της κατασκευής, αδιαφορώντας για την εκτίναξη των ενοικίων». Και καταλογίζει στη Νέα Δημοκρατία πως «δεν έδωσε καμία προσοχή στη στέγη, δεσμεύοντας ψίχουλα, μόνον 1,5 εκ. € για επισκευή 100 διαμερισμάτων ιδιοκτησίας των δήμων Αθήνας και Θεσσαλονίκης που χρησιμοποιούνται για κάλυψη εκτάκτων αναγκών».

Ο κ. Τσίπρας εμφανίζεται δε βέβαιος πως «η κυβέρνηση Μητσοτάκη σύντομα θα αποτελέσει παρελθόν» και προσθέτει πως «η επόμενη μέρα ωστόσο όλοι γνωρίζουμε ότι θα είναι εξαιρετικά δύσκολη. Για να ανταπεξέλθουμε στις πολύπλοκες προκλήσεις και τις συσσωρευμένες δυσκολίες χρειάζεται όραμα και προοπτική, κυρίως όμως χρειάζονται απαντήσεις στα σύνθετα προβλήματα. Τεκμηριωμένα σχέδια, σοβαρή οργάνωση και στοχευμένες δράσεις στα πλέον κομβικά ζητήματα ώστε να επιστρέψει στη χώρα η αίσθηση της ασφάλειας για το σήμερα και το αύριο».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τονίζει την ανάγκη για «ένα σχέδιο που θα βάλει κανόνες στo πεδίο της βραχυχρόνιας μίσθωσης και κυρίως τη δημιουργία ενός νέου στεγαστικού δυναμικού Προσιτής Οικονομικά Στέγης», όπως ορίζει «την αξιοπρεπή κατοικία, ιδιοκτήτη ή ενοικιαζόμενη, στην οποία πολλά νοικοκυριά δεν μπορούν να έχουν πρόσβαση βασιζόμενα σε δικούς τους αμιγώς πόρους. 

«Απαιτείται επομένως η παρέμβαση του κράτους για τη διασφάλιση της με στόχο τη δημιουργία αποθέματος Προσιτής Οικονομικά Στέγης (Π.Ο- .Σ.). Το απόθεμα σχεδιάζουμε να το δημιουργήσουμε από:

 • κενά, ανεκμετάλλευτα κτίρια του δημοσίου, των Δήμων, της Εκκλησίας και μη κερδοσκοπικών φορέων κοινωφελούς σκοπού. Η Ελλάδα έχει το μεγαλύτερο ποσοστό κενών κτιρίων μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (35,3%), δηλαδή 2.249.813 κτίρια σύμφωνα με την απογραφή του 2011.
 • κενά εγκαταλελειμμένα κτίρια ιδιωτών σε διάφορους Δήμους.
 • κατοικίες και διαμερίσματα ιδιωτών που θα τις διαθέσουν ή επαναδιαθέσουν προς ενοικίαση χάρη σε ένα πλέγμα κινήτρων, εξασφαλίσεων και παροχών από το κράτος.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το σχέδιο της Κουμουνδούρου προβλέπει τη θέσπιση σημαντικών κινήτρων και διασφαλίσεων στους ιδιοκτήτες:

 • Φοροελαφρύνσεις, κατάργηση φόρου ενοικίου και ΕΝΦΙΑ
 • Εξασφάλιση καταβολής ενοικίου 12 μήνες το χρόνο
 • Ασφάλεια πυρός και νομική κάλυψη
 • Εγγύηση καλής κατάστασης και ανακαίνιση του ακινήτου μετά τη λήξη της παραχώρησης
 • Ενεργειακή αναβάθμιση ακινήτου και ενεργειακό πιστοποιητικό.
Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Αλ. Τσίπρας: Δυναμική η εξασθένηση της δημοκρατικής λειτουργίας 
«Η δημοκρατία ήταν, είναι και θα είναι πάνω απ' όλα δράση. Κοινωνική και θεσμική» λέει ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Αλ. Τσίπρας: Δυναμική η εξασθένηση της δημοκρατικής λειτουργίας 
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
«Να μπει τέλος στη λεηλασία του δημόσιου πλούτου»
«Δεν είμαστε θαυματοποιοί», ξεκαθάρισε στη συνάντησή του με τους αγρότες της Πέλλας ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, αλλά δεσμεύτηκε ότι μια προοδευτική κυβέρνηση θα αναδιανείμει τον δημόσιο πλούτο υπέρ των αδύναμων.
«Να μπει τέλος στη λεηλασία του δημόσιου πλούτου»
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
«Οι ένοχοι κρύβονται»
Σε ένα συνεχόμενο σφυροκόπημα που είχε στόχο τον Κυριάκο Μητσοτάκη επιδόθηκε ο Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνέντευξής του στο δελτίο ειδήσεων του Star και τη Μάρα Ζαχαρέα.
«Οι ένοχοι κρύβονται»
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
«Τα δίνουμε όλα, χωρίς να παίρνουμε τίποτα»
Σφοδρή κριτική από τον Αλ. Τσίπρα κατά της κυβέρνησης στη Βουλή για την ελληνοαμερικανική συμφωνία ● Κάλεσε τον πρωθυπουργό να ζητήσει από τις ΗΠΑ το μπλοκάρισμα της προμήθειας των F16 στην Τουρκία.
«Τα δίνουμε όλα, χωρίς να παίρνουμε τίποτα»
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Μήνυμα νίκης από την Καλαμαριά
Με ενθουσιασμό που θύμιζε μέρες του 2015 και κεντρικό σύνθημα «Αλέξη γερά να φύγει η Δεξιά» έγινε δεκτός χθες στην Καλαμαριά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Αλέξης Τσίπρας.
Μήνυμα νίκης από την Καλαμαριά
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Αλ. Τσίπρας: Σε απόλυση και απώλεια στέγης οδηγεί 1.200 εργαζόμενους της ΛΑΡΚΟ ο κ. Μητσοτάκης
«Είναι κρίσιμο να αναδειχθεί ένα εναλλακτικό σχέδιο για τη διατήρηση της λειτουργίας και της παραγωγικότητας της εταιρείας», τόνισε σε συνάντηση με τα σωματεία εργαζομένων ο πρόέδρος του ΣΥΡΙΖΑ.
Αλ. Τσίπρας: Σε απόλυση και απώλεια στέγης οδηγεί 1.200 εργαζόμενους της ΛΑΡΚΟ ο κ. Μητσοτάκης

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας