• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 11.5°C / 13.8°C
  4 BF
  60%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  11°C 7.4°C / 13.3°C
  5 BF
  64%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 13.8°C / 15.0°C
  5 BF
  63%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 10.0°C / 10.9°C
  3 BF
  60%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  11°C 10.9°C / 10.9°C
  4 BF
  62%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 6.8°C / 8.2°C
  1 BF
  75%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  3°C 3.4°C / 3.4°C
  3 BF
  65%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 12.1°C / 12.1°C
  3 BF
  62%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 14.3°C / 16.9°C
  1 BF
  69%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 11.2°C / 11.9°C
  2 BF
  62%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 13.3°C / 14.4°C
  5 BF
  67%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 10.1°C / 10.1°C
  6 BF
  68%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 15.9°C / 15.9°C
  3 BF
  44%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  9°C 8.9°C / 11.7°C
  0 BF
  100%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 10.1°C / 12.5°C
  1 BF
  81%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 16.8°C / 18.2°C
  1 BF
  76%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 11.7°C / 14.0°C
  3 BF
  51%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  10°C 8.3°C / 10.5°C
  3 BF
  57%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 7.5°C / 13.4°C
  2 BF
  73%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  4°C 4.1°C / 4.1°C
  1 BF
  82%

3ο Συνέδριο ΣΥΡΙΖΑ: Μία κάλπη για τον τρόπο εκλογής προέδρου και Κεντρικής Επιτροπής

 • A-
 • A+

Παρεμβάσεις, ομιλίες, αλλά και διαφωνίες περιλάμβανε η δεύτερη ημέρα του 3ου συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ, όπου κορυφαία στελέχη τοποθετήθηκαν για την επόμενη ημέρα του κόμματος και για την πορεία προς μια νέα εκλογική νίκη.

Στο επίκεντρο των διαφωνιών βρέθηκε ο τρόπος με τον οποίο θα αποφασιστεί η εκλογή προέδρου και η εκλογή της κεντρικής επιτροπής του κόμματος, καθώς επικράτησε διάσταση απόψεων για το πώς θα γίνει η ψηφοφορία επί των δύο προτάσεων. Ο κ. Βίτσας υποστήριξε ότι η ψηφοφορία για τον τρόπο εκλογής προέδρου θα πρέπει να διαχωριστεί από την ψηφοφορία για τον τρόπο εκλογής της ΚΕ, δηλαδή σε άλλη κάλπη να αποφασίσει το συνέδριο από πού ψηφίζεται ο πρόεδρος, και σε άλλη από πού θα ψηφίζεται η ΚΕ. Για την ίδια θέση επιχειρηματολόγησε στη συνέχεια και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Μετά από ψηφοφορία που έγινε δια της ανάτασης της χειρός, εγκρίθηκε η πρόταση της ηγεσίας: ο τρόπος εκλογής Προέδρου και ΚΕ, να γίνει αύριο με ενιαία ψηφοφορία, και όχι να διαχωριστεί σε δύο κάλπες. Η ψηφοφορία θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο από τις 12:00 μέχρι τις 19:00

Υπενθυμίζεται ότι, νωρίτερα, η κίνηση «Ομπρέλα», με κείμενό της που υπογράφουν 14 στελέχη κατέθεσε αντίθετη πρόταση από εκείνη του Αλέξη Τσίπρα, ζητώντας εκλογή του προέδρου και της κεντρικής επιτροπής από το συνέδριο και όχι από τη βάση. 

Η τροπολογία υπογράφεται από τους Δημήτρη Βίτσα, Νίκο Βούτση, Θοδωρή Δρίτσα, Έφη Καλαμαρά, Κατερίνα Κνήτου, Πάνο Λάμπρου, Ανδρέα Ξανθό, Δημήτρη Παπαδημούλη, Μιχάλη Σαμπατακάκη, Ράνια Σβίγκου, Πάνο Σκουρλέτη, Ευκλείδη Τσακαλώτο, Νίκο Φίλη, Τασία Χριστοδουλοπούλου.

Την πρόταση ανέπτυξε εκτενώς με την ομιλία του ο Δημήτρης Βίτσας: «Δεν μπορούμε να μιλάμε για δημοκρατικό κόμμα όταν ενοχοποιούνται διαφορετικές απόψεις», ανέφερε.

Είπε μεταξύ άλλων, ότι «ακούστηκε η άποψη, ότι με την πρόταση της ηγεσίας δίνουμε δύναμη στα μέλη του κόμματος, ενώ με την δική μας πρόταση αρνούμαστε αυτή την δύναμη. Ο Αλέξης Τσίπρας είναι 14 χρόνια πρόεδρος του κόμματος και μάλιστα άξιος πρόεδρος του κόμματος. Σε αυτά τα χρόνια, δύο φορές, ένα μεγάλο τμήμα της Κεντρικής Επιτροπής αποχώρησε και ένας αριθμός μελών. Ο ΣΥΡΙΖΑ σε όλα αυτά τα χρόνια ήταν πάντα ανοικτός στον διάλογο και στην συσπείρωση. Οι μέχρι τώρα Κεντρικές Επιτροπές άνοιξαν τις πόρτες τους σε μέλη εκτός κόμματος που μας έφεραν και την εμπειρία τους. Η διεύρυνση και η ενότητα είναι στο DNA μας. Δεν γίνεται να λέμε ότι το κύριο στον προσυνεδριακό διάλογο είναι από πού εκλέγεται ο πρόεδρος και η ΚΕ. Μήπως για κάποιο λόγο κάνουμε λάθος; Έχουμε και έναν πρόεδρο που την ψάχνει την άλλη άποψη, θέλει να την ακούσει, και αυτό πρέπει να κάνουμε κι εμείς. Θα πρέπει να δεχθούμε ότι τέτοιες αποφάσεις όπως η εκλογή προέδρου και ΚΕ, δεν τις παίρνουμε με βάση τα πρόσωπα που ηγούνται στο κόμμα τώρα, αλλά σε βάθος χρόνου. Κανείς δεν έχει αμφιβολία ότι ο σύντροφος Τσίπρας θα είναι πρόεδρος και μετά το συνέδριο. Όλοι του έχουμε εμπιστοσύνη. Συνεχίζοντας την παρέμβαση του ο κ. Βίτσας ανέφερε: «Θεωρώ ότι πολύ σωστά ο πρόεδρος έβγαινε από το συνέδριο» Η πρότασή μας για την ΚΕ, δίνει κάποια πλεονεκτήματα - να εφαρμοστούν όσα προβλέπει το ισχύον καταστατικό - και είναι και σύμφωνη με την πρόταση της Επιτροπής Καταστατικού. Υπάρχει μία σοβαρή καινοτομία για την περιφερειακή συγκρότηση που υιοθέτησε ο πρόεδρος. Η ΚΕ σε 70% ήταν από την Αττική. Λέμε το 50% να είναι από την Αττική και υιοθετούμε την πρόταση για τα στελέχη της ΚΕ από την κάθε Περιφέρεια, αλλά για όλους αυτούς θα ψηφίζουν όλα τα μέλη του συνεδρίου». Τέλος, απευθύνθηκε με ένα «πολιτικό επιχείρημα προς τον πρόεδρο του κόμματος»: «Γίνεται πόλεμος, γίνονται κινητοποιήσεις και καταλήψεις, εσύ θα ψάχνεις για μέλη και τα υποψήφια στελέχη της ΚΕ θα ψάχνουν για μέλη σε όλη την Ελλάδα να τους ψηφίσουν. Μπορούμε και έχουμε την εξουσιοδότηση ως αντιπρόσωποι όλου του κόμματος με αντιστοίχιση ένα προς δέκα, να εκλέξουμε την ΚΕ και τον πρόεδρο, και από την Δευτέρα να ριχτούμε στην μάχη για την ανατροπή του Μητσοτάκη και της κυβέρνησης και για τη αλλαγή συσχετισμών στην Ευρώπη». 


Δεύτερη ημέρα Συνεδρίου

Παρεμβάσεις και ομιλίες στελεχών στο 3ο Συνέδριο ΣΥΡΙΖΑ

Ζάεφ: Χτίσαμε τα θεμέλια μιας νέας σχέσης, μακράς πνοής

ΣΥΡΙΖΑ: Η πρόταση της «Ομπρέλας» για την εκλογή προέδρου και Κεντρικής Επιτροπής

Ο Φίλης κατονομάζει το «καρτέλ της ενέργειας»

Νεοφιλελευθερισμός και κοινωνικές ανισότητες καθόρισαν τη διαχείριση της πανδημίας

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Προσκλητήριο για μια νέα αρχή από Τσίπρα
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα μιλήσει αύριο στη νέα Κεντρική Επιτροπή του κόμματος, δίνοντας το σήμα για τη μάχη των επόμενων εκλογών • Αναμένεται και η εισήγηση για τη θέση του γραμματέα
Προσκλητήριο για μια νέα αρχή από Τσίπρα
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Τέσσερις ημέρες διαλόγου, ενότητας και ηχηρών μηνυμάτων στο Μαξίμου
Θετικά αποτιμά η Κουμουνδούρου το 3ο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, μια εσωκομματική γιορτή, με τα επόμενα ορόσημα να είναι η 15 Μαΐου και οι εθνικές εκλογές.
3ο Συνέδριο ΣΥΡΙΖΑ: Τέσσερις ημέρες διαλόγου, ενότητας και ηχηρών μηνυμάτων στο Μαξίμου
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Με ομιλία του Αλ. Τσίπρα ολοκληρώνεται σήμερα το 3ο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ [Live]
Το «σώμα του συνεδρίου» θα κληθεί να εγκρίνει και τις υποψηφιότητες για τον πρόεδρο και για την Κεντρική Επιτροπή.
Με ομιλία του Αλ. Τσίπρα ολοκληρώνεται σήμερα το 3ο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ [Live]
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Οι χαιρετισμοί Ευρωπαίων πολιτικών και ηγετών στο 3ο Συνέδριο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ
Σε ένα κατάμεστο γήπεδο Τάε Κβον Ντο στο Φάληρο και προτού ο Αλέξης Τσίπρας παρουσιάσει το όραμά του για τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ της επόμενης ημέρας, αρκετοί προοδευτικοί Ευρωπαίοι πολιτικοί και ηγέτες έστειλαν το δικό...
Οι χαιρετισμοί Ευρωπαίων πολιτικών και ηγετών στο 3ο Συνέδριο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Τσίπρας: Να μετατρέψουμε την οργή σε ορμητικό ρεύμα αλλαγής
«Σε μας έλαχε ο κλήρος να σώσουμε πάλι τη χώρα. Ξανά λοιπόν μπροστά με την Αριστερά» το μήνυμα Τσίπρα στην έναρξη του 3ου Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.
Τσίπρας: Να μετατρέψουμε την οργή σε ορμητικό ρεύμα αλλαγής

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας