• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 11.2°C / 15.3°C
  1 BF
  87%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  11°C 8.6°C / 12.8°C
  2 BF
  86%
 • Πάτρα
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 11.0°C / 12.7°C
  1 BF
  77%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 8.9°C / 10.0°C
  0 BF
  78%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  9°C 8.9°C / 9.6°C
  2 BF
  100%
 • Βέροια
  Σποραδικές νεφώσεις
  9°C 8.5°C / 9.9°C
  1 BF
  91%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  5°C 5.4°C / 5.6°C
  0 BF
  87%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 10.7°C / 10.7°C
  1 BF
  84%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 15.8°C / 18.6°C
  3 BF
  82%
 • Μυτιλήνη
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 13.5°C / 13.9°C
  2 BF
  94%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 15.8°C / 16.4°C
  2 BF
  82%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 11.8°C / 11.8°C
  2 BF
  79%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 12.9°C / 12.9°C
  0 BF
  94%
 • Λάρισα
  Ομίχλη
  7°C 6.9°C / 9.5°C
  0 BF
  100%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  11°C 8.5°C / 12.2°C
  0 BF
  83%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 14.8°C / 19.3°C
  1 BF
  77%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 11.6°C / 13.8°C
  0 BF
  86%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  10°C 7.3°C / 10.5°C
  1 BF
  89%
 • Κατερίνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  9°C 8.7°C / 10.1°C
  1 BF
  100%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 7.6°C / 7.6°C
  0 BF
  84%

Πυρά ΣΥΡΙΖΑ σε κυβέρνηση και ΡΑΕ για τις ανεξέλεγκτες τιμές ρεύματος των τελευταίων μηνών

 • A-
 • A+

«Η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, που ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ διεκδικεί να είναι ισχυρή, ανεξάρτητη, στελεχωμένη, προκειμένου να επιτελεί αποτελεσματικά την αποστολή της για να λειτουργεί η αγορά προς όφελος των καταναλωτών, οφείλει να ξεφύγει από τα κυβερνητικά δεσμά και να ενημερώσει τα κόμματα, τη Βουλή, τους επιχειρηματίες και τους πολίτες για τα δεδομένα της ενεργειακής κρίσης, για το ποιοι κερδίζουν από αυτή και ποια είναι τα εργαλεία υπέρβασης και αντιμετώπισης της κρίσης. Γιατί δεν μπορεί να παραπέμπονται οι λύσεις για το τέλος Μαΐου ή για την Ευρώπη ενώ οι τιμές στην Ελλάδα εδώ και οχτώ μήνες προκαλούν ηλεκτροσόκ και λουκέτα! Γνωρίζουμε ότι υπάρχουν ξεκάθαρες πολιτικές ευθύνες για την ακραία κρίση ακρίβειας που απειλεί την επιβίωση της ελληνικής κοινωνίας και οικονομίας και για το λόγο αυτό δεν χρεώνουμε όλες τις ευθύνες στις ρυθμιστικές και ελεγκτικές αρχές», δήλωσαν οι εκπρόσωποι του Τομέα Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ, Σ. Φάμελλος, Π. Πέρκα και Ρ. Δούρου κατά τη χθεσινή συνάντησή τους με τη Διοίκηση και στελέχη της ΡΑΕ που πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της Αρχής

Από την πλευρά της ΡΑΕ συμμετείχαν ο Πρόεδρος της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, Θ. Δαγούμας, ο Β' Αντιπρόεδρος, Δ. Φούρλαρης και συνεργάτες της Αρχής.

Πρωταθλήτρια η Ελλάδα στην χονδρική τιμή ρεύματος

Οι εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ τόνισαν ότι ο λόγος που ζήτησαν επίσημη συνάντηση με τη ΡΑΕ είναι ώστε να ενημερωθεί η αξιωματική αντιπολίτευση για τα ελλείμματα στη ρύθμιση και τον έλεγχο της ελληνικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας που έχουν κάνει την Ελλάδα πρωταθλήτρια της χονδρεμπορικής τιμής. Ακόμη, σημαντικό έκριναν να ενημερωθούν και για τις προτάσεις της ΡΑΕ για την αντιμετώπιση των προβλημάτων αυτών.

Επισήμαναν ότι ο στρεβλός τρόπος εφαρμογής του Μοντέλου-Στόχος (Target Model) στην ελληνική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, χωρίς επαρκή έλεγχο, με φαινόμενα αισχροκέρδειας και χειραγώγησης της αγοράς από ένα ολιγοπώλιο ενέργειας και χωρίς να λειτουργεί η προθεσμιακή αγορά έχει επιβαρύνει με δισεκατομμύρια ευρώ καταναλωτές, νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Στα προβλήματα στην εφαρμογή του Target Model προστέθηκαν τα ουρανοκατέβατα κέρδη παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας και τα υπερκέρδη των παραγωγών φυσικού αερίου.

Ο αρμόδιος τομέας του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε από τον Πρόεδρο της ΡΑΕ να λάβει ενημέρωση για το εάν η ΡΑΕ έχει καταθέσει στοιχεία στην κυβέρνηση σχετικά με τα περιθώρια κέρδους κάθε μονάδας ηλεκτροπαραγωγής και αν έχει εισηγηθεί την επιβολή έκτακτης εισφοράς στα κέρδη που παράγονται μεσούσης της ενεργειακής κρίσης στον κλάδο της ηλεκτροπαραγωγής, λόγω των υψηλών τιμών φυσικού αερίου, κάτι που ο Πρόεδρος της ΡΑΕ δεν διέψευσε αλλά ούτε επιβεβαίωσε. Επιβεβαίωσε όμως ότι αυτά τα στοιχεία τηρούνται στη ΡΑΕ πολύ πριν έρθει η φάση έκρηξης των τιμών και ότι έχουν τροποποιηθεί τα περιθώρια κέρδους των ηλεκτροπαραγωγών μέσα στην κρίση.

Στο ερώτημα της αντιπροσωπείας της αξιωματικής αντιπολίτευσης για το εάν και πότε η ΡΑΕ θα καταθέσει τα επίσημα στοιχεία, ο κ. Δαγούμας απάντησε ότι τα στοιχεία για τα κέρδη των ηλεκτροπαραγωγών θα έχουν ποσοτικοποιηθεί και θα έχουν δημοσιοποιηθεί μέσα στον μήνα Απρίλιο.

«Υπάρχει η βούληση να προσδιοριστεί το κέρδος αλλά η ΡΑΕ δεν είναι φορολογική αρχή και είναι άλλο πράγμα η πολιτική βούληση», είπε χαρακτηριστικά. Από τη μεριά του ΣΥΡΙΖΑ σημειώθηκε ότι ήταν και είναι ευθύνη της Ρυθμιστικής Αρχής από το 2021 να έχουν επισημανθεί οι περιπτώσεις της αισχροκέρδειας και όχι να περιμένουμε στο τέλος Απριλίου, ενώ όλοι οι καταναλωτές έχουν πληρώσει υπέρογκους λογαριασμούς.

Ήδη τα αποτελέσματα της ΔΕΗ αναγράφουν ρητά ότι διευρύνθηκε το περιθώριο κέρδους μέσα στο 2021, κάτι που είναι προκλητικό ενώ υπήρχε αυτή η έκρηξη τιμών, πρόσθεσε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Το modus operandi άλλων χωρών στην τιμολόγηση του ρεύματος

Ερωτηθείς εάν η λύση που προτείνουν Ισπανία και Πορτογαλία αποτελεί ένα μέτρο που θα μπορούσε να εφαρμοστεί και στην Ελλάδα ώστε να μειωθούν σημαντικά οι τιμές και να σταματήσει η παραγωγή υπερκερδών, ο επικεφαλής της ΡΑΕ απάντησε ότι πρόκειται για ένα μέτρο που θα μπορούσε δυνητικά να εφαρμοστεί και στην Ελλάδα και ενημέρωσε πως η Αρχή συζητά και έχει προτείνει ένα παρόμοιο σχήμα στον Οργανισμό Συνεργασίας των Ρυθμιστικών Αρχών Ενέργειας (ACER) που χρειάζεται όμως χρόνο.

Οι εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ ενημέρωσαν την ΡΑΕ για το μέτρο υποχρεωτικότητας διμερών συμβολαίων που έχουν εφαρμόσει άλλες χώρες εν μέσω κρίσης, όπως είναι για παράδειγμα η Ρουμανία.

Σε διαφορετικό βιολί από τη ΡΑΕ βαράνε Υπουργείο Ενέργειας και ΔΕΗ

Οι εκπρόσωποι της ΡΑΕ ενημέρωσαν για τη σωρεία καταγγελιών και ερωτημάτων που λαμβάνουν από τους καταναλωτές σχετικά με τους λογαριασμούς που φτάνουν εσχάτως ακόμη και στον απίστευτο όγκο των 1000 ευρώ την εβδομάδα αυτό το διάστημα, ενώ την ερχόμενη Δευτέρα η ΡΑΕ θα αρχίσει τις ακροάσεις των παρόχων σχετικά με το εάν τηρείται η διαφάνεια στους λογαριασμούς και η προσυμβατική υποχρέωσή τους να ενημερώνουν τους καταναλωτές για αλλαγές στην τιμολόγηση. Οι εκπρόσωποι της ΡΑΕ σημείωσαν επίσης ότι το τρέχον κύμα καταγγελιών ουσιαστικά ξεκίνησε τον Αύγουστο, όταν η ΔΕΗ αποφάσισε να αντικαταστήσει τη ρήτρα άνθρακα με τη ρήτρα αναπροσαρμογής στα τιμολόγιά της, κάτι το οποίο όμως δεν είχε ζητηθεί από τη Ρυθμιστική Αρχή η οποία έχει εκφράσει και εγγράφως τη διαφωνία της.

Σημείωσαν ακόμη ότι το προσωπικό της ΡΑΕ μειώθηκε κατά είκοσι ένα (21) άτομα μέσα στο έτος 2021 και ότι δεν προωθούνται από το ΥΠΕΝ τα αιτήματα της Αρχής για θέματα στελέχωσης και προσωπικού.

Από τη συζήτηση προέκυψε επιπλέον ότι η ΡΑΕ δεν ήταν ενήμερη και δεν είχε εκφράσει γνώμη για την πρόσφατη τροπολογία του ΥΠΕΝ για το θεσμικό πλαίσιο της αποθήκευσης, για την αντλησιοταμίευση, για τον Ειδικό Λογαριασμό των ΑΠΕ, καθώς και ότι δεν έχει εκφέρει γνώμη για το αναμενόμενο νομοσχέδιο σχετικά με το δεύτερο στάδιο «απλοποίησης» της διαδικασίας αδειοδότησης των ΑΠΕ.

«Αν περιμένουμε την Ευρώπη μέχρι το Μάϊο θα στερέψουν οι αντοχές των πολιτών»

Οι εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ τόνισαν ότι η αισχροκέρδεια στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας και τα υπερκέρδη υπάρχουν εδώ και μήνες που οι καταναλωτές πληρώνουν εδώ και πολλούς μήνες. «Αν περιμένουμε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τον Μάϊο ή τον Ιούνιο οι πολίτες δεν θα έχουν άλλες αντοχές και θα έχουν μπει λουκέτα στις επιχειρήσεις. Έπρεπε να είχαν ληφθεί μέτρα εκτός της επιδότησης της ακρίβειας από την κυβέρνηση εδώ και πολύ καιρό».

Κλείνοντας τα μέλη του Τομέα Ενέργειας και Περιβάλλοντος του ΣΥΡΙΖΑ δήλωσαν: «Αποτελεί υποχρέωση της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης έναντι της κοινωνίας να διερευνήσει σε όλα τα επίπεδα αν υπάρχει αισχροκέρδεια. Ζητάμε λοιπόν τα στοιχεία για τα υπερκέρδη των ηλεκτροπαραγωγών από τον Αύγουστο, για αυτό το λόγο ζητήσαμε και τη σύγκληση της της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής για την έκρηξη στις τιμές ενέργειας και την αισχροκέρδεια στην αγορά παρουσία της ΡΑΕ. Αυτό που επιβάλλεται είναι να δοθούν στοιχεία για τα υπερκέρδη και το 2021 και το 2022, να εφαρμοστεί άμεσα νομοθετική ρύθμιση για τη φορολόγηση των υπερκερδών κυρίως των καθετοποιημένων εταιρειών ηλεκτροπαραγωγής από φυσικό αέριο και την επιστροφή τους στους καταναλωτές, όπως επίσης και να υπολογιστούν και να επιστραφούν τα ουρανοκατέβατα κέρδη που προκύπτουν από την τιμή εκκαθάρισης αγοράς και από το 2021 και από τους πρώτους μήνες του 2022». 

Τέλος πρότειναν συγκεκριμένα μέτρα ώστε να μειωθούν τώρα οι τιμές και αφορούν:

 • Την εφαρμογή ανώτατου συντελεστή κέρδους στη χονδρεμπορική τιμή ηλεκτρικής ενέργειας για να μην υπάρχει αισχροκέρδεια
 • Την εφαρμογή ρύθμισης αντίστοιχης με την πρόταση της Ιβηρικής ώστε να μη συνεχίσουν τα ουρανοκατέβατα κέρδη
 • Την αλλαγή του μείγματος με σταθερή συμμετοχή της λιγνιτικής ηλεκτροπαραγωγής σε ποσοστό της τάξης του 20% αξιοποιώντας τις αδειοδοτημένες και σύμφωνες με τον κλιματικό προγραμματισμό μονάδες της ΔΕΗ, κάτι που απαιτεί ισχυρή προετοιμασία λιγνιτορυχείων, όπου η κυβέρνηση και η διοίκηση της ΔΕΗ αδρανούν!
Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Έμμεσες παρεμβάσεις στο έργο της ΡΑΕ μέσω διαρροών;
Η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας θα βρίσκεται στο επίκεντρο τις επόμενες ημέρες, καθώς αναμένεται να ανακοινωθεί το πόρισμα για τα κέρδη των εταιρειών ενέργειας από τη ραγδαία αύξηση των τιμών, όμως στην κυβέρνηση...
Έμμεσες παρεμβάσεις στο έργο της ΡΑΕ μέσω διαρροών;
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Αλ. Τσίπρας: «Αν δεν αλλάξουμε, θα βουλιάξουμε»
Στην Πάτρα πραγματοποιεί σήμερα περιοδεία ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επισκέφθηκε στην αγορά της πόλης και συνομίλησε με πολίτες και ιδιοκτήτες.
Αλ. Τσίπρας: «Αν δεν αλλάξουμε, θα βουλιάξουμε»
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Τσίπρας: Η πολιτική Μητσοτάκη οδηγεί σε κοινωνική έκρηξη και κρίση
Ακρίβεια και αντεργατικές πρακτικές ενισχύονται με τη βούλα της πολιτικής της κυβέρνησης Μητσοτάκη, ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σε συνάντηση που είχε σήμερα με εκπροσώπους εργαζομένων τεσσάρων ομοσπονδιών...
Τσίπρας: Η πολιτική Μητσοτάκη οδηγεί σε κοινωνική έκρηξη και κρίση
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Οι επιλογές Μητσοτάκη πολλαπλασίασαν την κρίση ακρίβειας
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επισκέφθηκε σήμερα το πρωί την τοπική αγορά του Βύρωνα, όπου συνομίλησε με κατοίκους και καταστηματάρχες για τις επιπτώσεις που βιώνουν από την ακρίβεια.
Οι επιλογές Μητσοτάκη πολλαπλασίασαν την κρίση ακρίβειας
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Δ. Τζανακόπουλος: «Ο Μητσοτάκης μετατρέπει τη χώρα σε καθεστώς Όρμπαν»
Μία εκ βάθρων «επίθεση» εξαπέλυσε κατά της κυβέρνησης και της πολιτικής της σε κρίσιμα μέτωπα, ο γενικός γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ. «Ο κ. Μητσοτάκης βρίσκεται σε πανικό», ανέφερε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος.
Δ. Τζανακόπουλος: «Ο Μητσοτάκης μετατρέπει τη χώρα σε καθεστώς Όρμπαν»
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Επί Μητσοτάκη η χώρα έχει γονατίσει από τις τιμές ρεύματος
«Η κυβέρνηση μπορεί να λέει όσα ψέματα θέλει για να κρύψει ότι τόσον καιρό βάζει πλάτες στις υψηλές τιμές και στην αισχροκέρδεια με τα λεφτά των πολιτών, αλλά τα επίσημα στοιχεία τη διαψεύδουν κάθε μέρα...
ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Επί Μητσοτάκη η χώρα έχει γονατίσει από τις τιμές ρεύματος

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας