• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  29°C 26.8°C / 30.2°C
  3 BF
  34%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 25.7°C / 28.6°C
  2 BF
  66%
 • Πάτρα
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 29.0°C / 30.5°C
  2 BF
  44%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  24°C 19.2°C / 23.9°C
  1 BF
  50%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 26.9°C / 26.9°C
  2 BF
  61%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  25°C 21.0°C / 25.5°C
  3 BF
  61%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  17°C 17.4°C / 21.2°C
  1 BF
  88%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  26°C 26.5°C / 26.5°C
  2 BF
  56%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.8°C / 27.7°C
  4 BF
  57%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.2°C / 26.9°C
  3 BF
  65%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  28°C 25.8°C / 28.4°C
  3 BF
  42%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 26.7°C / 26.8°C
  1 BF
  57%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 28.9°C / 28.9°C
  2 BF
  58%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 23.9°C / 25.1°C
  2 BF
  60%
 • Λαμία
  Σποραδικές νεφώσεις
  27°C 25.1°C / 27.8°C
  3 BF
  56%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 28.8°C / 28.8°C
  2 BF
  48%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.3°C / 30.4°C
  2 BF
  31%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  27°C 24.3°C / 27.1°C
  3 BF
  64%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  26°C 25.5°C / 28.7°C
  2 BF
  66%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  18°C 18.0°C / 18.0°C
  1 BF
  82%

«Δεν ολοκληρώνετε τις προκηρύξεις στην υγεία, για να απαξιώσετε τις δημόσιες δομές»

 • A-
 • A+

Τη στάση του υπουργείου Υγείας που καθυστερεί εσκεμμένα, όπως τονίζει ο Κρίτων Αρσένης, να ολοκληρώσει τις προκηρύξεις, ακόμα και για προσλήψεις με συμβάσεις ορισμένου χρόνου στις Τοπικές Ομάδες Υγείας, στηλιτεύει ο βουλευτής του ΜέΡΑ25, φέρνοντας ως παράδειγμα τις ΤΟΜΥ Πετρούπολης. 

«Η κυβέρνηση έχει κεντρική της επιλογή να έχει πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας όποιος διαθέτει χρήμα. Γι΄αυτό επιχειρεί να διαλύσει το Δημόσιο Σύστημα Υγείας, και και γι' αυτό είναι κεντρική μάχη η υπεράσπισή του με κάθε τρόπο», τονίζει ο κ. Αρσένης.

Η δήλωση του βουλευτή του ΜέΡΑ25

Κάνετε προκηρύξεις στην υγεία που ποτέ δεν ολοκληρώνετε προκειμένου να απαξιώσετε τις δημόσιες δομές - Το παράδειγμα των ΤΟΜΥ Πετρούπολης

Ενάμισης χρόνος λέει το υπουργείο Υγείας ότι χρειάζεται για να ολοκληρωθεί μια προκήρυξη -όχι για μόνιμες αλλά για προσλήψεις με συμβάσεις ορισμένου χρόνου στις Τοπικές Ομάδες Υγείας- την ώρα που η πανδημία «σαρώνει» τη χώρα. Στις 19 Μαρτίου του 2021 έγινε η προκήρυξη των θέσεων και ο υπουργός Υγείας απάντησε στην ερώτηση του βουλευτής του ΜέΡΑ25 Κρίτωνα Αρσένη ότι στις 31 Αυγούστου 2022 «θα» αναρτηθούν οι πίνακες, και ως το τέλος Σεπτεμβρίου «θα» λειτουργήσουν άλλες 60 ΤΟΜΥ. Δηλαδή, δεν κατάφεραν σε ενάμιση χρόνο να ολοκληρώσουν μια προκήρυξη συμβάσεων έργου και τον Σεπτέμβρη θα λειτουργούν και δεκάδες νέες ΤΟΜΥ. Αυτό θέλει η κυβέρνηση να πιστέψουμε -αλλά κανείς δεν το πιστεύει.
 
Και δεν το πιστεύει γιατί βλέπει τι συμβαίνει στις ΤΟΜΥ όλο αυτό το διάστημα της πανδημίας, με τις ανάγκες για παροχή υγειονομικής φροντίδας να είναι τεράστιες. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι οι δύο ΤΟΜΥ Πετρούπολης. Στην 1η ΤΟΜΥ, από γιατρούς υπάρχει μόνο μία παθολόγος. Η γενική γιατρός έχει μετακινηθεί στο Κέντρο Υγείας Αγίων Αναργύρων. Από τις συνολικά τέσσερις νοσηλεύτριες και επισκέπτριες υγείας, οι δύο έχουν μετακινηθεί στου Αγίους Αναργύρους. Στη 2η ΤΟΜΥ δεν υπάρχει καν παθολόγος. Υπάρχει μόνο μία παιδίατρος. ΤΟΜΥ χωρίς παθολόγο -αυτή ήταν και είναι η κατάσταση, σε καιρό πανδημίας. Λειτουργούσαν σχετικά ομαλά οι δύο Τοπικές Ομάδες, μέχρι που η κυβέρνηση άρχισε το εμβολιαστικό πρόγραμμα, χωρίς καμία πρόβλεψη για προσωπικό και δομές, εξουθενώνοντας το υπάρχον προσωπικό και εγκαταλείποντας στην τύχη τους τους ασθενείς. Και λέει τώρα το υπουργείο ότι οι άνθρωποι που εξυπηρετούνται σε αυτές τις ΤΟΜΥ, καθώς και οι εργαζόμενοι, θα πρέπει να περιμένουν μέχρι το φθινόπωρο για να δουν κάποια στελέχωση. Και αυτή στα λόγια.
 
Δε μας έχετε εξηγήσει αυτή η προκήρυξη για ποιον λόγο δεν προχώρησε. Για ποιους λόγους μέσα σε 13 μήνες, παράνομα, δεν ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα; Αφήνετε τις δομές υγείας -είτε είναι οι ΤΟΜΥ, είτε είναι Κέντρα Υγείας, είτε είναι νοσοκομεία- ακραία υποστελεχωμένες. Οι άνθρωποι που μένουν, πραγματικά σας ήρωες αντιμετωπίζουν τις συνθήκες εργασίας, και τελικά αποθαρρύνετε όλους τους νέους γιατρούς από το να μείνουν στο δημόσιο σύστημα. Είναι σκόπιμο αυτό, ή τυχαίο; Έχουμε γιατρούς και είναι σαν να τους διώχνετε από το ΕΣΥ. Είναι προκηρύξεις τις οποίες ποτέ δεν ολοκληρώνετε γιατί δε βγάζετε τα αποτελέσματα, όπως θα οφείλατε βάσει του νόμου. Στρέφετε τελικά τους γιατρούς ή στον ιδιωτικό τομέα ή στο εξωτερικό.
 
Καμία λέξη δεν είχε ο κ. Πλεύρης για το εργασιακό μέλλον των σημερινών εργαζόμενων, που δουλεύουν στις ΤΟΜΥ με συμβάσεις ορισμένου χρόνου. Τι θα γίνουν αυτοί οι άνθρωποι; Σε τι καθεστώς ανασφάλειας τους έχει η κυβέρνηση να εργάζονται; Δεν το απασχολεί το υπουργείο φυσικά η τύχη αυτών των εργαζόμενων, γιατί έχει άλλα στον νου του: Πώς να παραδώσει ακόμα περισσότερα κομμάτια της Δημόσιας Υγείας στους ιδιώτες. Τι μας είπε ο κ. Πλεύρης ότι κάνει η κυβέρνηση; «Δίνουμε τη δυνατότητα σε όλες τις δημόσιες δομές της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας να βρίσκονται σε στενή συνεργασία με τις ιδιωτικές δομές, εκεί που υπάρχουν, για να μπορέσουν να καλύψουν τα όποια κενά, χωρίς να χρειάζεται να επιβαρύνεται ο πολίτης με κανένα κόστος». Επαναλαμβάνουν απλώς το γνωστό τους ψέμα. Δωρεάν «συνεργάζονται» οι ιδιωτικές δομές; «Δώρο» κάνουν στην κοινωνία; Οι ιδιωτικές δομές πληρώνονται αδρά για τη «συνεργασία» τους με το Δημόσιο και πληρώνονται από δημόσιο χρήμα, από το χρήμα δηλαδή των πολιτών που τάχα «δεν επιβαρύνονται». Αντί να διοχετεύεται το δημόσιο χρήμα κατευθείαν στο δημόσιο σύστημα υγείας, στην πρωτοβάθμια φροντίδα και τα νοσοκομεία για προσλήψεις, υλικό, και υποδομές, η κυβέρνηση επιλέγει να το δώσει στους ιδιώτες.
 
Η κυβέρνηση έχει κεντρική της επιλογή να έχει πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας όποιος διαθέτει χρήμα. Γι΄αυτό επιχειρεί να διαλύσει το Δημόσιο Σύστημα Υγείας, και και γι' αυτό είναι κεντρική μάχη η υπεράσπισή του με κάθε τρόπο.

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Αν. Ξανθός:Κοροϊδία με τις 300 ιδιωτικές κλίνες, όπου υπάρχουν κριτήρια εισαγωγής
Συνεχίζεται η υγειονομική τραγωδία, αφού δεν υπάρχουν μόνο διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ, αλλά και νοσηλευόμενοι εκτός κλινών Covid.
Αν. Ξανθός:Κοροϊδία με τις 300 ιδιωτικές κλίνες, όπου υπάρχουν κριτήρια εισαγωγής
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Έκθετη η κυβέρνηση από έγγραφο του ΕΟΔΥ για τους θανάτους εκτός ΜΕΘ
Έγγραφο-«κόλαφος» του ΕΟΔΥ επιβεβαιώνει με τον πιο τραγικό τρόπο την κριτική της αντιπολίτευσης για την κυβερνητική αποτυχία στη διαχείριση της πανδημίας. 7 στους 10 έχουν πεθάνει εκτός ΜΕΘ και ο Θ. Πλεύρης το...
Έκθετη η κυβέρνηση από έγγραφο του ΕΟΔΥ για τους θανάτους εκτός ΜΕΘ
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Κρ. Αρσένης: Γιατί επιτρέπετε στην εποχή μας να σφάζονται ζώα χωρίς αναισθησία;
Για παλινωδίες και κρυφούς χειρισμούς εγκαλεί την κυβέρνηση ο βουλευτής του ΜέΡΑ25 Κρίτων Αρσένης, με αφορμή νέο νομοθέτημα του υπουργείου Αγροτικής, λίγο αφότου απέσυρε σχετικό άρθρο μετά την κατακραυγή.
Κρ. Αρσένης: Γιατί επιτρέπετε στην εποχή μας να σφάζονται ζώα χωρίς αναισθησία;
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Κρ. Αρσένης: «Σκανδαλώδης η αδειοδότηση από τη ΡΑΕ αιολικού πάρκου στο Αιγαίο
«Υπόλογος ο υπουργός Περιβάλλοντος αν δεν εφαρμοστεί ο νόμος για τις κυρώσεις στην εταιρεία που παρανόμησε», επεσήμανε ο βουλευτής του ΜέΡΑ25, στηλιτεύοντας το καθεστώς ασυδοσίας που επιτρέπει τέτοιες...
Κρ. Αρσένης: «Σκανδαλώδης η αδειοδότηση από τη ΡΑΕ αιολικού πάρκου στο Αιγαίο
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
«Ανίκανη η κυβέρνηση να προστατεύσει την Αθήνα από τις δασικές πυρκαγιές»
Εύλογα ερωτήματα που απασχολούν την κοινή γνώμη έφερε στη Βουλή, μετά το επιτελικό φιάσκο στην αντιμετώπιση της φωτιάς σε Άνω Γλυφάδα και τη Βούλα, ο Κρίτων Αρσένης.
«Ανίκανη η κυβέρνηση να προστατεύσει την Αθήνα από τις δασικές πυρκαγιές»
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
«Η κυβέρνηση παρανομεί και δεν εφαρμόζει την ακυρωτική απόφαση του ΣτΕ για την ΕΥΔΑΠ»
Κοινοβουλευτική ερώτηση στον υπουργό Μεταφορών και Υποδομών, Κώστα Αχ. Καραμανλή, από τον βουλευτή του ΜέΡΑ25, Κρίτωνα Αρσένη, που ρωτά γιατί η κυβέρνηση δεν έχει συμμορφωθεί προς την απόφαση του ΣτΕ.
«Η κυβέρνηση παρανομεί και δεν εφαρμόζει την ακυρωτική απόφαση του ΣτΕ για την ΕΥΔΑΠ»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας