Ο πόλεμος δεν βοηθάει στη συνεννόηση των κρατών αλλά δείχνει παράλληλα ότι «η πράσινη μετάβαση είναι μονόδρομος, αν μη τι άλλο λόγω των γεωπολιτικών εκβιασμών που εκτυλίσσονται με τεράστιο κόστος και ηθικά διλήμματα εξαιτίας της εξάρτησης από τους υδρογονάνθρακες», υπογραμμίζει ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Πέτρος Κόκκαλης.
Σε συνέντευξη στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων τονίζει την ανάγκη «να απεξαρτηθούμε με την επίσπευση της υλοποίησης της πράσινης συμφωνίας και σε αυτή την κατεύθυνση κινείται η στρατηγική της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με το repower.EU που προβλέπει επιτάχυνση προς τις ΑΠΕ, εξοικονόμηση ενέργειας και διαφοροποίηση των πηγών. Ηθικά είναι ασήκωτο ότι με την εισαγωγή των ρωσικών υδρογονανθράκων στην ΕΕ, αποτελούμε την κύρια χρηματοδότηση του καθεστώς Πούτιν και της πολεμικής μηχανής της Ρωσίας».
«Η εκρηκτική αύξηση τιμών είναι μια κρίση ορυκτών καυσίμων και χρηματιστηρίου και δεν οφείλεται σε καμία μείωση της προσφοράς, για να δικαιολογηθεί από τα παραδοσιακά οικονομικά. Ο τρόπος που έχουμε δομήσει τις αγορές ενέργειας τα τελευταία 30 χρόνια με την ιδιωτικοποίηση και την απορρύθμιση των πάντων, με ευθύνη και προοδευτικών δυνάμεων, έχει οδηγήσει σε μεγάλη αδιαφάνεια με αποτέλεσμα ακόμη και η κυβέρνηση να μπορεί να επικαλείται πως δεν γνωρίζει αν υπάρχει αισχροκέρδεια» σχολιάζει ο ευρωβουλευτής.
Ο κ. Κόκκαλης επισημαίνει ότι για την ώρα η Ευρώπη «έχει φανεί λιγότερο αποφασιστική σε σύγκριση με την αντιμετώπιση της πανδημίας. Ωστόσο η απόφαση για κοινή προμήθεια αερίου είναι πολύ θετικό βήμα, όπως και η νομική υποχρέωση αποθήκευσης των κρατών-μελών και ο κανονισμός αλληλεγγύης απ' αυτές τις αποθήκες, η φορολόγηση των υπερκερδών των εταιριών και η ρύθμιση των τιμών των αγορών λιανικής και χονδρικής. Αυτά είναι οδηγίες προς τα Κράτη-Μέλη και είναι στο χέρι του κάθε κράτους να τα εφαρμόσει. Η εποπτεία των τιμών της λιανικής είναι δουλειά του κάθε κράτους και είναι αυτό που κάνει η Ισπανία και η Πορτογαλία».
Από τη θέση του μέλους της επιτροπής Περιβάλλοντος, Δημόσιας Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων του ΕΚ, εκφράζει την αισιοδοξία ότι παρά τις αντίξοες συνθήκες οι προτάσεις που διατύπωσαν οι Ευρωπαίοι Πολίτες στη Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης θα δώσουν ώθηση στην Πράσινη Συμφωνία γιατί είναι ρεαλιστικές και η τεχνολογία για την οικονομία μηδενικού άνθρακα είναι στα χέρια μας. Θεωρεί επίσης ότι «οι κρίσεις που αντιμετωπίζει η Ευρώπη απαιτούν συνεργασίες που θα οδηγήσουν στην πολιτική ενοποίηση της ΕΕ».
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας