Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
ΚΚΕ(μ-λ): Κάτω η νέα αντιλαϊκή συμφωνία

«Ακόμη και η διαβεβαίωση ότι 'το Grexit αποτελεί παρελθόν' δεν αποτελεί παρά μια ευχή»

EUROKINISSI

ΚΚΕ(μ-λ): Κάτω η νέα αντιλαϊκή συμφωνία

  • A-
  • A+

Την αντίθεσή του στη συμφωνία που έρχεται προς ψήφιση στη Βουλή εκφράζει με ανακοίνωσή του το ΚΚΕ(μ-λ). 

Όπως σημειώνει, η νέα «αντιλαϊκή-αντεργατική συμφωνία αποτελεί την απόδειξη της πλήρους αποτυχίας αυτής της πολιτικής και της κατάρρευσης των αυταπατών για περιθώρια διαπραγμάτευσης με τα ιμπεριαλιστικά γεράκια. Και αυτό που θα την ακολουθήσει είναι ένας νέος γύρος βάρβαρης επίθεσης στα λαϊκά και εργατικά δικαιώματα».

Το ΚΚΕ(μ-λ) καλεί το λαό «να ορθώσει ξανά το ανάστημά του ενάντια στη νέα επίθεση που, με το ίδιο αντιδραστικό περιεχόμενο αλλά άλλο διαχειριστή, βρίσκεται μπροστά του» και να βγει μαζικά στους δρόμους ενάντια στη νέα συμφωνία.  

Η σχετική ανακοίνωση έχει ως εξής: 

Μία εβδομάδα πριν, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ καλούσε το λαό να πει «όχι» στην πρόταση της τρόικας και τις «υφεσιακές πολιτικές» που ήθελαν να επιβάλουν οι λεγόμενοι θεσμοί. Σήμερα­­, και ενώ έχει αποσπάσει το «όχι» με ισχυρότατη πλειοψηφία, συνυπογράφει μια αντιλαϊκή συμφωνία πολύ χειρότερη από εκείνη την πρόταση, ένα νέο μνημόνιο το οποίο επεκτείνει και βαθαίνει την βάρβαρη πολιτική της λιτότητας, της ανεργίας, της φοροληστείας, του εργασιακού και κοινωνικού μεσαίωνα.

Δεν πρόκειται για μια απλή αντίφαση, πρόκειται για το αποκορύφωμα της αλλοπρόσαλλης και τυχοδιωκτικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, των αυταπατών που είχε και καλλιεργούσε ασύστολα στις λαϊκές συνειδήσεις για τη δυνατότητα μιας δήθεν «φιλολαϊκής πολιτικής» και μιας δήθεν «άλλης πορείας» στα πλαίσια της ιμπεριαλιστικής λυκοσυμμαχίας της ΕΕ.

Πρόκειται για την κατάληξη των αδιεξόδων μιας πολιτικής που έκρυβε και συνεχίζει να κρύβει την πραγματική, βάρβαρη φύση των ιμπεριαλισμού και τον πραγματικό ρόλο των ιμπεριαλιστικών συνασπισμών της ΕΕ και του ΝΑΤΟ. Μιας πολιτικής που, ενώ -από τη μια- επιβεβαίωνε και υποτασσόταν στο καθεστώς εξάρτησης της χώρας από τους ιμπεριαλιστές της Δύσης, από την άλλη, θεωρούσε ότι μπορούσε να εκμεταλλευτεί τους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς, να παίξει μαζί τους και να εκβιάσει λοξοκοιτάζοντας και προς τη μεριά της Ανατολής.

Η νέα αυτή αντιλαϊκή-αντεργατική συμφωνία αποτελεί την απόδειξη της πλήρους αποτυχίας αυτής της πολιτικής και της κατάρρευσης των αυταπατών για περιθώρια διαπραγμάτευσης με τα ιμπεριαλιστικά γεράκια. Και αυτό που θα την ακολουθήσει είναι ένας νέος γύρος βάρβαρης επίθεσης στα λαϊκά και εργατικά δικαιώματα. Και μάλιστα, στο όνομα της «εθνικής συνεννόησης», με τη στήριξη όλου του αστικού εσμού (παλιού και νέου), όλων αυτών των πολιτικών δυνάμεων που ανέλαβαν να προωθήσουν και να στηρίξουν αυτή τη βάρβαρη πολιτική (τα μνημόνια, τα μεσοπρόθεσμα και τους εφαρμοστικούς νόμους) εδώ και πέντε χρόνια.

Γιατί -πέρα από την αντιλαϊκή συμφωνία- αυτό που «κατάφερε» επιπλέον η πολιτική ΣΥΡΙΖΑ είναι να νομιμοποιήσει την αναβαθμισμένη επανεμφάνιση στα πολιτικά πράγματα όλων αυτών των δυνάμεων που είχαν δικαίως επισύρει τη λαϊκή οργή και αγανάκτηση, όλων αυτών ενάντια στους οποίους ο λαός έδωσε σκληρούς και μακροχρόνιους αγώνες το δίχρονο 2010-2012.

Σε αυτόν το λαό, στην εργατική τάξη, στους εργαζόμενους και τους άνεργους, στους συνταξιούχους και στη νεολαία, πέφτει και τώρα το βάρος της αντίστασης στο νέο γύρο της βαρβαρότητας και της ανατροπής αυτής της συμφωνίας. Μέσα από την οργάνωση των νέων αγώνων, μέσα από τη δημιουργία νέων εστιών αντίστασης, στην κατεύθυνση συγκρότησης ενός πλατιού Μετώπου Αντίστασης και Διεκδίκησης λαού και εργαζομένων για την υπεράσπιση των λαϊκών δικαιωμάτων και κατακτήσεων.

Είναι βέβαιο ότι και σε αυτή τη νέα φάση -τόσο μέχρι να εκδηλωθεί όσο και αφού εκδηλωθεί αυτός ο νέος γύρος αγώνων- ο λαός και οι εργαζόμενοι θα πρέπει να δώσουν σκληρή μάχη ενάντια στις νέες αυταπάτες που ήδη έχουν αρχίσει να καλλιεργούνται. Πρώτα και κύρια από τον ίδιο τον Τσίπρα και την ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ. Οι δηλώσεις του περί «χρηματοπιστωτικής ευστάθειας», «δυνατότητες ανάκαμψης», «αναδιάρθρωσης του χρέους» και εξασφαλισμένης χρηματοδότησης» που δήθεν εξασφαλίστηκαν με τη νέα συμφωνία-καρμανιόλα αποτελούν αισχρά ψέματα, αντίστοιχα με αυτά που συνόδευαν τα δύο πρώτα μνημόνια. Ακόμη και η διαβεβαίωση ότι «το Grexit αποτελεί παρελθόν» δεν αποτελεί παρά μια ευχή.

Τίποτε απ’ όλα αυτά δεν πρέπει να ξεγελάσει το λαό. Ούτε φυσικά οι προσπάθειες του Τσίπρα να χρυσώσει το χάπι μέσα από το λεγόμενο «αναπτυξιακό πακέτο των 35 δισ.» ή τη διαβεβαίωση ότι τα βάρη της νέας συμφωνίας δεν θα πέσουν μόνο στο φτωχό λαό. Δεν πρέπει να υπάρχει η παραμικρή αυταπάτη ότι και το τελευταίο ευρώ που θα εγκρίνουν οι ιμπεριαλιστές ως δάνειο προς τη χώρα είναι ήδη υποθηκευμένο και θα το πληρώσει στο πολλαπλάσιο ο λαός.

Και αποτελεί πρόκληση για το λαό να εμφανίζονται ο Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ ως εγγυητές της κοινωνικής δικαιοσύνης και τιμητές της λαϊκής κυριαρχίας, την ώρα που συνυπογράφουν μία συμφωνία που εξυπηρετεί απροκάλυπτα τα συμφέροντα του ιμπεριαλισμού και του κεφαλαίου, ντόπιου και ξένου.

Ούτε, βέβαια, ο λαός πρέπει να παρασυρθεί από τις γκρίνιες και τις ηχηρές φλυαρίες των «ριγμένων» του ΣΥΡΙΖΑ, της Αριστερής Πλατφόρμας και άλλων. Γιατί, μέχρι σήμερα συνέβαλαν εξίσου στον ιδεολογικό αφοπλισμό και την παγίδευση του λαού. Γιατί τροφοδότησαν αδρά τις αυταπάτες περί δυνατότητας «αριστερής διακυβέρνησης» σε καθεστώς ιμπεριαλιστικής εξάρτησης και καπιταλιστικής κυριαρχίας, με το λαό στη γωνία. Γιατί έχουν το θράσος, ακόμη και τώρα, να καλλιεργούν τις ίδιες αυταπάτες σε βάρος του λαού: ότι δήθεν μπορεί να υπάρξει μια άλλη πολιτική για τη χώρα μέσα στην ΕΕ, με μια «απλή» (όπως την παρουσιάζουν) έξοδο από την ευρωζώνη, και παρά το καθεστώς της ιμπεριαλιστικής εξάρτησης και της καπιταλιστικής κυριαρχίας.

Είναι αυτοί που, μέσα στην αφέλεια και στον τυχοδιωκτισμό τους, και ως πρωτοκλασάτα κυβερνητικά στελέχη, εδώ και πέντε μήνες ήθελαν να πείσουν το λαό ότι αρκεί η αλλαγή ιμπεριαλιστή προστάτη για να αλλάξουν τα πράγματα.

Το ΚΚΕ(μ-λ) καλεί το λαό να ορθώσει ξανά το ανάστημά του ενάντια στη νέα επίθεση που, με το ίδιο αντιδραστικό περιεχόμενο αλλά άλλο διαχειριστή, βρίσκεται μπροστά του. Να βγει μαζικά στους δρόμους ενάντια στη νέα συμφωνία. Να συμμετέχει μαζικά στις πρώτες κινητοποιήσεις του διημέρου Τρίτης και Τετάρτης 14-15 Ιούλη. Να ξεπεράσει την απογοήτευση, τη μοιρολατρία και το φόβο και να οργανώσει τις δυνάμεις και τις αντιστάσεις του. Παντού! Σε κάθε χώρο δουλειάς, σε κάθε σχολή, σε κάθε γειτονιά! Γιατί το δίκιο κρινόταν και συνεχίζει να κρίνεται στους δρόμους.

 

ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
ΚΚΕ (μ-λ): Δεν θα σταματήσουν αν δεν τους σταματήσουμε !
Η «προστασία» του γαλλικού ιμπεριαλισμού θα πληρωθεί ακριβά από τον εργαζόμενο λαό με νέα «αγορά του αιώνα» γαλλικών αεροσκαφών και φρεγατών που θα στοιχίσουν πάνω από 10 δις ευρώ.
ΚΚΕ (μ-λ): Δεν θα σταματήσουν αν δεν τους σταματήσουμε !
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Κριτική στην κυβέρνηση και αιχμές για προσφυγικό
Επανάληψη του γνώριμου σκηνικού «Θα πάρουμε ή δεν θα πάρουμε τη δόση;» βλέπουν στο Ποτάμι, ανεβάζοντας και πάλι τους τόνους της κριτική. Αναφορικά με το μεταναστευτικό και τη νέα τραγωδία στο Αιγαίο, από τη...
Κριτική στην κυβέρνηση και αιχμές για προσφυγικό
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Η εκλογική συνεργασία ΚΚΕ(μ-λ) Μ-Λ ΚΚΕ για το αποτέλεσμα των εκλογών
«Ανοιχτό και κυρίαρχο ρόλο στην επίθεση στο λαό ανέλαβε ο ΣΥΡΙΖΑ!», σχολιάζει η εκλογική συνεργασία ΚΚΕ(μ-λ) Μ-Λ ΚΚΕ, σχετικά με το εκλογικό αποτέλεσμα της 20ης Σεπτεμβρίου, σημειώνοντας παράλληλα πως «οι...
Η εκλογική συνεργασία ΚΚΕ(μ-λ) Μ-Λ ΚΚΕ για το αποτέλεσμα των εκλογών
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Διάγγελμα για το διάγγελμα
Στοχεύοντας τον πρωθυπουργό ο Αντ. Σαμαράς τον κατηγόρησε πως «δεν τόλμησε να παραδεχθεί ότι αυτός υπέβαλε πρόταση λιτότητας, ίδια με εκείνη των δανειστών», ενώ τονίζει ότι η κυβέρνηση έχει χάσει τον έλεγχο...
Διάγγελμα για το διάγγελμα
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Σε επιφυλακή εν όψει Eurogroup
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν κρύβει την ανησυχία του για την έκβαση των συνομιλιών, παρ’ ότι στο οικονομικό επιτελείο του διέκριναν μέχρι και χθες το μεσημέρι προσπάθειες σύγκλισης ανάμεσα...
Σε επιφυλακή εν όψει Eurogroup
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
«Η διαπραγμάτευση κατέληξε σε τελεσίγραφο»
Ως τελεσίγραφο των εταίρων και δανειστών προς την κυβέρνηση ερμηνεύει η Ν.Δ. τις συντονισμένες κινήσεις του ΔΝΤ, του προέδρου της Ε.Ε., Ζ.-Κ. Γιούνκερ, και του προέδρου του Eurogroup, Γ. Ντάισελμπλουμ,...
«Η διαπραγμάτευση κατέληξε σε τελεσίγραφο»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας