• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  31°C 29.4°C / 32.0°C
  3 BF
  35%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  29°C 25.6°C / 32.7°C
  2 BF
  57%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  29°C 27.7°C / 31.5°C
  1 BF
  52%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 25.9°C / 25.9°C
  2 BF
  61%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.9°C / 26.9°C
  3 BF
  41%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  29°C 26.2°C / 29.0°C
  1 BF
  55%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.2°C / 25.4°C
  0 BF
  41%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  31°C 31.1°C / 31.1°C
  0 BF
  43%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 26.6°C / 29.1°C
  4 BF
  56%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.7°C / 25.9°C
  3 BF
  57%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.8°C / 28.4°C
  4 BF
  51%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.7°C / 29.6°C
  2 BF
  65%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 26.9°C / 26.9°C
  4 BF
  78%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  30°C 27.9°C / 29.9°C
  0 BF
  42%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  30°C 27.8°C / 30.5°C
  2 BF
  41%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.6°C / 26.8°C
  2 BF
  55%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  30°C 29.8°C / 32.0°C
  1 BF
  34%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  29°C 26.3°C / 29.4°C
  0 BF
  52%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  27°C 25.7°C / 29.4°C
  2 BF
  68%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.6°C / 24.6°C
  0 BF
  63%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

To σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ για ένα αποτελεσματικό κράτος

 • A-
 • A+
Ο Αλ. Τσίπρας θέτει ως προτεραιότητα τη μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης με γνώμονα τη διαφάνεια και την αξιοκρατία, απορρίπτοντας τον ρεβανσισμό και τη δημιουργία νέου πελατειακού μηχανισμού. Εμφαση στο φορολογικό σύστημα, στα ευρωπαϊκά κονδύλια και στο τραπεζικό σύστημα.

Με εντατικούς ρυθμούς διεξάγονται το τελευταίο διάστημα οι εργασίες του think tank που παρουσίασε πριν από λίγο καιρό ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Αλέξης Τσίπρας με στόχο την παραγωγή συγκεκριμένων προτάσεων και ιδεών που θα πλαισιώσουν το πρόγραμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Στην τελευταία συνάντηση που είχε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ με τα μέλη της «δεξαμενής σκέψης» ανατέθηκαν αρμοδιότητες και δημιουργήθηκαν ομάδες εργασίας ανά πεδίο, με βασικό στόχο να παρουσιάσουν μια σειρά από αναγκαίες μεταρρυθμίσεις που θα οδηγήσουν σε ένα σύγχρονο κράτος.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στη μεταρρύθμιση του κράτους και το τονίζει σε κάθε ευκαιρία πως είναι ώρα να ξεφύγει η δημόσια διοίκηση από τις πελατειακές λογικές του παλαιοκομματικού τύπου και να κυριαρχήσει η αξιοκρατία και η διαφάνεια.

Το νέο μοντέλο του κράτους αποτελεί βασική προτεραιότητα για τον ΣΥΡΙΖΑ και σε αυτό το πλαίσιο ο Αλέξης Τσίπρας είχε μια νέα συνάντηση εργασίας με τα μέλη του think tank, όπου μεταξύ άλλων τόνισε την ανάγκη και μετά τις επαναλαμβανόμενες αποτυχίες –σε διάφορα πεδία– του πολυδιαφημισμένου επιτελικού κράτους να παρουσιαστεί μια νέα πρόταση από την οποία θα απουσιάζουν τα σοβαρά προβλήματα του παρελθόντος.

Οπως είπε χαρακτηριστικά, ειδικά «μετά την καταστροφική διαχείριση του χειμώνα, η έννοια του επιτελικού κράτους του κ. Μητσοτάκη έχει αποδομηθεί πλήρως στη συνείδηση της κοινωνίας», ενώ προχωρώντας σε έναν απολογισμό είπε ότι «το επιτελικό κράτος αποτελεί μια προσπάθεια υπερσυγκέντρωσης της εξουσίας στο Μαξίμου με σκοπό όχι μόνο τα πολιτικά και οικονομικά οφέλη για τον Μητσοτάκη, αλλά και την παλινόρθωση του συστήματος εξουσίας της Δεξιάς με σύγχρονους όρους».

Αναφέρθηκε ειδικότερα στους «άριστους», ως άξιους συνεχιστές «ενός κράτους διαπλοκής όπου η αναξιοπιστία τους αλλά και αναποτελεσματικότητά τους είναι εντυπωσιακή. Η πολιτική αντιπαράθεση στην Ελλάδα δεν μπορεί να είναι για το ποιος έχει δήθεν την πιο άριστη ομάδα μάνατζερ. Πρέπει να είναι για το πώς μπορεί να χτιστεί ένα δημοκρατικό κοινωνικό κράτος», σημείωσε.

Σε αντίθεση με τις κατά καιρούς τοποθετήσεις άλλων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. για την αντίληψη του κράτους, ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε ότι «οι προοδευτικές δυνάμεις δεν πρέπει να προτάξουν ένα κράτος-τιμωρό ή ένα κομματικό κράτος που θα πάρει τη ρεβάνς και απλά θα επικεντρώνεται στο πώς θα ξηλώσει αυτό το σύστημα, ή θα προσπαθήσει να στήσει έναν νέο πελατειακό μηχανισμό και μια νέα διαπλοκή», συμπληρώνοντας με νόημα ότι κάτι τέτοιο «όχι μόνο είναι αντίθετο στις αρχές της Αριστεράς αλλά είναι ένα πεδίο στο οποίο είναι αδύνατον να νικήσουμε τη Δεξιά».

Αυτό που έχει ανάγκη η χώρα, σύμφωνα με τον επικεφαλής της Κουμουνδούρου, είναι η οικοδόμηση ενός δημοκρατικού, αξιοκρατικού και ανθρώπινου κοινωνικού κράτους, «που σε έναν μεγάλο βαθμό είχε οικοδομηθεί στη Δυτική Ευρώπη τον 20ό αιώνα και δυστυχώς δεν έγινε δυνατό να καθιερωθεί με ολοκληρωμένο τρόπο εδώ στην Ελλάδα τόσες δεκαετίες».

Πάνω σε αυτούς τους τρεις άξονες (δημοκρατία, αξιοκρατία, κοινωνία) αναμένεται να στηριχτεί η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ που επεξεργάζεται το think tank, με τον Αλέξη Τσίπρα να αναφέρει ότι:

 • Από εδώ και πέρα πρέπει να δομήσουμε τη δουλειά μας γύρω από κάποιους βασικούς άξονες. Οι άξονες αυτοί καθορίζουν αυτό που λέμε οικοδόμηση ενός δημοκρατικού, αξιοκρατικού κοινωνικού κράτους του 21ου αιώνα. Εδώ εντάσσεται και η εξαιρετικά χρήσιμη προβληματική για τη συγκρότηση των κοινών (commons) και την κεντρική θέση που πρέπει να έχουν στους προβληματισμούς μας η έννοια του κοινού αγαθού, του δημόσιου χαρακτήρα αγαθών, υπηρεσιών και χώρων.
 • Οι τρεις άξονες που έχουν ιδιαίτερη σημασία είναι αυτοί της φορολογικής πολιτικής, της απορρόφησης ευρωπαϊκών κονδυλίων και του τραπεζικού συστήματος.
 • Πρέπει να προχωρήσουμε περισσότερο και στο θέμα της δημόσιας διοίκησης, όπου χρειαζόμαστε μια ολοκληρωμένη πρόταση για το διοικητικό πλαίσιο που θα αντικαταστήσει το επιτελικό κράτος.
Ακολουθήστε μας στο Google news
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
«Οχι» στα ίδια λάθη
Πυρά του Αλ. Τσίπρα για τις επιλογές της κυβέρνησης να μην ενισχύσει το ΕΣΥ και να μην προωθήσει τον εμβολιασμό με στοχευμένες καμπάνιες.
«Οχι» στα ίδια λάθη
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Ποιοι φοβούνται την αριστερή στροφή του ΣΥΡΙΖΑ;
Η πανελλαδική συνδιάσκεψη του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. που έληξε το βράδυ της Κυριακής οριοθέτησε σε μεγάλο βαθμό το πλαίσιο με το οποίο θα πορευτεί το επόμενο διάστημα το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Ποιοι φοβούνται την αριστερή στροφή του ΣΥΡΙΖΑ;
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Φρένο, γκάζι και ανηφόρα
Οι αλλαγές απέδειξαν για άλλη μία φορά ότι ο Αλέξης Τσίπρας παραμένει ο κυρίαρχος του εσωκομματικού παιχνιδιού. Μουρμούρες και παράπονα για τις επιλογές υπήρξαν, ωστόσο κανείς δεν φαίνεται να έχει τη διάθεση...
Φρένο, γκάζι και ανηφόρα
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Ο Τσίπρας πήρε από το χέρι τον ΣΥΡΙΖΑ
Με τις χθεσινές εξελίξεις ολοκληρώνεται ένας ευρύτερος κύκλος αλλαγών σε πρόσωπα που ξεκίνησε πριν από λίγες μέρες, όταν ανέλαβε γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ ο Δημήτρης Τζανακόπουλος και εκπρόσωπος Τύπου ο Νάσος...
Ο Τσίπρας πήρε από το χέρι τον ΣΥΡΙΖΑ
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Ο ΣΥΡΙΖΑ επενδύει στο πρόγραμμα «Μένουμε Ορθιοι»
Η αξιωματική αντιπολίτευση εκτιμά ότι τα δύσκολα βρίσκονται μπροστά και επιθυμεί να κεφαλαιοποιήσει πολιτικά τη δυσαρέσκεια των παραγωγικών τάξεων από τα μέτρα της κυβέρνησης για τις οικονομικές συνέπειες της...
Ο ΣΥΡΙΖΑ επενδύει στο πρόγραμμα «Μένουμε Ορθιοι»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας