• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 25.9°C / 30.8°C
  3 BF
  38%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  29°C 26.2°C / 29.8°C
  3 BF
  48%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  29°C 27.1°C / 29.4°C
  1 BF
  56%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 27.9°C / 27.9°C
  1 BF
  57%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.9°C / 26.9°C
  0 BF
  47%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  28°C 26.2°C / 29.0°C
  2 BF
  46%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  25°C 25.4°C / 25.9°C
  1 BF
  44%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.8°C / 26.8°C
  2 BF
  67%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 23.8°C / 26.5°C
  4 BF
  66%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.9°C / 26.8°C
  3 BF
  61%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.8°C / 25.5°C
  4 BF
  57%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  27°C 25.7°C / 26.7°C
  1 BF
  57%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.9°C / 26.9°C
  2 BF
  83%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 26.2°C / 28.9°C
  3 BF
  39%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  27°C 27.3°C / 27.5°C
  2 BF
  54%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 26.6°C / 26.8°C
  2 BF
  73%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  28°C 26.7°C / 31.0°C
  1 BF
  29%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 25.3°C / 27.7°C
  2 BF
  64%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.7°C / 29.7°C
  3 BF
  74%
 • Καστοριά
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 26.3°C / 26.3°C
  1 BF
  52%

Νίκος Σηφουνάκης - Δημήτρης Τσιρώνης

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Η υπόθεση Βγενόπουλου, το αφήγημα της μονταζιέρας και οι... συμπτώσεις

 • A-
 • A+
Η υπόθεση της συνομιλίας μιας –κατά τους ισχυρισμούς της– φίλης και απεσταλμένης της πρώην προέδρου του Αρείου Πάγου Β. Θάνου με τον μακαρίτη Βγενόπουλο ήταν φυσικά γνωστή. Ο ίδιος ο Βγενόπουλος, στην προσπάθειά του να αποτρέψει τις κατηγορίες σε βάρος του κι ενώ ήδη υπήρχαν εντάλματα έκδοσης στην Κύπρο των δύο βασικών συνεργατών του, είχε καταγγείλει τη συνομιλία αυτή στη Δικαιοσύνη το 2016

Με νέο αφήγημα επανήλθε, στη δύσκολη αυτή για την κυβέρνηση συγκυρία, η γνωστή μονταζιέρα και εντελώς συμπτωματικά μόλις το Δικαστικό Συμβούλιο φέρεται να αποφάσισε την παραπομπή του Κ. Φρουζή (Novartis) για το αδίκημα της «νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα» (ξέπλυμα βρόμικου χρήματος) και δύο γιατρών για το αδίκημα της παθητικής δωροδοκίας σε βαθμό κακουργήματος (πηγή: «Documento»).

Η αιφνιδιαστική και εντελώς τυχαία ανεύρεση ενός ηχητικού από το ιστολόγιο που σχεδόν ταυτίζεται με τον Κ. Μητσοτάκη, με πρώτο στόχο τον Δ. Παπαγγελόπουλο και τη Β. Θάνου και φυσικά την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και με δεύτερο στόχο τον καραμανλικό τ. Πρόεδρο της Δημοκρατίας Π. Παυλόπουλο, προκάλεσε τη νέα σκευωρία. Η υπόθεση της συνομιλίας μιας –κατά τους ισχυρισμούς της– φίλης και απεσταλμένης της πρώην προέδρου του Αρείου Πάγου Β. Θάνου με τον μακαρίτη Βγενόπουλο ήταν φυσικά γνωστή. Ο ίδιος ο Βγενόπουλος, στην προσπάθειά του να αποτρέψει τις κατηγορίες σε βάρος του κι ενώ ήδη υπήρχαν εντάλματα έκδοσης στην Κύπρο των δύο βασικών συνεργατών του, είχε καταγγείλει τη συνομιλία αυτή στη Δικαιοσύνη το 2016.

Η υπόθεση με τους ισχυρισμούς της «απεσταλμένης» της Θάνου, εφόσον δεν υπήρξε κανένα στοιχείο πλην της συνομιλίας, τέθηκε στο αρχείο από την τότε οικονομική εισαγγελέα Α. Ζαΐρη, για την οποία ουδέποτε (μέχρι σήμερα που υπήρξαν αιχμές εναντίον της από τον ΣΚΑΪ και την κ. Μάνδρου) εκφράστηκε από κάποιον η παραμικρή υπόνοια για μη σύννομες ενέργειες. Για την υπόθεση της συνομιλίας, μέχρι και ο δικηγόρος του Βγενόπουλου, Μιχάλης Δημητρακόπουλος, στην αγόρευσή του είχε πει πως «ουδέποτε ο κύριος Βγενόπουλος μήνυσε την κυρία Θάνου, αλλά μια κυρία που μιλούσε εξ ονόματός της και τη λοιδορούσε. Είναι λάθος να προσπαθείτε να εμφανίσετε τον κ. Βγενόπουλο ως αντίδικο της κ. Θάνου... Δεν βάλλει ο κ. Βγενόπουλος κατά της κ. Θάνου. Βάλλει κατά μίας απατεώνισσας». Εξάλλου και η μήνυση Βγενόπουλου κατά Τσίπρα, μόλις ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε έλεγχο της εξαγοράς του ΟΤΕ, τέθηκε οριστικά στο αρχείο το 2010, όταν ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ήταν ακόμα ούτε αξιωματική αντιπολίτευση και βέβαια η Β. Θάνου δεν ήταν ακόμα πρόεδρος του Αρείου Πάγου.

Θυμίζουμε ότι συνολικά η υπόθεση Βγενόπουλου τέθηκε στο αρχείο από τη Γ. Τσατάνη, την ημέρα που η κυπριακή Δικαιοσύνη επιβεβαίωνε τις ισχυρές ενδείξεις ενοχής του, της είχε δε ανατεθεί από την πρώην εισαγγελέα κατά της Διαφθοράς Ελένη Ράικου. Τη συγκεκριμένη ανάθεση και τους εμπλεκόμενους δικαστικούς στην αρχειοθέτηση του σκανδάλου Βγενόπουλου και ειδικά τις ενέργειες της Ελ. Ράικου, πρώτος είχε καταγγείλει με εκτενείς αναφορές του ο νυν αντεισαγγελέας Αρείου Πάγου Ι. Αγγελής, που σήμερα αποτελεί και μάρτυρα της υποτιθέμενης σκευωρίας Novartis.

Μάλιστα, παρά το πόρισμα του αντιπροέδρου του ΣτΕ, που πράγματι διέκρινε πειθαρχικά παραπτώματα στην υπόθεση Βγενόπουλου, η υπόθεση αυτή τέθηκε οριστικά τότε στο αρχείο, μέχρις ότου ανασύρθηκε με παραγγελία της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου Ξένης Δημητρίου. Η υπόθεση Βγενόπουλου μπαινόβγαινε στο αρχείο, εισαγγελείς ελέγχονται πειθαρχικά ενώ τελικά, μετά τον θάνατο του τραπεζίτη/εφοπλιστή και ενώ εκκρεμούσε η υπόθεση, δεν εκδόθηκε κάποιο άλλο σχετικό πόρισμα ή βούλευμα.

Η Τράπεζα Κρήτης, η Proton Bank και η Marfin Bank, σύμφωνα με όσα προέκυψαν από δικαστικές και κοινοβουλευτικές διαδικασίες και δημοσιογραφικές αποκαλύψεις, πρακτικά ήταν ανεξέλεγκτες ή ελέγχονταν από «έμπιστους» ορκωτούς και με τον εκάστοτε διοικητή της ΤτΕ να γυρίζει... αλλού το βλέμμα του. Με τη βοήθεια νόμων που αθώωναν προκαταβολικά τα τραπεζικά στελέχη, με τα νομιμοφανή μετοχοδάνεια και τις αμφίδρομες διαδρομές του χρήματος μεταξύ εταιρειών και τραπεζών που ανήκαν στα ίδια πρόσωπα, πορεύτηκαν οι επιφανείς επιχειρηματίες μέχρι που η «μπάνκα» Ελλάδα και η «μπάνκα» Κύπρος τινάχτηκαν στον αέρα!

​Τι έγραφαν οι Σηφουνάκης - Τσιρώνης για το σκάνδαλο του τραπεζίτη

​Χθες το ΚΙΝ.ΑΛΛ. έσπευσε να συνδράμει το νέο αφήγημα της ξεχασμένης συνομιλίας με ανακοίνωση-αίτημα για άπλετο φως. Ίσως έχει ξεχάσει το ΚΙΝ.ΑΛΛ. τις κοπιαστικές ενέργειες των επιφανών στελεχών του ΠΑΣΟΚ (Σηφουνάκη - Τσιρώνη) προκειμένου να μη μείνει ατιμώρητο και το σκάνδαλο Βγενόπουλου.

«Στοχοποιηθήκαμε από τον ισχυρό άνδρα της MIG –όπως αποκαλούνταν– διότι αντιταχθήκαμε και καταγγείλαμε δημόσια και στο Κοινοβούλιο το ξεπούλημα του ΟΤΕ και τις απάτες που διέπραττε αυτός και η συμμορία του στη Marfin Bank. Αυτό είχε συνέπεια να μας υποβάλλει δεκάδες αγωγές και μηνύσεις για τις οποίες μας αθώωναν τα Πρωτοδικεία και ως εκ θαύματος, μας καταδίκαζαν τα Εφετεία. Ήταν η εποχή της παντοδυναμίας του που διάφορα ΜΜΕ τον προέβαλαν και ως μέλλοντα πρωθυπουργό. Παρά το πόρισμα της επιτροπής της Ελληνικής Βουλής (το 2010), που διαβιβάστηκε άμεσα στην ελληνική Δικαιοσύνη, η κυπριακή Δικαιοσύνη ήταν εκείνη που τεκμηρίωσε την απάτη και απήγγειλε τις πρώτες κατηγορίες στον Αν. Βγενόπουλο και τους διάφορους καταχραστές συνεργάτες του. Ο Αν. Βγενόπουλος χρησιμοποιούσε καθ’ έξιν τεχνάσματα αποπροσανατολισμού πάντα με την ανάλογη “λάσπη”, κρατώντας μικρό ή μεγάλο πηλοφόρι κατά περίσταση. Σε πολιτικούς αρχηγούς, βουλευτές, υπουργούς, ξεφούρνιζε αστήρικτες κατηγορίες και ψεύδη για αποπροσανατολισμό, όμως:

Πριν από λίγες ημέρες (26 Ιουλίου 2018) εκδόθηκε η απόφαση του Διεθνούς Διαιτητικού Δικαστηρίου η οποία είναι καταπέλτης για τον απελθόντα και τους συνεταίρους του. Η απόφαση αποτελεί μια εκ των υστέρων νίκη του κυπριακού λαού και των χιλιάδων καταθετών και μικρομετόχων της τράπεζας που έχασαν τις αποταμιεύσεις τους. [...] Σε μια ευνομούμενη πολιτεία με αδιάσειστες αποδείξεις απάτης, οι πολίτες απαιτούν απαντήσεις, όχι τόσο αν θα καταδικαστούν όσοι μέσω των μετοχοδανείων πλούτισαν, αλλά αν θα επιστρέψουν τα τέσσερα δισ. που μοιράστηκαν μια χούφτα φίλοι και κολλητοί του Αν. Βγενόπουλου.

Μετά την πρόσφατη απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου και των αποφάσεων της κυπριακής Δικαιοσύνης, όλοι όσοι με πίστη και επιμονή, χωρίς να πτοηθούμε από τις απειλές της συμμορίας, αναδείξαμε το μεγαλύτερο μεταπολεμικό σκάνδαλο, αλλά και όλοι οι πολίτες, ζητούμε να γνωρίσουμε επιτέλους –οχτώ χρόνια μετά– ποια είναι τα πορίσματα της ελληνικής Δικαιοσύνης; Γιατί καθυστερεί η δημοσίευσή τους; Εξακολουθούν να λειτουργούν οι μηχανισμοί που προστάτευαν την ανομία τα προηγούμενα χρόνια; Πρόσφατα δημοσιεύματα αναφέρονται στον ρόλο που διαδραμάτισε μερίδα λειτουργών της Δικαιοσύνης για να συγκαλυφθεί το σκάνδαλο Βγενόπουλου και συνεργατών. Χρειάστηκε η δική μας παρέμβαση, με αναφορά μας στην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου (2016), για να ανοίξει ο αρχειοθετημένος φάκελος της ντροπής που συγκεκριμένη δικαστική λειτουργός αρχειοθέτησε. Ευελπιστούμε ότι οι τελικές αποφάσεις της Δικαιοσύνης δεν θα χρονοτριβήσουν εισέτι, και θα συμπορεύονται με την αλήθεια και το δίκαιο» («Ο Βγενόπουλος και οι ατιμώρητοι της συμμορίας του», «Εφ.Συν.», 11.8.2018, Νίκος Σηφουνάκης, Δημήτρης Τσιρώνης).

Τελικά, το ψέμα δυστυχώς δεν έχει κοντά ποδάρια, ενώ δεν είναι απίθανο να δούμε και το σκάνδαλο Κοσκωτά να μετατρέπεται σε σκευωρία, πίσω από την οποία κρυβόταν ο Αλέξης Τσίπρας, όταν ήταν ακόμα στο 15μελές μαθητικό συμβούλιο.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Ανακάλυψαν νέα «σκευωρία» για να ξεφύγουν από τα δύσκολα
Το αναμάσημα της παλιάς υπόθεσης Βγενόπουλου για τα περί δωροδοκίας της Βασιλικής Θάνου ανέβασε το θερμόμετρο της πολιτικής αντιπαράθεσης.
Ανακάλυψαν νέα «σκευωρία» για να ξεφύγουν από τα δύσκολα
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
«Μετέτρεψαν την Ελλάδα σε ντροπή της Ευρώπης»
Η Ν.Δ. επιχείρησε να απαξιώσει τους Δημοσιογράφους Χωρίς Σύνορα, λέγοντας πως την ελευθερία του Τύπου «δεν περιμένουν οι Έλληνες να τη διαπιστώσει καμία ΜΚΟ»΅.
«Μετέτρεψαν την Ελλάδα σε ντροπή της Ευρώπης»
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Ηχηρές πολιτικές παρεμβάσεις
Η πρώτη μέρα του συνεδρίου δεν περιορίστηκε στον συνήθη πανηγυρικό χαρακτήρα της έναρξης, αλλά συνοδεύτηκε με ουσιαστικές πολιτικές παρεμβάσεις.
Ηχηρές πολιτικές παρεμβάσεις
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Απάντηση ΣΥΡΙΖΑ στη Ν.Δ. περί δημοσιεύματος για την υπόθεση Βγενόπουλου
«Αν υπάρχει οποιοδήποτε νέο στοιχείο, οφείλουν οι κάτοχοί του να δώσουν άμεσα στη Δικαιοσύνη, η οποία είναι και η μόνη αρμόδια να αξιολογήσει την αξιοπιστία και τη σοβαρότητά του» τονίζει ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική...
Απάντηση ΣΥΡΙΖΑ στη Ν.Δ. περί δημοσιεύματος για την υπόθεση Βγενόπουλου
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Ισες αποστάσεις, δύσκολες ισορροπίες
Συζητήσεις και επιμέρους διαφοροποιήσεις προκαλεί εντός του Κινήματος Αλλαγής το θέμα των ίσων αποστάσεων, το οποίο αποκρούουν στη Χαριλάου Τρικούπη, λέγοντας ότι δεν είναι ζήτημα «μεζούρας» αλλά πολιτικών...
Ισες αποστάσεις, δύσκολες ισορροπίες

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας