• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  25°C 23.6°C / 26.2°C
  3 BF
  50%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 17.7°C / 21.3°C
  5 BF
  75%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.6°C / 22.6°C
  0 BF
  75%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 14.9°C / 16.6°C
  1 BF
  68%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  21°C 20.2°C / 20.9°C
  2 BF
  88%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  19°C 17.0°C / 19.4°C
  1 BF
  66%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 13.4°C / 15.1°C
  0 BF
  72%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.6°C / 19.6°C
  1 BF
  87%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  27°C 26.4°C / 27.7°C
  3 BF
  48%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  26°C 24.6°C / 25.9°C
  4 BF
  57%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  25°C 25.4°C / 25.8°C
  5 BF
  73%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.8°C / 21.8°C
  5 BF
  71%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  21°C 21.3°C / 21.3°C
  5 BF
  65%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 21.9°C / 22.3°C
  4 BF
  46%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  23°C 19.5°C / 23.4°C
  2 BF
  52%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 26.0°C / 26.8°C
  3 BF
  33%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 23.8°C / 26.0°C
  3 BF
  41%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 18.3°C / 21.0°C
  3 BF
  75%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  19°C 19.2°C / 23.9°C
  2 BF
  72%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  15°C 14.6°C / 14.6°C
  2 BF
  78%
EUROKINISSI/ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ

ΚΚΕ: Καμία συμμετοχή της Ελλάδας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς

 • A-
 • A+

Το Πολιτικό Γραφείο της ΚΕ του Κομμουνιστικού Κόμματος σε ανακοίνωσή του για τα 70 χρόνια από την ένταξη της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ τονίζει ότι κύριος στόχος του ΝΑΤΟ, το οποίο ιδρύθηκε στις 4 Απριλίου 1949 «ήταν η Σοβιετική Ένωση, τα κράτη της σοσιαλιστικής οικοδόμησης, η εδραίωση και η υπεράσπιση της αστικής εξουσίας στα κράτη-μέλη του. Ταυτόχρονα στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, οι ΗΠΑ, ως ηγετική δύναμη του διεθνούς ιμπεριαλισμού, επιδίωκαν να αμβλύνουν τις αντιθέσεις στο ιμπεριαλιστικό σύστημα».

«Η ιμπεριαλιστική επιθετικότητα, οι συστηματικές αντεπαναστατικές ενέργειες και η επέκταση του ΝΑΤΟ, προκάλεσαν την ίδρυση του «Συμφώνου της Βαρσοβίας», στις 14 Μάη 1955, που αντιπαρατέθηκε με τον ευρωατλαντικό ιμπεριαλισμό και μπήκε εμπόδιο στα σχέδιά του» σημειώνει ο ΚΚΕ.

Όπως αναφέρει, «η ελληνική αστική τάξη που δοκιμάστηκε σκληρά κατά την διάρκεια του ηρωικού αγώνα του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας (1946-1949), είδε τη συγκρότηση του ΝΑΤΟ ως αναπόσπαστο στοιχείο διαφύλαξης της εξουσίας της. Δεν «σύρθηκε» σε αυτό, αλλά ενεργά επεδίωξε την ένταξή της, που προωθήθηκε ταυτόχρονα με αυτήν της Τουρκίας, δήθεν για τη μείωση των εντάσεων μεταξύ των δύο χωρών και την οικοδόμηση «κλίματος ασφάλειας και ειρήνης».

«Έτσι, στις 17 Οκτώβρη 1951 υπογράφηκε στο Λονδίνο πρωτόκολλο προσχώρησης της Ελλάδας και της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ. Η συμφωνία για την ένταξη επικυρώθηκε από τη βουλή στις 18 Φλεβάρη 1952, επί κυβέρνησης Νικολάου Πλαστήρα - Σοφοκλή Βενιζέλου. Μαζί με την κυβέρνηση υπέρ της ένταξης της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ τάχθηκε το Λαϊκό Κόμμα του Κ. Τσαλδάρη, ο Ελληνικός Συναγερμός του Αλ. Παπάγου κ.α.

Το νομοσχέδιο καταψήφισε η ΕΔΑ, ενώ το ΚΚΕ, που βρισκόταν σε συνθήκες παρανομίας, κατήγγειλε την ένταξη με την Απόφαση της 2ης Ολομέλειας του 1951» προσθέτει η ανακοίνωση και τονίζει:

«Η ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ αποτέλεσε ταξική επιλογή της αστικής τάξης και των κομμάτων της, εξασφάλιζε έναν επιθετικό μηχανισμό ενάντια στο σοσιαλιστικό σύστημα αλλά και ενάντια στην εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα μέσα στην Ελλάδα. Επιπλέον, η ένταξη επικύρωσε την κατεύθυνση των διεθνών «συμμαχιών» της αστικής τάξης, που αποτυπώθηκε στα δόγματα του «ανήκομεν εις την Δύσιν» και το «από βορρά κίνδυνος», τα οποία διαχρονικά στηρίζουν τα κόμματα της αστικής τάξης.

Από την ένταξη στο ΝΑΤΟ μέχρι σήμερα, η αστική τάξη και τα κόμματα της, (π.χ η ΕΡΕ και η Ένωση Κέντρου προδικτατορικά, η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΡΙΖΑ) από τη θέση της κυβέρνησης ή της αντιπολίτευσης, επιχειρούν να παραχαράξουν την ιστορική αλήθεια, να επιβάλουν την αστική αντίληψη στον λαό και τη νεολαία για την ίδρυση του ΝΑΤΟ, την ένταξη της Ελλάδας σ' αυτήν την ιμπεριαλιστική «σφηκοφωλιά» και την εξάπλωση των αμερικανοΝΑΤΟικών βάσεων».

«Εφτά δεκαετίες μετά την ένταξη της Ελλάδας και της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ η εμπειρία που έχουν συσσωρεύσει οι δύο λαοί, Ελλάδας και Τουρκίας, δείχνει πως οι προσδοκίες για «ειρήνη», «ασφάλεια» και «δημοκρατία», που δήθεν θα εξασφαλίζονταν για τους λαούς «εντός των ΝΑΤΟϊκών τειχών» δεν ευοδώθηκαν. Το αντίθετο! » υπογραμμίζει το ΚΚΕ.

Αναφέρει ότι το ΝΑΤΟ «σήμερα εξακολουθεί να παραμένει ο πολιτικό-στρατιωτικός βραχίονας του ευρωατλαντικού ιμπεριαλισμού. Απέναντι του δεν έχει πλέον την ΕΣΣΔ και τις άλλες χώρες της σοσιαλιστικής οικοδόμησης, αλλά άλλες ισχυρές δυνάμεις του σύγχρονου καπιταλιστικού κόσμου, όπως είναι η Κίνα ή η Ρωσία».

Σε ό,τι αφορά στη στρατηγική του ΝΑΤΟ το ΚΚΕ σημειώνει ότι αυτή «χαρακτηρίζεται από τη σχεδιασμένη επέκταση σε όλη την υδρόγειο, τη διεύρυνση µε νέα µέλη και τη σύναψη εταιρικών σχέσεων με δεκάδες κράτη, τη συγκρότηση ετοιμοπόλεμων στρατιωτικών μονάδων».

Το ΚΚΕ χαρακτηρίζει «βαθια λαθεμένη» την «θέση που εκφράζουν διάφοροι οπορτουνιστικοί κύκλοι, πως το ΝΑΤΟ είναι «εργαλείο των ΗΠΑ για την καταπίεση της Ευρώπης» και μεταξύ άλλων πως η Ελλάδα κι άλλες χώρες βρίσκονται εξαιτίας του ΝΑΤΟ σε καθεστώς "υποτέλειας"».

Όπως σημειώνει, «η αλήθεια είναι πως οι ιμπεριαλιστικές συμμαχίες, όπως το ΝΑΤΟ, η ΕΕ, αλλά και άλλες που εμφανίζονται σήμερα π.χ. στην περιοχή της Ευρασίας ή της Λατινικής Αμερικής, του Ειρηνικού, είναι διακρατικές συμφωνίες των αστικών κρατών, (ισχυρότερων ή λιγότερο ισχυρών), τόσο αυτών που βρίσκονται στην κορυφή της ιμπεριαλιστικής πυραμίδας, όσο και αυτών που κατέχουν χαμηλότερη θέση, αλλά που συνολικά εκφράζουν τα συμφέροντα των μονοπωλίων, διασφαλίζουν την κυριαρχία τους και παίρνουν μέρος, ανάλογα με την οικονομική, πολιτική και στρατιωτική τους δύναμη, στον ανταγωνισμό που σημαδεύει τη λειτουργία του διεθνούς ιμπεριαλιστικού συστήματος».

«Η ανάλυση που περιορίζει τον ιμπεριαλισμό π.χ. μόνο στην επιθετική εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ ή του ΝΑΤΟ και εξαιρεί τα άλλα καπιταλιστικά κράτη και συμμαχίες, κλείνει τα μάτια στο αλάνθαστο λενινιστικό κριτήριο, την κυριαρχία των μονοπωλίων, την οικονομική βάση του ιμπεριαλισμού» αναφέρει το ΚΚΕ, σημειώνοντας, μεταξύ άλλων, ότι «οπορτουνιστικά κόμματα ή ομάδες που αναθεωρούν τις λενινιστικές αρχές καταλήγουν πολιτικά σε πολύ επικίνδυνους δρόμους, γίνονται ουρά της αστικής τάξης, προσδοκούν ουτοπικά το ξεπέρασμα των ανισότιμων σχέσεων και εξαρτήσεων, μέσα στο καπιταλιστικό σύστημα που τις προκαλεί. Καταφεύγουν σε πολιτικές συνεργασίες με αστικά κόμματα, συμμετέχουν ή στηρίζουν αστικές κυβερνήσεις που υιοθετούν τη γραμμή της αναβάθμισης του ρόλου της αστικής τάξης και του κράτους της».

«Μέσα από το παραπάνω πρίσμα βλέπουμε και το ρόλο της Ελλάδας στους σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ. Η αστική τάξη της Ελλάδας ακολουθεί επιθετική στρατηγική, έχει θέσει επιθετικούς στόχους και αυτούς υπηρετούν η κυβέρνηση της ΝΔ, τα άλλα κυβερνητικά κόμματα, όπως ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΙΝΑΛ και άλλα κόμματα που προωθούν τα συμφέροντά της, που κινούνται στις ράγες της βαθύτερης ενσωμάτωσης της χώρας στη στρατηγική του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, ενισχύουν τις σχέσεις με τις ΗΠΑ. Το βασικό κριτήριο της πολιτικής τους είναι η "γεωστρατηγική αναβάθμιση" προς το συμφέρον των μεγάλων οικονομικών ομίλων, μέσα από την προώθηση των σχεδιασμών του ΝΑΤΟ, των ΗΠΑ και της ΕΕ, κι αυτό καταγράφεται τόσο στην οικονομική, εσωτερική πολιτική, όσο και στις διεθνείς και περιφερειακές σχέσεις» τονίζει η ανακοίνωση.

Το ΚΚΕ αναφέρει ότι «η Ελλάδα τα 70 χρόνια μέσα στο ΝΑΤΟ, τα 42 στην ΕΟΚ και τα 30 στην ΕΕ προσαρμόζεται στις απαιτήσεις αυτών των ιμπεριαλιστικών συμμαχιών προσθέτοντας «ο λαός καταβάλλει βαρύ τίμημα, πληρώνει ετησίως πάνω από 4 δις ευρώ. Τα τελευταία 10 χρόνια έχει καταβάλλει περισσότερα από 50 δις ευρώ για τις ΝΑΤΟικές ανάγκες, για εξοπλισμούς που δεν έχουν σχέση με την άμυνας της χώρας».

Προσθέτει ότι «η παρουσία των αμερικανο-νατοïκών βάσεων στην Ελλάδα, που αναπτύχθηκαν διαχρονικά με ευθύνη όλων των αστικών κυβερνήσεων και κομμάτων, εκσυγχρονίζονται, διαθέτουν υποδομή για πυρηνικά όπλα, απειλούν άλλους λαούς, στοχοποιούν τη χώρα και αποτελούν «εφαλτήριο» νέων πολεμικών συγκρούσεων και μεγάλων αιματοχυσιών σε βάρος των λαών».

«Μέσα από πλήθος γεγονότων έχει καταρριφθεί το βασικό προπαγανδιστικό δόγμα των αστικών κομμάτων και του αστικού κράτους ότι μέσα από την ισχυροποίηση των σχέσεων με τις ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ και την ΕΕ διαμορφώνονται όροι υπεράσπισης της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας έναντι των διεκδικήσεων της τουρκικής αστικής τάξης» αναφέρει το ΚΚΕ προσθέτοντας ότι «τα δύο αστικά κράτη και οι κυβερνήσεις τους, παρά τις τριβές, υλοποιούν απο κοινού τις αποφάσεις του ΝΑΤΟ κατά των λαών, συνεργάζονται και ανταγωνίζονται για την αναβάθμιση της θέσης των οικονομικών τους ομίλων, για να πάρουν μεγαλύτερο κομμάτι από τη λεία των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων και πολέμων».

«Σήμερα προβάλει από παντού η ανάγκη της πάλης για την ανατροπή της καπιταλιστικής βαρβαρότητας, που καταδικάζει τους εργαζόμενους στην ταξική εκμετάλλευση, την κοινωνική αδικία και στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους. Το ΚΚΕ, που όλα τα χρόνια έδωσε και δίνει όλες του τις δυνάμεις για «να γυρίσει ο τροχός της Ιστορίας», πρωτοστατεί στην ανάπτυξη του αντιιμπεριαλιστικού - αντιπολεμικού κινήματος, ενάντια στις αμερικανο-νατοϊκές στρατιωτικές βάσεις, την αποδέσμευση από τα ιμπεριαλιστικά σχέδια και συμμαχίες, όπως είναι το ΝΑΤΟ και η ΕΕ» αναφέρει η ανακοίνωση και τονιζει καταλήγοντας:

«Για τη χώρα μας η αποδέσμευση από το ΝΑΤΟ και κάθε ιμπεριαλιστική ένωση είναι βασική προτεραιότητα για το εργατικό, λαϊκό κίνημα και όπως έχει δείξει και η Ιστορία, αυτή μπορεί να είναι ανεπιστρεπτί και υπέρ των συμφερόντων του λαού με την ισχυρή εγγύηση της εργατικής εξουσίας.

Εκεί χτυπάνε όλα τα σφυριά!

 • Να κλείσουν οι αμερικανοΝΑΤΟϊκες βάσεις!
 • Κανένας Έλληνας φαντάρος και αξιωματικός έξω από τα σύνορα. Να επιστρέψουν στη χώρα τα τμήματα των ενόπλων δυνάμεων, που βρίσκονται σε ιμπεριαλιστικές αποστολές στο εξωτερικό!
 • Καμία συμμετοχή της Ελλάδας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς! Αποδέσμευση από τις ιμπεριαλιστικές ενώσεις του ΝΑΤΟ και της ΕΕ με λαό κυρίαρχο στον τόπο μας!»
Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
ΚΚΕ για διάγγελμα Πούτιν: Κλιμακώνεται η ιμπεριαλιστική σύγκρουση
Την ανάγκη να απεμπλακεί η Ελλάδα από τους σχεδιασμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ, όσον αφορά τον πόλεμο στην Ουκρανία επισημαίνει το ΚΚΕ, το οποίο σχολίαζοντας το διάγγελμα του Βλαντίμιρ Πούτιν,...
ΚΚΕ για διάγγελμα Πούτιν: Κλιμακώνεται η ιμπεριαλιστική σύγκρουση
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
ΚΚΕ: Η Κύπρος εντάσσεται βαθύτερα στους αμερικανοΝΑΤΟϊκούς σχεδιασμούς
Το ΚΚΕ δεν συμμερίζεται τους «πανηγυρισμούς» για την ιστορική απόφαση των ΗΠΑ να προχωρήσει σε άρση του εμπάργκο όπλων στην Κύπρο. Μεταξύ άλλων,...
ΚΚΕ: Η Κύπρος εντάσσεται βαθύτερα στους αμερικανοΝΑΤΟϊκούς σχεδιασμούς
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Αντιπολεμική παρέμβαση του ΚΚΕ κατά του νατοϊκού εξοπλισμού στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης
Τα μέλη του ΚΚΕ και της ΚΝΕ διαδήλωσαν ενάντια στη μετατροπή του λιμανιού σε πολεμικό ορμητήριο, καθώς και στην εμπλοκή της χώρας μας στα ιμπεριαλιστικά σχέδια.
Αντιπολεμική παρέμβαση του ΚΚΕ κατά του νατοϊκού εξοπλισμού στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
«Αιχμή του δόρατος για κλιμάκωση της ΝΑΤΟϊκής επιθετικότητας η σύνοδος ΝΑΤΟ»
Η σύνοδος κορυφής του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη, στις 29-30 Ιουνίου, θα αποτελέσει «αιχμή του δόρατος» για την περαιτέρω κλιμάκωση της ΝΑΤΟϊκής επιθετικότητας εναντίον των λαών, αλλά και για την όξυνση των...
«Αιχμή του δόρατος για κλιμάκωση της ΝΑΤΟϊκής επιθετικότητας η σύνοδος ΝΑΤΟ»
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
ΚΚΕ: Ο Ο λαός θα πληρώσει ακριβά τη μεγαλύτερη πρόσδεση της Ελλάδας στα σχέδια των ΗΠΑ
«Η στάση του ΚΚΕ διαφέρει ριζικά από τη στάση των άλλων κομμάτων της αντιπολίτευσης που αρκούνται σε κάποιες υποσημειώσεις κι αστερίσκους, γιατί πολύ απλά συμφωνούν με την ουσία της κυβερνητικής στρατηγικής».
ΚΚΕ: Ο Ο λαός θα πληρώσει ακριβά τη μεγαλύτερη πρόσδεση της Ελλάδας στα σχέδια των ΗΠΑ
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
«Μια μαύρη επέτειος»
Στην ημερίδα του ΚΚΕ για τα 70 χρόνια ένταξης της χώρας μας στο ΝΑΤΟ ο γ.γ. του κόμματος Δημ. Κουτσούμπας τόνισε ότι είναι μια ευκαιρία για τον λαό, ιδιαίτερα για τους πιο νέους να μάθουν πολλά από την...
«Μια μαύρη επέτειος»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας