• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  28°C 25.9°C / 28.5°C
  4 BF
  47%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 24.2°C / 29.2°C
  2 BF
  60%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  29°C 27.0°C / 29.0°C
  3 BF
  56%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  27°C 23.1°C / 26.9°C
  2 BF
  41%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.9°C / 24.9°C
  3 BF
  65%
 • Βέροια
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 23.0°C / 25.9°C
  2 BF
  53%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  19°C 19.2°C / 22.3°C
  2 BF
  73%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  22°C 22.4°C / 22.4°C
  2 BF
  52%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  26°C 23.8°C / 26.9°C
  4 BF
  59%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  24°C 24.0°C / 24.0°C
  4 BF
  62%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  26°C 24.8°C / 26.4°C
  5 BF
  53%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  25°C 25.1°C / 25.1°C
  4 BF
  72%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  28°C 28.1°C / 28.1°C
  2 BF
  63%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 26.8°C / 26.9°C
  0 BF
  50%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  27°C 23.5°C / 27.7°C
  2 BF
  45%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.6°C / 27.8°C
  1 BF
  67%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.7°C / 28.2°C
  2 BF
  42%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.6°C / 26.6°C
  1 BF
  65%
 • Κατερίνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  27°C 24.7°C / 27.3°C
  2 BF
  70%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  20°C 19.6°C / 19.6°C
  1 BF
  77%
ACTION IMAGES

«Φωτογραφικές» διατάξεις «βλέπει» ο ΣΥΡΙΖΑ για το γήπεδο τένις του ΟΑΚΑ

 • A-
 • A+

Θέμα «φωτογραφικών» διατάξεων εγείρουν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ σχετικά με τον διαγωνισμό παραχώρησης των εγκαταστάσεων του Ολυμπιακού́ Κέντρου Αντισφαίρισης “Σπύρος Λούης” στο ΟΑΚΑ.

Σε ερώτηση που κατέθεσαν προς τον υφυπουργό Αθλητισμού, Λευτέρη Αυγενάκη, επισημαίνουν μεταξύ άλλων πως η τιμή́ εκκίνησης του μηνιαίου μισθώματος θεωρείται χαμηλή καθώς και ότι ο διαγωνισμός δημοσιεύτηκε κατά τις ημέρες της εορταστικής περιόδου Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς και η τεθείσα προθεσμία των 55 ημερών παραπέμπει σε «φωτογραφική» διάταξη.

Οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης ρωτούν τον κ. Αυγενάκη αν έχει διενεργήσει έλεγχο για την ορθότητα και τη νομιμότητα των όρων του εν λόγω διαγωνισμού και των ενεργειών του Διοικητικού Συμβουλίου του ΟΑΚΑ για τη διαδικασία παραχώρησης των εγκαταστάσεων αντισφαίρισης και σε ποιες ενέργειες θα προβεί  προκειμένου να ακυρωθεί ο εν λόγω διαγωνισμός.

Επίσης, διερωτώνται αν η Κυβέρνηση και η Διοίκηση του ΟΑΚΑ σκοπεύουν να ακολουθήσουν το ίδιο μοντέλο «αξιοποίησης» και για τις υπόλοιπες αθλητικές εγκαταστάσεις που περιλαμβάνονται στο master plan.

Αναλυτικά η ερώτηση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ:

«ΘΕΜΑ: «Ενδείξεις για “φωτογραφικές” διατάξεις στον διαγωνισμό παραχώρησης των εγκαταστάσεων του Ολυμπιακού́ Κέντρου Αντισφαίρισης “Σπύρος Λούης” στο ΟΑΚΑ»

Στις 20 Ιουλίου 2021 παρουσιάστηκε από την κυβέρνηση το master plan εκσυγχρονισμού και αξιοποίησης του ΟΑΚΑ, κόστους 43,5 εκ. ευρώ από το Πρόγραμμα Πράσινης Ανάπτυξης του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, με την ονομασία «Ελλάδα 2.0».

Το master plan,  μεταξύ άλλων, προβλέπει τη συντήρηση κι ενεργειακή αναβάθμιση του κεντρικού Ολυμπιακού Σταδίου, του Κέντρου Υγρού Στίβου, του Ποδηλατοδρομίου, των εγκαταστάσεων αντισφαίρισης, την αποκατάσταση του περιβάλλοντος χώρου, τη δημιουργία πρόσθετων χώρων στάθμευσης και συμπληρωματικών εμπορικών χρήσεων, χώρων γραφείων και χώρου ξενοδοχείου για την εξυπηρέτηση των αναγκών και επισκεπτών του ΟΑΚΑ κλπ.
Στο πλαίσιο υλοποίησης του ως άνω αναφερόμενου master plan, κατά τις ημέρες της εορταστικής περιόδου Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς, και συγκεκριμένα στις 28/12/2021, το Ν.Π.Ι.Δ. με την επωνυμία «ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΑΘΗΝΩΝ «ΣΠΥΡΟΣ ΛΟΥΗΣ» (Ο.Α.Κ.Α.) προκήρυξε πλειοδοτικό διαγωνισμό για την εκμίσθωση των εγκαταστάσεων του Ολυμπιακού́ Κέντρου Αντισφαίρισης «Σπύρος Λούης» στο Ο.ΑΚ.Α. (Με αριθ. Πρωτ: 6/9277 και ΑΔΑ: ΨΚ6Θ469Η3Π-0ΧΔ).

Ο διαγωνισμός αφορά στην εκμίσθωση του κεντρικού γηπέδου τένις του ΟΑΚΑ, χωρητικότητας 8.500 θεατών, συμπεριλαμβανομένων όλων των κτιριακών εγκαταστάσεων, αιθουσών, υποδομών και εξοπλισμού αυτού, του βοηθητικού γηπέδου χωρητικότητας 3.000 θεατών, καθώς και όλων των εγκαταστάσεων, υποδομών κι εξοπλισμού αυτού, επτά  (7) βοηθητικών και έξι (6) προπονητικών γηπέδων στον υπαίθριο χώρο, καθώς και των πάσης φύσεως βοηθητικών κτιρίων, υποδομών και εγκαταστάσεων που βρίσκονται στον υπαίθριο χώρο του Ολυμπιακού Κέντρου Αντισφαίρισης και του συνόλου της υπαίθριας έκτασης περίπου εβδομήντα (70) στρεμμάτων.

Επειδή η τιμή́ εκκίνησης του μηνιαίου μισθώματος ορίστηκε στο ποσό́ των δεκαπέντε χιλιάδων (15.000,00 €) ευρώ πλέον ΦΠΑ, το οποίο θεωρείται χαμηλό σε σχέση με την έκταση, την τοποθεσία και την εμπορική αξία του υπό μίσθωση χώρου των εγκαταστάσεων του ΟΑΚΑ.

Επειδή ο όρος 7.3.1. της διακήρυξης φαίνεται να είναι «φωτογραφικός», καθώς προβλέπει ότι:  α) οι υποψήφιοι πρέπει να αποδείξουν ότι έχουν υπογράψει τουλάχιστον μία (1) σύμβαση ανάλογου φύσεως με τα αντικείμενα του διαγωνισμού, προ της ημερομηνίας δημοσίευσης της διακήρυξης ή ότι ασκούν τη λειτουργία αποδεδειγμένα τον τελευταίο ένα χρόνο ιδιωτικών εγκαταστάσεων αντισφαίρισης γηπέδων προδιαγραφών τουλάχιστον αντίστοιχων με τις εγκαταστάσεις του Κέντρου Αντισφαίρισης ΟΑΚΑ «Σπύρος Λούης» ως προς τον αριθμό αυτών με ελάχιστο τις εγκαταστάσεις δέκα (10) γηπέδων με δυνατότητα και προδιαγραφές των γηπέδων αυτών για τη φιλοξενία αγώνων της διεθνούς ομοσπονδίας αντισφαίρισης και β) οι υποψήφιοι πρέπει να αποδείξουν ότι ασκούσαν τη λειτουργία ακαδημιών αντισφαίρισης ή συνεργάζονταν με σύμβαση με ακαδημίες και πτυχιούχους προπονητές εκμάθησης αντισφαίρισης σε ιδιόκτητες ή μισθωμένες αδειοδοτημένες αθλητικές εγκαταστάσεις προ της ημερομηνίας δημοσίευσης της παρούσης.

Επειδή η δημοσίευση του διαγωνισμού εν μέσω εορταστικής περιόδου και η τεθείσα προθεσμία των 55 ημερών παραπέμπει επίσης σε «φωτογραφική» διάταξη, καθώς δεν υπάρχουν πολλές εταιρείες που θα ήταν σε θέση να προετοιμάσουν πλήρη φάκελο προσφοράς για έναν τόσο απαιτητικό διαγωνισμό που περιλαμβάνει τεχνικές μελέτες για την εκτέλεση των εργασιών αναβάθμισης, ανακαίνισης, εκσυγχρονισμού και συντηρησης των εγκαταστάσεων, μελέτη βιωσιμότητας, επιχειρηματικό σχέδιο ως προς το σύνολο της μισθωτικής περιόδου η οποία οφείλει να έχει συνταχθεί και υπογραφεί από αδειοδοτημένο σύμβουλο ή εταιρεία ειδική και με αποδεδειγμένη εμπειρία ως προς το αντικείμενο αυτό.

Επειδή, από το σύνολο των διατάξεων του ως άνω αναφερόμενου πλειοδοτικού διαγωνισμού, δημιουργούνται ερωτηματικά, αλλά και υπόνοιες για «φωτογραφική» παραχώρηση σε εταιρεία, στην οποία είχε ήδη παραχωρηθεί η εκμετάλλευση των εγκαταστάσεων αντισφαίρισης κατά την προηγούμενη διετία.

Επειδή οι μέχρι τώρα σχεδιασμοί για την εκτέλεση του master plan δημιουργούν ανησυχίες κι ερωτηματικά για τον τρόπο που η κυβέρνηση σκοπεύει να διαχειριστεί έναν τόσο σημαντικό κι εμβληματικό χώρο, όπως οι ολυμπιακές εγκαταστάσεις του ΟΑΚΑ, όπου κατά το παρελθόν επενδύθηκαν και συνεχίζουν να επενδύονται, μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, τεράστια ποσά δημοσίου χρήματος.  
Επειδή, σύμφωνα με δηλώσεις του Υφυπουργού Αθλητισμού το παράδειγμα «αξιοποίησης» των εγκαταστάσεων του τένις θα ακολουθηθεί και για τις υπόλοιπες χρήσεις του ΟΑΚΑ, όπως το κολυμβητήριο, το γήπεδο μπάσκετ και το ποδηλατοδρόμιο.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός

 • Έχετε διενεργήσει έλεγχο για την ορθότητα και τη νομιμότητα των όρων του εν λόγω διαγωνισμού και των ενεργειών του Διοικητικού Συμβουλίου του ΟΑΚΑ για τη διαδικασία παραχώρησης των εγκαταστάσεων αντισφαίρισης;
 • Έχετε ζητήσει τη γνωμοδότηση της Επιτροπής Ανταγωνισμού;
 • Σε ποιες ενέργειες θα προβείτε προκειμένου να ακυρωθεί ο εν λόγω διαγωνισμός;
 • Σκοπεύουν η Κυβέρνηση και η Διοίκηση του ΟΑΚΑ να ακολουθήσουν το ίδιο μοντέλο «αξιοποίησης» και για τις υπόλοιπες αθλητικές εγκαταστάσεις που περιλαμβάνονται στο master plan;   

Οι ερωτώντες βουλευτές:

Θάνος Μωραΐτης
Αραχωβίτης Σταύρος
Αυγέρη Θεοδώρα
Βέττα Καλλιόπη
Ηγουμενίδης Νίκος
Ζαχαριάδης Κώστας
Καλαματιανός Διονύσης
Κασιμάτη Νίνα
Καφαντάρη Χαρά
Λάππας Σπύρος
Μάλαμα Κυριακή
Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος
Μπάρκας Κωνσταντίνος
Μπουρνούς Ιωάννης
Ξενογιαννακοπούλου Μαριλίζα
Παππάς Νικόλαος
Πούλου Παναγιού Γιώτα
Σαντορινιός Νεκτάριος
Σαρακιώτης Γιάννης
Σκούφα Ελισάβετ – Μπέττυ
Τελιγιορίδου Ολυμπία
Τριανταφυλλίδης Αλέξανδρος
Φάμελλος Σωκράτης
Φίλης Νίκος
Χαρίτου Δημήτρης

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Στη Βουλή από τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ο διαγωνισμός για τις νέες ταυτότητες
Το ζήτημα αν τελικά «Πάγωσε ο περιβόητος διαγωνισμός των 515 εκατομμυρίων Ευρώ για τις νέες ταυτότητες, 20 μήνες μετά την αδικαιολόγητη ματαίωση και επαναπροκήρυξη του από τη Νέα Δημοκρατία» φέρνει στη Βουλή ο...
Στη Βουλή από τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ο διαγωνισμός για τις νέες ταυτότητες
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Σε διαγωνισμό για «έναν ενδιαφερόμενο» εξελίσσεται η προμήθεια των self tests
Με διαδικασίες εξπρές προχωρά την προμήθεια ταχέων διαγνωστικών τεστ η κυβέρνηση. Παρακάμπτοντας το αρμόδιο υπουργείο Υγείας, η Πολιτική Προστασία προχώρησε πριν εκπνεύσει η 24η Μαρτίου (στις 23.31) στην...
Σε διαγωνισμό για «έναν ενδιαφερόμενο» εξελίσσεται η προμήθεια των self tests
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
«Είχα δεσμευτεί ότι η οκταετία κατά την άποψή μου είναι υπεραρκετή για έναν βουλευτή»
Επικοινωνήσαμε με τον κυριολεκτικά ακούραστο βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Σπύρο Λάππα, μόλις μάθαμε ότι δε θα βάλει ξανά υποψηφιότητα στις επερχόμενες εκλογές και ζητήσαμε να μάθουμε το γιατί.
«Είχα δεσμευτεί ότι η οκταετία κατά την άποψή μου είναι υπεραρκετή για έναν βουλευτή»
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Παραίτηση Οικονόμου ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ, θρασεία απάντηση του κυβερνητικού εκπροσώπου
Την παραίτηση του κυβερνητικού εκπροσώπου ζητά το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης μετά το βούλευμα του Δικαστικού Συμβουλίου, αλλά και τις καταγγελίες της δημοσιογράφου Ιωάννας Μάνδρου, περί οργανωμένου...
Παραίτηση Οικονόμου ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ, θρασεία απάντηση του κυβερνητικού εκπροσώπου

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας