• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 13.9°C / 16.2°C
  2 BF
  52%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 13.0°C / 16.0°C
  2 BF
  47%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 15.5°C / 17.0°C
  1 BF
  55%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 11.6°C / 11.9°C
  1 BF
  54%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 12.9°C / 15.2°C
  3 BF
  47%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 12.3°C / 15.0°C
  2 BF
  47%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 11.4°C / 11.4°C
  1 BF
  40%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 15.4°C / 15.4°C
  2 BF
  45%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 14.9°C / 17.1°C
  2 BF
  60%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 14.0°C / 14.9°C
  3 BF
  51%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 14.9°C / 15.8°C
  3 BF
  51%
 • Σκόπελος
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 12.9°C / 14.7°C
  1 BF
  58%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  17°C 16.9°C / 16.9°C
  4 BF
  59%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 12.9°C / 15.0°C
  2 BF
  38%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 13.4°C / 16.0°C
  1 BF
  47%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 17.8°C / 18.2°C
  3 BF
  52%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 14.2°C / 16.0°C
  3 BF
  46%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 13.3°C / 13.8°C
  3 BF
  60%
 • Κατερίνη
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 13.1°C / 14.7°C
  2 BF
  59%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 9.3°C / 9.3°C
  1 BF
  43%
EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

ΣΥΡΙΖΑ: Επείγουσα ανάγκη η στοχευμένη ενίσχυση των Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών

 • A-
 • A+

Ερώτηση προς τον υπουργό Υγείας, Θάνο Πλεύρη, κατέθεσαν 63 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, οι οποίοι καταγγέλλουν την αποδυνάμωση των Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) εν μέσω πανδημίας με ευθύνη της κυβέρνησης. Όπως επισημαίνουν, η επείγουσα ιατρική, η οργάνωση αυτοτελών Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών στα νοσοκομεία και η στοχευμένη ενίσχυσή τους με εξειδικευμένο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, αποτελεί μια πρόκληση για την ανασυγκρότηση του ΕΣΥ με όρους ποιοτικής και αποτελεσματικής φροντίδας.

Ωστόσο, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, στην ερώτηση που κατέθεσαν με πρωτοβουλία του Τομεάρχη Υγείας, Ανδρέα Ξανθού, την οποία συνυπογράφει η γραμματέας της Κ.Ο, Όλγα Γεροβασίλη, επισημαίνουν ότι, σε αντίθεση με τη διεθνή τάση αναβάθμισης των υπηρεσιών Επείγουσας Ιατρικής, η κυβέρνηση της Ν.Δ. και το Υπουργείο Υγείας κάνουν ό,τι μπορούν για να τις αποδυναμώσουν, και μάλιστα στην αιχμή της υγειονομικής κρίσης.

Και προσθέτουν ότι σύμφωνα με επιστολή που απέστειλαν στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας, «οι επιστημονικά́ και διοικητικά υπεύθυνοι των ΤΕΠ 26 νοσοκομείων της χώρας, οι ιατροί́ των ΤΕΠ θεωρήθηκαν ως μια τεράστια δεξαμενή́ για την άντληση “ανταλλακτικών” για το προσωρινό́ μπάλωμα των κενών στα νοσηλευτικά́ τμήματα, με αποτέλεσμα το ένα τρίτο (1/3) του ιατρικού προσωπικού των ΤΕΠ είτε να έχει μετακινηθεί σε άλλες θέσεις στα νοσοκομεία ή να έχει παραιτηθεί “μη αντέχοντας τις υπάρχουσες συνθήκες εργασίας”».

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ τονίζουν πως η αποψίλωση των ΤΕΠ από έμπειρο ανθρώπινο δυναμικό, ειδικά σε συνθήκη πανδημικής κρίσης και αυξημένων προσελεύσεων περιστατικών στην εφημερία των νοσοκομείων είναι πέραν κάθε λογικής και ρωτούν τον υπουργό Υγείας:

 • Θα διασφαλίσει την άμεση επιστροφή στα ΤΕΠ όλου του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού που έχει μετακινηθεί σε άλλες κλινικές και τμήματα των νοσοκομείων;
 • Θα προχωρήσει σε άμεση προκήρυξη όλων των κενών οργανικών θέσεων γιατρών ΕΣΥ που υπάρχουν στα ΤΕΠ των νοσοκομείων;
 • Ποιο είναι το σχέδιο του Υπουργείου για την ανάπτυξη της Επείγουσας Ιατρικής στη χώρα;

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης

Ερώτηση προς τον Υπουργό Υγείας

Θέμα: «Αποδυνάμωση των Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) εν μέσω πανδημίας» 

Η Επείγουσα Ιατρική, η οργάνωση αυτοτελών Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών στα νοσοκομεία και η στοχευμένη ενίσχυσή τους με εξειδικευμένο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, αποτελεί μια πρόκληση για την ανασυγκρότηση του ΕΣΥ με όρους ποιοτικής και αποτελεσματικής φροντίδας. Η πανδημία ανέδειξε ακόμα περισσότερο τη σημασία της ενίσχυσης της «πρώτης γραμμής άμυνας» των νοσοκομείων και της εύρυθμης λειτουργίας της «πύλης εισόδου» όλων των περιστατικών COVID-19 που είχαν ένδειξη εισαγωγής στο νοσοκομείο και νοσηλείας. Σε αντίθεση όμως με τη διεθνή τάση αναβάθμισης των υπηρεσιών Επείγουσας Ιατρικής, η κυβέρνηση της ΝΔ και το Υπουργείο Υγείας κάνουν ό,τι μπορούν για να τις αποδυναμώσουν και μάλιστα στην αιχμή της υγειονομικής κρίσης. Σύμφωνα με επιστολή που απέστειλαν στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας οι επιστημονικά́ και διοικητικά υπεύθυνοι των ΤΕΠ 26 νοσοκομείων της χώρας, “οι ιατροί́ των ΤΕΠ θεωρήθηκαν ως μια τεράστια δεξαμενή́ για την άντληση «ανταλλακτικών» για το προσωρινό́ μπάλωμα των κενών στα νοσηλευτικά́ τμήματα”, με αποτέλεσμα το ένα τρίτο (1/3) του ιατρικού προσωπικού των ΤΕΠ είτε να έχει μετακινηθεί σε άλλες θέσεις στα νοσοκομεία ή να έχει παραιτηθεί «μη αντέχοντας τις υπάρχουσες συνθήκες εργασίας», όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά σε μια κραυγή αγωνίας οι διευθυντές των ΤΕΠ. 

Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ άφησε ως παρακαταθήκη στο ΕΣΥ μια σημαντική μεταρρύθμιση στο πεδίο της διαχείρισης των επειγόντων περιστατικών, με την θεσμοθέτηση της διετούς εξειδίκευσης στην Επείγουσα Ιατρική και τη στοχευμένη ενίσχυση των ΤΕΠ με μόνιμους ειδικευμένους γιατρούς. Με εισήγηση Ομάδας Εργασίας του ΚΕΣΥ καθορίστηκε το γνωστικό αντικείμενο της Επείγουσας Ιατρικής, το πρόγραμμα εκπαίδευσης και τα κριτήρια ανάπτυξης εκπαιδευτικών κέντρων, η αξιολόγησή τους κ.λπ., ενώ στις 23/4/2019 δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ (αριθ. φ. 1404) η υπουργική απόφαση για την «Εκπαίδευση στην ιατρική εξειδίκευση της επείγουσας ιατρικής. Ταυτόχρονα, προκηρύχθηκαν τετρακόσιες εξήντα πέντε (465) οργανικές θέσεις ειδικευμένων ιατρών του κλάδου Ιατρών Ε.Σ.Υ. για τη βελτίωση της στελέχωσης και λειτουργίας των αυτοτελών ΤΕΠ στα δημόσια νοσοκομεία. Συγκροτήθηκε επίσης με απόφαση του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Υγείας κ. Γ. Γιαννόπουλου Επιτροπή́ Παρακολούθησης της Λειτουργίας των ΤΕΠ των Νοσοκομείων” (Αριθ. Πρωτ. Α1β/Γ.Π.οικ.51530, 9/7/2019 ). 

Τον Μάιο του 2020 κατατέθηκε επίκαιρη ερώτηση από τον Τομεάρχη Υγείας Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ προς τον υπουργό Υγείας με θέμα: «Κατάργηση των Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) ως αυτοτελές τμήμα των νοσοκομείων και υπαγωγή τους στο ΚΕΠΥ-ΕΚΑΒ». Παρά τις τότε ρητές διαβεβαιώσεις της ηγεσίας του Υπ. Υγείας ότι θα ληφθούν μέτρα για τη στήριξη των ΤΕΠ, αποδεικνύεται στην πράξη ότι το Υπουργείο Υγείας όχι μόνο μεθοδεύει τον «ακρωτηριασμό» της «πρώτης γραμμής άμυνας» των δημόσιων νοσοκομείων, αλλά έχει εγκαταλείψει τελείως το σχέδιο της ανάπτυξης νέων εκπαιδευτικών κέντρων (τουλάχιστον 1 ανά ΥΠΕ) για την εξειδίκευση στην Επείγουσα Ιατρική (πέραν των δύο που ήδη λειτουργούν στο Αττικόν και στο ΠΑΓΝΗ). Οι γιατροί των ΤΕΠ ζητούν να επιστρέψει άμεσα όλο το προσωπικό από τις θέσεις στις οποίες μετακινήθηκε, να καλυφθούν άμεσα οι κενές οργανικές θέσεις των ΤΕΠ, να αυξηθούν και να εξοπλιστούν τα κέντρα εκπαίδευσης στην επείγουσα ιατρική και νοσηλευτική, να εκσυχρονιστεί το θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας των ΤΕΠ και να ολοκληρωθεί η μεταρρύθμιση στη Επείγουσα Ιατρική. 

Επειδή, είναι πέραν κάθε λογικής η αποψίλωση των ΤΕΠ από έμπειρο ανθρώπινο δυναμικό, ειδικά σε συνθήκη πανδημικής κρίσης και αυξημένων προσελεύσεων περιστατικών στην εφημερία των νοσοκομείων.

Επειδή η μεταρρύθμιση στην Επείγουσα Ιατρική και η αναβάθμιση της διαχείριση του επείγοντος περιστατικού στο ΕΣΥ πρέπει να προχωρήσει και όχι να εγκαταλειφθεί.

Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός :

1. Θα διασφαλίσει την άμεση επιστροφή στα ΤΕΠ όλου του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού που έχει μετακινηθεί σε άλλες κλινικές και τμήματα των νοσοκομείων; 

2. Θα προχωρήσει σε άμεση προκήρυξη όλων των κενών οργανικών θέσεων γιατρών ΕΣΥ που υπάρχουν στα ΤΕΠ των νοσοκομείων; 

3. Ποιο είναι το σχέδιο του Υπουργείου για την ανάπτυξη της Επείγουσας Ιατρικής στη χώρα; 

Ο ερωτών βουλευτής
Ξανθός Ανδρέας
Γεροβασίλη Όλγα 

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Έκθετη η κυβέρνηση από έγγραφο του ΕΟΔΥ για τους θανάτους εκτός ΜΕΘ
Έγγραφο-«κόλαφος» του ΕΟΔΥ επιβεβαιώνει με τον πιο τραγικό τρόπο την κριτική της αντιπολίτευσης για την κυβερνητική αποτυχία στη διαχείριση της πανδημίας. 7 στους 10 έχουν πεθάνει εκτός ΜΕΘ και ο Θ. Πλεύρης το...
Έκθετη η κυβέρνηση από έγγραφο του ΕΟΔΥ για τους θανάτους εκτός ΜΕΘ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Η κυβέρνηση προαναγγέλλει αποκλιμάκωση και άνοιγμα στον τουρισμό
Στους πανηγυρισμούς σχετικά με την πανδημία επέστρεψε η κυβέρνηση, με τον υπουργό Υγείας να σέρνει πρώτος τον χορό, προαναγγέλλοντας επιστροφή του ΕΣΥ στην περίοδο προ της κλιμάκωσης των σχετικών δεικτών.
Η κυβέρνηση προαναγγέλλει αποκλιμάκωση και άνοιγμα στον τουρισμό
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Αν. Ξανθός:Κοροϊδία με τις 300 ιδιωτικές κλίνες, όπου υπάρχουν κριτήρια εισαγωγής
Συνεχίζεται η υγειονομική τραγωδία, αφού δεν υπάρχουν μόνο διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ, αλλά και νοσηλευόμενοι εκτός κλινών Covid.
Αν. Ξανθός:Κοροϊδία με τις 300 ιδιωτικές κλίνες, όπου υπάρχουν κριτήρια εισαγωγής
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: «Μαυραγοριτισμός η μη επίταξη των ιδιωτικών κλινικών με 139 εκτός ΜΕΘ»
Ερώτηση προς τον υπουργό Υγείας, Θάνο Πλεύρη, θέτει με ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, με αφορμή ρεπορτάζ, σύμφωνα με το οποίο οι ασθενείς που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ είναι 139,...
ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: «Μαυραγοριτισμός η μη επίταξη των ιδιωτικών κλινικών με 139 εκτός ΜΕΘ»
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Ο ΣΥΡΙΖΑ απαντά στον Θ. Πλεύρη για τα περί διάψευσης των προβλέψεων Τσίπρα για την πανδημία
Βολές κατά του υπουργού Υγείας εξαπολύει ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. με αφορμή τις δηλώσεις του περί ανευθυνότητας του Αλ. Τσίπρα και απόπειρας να «αποκομίσει μικροκομματικά οφέλη».
Ο ΣΥΡΙΖΑ απαντά στον Θ. Πλεύρη για τα περί διάψευσης των προβλέψεων Τσίπρα για την πανδημία
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Στη Βουλή από τον ΣΥΡΙΖΑ η «αποτυχημένη διαχείριση» της πανδημίας
Επίκαιρη επερώτηση προς τον υπουργό Υγείας κατέθεσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξης Τσίπρας και σύσσωμη η κοινοβουλευτική ομάδα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Στη Βουλή από τον ΣΥΡΙΖΑ η «αποτυχημένη διαχείριση» της πανδημίας

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας