• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  30°C 27.6°C / 31.8°C
  4 BF
  37%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  31°C 29.0°C / 32.1°C
  3 BF
  44%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  30°C 30.0°C / 32.6°C
  2 BF
  62%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  31°C 30.9°C / 30.9°C
  2 BF
  45%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 27.9°C / 27.9°C
  0 BF
  51%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  33°C 32.0°C / 32.6°C
  2 BF
  44%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  28°C 28.4°C / 29.8°C
  2 BF
  30%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  30°C 30.2°C / 30.2°C
  1 BF
  47%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 26.1°C / 26.8°C
  4 BF
  61%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 26.2°C / 27.9°C
  3 BF
  54%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  26°C 26.4°C / 26.8°C
  4 BF
  57%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  27°C 25.7°C / 26.7°C
  1 BF
  47%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.9°C / 27.9°C
  2 BF
  78%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  31°C 29.0°C / 30.9°C
  3 BF
  33%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  31°C 29.5°C / 31.0°C
  3 BF
  40%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 26.6°C / 28.8°C
  3 BF
  75%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 27.5°C / 32.0°C
  3 BF
  28%
 • Καβάλα
  Βροχοπτώσεις μέτριας έντασης
  23°C 22.7°C / 27.3°C
  4 BF
  85%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  33°C 27.8°C / 33.3°C
  3 BF
  60%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  30°C 30.2°C / 30.2°C
  0 BF
  42%
EUROKINISSI/ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Τους είχαν αφήσει στο «ψυγείο» να... διαβάζουν βιβλία!

 • A-
 • A+
Τι αναφέρει το εξώδικο των «ανεπιθύμητων» για το Μαξίμου υπαλλήλων προς τον πρωθυπουργό και τη διοίκηση της υπηρεσίας ● Πώς μεθοδεύτηκε η επαγγελματική τους απαξίωση και πώς οδηγήθηκαν στην «εκκαθάριση» ● Ορισμένοι υπάλληλοι έχουν ήδη καταφύγει στη Δικαιοσύνη προκειμένου να βρουν το δίκιο τους.

Aποκαλυπτικό ως προς τις προθέσεις και τις ενέργειες του επιτελικού κράτους και της εργαλειοποίησης, εκ μέρους του πρωθυπουργικού γραφείου, της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών είναι το εξώδικο που δημοσιεύουμε σήμερα και το οποίο είχε σταλεί πριν από μερικούς μήνες από «ανεπιθύμητους» υπαλλήλους της υπηρεσίας στο γραφείο του Κυριάκου Μητσοτάκη αλλά και του διοικητή της ΕΥΠ, Παναγιώτη Κοντολέοντος.

Aπ’ όσα αναφέρονται σ’ αυτό προκύπτουν πολλά ερωτήματα για τον ρόλο της διοίκησης στην εύρυθμη λειτουργία της ΕΥΠ αλλά και για τη μοίρα όσων δεν ήταν αρεστοί στο Μαξίμου. Καταγγέλλουν πως βρέθηκαν στο περιθώριο υπαχθέντες σε μια νεοσύστατη διεύθυνση η οποία δεν είχε κανένα αντικείμενο εργασίας, πως αναγκάζονταν να δίνουν το «παρών» χωρίς να έχουν καμία επαγγελματική δραστηριότητα και πως περνούσαν το ωράριό τους διαβάζοντας... βιβλία μέχρι να επιστρέψουν στις οικίες τους. Πληροφορίες της «Εφ.Συν.» αναφέρουν πως ακριβώς τα ίδια γίνονταν όχι μόνο στα κεντρικά της υπηρεσίας αλλά και σε επιμέρους γραφεία της ανά την επικράτεια, με τους μη αρεστούς υπαλλήλους των κατά τόπους διοικητών να μπαίνουν με τον ίδιο ακριβώς τρόπο στο «ψυγείο»!

Το εξώδικο των υπαλλήλων της ΕΥΠ

Το εξώδικο «απαντήθηκε» τρεις μήνες μετά, με την εκκαθάριση των εν λόγω υπαλλήλων από την υπηρεσία και τη μετάταξή τους σε διάφορες υπηρεσίες της ΕΛ.ΑΣ. με όλες τις... τιμές από πλευράς κυβέρνησης και με το «τυράκι» της μη μισθολογικής μεταβολής τους. Από το εξώδικο ωστόσο προκύπτουν και έτερα, καίρια ερωτήματα για άτομα που έμειναν εντός της υπηρεσίας και λαμβάνουν επιδόματα παρά το γεγονός ότι αρχικά ήταν κι αυτά προγραμματισμένο να αποχωρήσουν. Σε κάθε περίπτωση, τα όσα καταγγέλλονται περιγράφουν μια ζοφερή πραγματικότητα στο εσωτερικό της πιο ευαίσθητης δημόσιας υπηρεσίας και αποδεικνύουν το σχέδιο της κυβέρνησης να μετατρέψει την ΕΥΠ στο δικό της, «γαλάζιο» παραμάγαζο. Ας δούμε τι καταγγέλλουν οι ίδιοι οι υπάλληλοι, κάποιοι εκ των οποίων έχουν ήδη καταφύγει στη Δικαιοσύνη προκειμένου να βρουν το δίκιο τους:

 1. Σημειώνουν ότι η δημιουργία της υπηρεσίας «ψυγείο», μιας υποδιεύθυνσης που συστάθηκε εντός της ΔΙΥΣΑΠ Β (Διεύθυνση Συλλογής και Ανάλυσης Πληροφοριών Β), ήταν σχεδιασμένη έτσι προκειμένου να συγκεντρωθούν εκεί περί τα 80 άτομα διαφόρων μεταξύ τους ειδικοτήτων, αρκετά εκ των οποίων είχαν λάβει εύφημο μνεία στο παρελθόν για τις υπηρεσίες τους, ενώ κάποια άλλα ανήκαν σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες ή μονογονεϊκές οικογένειες. Το πιο ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι κάποιοι απ’ αυτούς είχαν συντάξει επανειλημμένα αναφορές θίγοντας τα κακώς κείμενα που λάμβαναν χώρα στην υπηρεσία, χτυπώντας ακόμα και καμπανάκια για διαδικασίες που ακολουθούνταν κι έκαναν ζημιά σε κρίσιμα θέματα που διαχειριζόταν η ΕΥΠ.
 2. Παρά τις συνεχόμενες οχλήσεις τους προς τη διοίκηση, ουδέποτε ενημερώθηκαν για το αντικείμενο της εργασίας που θ’ αναλάβουν στη νέα υποδιεύθυνση.
 3. Δεν είχαν γραφεία ή υπολογιστές να εργαστούν. Από τη διοίκηση μάλιστα τους είχε γίνει σύσταση να μένουν «εντός των γραφείων τους» και να μην περιφέρονται στους διαδρόμους της υπηρεσίας, ώστε να μη βλέπουν οι συνάδελφοί τους ότι είναι ουσιαστικά... άεργοι.
 4. Καταγγέλλουν επίσης ότι γίνονταν αποδέκτες απαξιωτικών σχολίων από συναδέλφους τους αλλά και αποριών που εκφράζονταν με φράσεις όπως «ποιον “στεναχώρησες” και σ’ έβαλε εδώ;».
 5. Επικαλέστηκαν προς τη διοίκηση δημοσιεύματα του Τύπου που ήδη από το καλοκαίρι είχαν αναδείξει το θέμα της συγκεκριμένης υποδιεύθυνσης, με εκείνη να τους συνιστά να μη δίνουν σημασία και πως σύντομα θα είχαν αντικείμενο εργασίας.

Τελικά, λίγο πριν από τα Χριστούγεννα, με μια τροπολογία που ήρθε αργά, βράδυ Παρασκευής και σε άσχετο νομοσχέδιο, και οι 80 υπάλληλοι αποτέλεσαν παρελθόν από την ΕΥΠ σε μια πρωτοφανή στα χρονικά κίνηση «εκκαθάρισης» δημόσιας υπηρεσίας. Υπενθυμίζεται πως η διαδικασία έλαβε χώρα λίγες μέρες πριν από τις εκλογές στο σωματείο εργαζομένων της ΕΥΠ και υπήρξαν έντονες αντιδράσεις από την αντιπολίτευση. Παρ’ όλα αυτά ουδόλως ίδρωσε το αυτί της κυβέρνησης, η οποία προχώρησε κανονικά στον σχεδιασμό της για μια ΕΥΠ κομμένη και ραμμένη όχι πάνω στα εθνικά συμφέροντα, αλλά σ’ εκείνα του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

Κι άλλα ερωτήματα

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της «Εφ.Συν.», ανάμεσα στους 80 μεταταχθέντες υπήρχε και το όνομα μιας υπαλλήλου που τυγχάνει να είναι σύζυγος δημοσιογράφου εφημερίδας που κινείται στον ακροδεξιό χώρο και έχει απασχολήσει πολλές φορές την κοινή γνώμη για τα πρωτοσέλιδά του. Αληθεύει ότι τελευταία στιγμή η εν λόγω υπάλληλος γλίτωσε από την εκκαθάριση και τελικά μετακινήθηκε στη Διεύθυνση Οικονομικών Υποθέσεων της ΕΥΠ όπου, έκτοτε, είναι άφαντη προκειμένου να μην προκαλεί με την παρουσία της, έως ότου καταλαγιάσει η υπόθεση; Αραγε γλίτωσε λόγω του συζύγου της;

Αληθεύει επίσης το γεγονός ότι η επικεφαλής της υποδιεύθυνσης των «ανεπιθύμητων» παραμένει στη θέση της λαμβάνοντας κανονικά τον μισθό της και «παχουλά» επιδόματα, παρά το γεγονός ότι πλέον η θέση είναι ουσιαστικά ανενεργή, αφού ούτε αντικείμενο έχει αλλά κυρίως ούτε έναν υπάλληλο να τη στελεχώσει;

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«Δώρο» στην εταιρεία του Π. Κοντολέοντα
Η κυβέρνηση εξοφλεί την G4S, στην οποία ήταν διευθυντής ο σημερινός διοικητής της ΕΥΠ, για σύμβαση που είχε λήξει το 2019, παρά την αρνητική γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους.
«Δώρο» στην εταιρεία του Π. Κοντολέοντα
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Η ΕΥΠ στην υπηρεσία του Μητσοτάκη
«Eκκαθάριση», κατά τα πρότυπα του πατρός Μητσοτάκη. Ανάμεσα στους μεταταχθέντες υπάρχουν ενεργοί συνδικαλιστές οι οποίοι θα ήταν υποψήφιοι εκ νέου στις εκλογές που είναι προγραμματισμένες για αύριο.
Η ΕΥΠ στην υπηρεσία του Μητσοτάκη
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Στην Κομισιόν οι αποκαλύψεις της «Εφ.Συν.» για την ΕΥΠ
Με ερώτησή του προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., Στέλιος Κούλογλου, ζητά από την Κομισιόν να σχολιάσει τις αποκαλύψεις και να τοποθετηθεί για το εάν αυτές οι πρακτικές...
Στην Κομισιόν οι αποκαλύψεις της «Εφ.Συν.» για την ΕΥΠ
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Φτηνός κυβερνητικός αντιπερισπασμός περί... στήριξης ΣΥΡΙΖΑ σε Λουκασένκο
Η αμηχανία της κυβέρνησης και η δυσκολία της να δώσει πειστικές απαντήσεις για την ύπαρξη πρακτόρων στην πτήση της Ryanair προς το Βίλνιους οδηγούν σε πόλεμο ανακοινώσεων με την αξιωματική αντιπολίτευση.
Φτηνός κυβερνητικός αντιπερισπασμός περί... στήριξης ΣΥΡΙΖΑ σε Λουκασένκο
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
«Ο Κυρ. Μητσοτάκης μετατρέπει την Ε.Υ.Π. σε Κ.Υ.Π.»
Βαριά εκτεθειμένη η κυβέρνηση με την επιλογή της να καλύψει αναδρομικά με κατεπείγουσα τροπολογία τον προβληματικό διορισμό του νέου διοικητή της ΕΥΠ, Παναγιώτη Κοντολέοντος.
«Ο Κυρ. Μητσοτάκης μετατρέπει την Ε.Υ.Π. σε Κ.Υ.Π.»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας