Ετοιμος για την πρωτιά στις εκλογές αλλά και πεπεισμένος πως οι αλλαγές που πρότεινε για αλλαγές στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. είναι προς όφελος του κόμματος εμφανίστηκε άλλη μια φορά ο Αλέξης Τσίπρας σε συνέντευξη που έδωσε στην «Αυγή της Κυριακής». Παράλληλα απορρίπτει κάθε σενάριο περί επανάληψης του σκηνικού με κυβέρνηση τύπου Παπαδήμου, ενώ στέλνει μηνύματα και προς τους διαφωνούντες στο εσωτερικό του κόμματος. Ολα αυτά συμβαίνουν στη σκιά ενός ρευστού πολιτικού σκηνικού, με την κυβέρνηση να αντιμετωπίζει έντονο πρόβλημα φθοράς, την ώρα που και στο ΚΙΝ.ΑΛΛ. ακούγονται οι πρώτοι επικριτικοί ψίθυροι από την πλευρά Λοβέρδου προς τη νέα ηγεσία του Νίκου Ανδρουλάκη, μια διάσταση που την περίμεναν στον ΣΥΡΙΖΑ και περιμένουν να δουν πώς θα εξελιχθεί.
O Αλέξης Τσίπρας επανατοποθετήθηκε στο αίτημά του για προσφυγή στις κάλπες, δηλώνοντας στην «Αυγή» πως «δεν πάει άλλο» και πως «οι εκλογές είναι η μόνη δημοκρατική διέξοδος από αυτή την κατάσταση πολιορκίας». Στα σενάρια περί κυβέρνησης τεχνοκρατών σχολίασε δηκτικά πως κατανοεί «τη δυσαρέσκεια των Βρυξελλών σε σχέση με την αναποτελεσματικότητα της κυβέρνησης Μητσοτάκη, όταν διαφαίνεται ότι υπάρχει σοβαρός πλέον κίνδυνος ό,τι πετύχαμε τα προηγούμενα χρόνια να πάνε στράφι», ωστόσο «την πρώτη και την τελευταία λέξη σε μια δημοκρατία την έχει ο κυρίαρχος λαός. Αυτός αποφασίζει και τις κυβερνήσεις και τους πρωθυπουργούς».
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. αναφέρθηκε αναλυτικά και στις πρώτες νομοθετικές παρεμβάσεις σε μια νέα κυβέρνηση των προοδευτικών δυνάμεων, οι οποίες όπως είπε είναι έτοιμες και περιλαμβάνουν: «Κατάργηση των αντεργατικών νόμων και στήριξη της εργασίας. Αυστηρή εφαρμογή του οκτάωρου και πειραματική εφαρμογή του 35ωρου. Ανάκτηση από το κράτος της ευθύνης για την επικουρική ασφάλιση. Προοδευτική μεταρρύθμιση στην Παιδεία και την Υγεία. Με θεμέλιο σε όλες μας τις τομές και παρεμβάσεις ένα σύγχρονο, ανοιχτό στον πολίτη, δημοκρατικό, κοινωνικό και ισχυρό κράτος». Οπως σημείωσε χαρακτηριστικά, «σε ό,τι αφορά τη ΔΕΗ, στόχος μας είναι να επαναφέρουμε το Δ, όχι μόνο στον τίτλο αλλά και στη λειτουργία της».
Απαντώντας στην κριτική που γίνεται στον ΣΥΡΙΖΑ ότι τυχόν επαναφορά του στην εξουσία θα συνοδεύεται και από ένα νέο κομματικό κράτος, απάντησε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν προτίθεται να κάνει κάτι τέτοιο. «Θα πετύχουμε μόνο αν καταφέρουμε να αποσυνδέσουμε πλήρως το κράτος από το κόμμα. Με δομές και με θεσμούς αξιοκρατίας, που θα αποτελούν ιστορικές τομές, όπως ήταν, για παράδειγμα, ο ΑΣΕΠ ή η Διαύγεια. Που δεν είναι τυχαίο ότι δεν έγιναν από κυβερνήσεις της Δεξιάς, αλλά από προοδευτικές κυβερνήσεις», είπε χαρακτηριστικά.
Μιλώντας για το σκάνδαλο Novartis και για τις πράξεις αρχειοθέτησης από την ελληνική Δικαιοσύνη, σημείωσε: «Σε μια υπόθεση που το Αμερικανικό Δημόσιο ανάγκασε τη Novartis να πληρώσει με εξωδικαστικό συμβιβασμό 350 εκατομμύρια στην Αμερική για τα σκάνδαλα που έκανε στην Ελλάδα, το Ελληνικό Δημόσιο όχι μόνο δεν απαίτησε ούτε ένα ευρώ, αλλά η ελληνική κυβέρνηση διά του πρωθυπουργού απεφάνθη ότι το σκάνδαλο ήταν σκευωρία. Οι δε δημοσιογράφοι και δικαστές και υπουργοί που τόλμησαν να αναδείξουν το σκάνδαλο διώκονται. Τα συμπεράσματα δικά σας».
Το εσωκομματικό τοπίο
Η εικόνα του κόμματος στο εσωτερικό αποτελεί συνθήκη για μια ισχυρή αντιπολίτευση, σύμφωνα με τον Αλέξη Τσίπρα. Το μήνυμα που έστειλε στο εσωκομματικό πεδίο είναι η λέξη «σοβαρότητα», χαρακτηρίζοντάς την ως τη λέξη-κλειδί. «Οφείλουμε σε κάθε μας βήμα να υπολογίζουμε τους συσχετισμούς όχι μέσα στο κόμμα, αλλά έξω στην κοινωνία, και πώς θα τους αλλάξουμε προς όφελος της προόδου», είπε και κάλεσε άπαντες να γίνουν «πιο εξωστρεφείς, να πάμε εμείς στην κοινωνία αντί να περιμένουμε να έρθει η κοινωνία σε μας, να μεγαλώσουμε το κόμμα μας ενόψει και του συνεδρίου».
Σε ό,τι αφορά τις προτάσεις που έκανε για εκλογή του προέδρου και της Κεντρικής Επιτροπής από το κόμμα, σημείωσε ότι η δύναμη του λαού και η μεσολάβησή του δεν μπορεί να υποβαθμίζεται από την εσωτερική λειτουργία του κόμματος. Είπε επίσης ότι σέβεται τις διαφορετικές απόψεις σχετικά με τις προτάσεις του, τονίζοντας όμως ότι «η απάντηση στο πρόβλημα δεν είναι η λιγότερη δημοκρατία. Δεν πιστεύω στο προνόμιο των λίγων να επιλέγουν με ορθότερα κριτήρια έναντι των πολλών που δεν ξέρουν. Και αν “δεν ξέρουν”, υποχρέωση όλων εμάς των αριστερών είναι να μάθουν».
Τέλος στο ερώτημα για τα σενάρια περί κυβέρνησης συνεργασίας, αφού είπε ότι βασική προϋπόθεση είναι η πρωτιά του ΣΥΡΙΖΑ στις κάλπες, συμπλήρωσε: «Η λαϊκή βούληση θα βάλει μπροστά σε κάθε κόμμα το κρίσιμο ζήτημα της διακυβέρνησης, στο οποίο θα κληθεί να απαντήσει».
Περί αλλαγής του εκλογικού νόμου
Το τελευταίο διάστημα κυκλοφορούν διάφορες «διαρροές» περί νέας, επικείμενης αλλαγής του εκλογικού νόμου από την κυβέρνηση. Πηγές από τον έβδομο όροφο της Κουμουνδούρου σημείωναν πως αποτελούν σενάρια που επιβεβαιώνουν το πλήρες αδιέξοδο της κυβέρνησης Μητσοτάκη. «Ο μόνος που του έχει μείνει να συνεργαστεί είναι ο Βελόπουλος. Αλλά ακόμα και να συμβεί αυτό, θα πρέπει να προβεί σε μια πρωτοφανή εκτροπή, αλλάζοντας εκ νέου τον νόμο για τις δεύτερες εκλογές, τον οποίο έχει ήδη αλλάξει, αλλά πλέον, όπως όλα δείχνουν, ούτε αυτός του αρκεί καθώς καταρρέει». Οι ίδιες πηγές σημείωναν πως, αν τελικά το κάνει, «απλώς θα ανοίξει διάπλατα τον δρόμο του ΣΥΡΙΖΑ προς μια προοδευτική διακυβέρνηση».
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας