• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  25°C 22.8°C / 26.8°C
  2 BF
  51%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  23°C 20.8°C / 24.3°C
  2 BF
  61%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  23°C 21.0°C / 24.4°C
  0 BF
  46%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 22.9°C / 22.9°C
  2 BF
  49%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  21°C 19.6°C / 20.9°C
  0 BF
  83%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  20°C 20.1°C / 27.0°C
  0 BF
  87%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  23°C 23.4°C / 23.4°C
  1 BF
  53%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  24°C 24.1°C / 24.1°C
  1 BF
  66%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  21°C 19.3°C / 20.8°C
  0 BF
  79%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  24°C 20.7°C / 23.9°C
  0 BF
  53%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  23°C 23.4°C / 25.8°C
  2 BF
  49%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.7°C / 22.9°C
  1 BF
  64%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.9°C / 20.9°C
  0 BF
  88%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.9°C / 22.9°C
  2 BF
  69%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  25°C 21.5°C / 26.0°C
  1 BF
  61%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  22°C 22.1°C / 22.8°C
  3 BF
  60%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.2°C / 26.0°C
  2 BF
  66%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  21°C 18.3°C / 21.0°C
  3 BF
  80%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.8°C / 22.7°C
  2 BF
  92%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  20°C 20.4°C / 20.4°C
  1 BF
  68%
EUROKINISSI/ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ

Το πρόγραμμα δράσης του ΚΚΕ για το επόμενο διάστημα

 • A-
 • A+

Η δράση του Κομμουνιστικού Κόμματος το προηγούμενο τρίμηνο εξετάστηκε στην πρόσφατη συνεδρίαση της Κεντρική Επιτροπής του που και κατέληξε σ’ ένα πρόγραμμα δράσης για το επόμενο διάστημα, με βάση και το «Κάλεσμα Αγωνιστικής Συμπόρευσης της ΚΕ». Ακολουθεί η σχετική ανακοίνωση του ΚΚΕ:

«Αυτή την περίοδο υλοποιήθηκε ένα πλούσιο πρόγραμμα με πρωτοβουλίες – εκδηλώσεις – παρεμβάσεις του Κόμματος, που έφεραν το ΚΚΕ σε επαφή με ευρύτερες εργατικές – λαϊκές δυνάμεις και συνέβαλαν ώστε το Κόμμα να κάνει πιο αισθητή την παρουσία του, την πολιτική και τον ρόλο του στον αγώνα για τα εργατικά – λαϊκά συμφέροντα. Ιδιαίτερα αυτό το διάστημα, με την ουσιαστική συμβολή των κομμουνιστών και κομμουνιστριών, δημιουργήθηκαν ελπιδοφόρες εστίες αντίστασης κι αγώνα σε εργασιακούς χώρους και κλάδους, στα μέτωπα της πανδημίας, της ακρίβειας και των τραγικών συνεπειών για το λαό, έγιναν βήματα στη συσπείρωση δυνάμεων για την απόκρουση παλιών και νέων αντεργατικών νόμων, του κρατικού και εργοδοτικού αυταρχισμού.

»Αυτή η δραστηριότητα χρειάζεται να συνεχιστεί και να εμπλουτιστεί, ώστε το Κόμμα από καλύτερες θέσεις να δώσει τη μάχη για τη συσπείρωση εργατικών – λαϊκών δυνάμεων, για την άνοδο και βελτίωση της δράσης στο εργατικό – συνδικαλιστικό κίνημα και την κοινωνική συμμαχία, στην πάλη για ένα συνολικά διαφορετικό δρόμο ανάπτυξης, για την εργατική εξουσία, το σοσιαλισμό.

»Σήμερα, η δυσαρέσκεια που φουντώνει μέσα στην εργατική τάξη, όπως και σε τμήματα των αυτοαπασχολούμενων κι αγροτών, καθώς και στη νεολαία, μπορεί να αποτελέσει “πηγή” αγωνιστικής ανάτασης, πολιτικής διαφοροποίησης μάχιμων δυνάμεων απ’ την επιρροή των αστικών και οπορτουνιστικών κομμάτων (ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ κλπ) και θετικών ριζοσπαστικών διεργασιών, τόσο απέναντι στις ψεύτικες υποσχέσεις και προσδοκίες που καλλιεργεί η κυβέρνηση στο λαό για “μέρισμα” απ’ την ανάπτυξη της οικονομίας, το Ταμείο Ανάκαμψης, την “πράσινη και ψηφιακή μετάβαση” κλπ, όσο και απέναντι στις νέες σοσιαλδημοκρατικές αυταπάτες εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΙΝΑΛ για μια δήθεν πιο “ευνοϊκή για το λαό” κυβέρνηση στο παραπάνω πλαίσιο.

»Η δράση του ΚΚΕ μπορεί να συμβάλλει ώστε η υποβόσκουσα, αλλά κι εκφρασμένη λαϊκή δυσαρέσκεια να μην εκτονώνεται ή εγκλωβίζεται σε παραλλαγές διαχείρισης της ίδιας στρατηγικής, αλλά να οδηγεί στην πιο μαζική συμμετοχή δυνάμεων στις διαδικασίες του κινήματος, στην πιο σταθερή και μαχητική συμπόρευση με το ΚΚΕ, στη δράση με βάση την πολιτική του πρόταση.

»Στο πλαίσιο της πολιτικής μας δραστηριότητας και παρέμβασης εντάσσεται και η προετοιμασία για τις βουλευτικές εκλογές, καθώς -έτσι κι αλλιώς- ανεξάρτητα απ’ τον ακριβή χρόνο, το 2022 θα είναι χρόνος προετοιμασίας ή και διεξαγωγής των βουλευτικών εκλογών, ενώ και οι δημοτικές και περιφερειακές εκλογές είναι προγραμματισμένες για το φθινόπωρο του 2023.

»Η Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΕ υπογράμμισε την ανάγκη τα μέλη και οι φίλοι του Κόμματος και της ΚΝΕ να πρωτοστατήσουν ακόμη πιο αποφασιστικά για την οργάνωση του λαϊκού αγώνα, με επεξεργασμένους στόχους πάλης για όλα τα ζητήματα που απασχολούν τη λαϊκή οικογένεια, με άξονα τις σύγχρονες εργατικές – λαϊκές ανάγκες και με στόχο την πανεργατική – πανελλαδική κλιμάκωση και το συντονισμό.

»Βασικά μέτωπα της δράσης του Κόμματος για το επόμενο διάστημα αλλά και προτεραιότητα της πάλης του εργατικού λαϊκού κινήματος, είναι:

 • Μέτρα αντιμετώπισης της πανδημίας, όσο και μέτρα προστασίας της υγείας και της ασφάλειας στους χώρους δουλειάς. Η επίταξη του ιδιωτικού τομέα της υγείας, τα μέτρα σε χώρους δουλειάς, μέσα μαζικής μεταφοράς, σχολεία, το ολοκληρωμένο πρόγραμμα εμβολιαστικής κάλυψης όλου του πληθυσμού.
 • Η πάλη για αυξήσεις στους μισθούς και υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, σε συνδυασμό με την πάλη ενάντια στην ακρίβεια και για την προστασία του λαϊκού εισοδήματος.
 • Η πάλη για την υπεράσπιση των λαϊκών δικαιωμάτων και των συνδικαλιστικών ελευθεριών, της λειτουργίας των συνδικάτων και του απεργιακού δικαιώματος, για τη μαζικοποίηση των σωματείων και την αλλαγή του συσχετισμού δύναμης, ενάντια στην κρατική καταστολή και βία.
 • Η δράση στους αυτοαπασχολούμενους της πόλης γύρω απ’ τα βασικά μέτωπα της ακρίβειας, των χρεών, της κυριακάτικη αργίας κλπ.
 • Στους βιοπαλαιστές αγρότες, κυρίως σε σχέση με το κόστος παραγωγής, την ακρίβεια, αλλά και τις επιπτώσεις των φυσικών καταστροφών.
 • Η δράση για τα δικαιώματα των γυναικών ενάντια σε κάθε μορφή ανισοτιμίας, βίας και κακοποίησης.
 • Στη νεολαία (εργαζόμενοι, φοιτητές, μαθητές). Συνολικά, η δράση στο μέτωπο της Παιδείας, του Πολιτισμού, του Αθλητισμού, της πάλης κατά των Ναρκωτικών και της εξάρτησης.
 • Η διεθνής δραστηριότητα του ΚΚΕ, η διεθνιστική αλληλεγγύη στους λαούς που αγωνίζονται ενάντια στις πολύμορφες επεμβάσεις (π.χ. Κούβα, Παλαιστίνη, Καζακστάν). Ο αγώνας ενάντια στην εμπλοκή της Ελλάδας στα επιθετικά σχέδια των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ αποκτά ξεχωριστή σημασία εξαιτίας και των επικίνδυνων διεθνών εξελίξεων, της όξυνσης των ανταγωνισμών ανάμεσα στο ευρωτατλαντικό μπλοκ και Ρωσία, Κίνα, αλλά και της επίδρασης αυτών των εξελίξεων στην πορεία των ελληνοτουρκικών σχέσεων, στην προώθηση διευθετήσεων και συμβιβασμών με αμερικανοΝΑΤΟϊκή σφραγίδα (East Med, κυριαρχικά δικαιώματα κλπ).

»Με αφορμή την πορεία της πανδημίας, αλλά και ενόψει της συμπλήρωσης 2 χρόνων από το ξέσπασμά της, να δυναμώσει η παρέμβαση του Κόμματος ανοίγοντας επιστημονικά πολιτικά και ιδεολογικά ζητήματα, μαζί με την αντιπαράθεση ενάντια στο κυβερνητικό σχέδιο για το “νέο ΕΣΥ”.

»Παράλληλα, το 2022 αποτελεί χρονιά σημαντικών επετείων γύρω από τις οποίες μπορεί να ξεδιπλωθεί μια πολύμορφη ιδεολογική και πολιτική παρέμβαση του Κόμματος για σημαντικά επίκαιρα ζητήματα (ιμπεριαλιστικές συμμαχίες κι ανταγωνισμοί, ιμπεριαλιστικός πόλεμος, καπιταλιστική κρίση κι ανάπτυξη κλπ). Τέτοιες είναι:

 • 30 χρόνια απ’ τη Συνθήκη του Μάαστριχτ (μετεξέλιξη της τότε ΕΟΚ σε ΕΕ) και 20 χρόνια από την ΟΝΕ.
 • 70 χρόνια απ’ την ένταξη της Ελλάδας στον ΝΑΤΟ.
 • 100 χρόνια απ’ τον Μικρασιατικό Πόλεμο.
 • 80 χρόνια από την ίδρυση του ΕΛΑΣ.
 • 70 χρόνια από την εκτέλεση του Νίκου Μπελογιάννη, και άλλα.

»Το ΚΚΕ παλεύει με επιμονή και σταθερότητα για την προώθηση της Κοινωνικής Συμμαχίας, όλων των δυνάμεων μέσα στο κίνημα και στους αγώνες, σε όλη τη χώρα, όλων όσων έχουν κοινό συμφέρον να παλέψουν για τη συνολική αλλαγή πορείας, για την ανατροπή».

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Tο βλέμμα στην κοινωνία και τη μεσαία τάξη
Τι προβλέπει η κοστολογημένη πρόταση της αξιωματικής αντιπολίτευσης για την επόμενη μέρα της πανδημίας ● Ζοφερή η εικόνα της αγοράς όπως την παρουσίασαν οι εκπρόσωποι των παραγωγικών φορέων ● Αλέξης Τσίπρας:...
Tο βλέμμα στην κοινωνία και τη μεσαία τάξη
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
«Ο δράκος του παραμυθιού της δίκαιης ανάπτυξης»
Τα βαριά μέτρα για τον λαό θα παραμένουν και θα ενισχύονται, σύμφωνα με τον Δημήτρη Κουτσούμπα, που υπογραμμίζει ότι «το παραμύθι της δίκαιης ανάπτυξης έχει δράκο, ο οποίος μαζί με το ζεστό χρήμα κατασπαράζει...
«Ο δράκος του παραμυθιού της δίκαιης ανάπτυξης»
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
«Η Διακήρυξη της Αθήνας για ένα νέο κίνημα Αδεσμεύτων»
Ο Γιάνης Βαρουφάκης, ο Τζέρεμι Κόρμπιν και η Ετζέ Τεμέλκουραν μίλησαν για φλέγοντα ζητήματα της πολιτικής και οικονομικής κρίσης, του πολέμου και των γεωπολιτικών εντάσεων, των κοινωνικών κινημάτων και των...
«Η Διακήρυξη της Αθήνας για ένα νέο κίνημα Αδεσμεύτων»
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
«Τα περί "σοσιαλισμού ή βαρβαρότητας" θυμίζουν Παπανδρέου πριν φέρει το μνημόνιο»
«Η ανοχή θα σήμαινε συνενοχή στο να επαναληφθεί το έργο της περιόδου 2015 - 2019 και μάλιστα σε ακόμη χειρότερη έκδοση, γιατί και οι συνθήκες έχουν επιδεινωθεί διεθνώς και στη χώρα μας» τονίζει ο Δημήτρης...
«Τα περί "σοσιαλισμού ή βαρβαρότητας" θυμίζουν Παπανδρέου πριν φέρει το μνημόνιο»
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Όλα για τον τουρισμό: Η αντιπολίτευση σχολιάζει τα μέτρα αποκλιμάκωσης
Η κυβέρνηση θυσίασε στον βωμό του τουρισμού τα περιοριστικά μέτρα κατά της πανδημίας καίτοι οι σκληροί επιδημιολογικοί δείκτες επιμένουν, επισημαίνουν ΚΙΝ.ΑΛΛ., ΚΚΕ και ΜέΡΑ25, μετά τις ανακοινώσεις του υπΥγ. ...
Όλα για τον τουρισμό: Η αντιπολίτευση σχολιάζει τα μέτρα αποκλιμάκωσης
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Δ. Κουτσούμπας: «Αν κυβέρνηση και σύστημα δεν χρεώνονται την πανδημία τότε ποιος;»
Για πανδημία, ακρίβεια και ουκρανικό μίλησε ο Δημήτρης Κουτσούμπας, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι το κόμμα του δικαιώθηκε από την επιλογή να μην νομιμοποιήσει τον Ζελένσκι και το Αζόφ στη Βουλή.
Δ. Κουτσούμπας: «Αν κυβέρνηση και σύστημα δεν χρεώνονται την πανδημία τότε ποιος;»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας