• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  28°C 26.7°C / 31.3°C
  1 BF
  51%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  26°C 23.5°C / 28.5°C
  2 BF
  61%
 • Πάτρα
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 25.5°C / 29.8°C
  0 BF
  51%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 21.9°C / 23.6°C
  1 BF
  56%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 23.9°C / 26.9°C
  2 BF
  53%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  26°C 22.9°C / 27.0°C
  1 BF
  60%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  23°C 22.0°C / 23.4°C
  1 BF
  57%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 29.6°C / 29.6°C
  1 BF
  26%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.8°C / 30.5°C
  1 BF
  44%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.9°C / 25.7°C
  2 BF
  65%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.5°C / 26.4°C
  1 BF
  53%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  26°C 25.7°C / 26.2°C
  1 BF
  73%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 24.9°C / 24.9°C
  2 BF
  61%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.6°C / 27.3°C
  0 BF
  55%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  28°C 24.5°C / 29.0°C
  2 BF
  53%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.8°C / 24.9°C
  4 BF
  61%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  28°C 26.0°C / 31.5°C
  0 BF
  45%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  25°C 25.3°C / 25.5°C
  0 BF
  59%
 • Κατερίνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 23.6°C / 27.2°C
  2 BF
  79%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  22°C 22.4°C / 22.4°C
  0 BF
  70%

Αλέξης Τσίπρας

ANDREA BONETTI/ΣΥΡΙΖΑ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Σαρωτικές αλλαγές από τον Αλέξη Τσίπρα

 • A-
 • A+
Ιστορική συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.

Την απόφασή του να προχωρήσει σε ριζικές αλλαγές στον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. έκανε πράξη χθες ο Αλέξης Τσίπρας. Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Πολιτικού Συμβουλίου που είχε αντικείμενο το επικείμενο συνέδριο, προχώρησε σε μια σειρά προτάσεων που αλλάζουν άρδην τα δεδομένα στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ανάμεσα στις αλλαγές, ξεχωρίζει η πρότασή του για εκλογή του προέδρου του κόμματος αλλά και της Κεντρικής Επιτροπής από τα μέλη που είναι εγγεγραμμένα στον ΣΥΡΙΖΑ και όχι από το συνέδριο. Πρόκειται για μια πρόταση που είχε τον χαρακτήρα του αιφνιδιασμού, με δεδομένο το γεγονός ότι έως σήμερα είχε ακουστεί το ενδεχόμενο του πρώτου σκέλους (η εκλογή του προέδρου από τη βάση) και χωρίς καμία αναφορά στην Κεντρική Επιτροπή.

Η ψηφοφορία που ακολούθησε στο τέλος της πολύωρης συνεδρίασης επιδοκίμασε την πρόταση Τσίπρα με 28 ψήφους υπέρ και 11 κατά (απουσίαζαν οι κυρίες Κνήτου και Βάρτζελη).

Την εισήγηση καταψήφισαν τα στελέχη της «Ομπρέλας» που εξέφρασαν έντονες ενστάσεις, όπως επίσης και ο γραμματέας της νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Οι αλλαγές που πρότεινε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είναι οι κάτωθι:

1. Ψηφιακή δομή και λειτουργία

Θεσπίζεται σε όλα τα επίπεδα του κόμματος η δυνατότητα ψηφιακής ή υβριδικής λειτουργίας των οργάνων, εκτός της διά ζώσης που παραμένει φυσικά ο κανόνας, καθώς και αναγνωρίζεται θεσμικά η ψηφιακή πλατφόρμα του κόμματος και αναβαθμίζεται ο ρόλος της ως εργαλείου όχι απλώς ενημέρωσης αλλά και διαβούλευσης και ψηφοφορίας.

2. Απλοποίηση της διαδικασίας ένταξης στο κόμμα

Με μια απλή αίτηση είτε στην Οργάνωση Μελών είτε κεντρικά στο κόμμα είτε στην ηλεκτρονική πλατφόρμα iSyriza.gr, ο κάθε πολίτης που το επιθυμεί γίνεται αυτοδίκαια μέλος του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Για περιπτώσεις ενστάσεων προκειμένου να προστατεύεται πολιτικά το κόμμα, δίνεται στα μέλη της Ο.Μ., στην οποία εντάσσεται το νέο μέλος, η δυνατότητα προσφυγής κατά της ένταξης στην Επιτροπή Δεοντολογίας.

3. Συμμετοχική και άμεση δημοκρατία

Τα μέλη έχουν πολύ πιο ουσιαστικό ρόλο από το να συζητάνε ήδη ειλημμένες αποφάσεις καθώς αποκτούν δικαίωμα να λαμβάνουν τις κρίσιμες αποφάσεις, όπως π.χ. για τη συμμετοχή σε μια κυβέρνηση, μέσα από τη διεξαγωγή καθολικών δημοψηφισμάτων.

Επίσης, τα μέλη εκλέγουν αντιπροσώπους όχι μόνο για το συνέδριο αλλά και σε δημοτικές και περιφερειακές συντονιστικές επιτροπές και το Εθνικό Συμβούλιο, ενισχύοντας έτσι την παρέμβασή τους σε δημοτικό, περιφερειακό και εθνικό επίπεδο. Αποφασίζουν με προκριματικές εκλογές, στις οποίες δύναται να συμμετέχουν και οι φίλοι του κόμματος, για τη συγκρότηση τοπικών ψηφοδελτίων για εθνικές ή αυτοδιοικητικές εκλογές.

4. Εκλογή της ηγεσίας του κόμματος απευθείας από τη βάση του κόμματος

Τόσο η Κεντρική Επιτροπή όσο και ο πρόεδρος του κόμματος θα εκλέγονται απευθείας από τα μέλη του κόμματος με καθολική ψηφοφορία, με ενιαία λίστα. Το συνέδριο του κόμματος θα εγκρίνει, πέρα από το κείμενο πολιτικής απόφασης, και τις υποψηφιότητες για την Κεντρική Επιτροπή καθώς και για την προεδρία του κόμματος.

Η καθολική ψηφοφορία θα διεξάγεται μετά το συνέδριο. Με αυτή τη διαδικασία τα μέλη του κόμματος αποκτούν απευθείας και χωρίς διαμεσολαβήσεις τη δύναμη να αποφασίζουν για τη συλλογική τους ηγεσία. Και αυτό αποτελεί ένα ισχυρό κίνητρο εγγραφής μελών και συμμετοχής στις κομματικές διαδικασίες για τους φίλους του κόμματος και ιδιαίτερα για τους νέους ανθρώπους που θέλουν να γνωρίζουν ότι η συμμετοχή τους έχει νόημα, καθώς συνδιαμορφώνουν τις κρίσιμες αποφάσεις.

Σημειώνεται επίσης ότι δεν υπάρχει διάκριση ανάμεσα σε σώμα που εκλέγει τον πρόεδρο και την Κεντρική Επιτροπή, οπότε κανείς δε μπορεί να ισχυριστεί ότι η πρόταση αποβλέπει σε αρχηγικό κόμμα αλλά αντίθετα σε πιο δημοκρατικό και συμμετοχικό κόμμα. Τέλος, η διαδικασία αυτή περιφρουρεί τη δυνατότητα οι τάσεις να λειτουργούν ως ρεύματα ιδεών, αλλά τις αποτρέπει από το να λειτουργούν ως μηχανισμοί αναπαραγωγής στελεχών με τα λεγόμενα «χαρτάκια» σε κάθε συνέδριο.

5. Θητείες στελεχών σε Βουλή - Ευρωβουλή - Κεντρική Επιτροπή

Προτείνεται η εισαγωγή ανώτατου ορίου στις τρεις θητείες ή στα δώδεκα συνεχόμενα χρόνια στη Βουλή/Ευρωβουλή και αντίστοιχα και στην Κεντρική Επιτροπή και την Πολιτική Γραμματεία του κόμματος, ώστε απρόσκοπτα να διασφαλίζεται η ανανέωση του στελεχικού δυναμικού. 

6. Ισότητα φύλων στην Κεντρική Επιτροπή

Καθιερώνεται σε όλα τα επίπεδα, σώματα και όργανα του κόμματος, αλλά και στη συγκρότηση ψηφοδελτίων για δημόσια αξιώματα η πλήρης ισότητα των φύλων, δηλαδή ισάριθμη αντιπροσώπευση. Πρόκειται για μια μεγάλη καινοτομία για τα ελληνικά πράγματα καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. θα είναι το πρώτο κόμμα στη χώρα που υιοθετεί την απόλυτη ισότητα 50%-50% σε άνδρες και γυναίκες στη συλλογική του ηγεσία.

Μέχρι σήμερα υπήρχε ποσόστωση φύλου στο 30%. Προβλέπεται μάλιστα η δημιουργία Παρατηρητηρίου κατά των Διακρίσεων ως προσπάθειας υπέρβασης των διακρίσεων και υπέρ της συμπερίληψης, με αρμοδιότητα να διερευνά προκαταρκτικά καταγγελίες για διακρίσεις και αν κριθεί σκόπιμο να παραπέμπει στην Επιτροπή Δεοντολογίας. 

7. Θέσπιση Επιτροπής Δεοντολογίας/πειθαρχικές κυρώσεις

Διαμορφώνεται ένα αναλυτικό πλέγμα υποχρεώσεων των μελών, σε αντιστοιχία με τα διευρυμένα δικαιώματά τους. Στο πλαίσιο αυτό θεσμοθετείται Επιτροπή Δεοντολογίας, απευθείας εκλεγμένη από το συνέδριο, προκειμένου να παρακολουθεί την τήρηση του καταστατικού και να επιβάλλει πειθαρχικές κυρώσεις όπου απαιτείται, μέσα από μια διαδικασία που εξασφαλίζει τα δικαιώματα των μελών αλλά και την εφαρμογή του καταστατικού.

Για σοβαρά πειθαρχικά παραπτώματα η Επιτροπή Δεοντολογίας με αυξημένη πλειοψηφία 2/3 μπορεί να αποφασίσει την αναστολή ιδιότητας του μέλους ή ακόμα και τη διαγραφή του.

Το σκεπτικό και οι αντιδράσεις

Οι διαφωνούντες με την πρόταση εστίασαν στο γεγονός ότι θα υπάρχει ένα κόμμα χωρίς λογοδοσία στα όργανα, αλλά μόνο στα μέλη και πως αυτός ο τρόπος θα οδηγήσει σε εκλογή μόνο προβεβλημένων από τα ΜΜΕ στελεχών

Πολλοί ήταν εκείνοι που τάχθηκαν στο πλευρό της εισήγησης του Αλέξη Τσίπρα λέγοντας χαρακτηριστικά «κάλλιο αργά παρά ποτέ», υπονοώντας ότι αυτές οι αλλαγές θα έπρεπε να είχαν γίνει καιρό τώρα. Εξέφραζαν μάλιστα την εκτίμηση ότι η διεύρυνση ουσιαστικά τώρα αρχίζει, με το άνοιγμα του κόμματος σε κόσμο που για διάφορους λόγους απέφευγε να συμμετάσχει έως τώρα στις διαδικασίες.

Η αλήθεια είναι πως ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια της εισήγησής του επανέλαβε τρεις φορές τη φράση «ν’ ανοιχτούμε, ν’ ανοιχτούμε, ν’ ανοιχτούμε», περιγράφοντας μια πραγματικότητα που είναι γνωστή στον ΣΥΡΙΖΑ εδώ και πολύ καιρό: το γεγονός ότι η εκλογική του δύναμη δεν αποτυπώνεται στα εγγεγραμμένα μέλη, όπως επίσης ότι και η διείσδυσή του στα συνδικάτα, στους συλλόγους, στα κινήματα, στην Αυτοδιοίκηση, είναι περιορισμένη. Kατά συνέπεια για τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, το άνοιγμα του κόμματος με νέους όρους είναι μονόδρομος.

Οι διαφωνούντες με την πρόταση εστίασαν στο γεγονός ότι ακολουθώντας αυτή την επιλογή θα υπάρχει ένα κόμμα χωρίς λογοδοσία στα όργανα, αλλά μόνο στα μέλη, με ό,τι και αν σημαίνει αυτό, και πως αυτός ο τρόπος θα οδηγήσει σε εκλογή στελεχών μόνο από τα ΜΜΕ. Εξέφρασαν δηλαδή τον φόβο ότι έτσι θα ευνοηθούν κατά κύριο λόγο μόνο τα προβεβλημένα στελέχη.

Η αίσθηση πάντως που επικρατούσε στα στελέχη της «Ομπρέλας» είναι πως με τέτοιου είδους προτάσεις οι όποιες σοβαρές προσπάθειες για συναίνεση και για ένα ενωτικό συνέδριο οδηγούν σε ναυάγιο. «Αντί να συζητήσουμε πολιτικά στο συνέδριο, θα δώσουμε την εικόνα ξεκαθαρίσματος λογαριασμών», μας ανέφερε χαρακτηριστικά στέλεχος της τάσης.

Οι προτάσεις Τσίπρα ήρθαν κατόπιν επεξεργασίας από στελέχη της αρμόδιας Επιτροπής Καταστατικού υπό τον Γιάννη Δραγασάκη. Αξίζει να σημειωθεί ότι ιδιαίτερο ρόλο στην επιτροπή πέραν του Γιάννη Δραγασάκη είχε και η Δανάη Κολτσίδα, επικεφαλής του Ινστιτούτου Πουλαντζά, που εδώ και μήνες είχε εντολή από τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. να ξεσκονίσει τα καταστατικά λειτουργίας όλων των κομμάτων της Αριστεράς, της Οικολογίας αλλά και της Σοσιαλδημοκρατίας προκειμένου να έχει πλήρη την εικόνα για τις δομές και τη λειτουργία των σύγχρονων κομμάτων και να επιλέξει το μοντέλο που ταιριάζει πιο πολύ στα χαρακτηριστικά του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., αλλά και στο δικό του όραμα για ένα κόμμα μαζικό και συμμετοχικό.

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Στην τελική ευθεία για το συνέδριο ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.
«Κεντρικός άξονας του συνεδρίου είναι η επιτακτική ανάγκη πολιτικής αλλαγής. Γι' αυτό πρέπει ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. να εντείνει τις προσπάθειές του για τη δημιουργία ενός πλατιού δημοκρατικού ρεύματος», τόνισε ο...
Στην τελική ευθεία για το συνέδριο ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
«Εσείς είστε η αιχμή του δόρατος»
Ξεκίνησε το 2ο συνέδριο της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ με ομιλία του Αλέξη Τσίπρα, που κάλεσε τους νέους σε αγώνες και διεκδικήσεις, θυμίζοντς τη στοχοποίησή τους από την κυβέρνηση της Ν.Δ.
«Εσείς είστε η αιχμή του δόρατος»
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Ο κύβος ερρίφθη για το συνέδριο
Στην εισήγησή του ο Αλέξης Τσίπρας μίλησε για την αναγκαιότητα μιας ευρείας καμπάνιας της αξιωματικής αντιπολίτευσης για την ακρίβεια, σε συνάρτηση με πρόταση νόμου που θα καταθέσει ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. για τη...
Ο κύβος ερρίφθη για το συνέδριο
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Την Κυριακή η πρώτη συνεδρίαση της νέας Κ.Ε.
Με την ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στην οποία αναμένεται να αναπτύξει τους στόχους για την επόμενη μέρα του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. θα συνεδριάσει την Κυριακή για πρώτη φορά η νέα Κεντρική Επιτροπή του κόμματος σε ξενοδοχείο...
Την Κυριακή η πρώτη συνεδρίαση της νέας Κ.Ε.
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Πρόταση για αύξηση των μελών της Κ.Ε.
Στην τελική ευθεία επίλυσής τους μπαίνουν τα ζητήματα που αφορούν τις εσωτερικές διαδικασίες του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. και ορισμένα θέματα που προέκυψαν μετά τις κάλπες της προηγούμενης Κυριακής.
Πρόταση για αύξηση των μελών της Κ.Ε.

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας