• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 26.8°C / 32.5°C
  4 BF
  41%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 25.3°C / 29.9°C
  3 BF
  58%
 • Πάτρα
  Σποραδικές νεφώσεις
  22°C 21.6°C / 27.6°C
  1 BF
  82%
 • Ιωάννινα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  18°C 17.9°C / 18.6°C
  2 BF
  77%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 29.9°C / 30.7°C
  3 BF
  42%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  29°C 25.7°C / 30.0°C
  1 BF
  53%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 25.1°C / 26.4°C
  3 BF
  28%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  25°C 25.2°C / 25.2°C
  2 BF
  53%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  33°C 28.2°C / 34.8°C
  4 BF
  24%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  31°C 30.9°C / 30.9°C
  3 BF
  25%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  29°C 29.4°C / 30.8°C
  4 BF
  39%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.2°C / 26.7°C
  3 BF
  47%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  23°C 22.9°C / 22.9°C
  3 BF
  94%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  30°C 29.5°C / 30.0°C
  3 BF
  41%
 • Λαμία
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 27.5°C / 31.0°C
  3 BF
  29%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  35°C 34.8°C / 34.8°C
  3 BF
  24%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  32°C 28.0°C / 32.7°C
  4 BF
  21%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 25.3°C / 28.3°C
  4 BF
  58%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.2°C / 29.4°C
  3 BF
  68%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  22°C 22.3°C / 22.3°C
  2 BF
  56%
(ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI)

Ερώτηση ΣΥΡΙΖΑ για τον υπόδικο καθηγητή της ΑΣΟΕΕ

 • A-
 • A+

Ερώτηση προς τους υπουργούς Παιδείας, Προστασίας του Πολίτη και Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την περίπτωση του καθηγητή της ΑΣΟΕΕ που κατηγορείται για τοκογλυφία, ενώ σε βάρος του ήρθαν στο φως και καταγγελίες για σεξουαλική παρενόχληση ανηλίκων, απευθύνουν ο τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Χρήστος Σπίρτζης, ο αναπληρωτής τομεάρχης Διονύσης Καλαματιανός και άλλοι 40 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

Οι βουλευτές επισημαίνουν, μεταξύ άλλων, ότι τον περασμένο Ιούλιο και ενώ εκκρεμούσε η ανάκριση σε βάρος του, ο ίδιος διορίστηκε για δεύτερη φορά στη διοίκηση του Πράσινου Ταμείου, καθώς και ότι παρά τις βαριές ποινικές διώξεις και τις σοβαρές καταγγελίες οι οποίες περιήλθαν σε γνώση τόσο του Πρύτανη του ΟΠΑ όσο και της υπουργού Παιδείας, δεν υπήρξε καμία διαδικασία πειθαρχικού ελέγχου του καθηγητή.

Στη σχετική ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ σημειώνεται ότι: «η υπόθεση του συγκεκριμένου καθηγητή έγινε γνωστή μετά από δημοσίευμα της Εφημερίδας των Συντακτών στις 18 Οκτωβρίου 2021 σύμφωνα με το οποίο αναπληρωτής καθηγητής της ΑΣΟΕΕ κατείχε θέσεις στην διοίκηση του Πράσινου Ταμείου του Υπουργείου Περιβάλλοντος και στην διοίκηση του Κέντρου Μελετών Ασφαλείας του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.

Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, για αυτόν τον αναπληρωτή καθηγητή έχει ήδη ασκηθεί ποινική δίωξη για τοκογλυφία και έχει ορισθεί δικάσιμος. Επίσης, έχει ασκηθεί ποινική δίωξη για κακουργηματική εκβίαση, όπου διενεργείται κύρια ανάκριση. Σημειώνουμε ότι  τον περασμένο Ιούλιο και ενώ εκκρεμούσε η ανάκριση σε βάρος του, ο ίδιος διορίστηκε για δεύτερη φορά στη διοίκηση του Πράσινου Ταμείου.
Παρά τις βαριές ποινικές διώξεις και τις σοβαρές καταγγελίες οι οποίες περιήλθαν σε γνώση τόσο του Πρύτανη του ΟΠΑ όσο και της υπουργού Παιδείας, δεν υπήρξε καμία διαδικασία πειθαρχικού ελέγχου του καθηγητή.

Με δεδομένο ότι ο αναπληρωτής καθηγητής συνεχίζει να διδάσκει φοιτήτριες και φοιτητές στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και στο παρελθόν διορίστηκε με κυβερνητικές επιλογές ως μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Πράσινου Ταμείου και του ΚΕΜΕΑ, πρέπει να υπάρξει απόλυτη διαφάνεια και να δοθούν συγκεκριμένες απαντήσεις ώστε να μην υφίσταται ουδεμία υπόνοια συγκάλυψης και προστασίας του καθηγητή.

Η υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων ερωτάται αν έχει κινηθεί η διαδικασία για να τεθεί σε δυνητική αργία ο εν λόγω αναπληρωτής καθηγητής και τί είδους πειθαρχικά μέτρα έχουν ληφθεί εναντίον του καθώς και πότε περιήλθε σε γνώση της η επιστολή καθηγητών του ΟΠΑ που καταγγέλλουν όσα προαναφέρθηκαν και τί έχει πράξει σχετικά.

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη και ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας καλούνται να απαντήσουν με ποια κριτήρια διορίστηκε ο ανωτέρω αναπληρωτής καθηγητής στο Δ.Σ. του Κέντρο Μελετών Ασφαλείας δεδομένου ότι έχει άσχετη ειδικότητα με το αντικείμενο του Κέντρου, ενώ ταυτόχρονα ήταν διορισμένος στο Διοικητικό Συμβούλιο του Ν.Π.Δ.Δ. «ΠΡΑΣΙΝΟ ΤΑΜΕΙΟ», τι υπηρεσίες παρείχε και ποια ήταν η αμοιβή του. Τα ανωτέρω γεγονότα συνέβησαν, ενώ αποδεικνύεται η ποινική δίωξη για τοκογλυφία, για κακουργηματική εκβίαση και η ύπαρξη άλλης εκκρεμούσας ανάκρισης.

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς: την κα Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων,
τον κ. Υπουργό Προστασίας του Πολίτη και
τον κ. Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας
Θέμα: «Τοποθέτηση σε δημόσιες θέσεις Αναπληρωτή Καθηγητή, με δικαστικές εκκρεμότητες βαριών ποινικών διώξεων και πειθαρχική και διοικητική αδράνεια»

Η «ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ» στο φύλλο της 18 Οκτωβρίου 2021 υπό το άρθρο «Οι Αρχές Κωφεύουν σε εκκωφαντικές καταγγελίες» αναφέρεται σε αναπληρωτή καθηγητή του ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ (πρώην ΑΣΟΕΕ), ο οποίος κατέχει θέσεις στην διοίκηση του Πράσινου Ταμείου του Υπουργείου Περιβάλλοντος, όπου διορίστηκε επί θητείας Κ. Χατζηδάκη (ΦΕΚ 879 ΥΟΔΔ/23.10.2019 ) και στην διοίκηση του Κέντρου Μελετών Ασφαλείας του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.  Το μόνο μέλος της διοίκησης και των δύο υπηρεσιών και αναπληρωτής καθηγητής ήταν ο Αναστάσιος Δράκος του Αθανασίου, όπως προκύπτει από τις σχετικές ανακοινώσεις στο ΦΕΚ, που έχουν δημοσιευθεί.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, για αυτόν τον αναπληρωτή καθηγητή έχει ήδη ασκηθεί ποινική δίωξη για τοκογλυφία και έχει ορισθεί δικάσιμος και επίσης, έχει ασκηθεί ποινική δίωξη για κακουργηματική εκβίαση, όπου διενεργείται κύρια ανάκριση. Μάλιστα, τον περασμένο Ιούλιο και ενώ εκκρεμούσε η ανάκριση σε βάρος του, ο ίδιος επαναδιορίστηκε ΦΕΚ 579/24-7-21 στη διοίκηση του Πράσινου Ταμείου με απόφαση του υπουργού περιβάλλοντος και ενέργειας κ. Σκρέκα ενώ 15 ημέρες μετά παύθηκε με το ΦΕΚ 662/9-9-2021.

Επιπλέον, σύμφωνα με το ανωτέρω δημοσίευμα, για τον ίδιο αναπληρωτή καθηγητή έχει κατατεθεί επιστολή προς τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Πλειώτα (6.10.21), από καθηγητή του ΟΠΑ, ο οποίος δεν έχει σχέση με τις προηγούμενες ποινικές υποθέσεις, η οποία αναφέρει πως διεξάγεται έτερη προανάκριση κατόπιν της μήνυσης με ΑΒΜ ΔΖ21-4726. Ακόμη, το δημοσίευμα αναφέρει ότι η επιστολή προς τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, περιγράφει πως ο υπογράφων και άλλος ένας από τους αρχαιότερους Τακτικούς Καθηγητές του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών έχουν καταστεί μάρτυρες περιστατικού γενετήσιας προσβολής.

Τέλος, το δημοσίευμα αναφέρει ότι με την ανωτέρω επιστολή του ο καθηγητής εκθέτει στον κ. Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου ότι ο καταγγελλόμενος αναπληρωτής καθηγητής «... ισχυρίζεται ότι έχει τεράστιες διασυνδέσεις με πρόσωπα του πρωθυπουργικού περιβάλλοντος». Επίσης αναφέρεται ότι ο καθηγητής που έστειλε την επιστολή στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, έχει κάνει αναφορές για οικονομικές ατασθαλίες, για λογοκλοπή και για σεξουαλικής φύσεως αδικήματα στον Πρύτανη του ΟΠΑ και στην Υπουργό Παιδείας, οι οποίες αγνοήθηκαν.

Σε ακολουθία των ανωτέρω, έντονος είναι ο προβληματισμός για τη στάση της υπουργού Παιδείας.

Σύμφωνα με την αριθ. πρωτοκόλλου Φ.ΠΕΙΘ/48401/Ζ2/ 27-4-2021 εγκύκλιο του υφυπουργού Παιδείας η Πρυτανεία του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών διαβίβασε στο υπουργείο την τεκμηριωμένη -υποθέτουμε- απόφασή της για άσκηση πειθαρχικής δίωξη με παραπομπή στο αρμόδιο Πειθαρχικό Συμβούλιο, γεγονός που αποκρύπτεται από την ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας. Μέχρι και σήμερα η υπουργός δεν φέρεται να έχει αποφασίσει σύμφωνα με άρθρο 26§1 του Π.Δ. 160/2008 την αποχή από τα καθήκοντά του -και μέχρι την ολοκλήρωση του πειθαρχικού ελέγχου- του καθηγητή που φέρεται ενεχόμενος σε δύσοσμες υποθέσεις, ενώ έχει τη δυνατότητα να ασκήσει την αρμοδιότητα αυτή αιτιολογώντας ειδικώς ακόμα στην περίπτωση που η εισήγηση της Συγκλήτου ήταν διαφορετική.

Επειδή οι καταγγελίες αυτές είναι εξαιρετικά σοβαρές και ο εν λόγω αναπληρωτής καθηγητής συνεχίζει να διδάσκει φοιτήτριες και φοιτητές στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών,

Επειδή ο εν λόγω αναπληρωτής καθηγητής διορίστηκε με κυβερνητικές επιλογές ως μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ν.Π.Δ.Δ. «ΠΡΑΣΙΝΟ ΤΑΜΕΙΟ» και του ΚΕΜΕΑ,

Επειδή στην υπόθεση αυτή πρέπει να ριχθεί άπλετο φως και να μην υφίσταται ουδεμία υπόνοια συγκάλυψης και προστασίας,

ΕΡΩΤΑΤΑΙ Η ΚΑ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ & ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ

Έχει κινηθεί η διαδικασία για να τεθεί σε δυνητική αργία ο εν λόγω αναπληρωτής καθηγητής και τί είδους πειθαρχικά μέτρα έχουν ληφθεί εναντίον του;

Περιήλθε σε γνώση της η ανωτέρω επιστολή καθηγητών του ΟΠΑ που καταγγέλλουν τα ανωτέρω και τί έχει πράξει σχετικά;

Είναι ανεκτό ο ανωτέρω αναπληρωτής καθηγητής να συνεχίζει να διδάσκει τις φοιτήτριες και τους φοιτητές και να μην έχει τεθεί σε δυνητική αργία, εφόσον έχει ασκηθεί ποινική δίωξη εναντίον του για τα ανωτέρω κακουργήματα;

ΕΡΩΤΑΤΑΙ O Κ. ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ

Με ποια κριτήρια διορίστηκε ο ανωτέρω αναπληρωτής καθηγητής στο Δ.Σ. του «Κέντρο Μελετών Ασφαλείας» του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, δεδομένου ότι έχει άσχετη ειδικότητα με το αντικείμενο του Κέντρου και ταυτόχρονα ήταν διορισμένος στο Διοικητικό Συμβούλιο του Ν.Π.Δ.Δ.

«ΠΡΑΣΙΝΟ ΤΑΜΕΙΟ»; Και μάλιστα όταν αποδεικνύεται η ποινική δίωξη για τοκογλυφία, για κακουργηματική εκβίαση αλλά και άλλη εκκρεμούσα ανάκριση;

Τι υπηρεσίες παρείχε και ποια η αμοιβή του;

ΕΡΩΤΑΤΑΙ O Κ. ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

Με ποια κριτήρια διορίστηκε ο ανωτέρω στο Δ.Σ. του Ν.Π.Δ.Δ. «ΠΡΑΣΙΝΟ ΤΑΜΕΙΟ» ενώ  ταυτόχρονα ήταν διορισμένος στο Δ.Σ του «Κέντρο Μελετών Ασφαλείας»; Kαι μάλιστα όταν αποδεικνύεται η ποινική δίωξη για τοκογλυφία ,για κακουργηματική εκβίαση αλλά και άλλη εκκρεμούσα ανάκριση;

Τι υπηρεσίες παρείχε και ποια η αμοιβή του;»

Οι ερωτώντες βουλευτές

Χρήστος Σπίρτζης
Διονύσης Καλαματιανός
Βαγενά Άννα
Βαρδάκης Σωκράτης
Βέττα Καλλιόπη
Γεροβασίλη Όλγα
Γιαννούλης Χρήστος
Γκιόλας Γιάννης
Ελευθεριάδου Τάνια
Ζαχαριάδης Κώστας
Ζεϊμπέκ Χουσεΐν
Ζουράρις Κωνσταντίνος
Ηγουμενίδης Νικόλαος
Θραψανιώτης Εμμανουήλ
Κασιμάτη Νίνα
Κάτσης Μάριος
Καφαντάρη Χαρά
Κόκκαλης Βασίλης
Μάλαμα Κυριακή
Μάρκου Κώστας
Μπάρκας Κων/νος
Νοτοπούλου Αικατερίνη
Ξανθόπουλος Θεόφιλος
Παππάς Νικόλαος
Πολάκης Παύλος
Πούλου Γιώτα
Ραγκούσης Γιάννης
Σαντορινιός Νεκτάριος
Σαρακιώτης Ιωάννης
Σκουρολιάκος Παναγιώτης (Πάνος)
Συρμαλένιος Νίκος
Τζάκρη Θεοδώρα
Τζούφη Μερόπη
Τριανταφυλλίδης Αλέξανδρος
Τσίπρας Γεώργιος
Φάμελλος Σωκράτης
Φίλης Νικόλαος
Φωτίου Θεανώ
Χαρίτου Δημήτριος
Χατζηγιαννάκης Μίλτος
Ψυχογιός Γεώργιος

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Το μπαλάκι στη Δικαιοσύνη από την Πρυτανεία για τον καθηγητή της ΑΣΟΕΕ
Ανακοίνωση με την οποία προσπαθούν να καλύψουν τις δικές τους ενέργειες, αλλά και την υπουργό Παιδείας, προχώρησαν οι πρυτανικές αρχές της ΑΣΟΕΕ, στη σκιά των αποκαλύψεων για τον καθηγητή του ιδρύματος.
Το μπαλάκι στη Δικαιοσύνη από την Πρυτανεία για τον καθηγητή της ΑΣΟΕΕ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Κλιμακώνουν τις αντιδράσεις οι φοιτητές, υπό κατάληψη η ΑΣΟΕΕ
Ζητούν την απομάκρυνση του καθηγητή που ελέγχεται για σοβαρά αδικήματα, ενώ εκφράζουν ξεκάθαρη αντίθεση προς την πανεπιστημιακή αστυνομία.
Κλιμακώνουν τις αντιδράσεις οι φοιτητές, υπό κατάληψη η ΑΣΟΕΕ
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
ΑΣΟΕΕ: Μήνυση για συκοφαντία κατά του καθηγητή που δέχθηκε επίθεση
Ο καθηγητής της ΑΣΟΕΕ Παναγιώτης Διαμάντης που την περίοδο αυτή έχει τεθεί σε αργία, κατέθεσε μήνυση για συκοφαντική δυσφήμιση κατά του καθηγητή της ΑΣΟΕΕ που δέχτηκε επίθεση από αγνώστους, υποστηρίζοντας ότι...
ΑΣΟΕΕ: Μήνυση για συκοφαντία κατά του καθηγητή που δέχθηκε επίθεση
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
«Καθηγητής σε δημόσιες θέσεις παρά τις βαριές ποινικές διώξεις»
Στη Βουλή έρχεται η δυσώδης υπόθεση με τον υπόδικο καθηγητή της ΑΣΟΕΕ με ερώτηση που υπογράφουν ο Χρήστος Σπίρτζης, ο Διονύσης Καλαματιανός και σαράντα βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
«Καθηγητής σε δημόσιες θέσεις παρά τις βαριές ποινικές διώξεις»
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Χρ. Σπίρτζης: Ομολογία κυβερνητικής αποτυχίας η επανεκπαίδευση ειδικών φρουρών
Ομολογία της κυβέρνησης με καθυστέρηση 2,5 χρόνων είναι σύμφωνα με τον τομεάρχη Προστασίας του Πολίτη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Χρήστο Σπίρτζη, η επανεκπαίδευση των 2.500 αστυνομικών της ΔΙΑΣ που ξεκίνησε χθες.
Χρ. Σπίρτζης: Ομολογία κυβερνητικής αποτυχίας η επανεκπαίδευση ειδικών φρουρών

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας