Με μια μακροσκελή ανακοίνωση η αξιωματική αντιπολίτευση εξαπέλυσε νέα επίθεση στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για τα όσα είπε στην τηλεοπτική συνέντευξη που έδωσε το βράδυ της Πέμπτης στον AΝΤ1 και στον Νίκο Χατζηνικολάου. Στην ανακοίνωση ο πρωθυπουργός χαρακτηρίζεται «κυνικός» και «ψεύτης», «αποτυχημένος» και «αναξιόπιστος», ενώ τονίζεται πως «δεν δίστασε να προσβάλει τη μνήμη χιλιάδων νεκρών συμπολιτών μας και τις οικογένειές τους που θρηνούν θέλοντας να υπηρετήσει το αφήγημά του περί “επιτυχίας” που μόνος αυτός βλέπει».
Ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. στην ανακοίνωση επισημαίνει «επτά ψέματα» του πρωθυπουργού κατά τη διάρκεια της συνέντευξής του. Ειδικότερα:
1. «Γίνονται δωρεάν μοριακά τεστ στην Ελλάδα».
«Προφανώς γίνονται και δωρεάν μοριακά τεστ στην Ελλάδα», αναφέρει η Κουμουνδούρου, διευκρινίζοντας ότι αυτό γίνεται «μόνο σε δημόσιες δομές και είναι μόλις το 1/4 των τεστ που εκτελούνται καθημερινά. Τα υπόλοιπα 3/4 γίνονται στον ιδιωτικό τομέα και πληρώνονται από την τσέπη των πολιτών. Αλλωστε, στην απορία του δημοσιογράφου γι’ αυτόν τον ισχυρισμό, ο κ. Μητσοτάκης επιβεβαίωσε ακριβώς αυτό, ότι δωρεάν μοριακά τεστ γίνονται μόνο πριν την εισαγωγή στο νοσοκομείο. Οχι δηλαδή στο πλαίσιο της ιχνηλάτησης ή για να έχουμε αξιόπιστη επιδημιολογική επιτήρηση».
2. «Σε καμία χώρα της Ευρώπης δεν συνταγογραφούνται τα τεστ».
Ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. υποστηρίζει πως «τα μοριακά τεστ είναι δωρεάν σχεδόν σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες είτε με συνταγή γιατρού είτε σε δημόσιες δομές είτε προληπτικά. Γαλλία, Γερμανία, Αγγλία, Ιταλία, Ιρλανδία, Ισπανία, Αυστρία, Σουηδία, Δανία, Βέλγιο είναι μόνο μερικές από αυτές τις χώρες. Αλλά ο κ. Μητσοτάκης ψευδώς είπε ότι δεν είναι ο κανόνας στην Ευρώπη, για να δικαιολογήσει το γεγονός ότι η Ελλάδα είναι θλιβερή εξαίρεση στον κανόνα».
3. «Το πρωτόκολλο του 50%+1 στα σχολεία το πρότεινε η Επιτροπή των Εμπειρογνωμόνων».
Εδώ ο ΣΥΡΙΖΑ επικαλείται την άποψη δυο μελών της Επιτροπής, των Τάκη Παναγιωτόπουλου και Αλκιβιάδη Βατόπουλου, οι οποίοι υποστήριξαν δημόσια ότι δεν ήταν ποτέ πρόταση της Επιτροπής, δεν αποφασίστηκε με επιδημιολογικά κριτήρια, δεν έχει επιδημιολογική λογική και ήρθε στην Επιτροπή ως πρόταση του υπουργείου Παιδείας.
4. Υποστήριξε ότι η κυβέρνηση έχει προσλάβει στο ΕΣΥ όσους γιατρούς ήταν διαθέσιμοι.
Ο ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει ότι ο πρωθυπουργός «γνωρίζει πολύ καλά τις λίστες εκατοντάδων διαθέσιμων γιατρών, που είναι επιλαχόντες σε προκηρύξεις μόνιμων θέσεων και δεν τους προσλαμβάνει.
Οι εκπρόσωποι των νοσοκομειακών γιατρών εκτιμούν ότι πρόκειται για έναν αριθμό που προσεγγίζει τους 800 γιατρούς σε κρίσιμες ειδικότητες».
Η αξιωματική αντιπολίτευση αντικρούει τον ισχυρισμό λέγοντας ότι στην «πραγματικότητα τα κρεβάτια του ιδιωτικού τομέα παραμένουν άδεια διότι με βάση την εγκύκλιο του υπουργείου Υγείας γίνεται από τους ιδιώτες επιλογή περιστατικών με ήπια συμπτώματα που χρειάζονται νοσηλεία μόνο λίγων ημερών.
Το αποτέλεσμα είναι να μένουν στα φορεία μετά από κάθε εφημερία δημόσιου νοσοκομείου δεκάδες ασθενείς με υποκείμενα νοσήματα. Αυτοί δηλαδή που κινδυνεύει περισσότερο η ζωή τους».
6. Επανέλαβε τα χυδαία ψέματα για τη μελέτη Λύτρα - Τσιόδρα.
Χαρακτήρισε «φραστικό λάθος» τα όσα ψευδώς είχε πει στη Βουλή και συνεχίζει και σήμερα να ψεύδεται, ισχυριζόμενος πως δεν παρέλαβε ποτέ τη μελέτη.
7. Δεκατρείς μέρες μετά την ανακοίνωση της κοροϊδίας 2%, και αφού η ακρίβεια σαρώνει το εισόδημα νοικοκυριών, έτρεξε να κάνει αυτό που έλεγε πως «δεν αντέχει η οικονομία». Να ανακοινώσει για τον Μάιο νέα –ανεπαρκή– αύξηση του κατώτατου. Η ακρίβεια εδώ, από τώρα, αλλά οι εργαζόμενοι «ζήσε Μάη μου να φας τριφύλλι».
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας