• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  31°C 27.9°C / 33.5°C
  3 BF
  38%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  28°C 24.4°C / 30.7°C
  2 BF
  52%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  28°C 28.2°C / 33.7°C
  3 BF
  45%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 29.3°C / 29.3°C
  2 BF
  31%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.8°C / 23.8°C
  2 BF
  61%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  28°C 23.5°C / 27.6°C
  2 BF
  61%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  29°C 24.0°C / 29.2°C
  1 BF
  35%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  34°C 33.5°C / 33.5°C
  2 BF
  26%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  27°C 23.8°C / 27.7°C
  2 BF
  58%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.9°C / 27.9°C
  0 BF
  54%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  21°C 21.2°C / 21.2°C
  2 BF
  74%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  26°C 26.2°C / 26.2°C
  2 BF
  79%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  25°C 25.4°C / 25.4°C
  1 BF
  47%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  31°C 30.7°C / 30.7°C
  1 BF
  42%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  31°C 27.3°C / 31.0°C
  2 BF
  44%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  25°C 25.4°C / 25.4°C
  2 BF
  49%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  30°C 27.7°C / 33.8°C
  1 BF
  27%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.8°C / 23.8°C
  2 BF
  66%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  24°C 24.2°C / 28.3°C
  3 BF
  78%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  30°C 29.6°C / 29.6°C
  0 BF
  44%
«ΕΦ.ΣΥΝ.» ΜΑΡΙΟΣ ΒΑΛΑΣΟΠΟΥΛΟΣ

ΣΥΡΙΖΑ: Εμπαιγμός των Ρομά με μεθόδευση της Ν.Δ.

 • A-
 • A+

Για εμπαιγμό και τακτική διάκρισης κατά των Ρομά κατηγορούν την κυβέρνηση τέσσερις βουλευτίνες του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, με αφορομή την ταυτόχρονη συζήτηση τριών θεμάτων στη Βουλή για τους Ρομά.

Συγκεκριμένα, με κοινή τους δήλωση η Θεανώ Φωτίου, η Ειρήνη Αγαθοπούλου, η Μερόπη Τζούφη, η Νατάσα Γκαρά και η Ραλλία Χρηστίδου κάνουν λόγο για «μεθόδευση» της Ν.Δ. και εξηγούν γιατί:

«1. Οι απόψεις του Παρατηρητηρίου για τους Ρομά δεν συζητήθηκαν 

2. Γι πρώτη φορά συζητείται σε επιτροπές της Βουλής Εθνική Στρατηγική που ακόμη βρίσκεται σε διαβούλευση

3. Εκλήθησαν για ακρόαση εκπρόσωποι φορέων χωρίς τη συναίνεση των κομμάτων της αντιπολίτευσης 

Επιπλέον, σημειώνουν ότι «η ίδια η Εθνική Στρατηγική ελάχιστα επικεντρώνεται στους Ρομά (μόνο το 10% των δράσεων είναι αποκλειστικά για Ρομά), τους εμπαίζει, όπως η παραπομπή στην αστυνομία για καταγγελίες περιστατικών διακρίσεων και ρατσισμού και η υποβάθμιση του ρόλου της  ΕΛΛΑΝ ΠΑΣΣΕ ως βασικού συνομιλητή της Πολιτείας».

Οι βουλεύτριες του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ τονίζουν ότι «η Εθνική Στρατηγική πρέπει να επανέλθει για διαβούλευση στη Βουλή, με μορφή σαφή, κατανοητή και κοστολογημένη, εξελίσσοντας στο Επιχειρησιακό Σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ 2017-21 που ήδη είχε αποτελέσματα τα οποία πάγωσε επί 2,5 χρόνια τώρα η Ν.Δ.».

Μιλώντας στην κοινή συνεδρίαση των Επιτροπών Ισότητας και Δικαιωμάτων και Κοινωνικών Υποθέσεων επί της Εθνικής Στρατηγικής 2021-30 για τους Ρομά (ΕΣΚΕ Ρομά) και της Έκθεσης του Παρατηρητηρίου για τα δικαιώματα των Ρομά, οι βουλεύτριες του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, μέλη των δύο επιτροπών, τόνισαν:

«Η σημερινή κοινή συνεδρίαση των δύο επιτροπών αποτελεί, με ευθύνη της ΝΔ, διάκριση κατά των Ρομά. Συμπτύσσει τρεις διαδικασίες σε μια: α) τη συνεδρίαση που είχε ζητήσει από καιρό ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για να συζητηθούν τα ευρήματα του Παρατηρητηρίου Ρομά, β)την παρουσίαση της Εθνικής Στρατηγικής 2021-30 για τους Ρομά, η οποία ακόμη βρίσκεται σε διαβούλευση στο open.gov.gr, κάτι που δεν έχει ξαναγίνει και γ) την ακρόαση φορέων που η ΝΔ προσκάλεσε αυθαιρέτως χωρίς να συμβουλευτεί τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Η ΕΣΚΕ Ρομά είναι συνονθύλευμα, γραμμένο σε γλώσσα ακατανόητη, χωρίς ιεράρχηση, προτεραιοποίηση, χρονοδιάγραμμα και προϋπολογισμό, που δεν διασφαλίζει αν και τι θα υλοποιηθεί την επόμενη δεκαετία.

Σε 2,5 χρόνια διακυβέρνησης η ΝΔ επιδείνωσε τις συνθήκες διαβίωσης, εκπαίδευσης, υγείας και απασχόλησης των Ρομά. Κατάργησε, αμέσως μετά τις εκλογές την Ειδική Γραμματεία για τους Ρομά που είχε ιδρύσει ο ΣΥΡΙΖΑ,  δίνοντας μήνυμα στα ακροδεξιά της ακροατήρια. Πάγωσε ως σήμερα όλες τις δρομολογημένες δράσεις, κόστους 322 εκ. €. 

Το 2020 νομοθέτησε να κόβονται τα προνοιακά επιδόματα (ΕΕΕ, επίδομα παιδιού, στεγαστικό) σε όποια οικογένεια, έστω και ένα παιδί της μένει από απουσίες στην ίδια τάξη. Όπως λέει και το Παρατηρητήριο, τόσο κατά το lockdown των σχολείων που τα παιδιά Ρομά δεν είχαν ρεύμα και ίντερνετ να παρακολουθήσουν τηλεκπαίδευση, όσο και σήμερα που δεν μπορούν να κάνουν και να καταχωρίσουν τα self tests, δεν μπορούν να παρακολουθήσουν κανονικά την τάξη. Πολλοί Ρομά επίσης, λόγω ολιγωρίας των δήμων να τους πιστοποιήσουν ως αστέγους, αφού δεν διαθέτουν παροχή ηλεκτρικού, δεν μπορούν να πάρουν το ΕΕΕ (πρ. ΚΕΑ). 

Η ΝΔ στοχοποίησε τους Ρομά για τον covid, ενώ πολλοί δήμοι περιορίστηκαν να δώσουν κάποια νερά και σαπούνια στις οικογένειες στους καταυλισμούς. Έφτασε μάλιστα να συγκαλύπτει και το φόνο του Νίκου Σαμπάνη στο Πέραμα από αστυνομικούς, και το θάνατο της 8χρονης Όλγας στο Κερατσίνι που συντάραξαν το πανελλήνιο.

Η ΕΣΚΕ Ρομά απαρτίζεται από 4 πυλώνες: Ο πρώτος αφορά τη φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό των Ρομά. Ο δεύτερος αφορά την πρόσβαση σε παιδεία, απασχόληση, υγεία, κοινωνική φροντίδα και στέγαση. Ο τρίτος την Πρόληψη και καταπολέμηση των στερεοτύπων και των διακρίσεων. Και ο τέταρτος την προώθηση της ενεργού συμμετοχής τους στην κοινωνική, οικονομική και πολιτική ζωή.

Όπως επισήμανε και ο Συνήγορος του Πολίτη, η απλή παράθεση δράσεων για τον γενικό πληθυσμό δεν εξομοιώνει τους Ρομά με τους μη Ρομά πολίτες. Στην Εθνική Στρατηγική, σε σύνολο 181 δράσεων στους 3 από τους 4 πυλώνες, μόνον οι 19, ποσοστό 10,5%, αφορούν αποκλειστικά πληθυσμό Ρομά. Αυτό και μόνο του αποδεικνύει ότι η Εθνική Στρατηγική εμπαίζει τους Ρομά. 

Εμπαιγμό αποτελεί και το ότι στη δράση κατά του ρατσισμού, ανατίθεται στην Αστυνομία η λειτουργία τηλεφωνικού αριθμού καταγγελιών, από τους Ρομά, περιστατικών διακρίσεων και ρατσισμού εναντίον τους, όταν, αφενός δεν πρόκειται για παραβατικές συμπεριφορές, και αφετέρου στην Έκθεση του Παρατηρητηρίου Ρομά το 30% των καταγγελιών αφορούν συμπεριφορές διάκρισης και ρατσισμού από αστυνομικούς. Ο τηλεφωνικός αυτός αριθμός πρέπει να λειτουργήσει στα παραρτήματα Ρομά των Κέντρων Κοινότητας που είναι δημόσια δομή η οποία περιλαμβάνει διαμεσολαβητές Ρομά.

Ως προς την ισότιμη συμμετοχή των Ρομά στη λήψη αποφάσεων, η Αναπλ. Υπουργός για την Κοινωνική Αλληλεγγύη τόνισε ότι η Εθν. Στρατηγική περιλαμβάνει σωρεία πολυπρόσωπων οργάνων, με εκείνο που παίρνει τις αποφάσεις να απαρτίζεται από 22 Γραμματείς Υπουργείων και το μείζον συμβουλευτικό όργανο από ακαθόριστο αριθμό εκπροσώπων φορέων, κάπου ανάμεσα σε 50-100. Ενώ δεν αξιοποιείται το τριτοβάθμιο όργανο των Ρομά, η ΕΛΛΑΝ ΠΑΣΣΕ, που εκπροσωπεί τη συντριπτική πλειοψηφία των Ρομά στην Ελλάδα. 

Ακυρώνεται μάλιστα ο ρόλος της Επιτροπής Προσωρινής Μετεγκατάστασης που είχε δημιουργηθεί από την Ειδική Γραμματεία για να βρίσκει μέρη μετεγκατάστασης καταυλισμών και να κινητοποιεί τους δήμους να συνεργαστούν,  γιατί τώρα πλέον απλώς θα εξετάζει αιτήματα των δήμων, όταν γνωρίζουμε ότι η πλειονότητα των δήμων αδιαφορούν ή και τορπιλίζουν τις μετεγκαταστάσεις οικισμών Ρομά στα όρια αρμοδιότητά τους. 

Όσο για τους ποσοτικούς δείκτες που θα εκτιμήσουν τα αποτελέσματα της Εθνικής Στρατηγικής στο τέλος της δεκαετίας, οι δείκτες εκκίνησης που αναφέρονται στο κείμενο είναι πλαστοί και πλασματικοί, αφού είναι περασμένων ετών, του 2012 και του 2016 που εν των μεταξύ έχουν τροποποιηθεί, σε πολλές περιπτώσεις θετικά, χάρη στις πολιτικές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στην περίοδο 2017-19. 

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ προτείνει την απόσυρση της αδιέξοδης αυτής και βλαπτικής για τους Ρομα Εθνικής Στρατηγικής και τη εκπόνηση μιας νέας, συντομότερης, ευκρινέστερης, σωστά δομημένης και κοστολογημένης, που θα βασίζεται στο αντίστοιχο επιχειρησιακό Σχέδιο της Ειδ. Γραμματείας Ρομά και θα έχει δυνατότητες βελτίωσης της θέσης των Ρομά».

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Τροπολογία για σχολικά γεύματα υπέρ μεγαλοεπιχειρηματιών καταγγέλλει ο ΣΥΡΙΖΑ
Ανάθεση μέσω διαπραγμάτευσης του διαγωνισμού των σχολικών γευμάτων που ακύρωσε το Ελεγκτικό Συνέδριο του Κράτους, προβλέπει τροπολογία στο νομοσχέδιο περί Σχολών Οδηγών.
Τροπολογία για σχολικά γεύματα υπέρ μεγαλοεπιχειρηματιών καταγγέλλει ο ΣΥΡΙΖΑ
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Οι 10 ερωτήσεις για τους Ρομά προς την κυβέρνηση
Στον «προσεκτικό» και «αλληλέγγυο» λόγο του υπεύθυνου για την αντιμετώπιση της πανδημίας, Σωτήρη Τσιόδρα, «κατά των διακρίσεων και του ρατσισμού που βιώνουν οι Έλληνες Ρομά» αναφέρεται η βουλευτίνα του ΣΥΡΙΖΑ,...
Οι 10 ερωτήσεις για τους Ρομά προς την κυβέρνηση
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Κάτσης-Γκαρά: Ο κ. Οικονόμου στη συνάντηση με την Β. Γιούροβα προσήλθε υπόλογος και αποχώρησε απολογούμενος
Για παραποίηση - μέσω και του ΑΠΕ-ΜΠΕ - των όσων διημείφθησαν στη συνάντηση με την Ευρωπαία Επίτροπο κατηγορούν τον Γ. Οικονόμου οι δύο τομεάρχες του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.
Κάτσης-Γκαρά: Ο κ. Οικονόμου στη συνάντηση με την Β. Γιούροβα προσήλθε υπόλογος και αποχώρησε απολογούμενος
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
«Λένε ψέματα εδώ και τρεις μήνες για τα όπλα στην Ουκρανία»
Στη σκιά της παραδοχής του υπουργού Άμυνας πως η κυβέρνηση στέλνει «εν κρυπτώ» όπλα στην Ουκρανία, αλλά και τις έωλες προσπάθειές του να υποβαθμίσει το ζήτημα, χωρίς να απαντά ουσιαστικά, ο ΣΥΡΙΖΑ ανεβάζει...
«Λένε ψέματα εδώ και τρεις μήνες για τα όπλα στην Ουκρανία»
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Μαθαίνουμε από τρίτους την αποστολή βαρέος οπλισμού στην Ουκρανία;
Η ελληνική κυβέρνηση φαίνεται πως επιλέγει τη σιωπή για τις αποστολές οπλισμού στην Ουκρανία όμως δεν κάνει το ίδιο και ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας.
Μαθαίνουμε από τρίτους την αποστολή βαρέος οπλισμού στην Ουκρανία;
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Πρόταση για αύξηση των μελών της Κ.Ε.
Στην τελική ευθεία επίλυσής τους μπαίνουν τα ζητήματα που αφορούν τις εσωτερικές διαδικασίες του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. και ορισμένα θέματα που προέκυψαν μετά τις κάλπες της προηγούμενης Κυριακής.
Πρόταση για αύξηση των μελών της Κ.Ε.

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας