• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 17.3°C / 19.7°C
  4 BF
  62%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 13.6°C / 20.9°C
  1 BF
  60%
 • Πάτρα
  Αραιές νεφώσεις
  18°C 16.6°C / 19.3°C
  2 BF
  68%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 11.9°C / 12.2°C
  3 BF
  75%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 15.7°C / 15.9°C
  4 BF
  88%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  20°C 20.0°C / 20.0°C
  2 BF
  47%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 16.4°C / 16.4°C
  2 BF
  34%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 14.8°C / 14.8°C
  3 BF
  80%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 17.1°C / 20.5°C
  4 BF
  57%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 17.9°C / 19.0°C
  4 BF
  72%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 17.4°C / 17.8°C
  4 BF
  72%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  19°C 18.7°C / 19.6°C
  3 BF
  55%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 15.9°C / 15.9°C
  4 BF
  94%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  20°C 19.9°C / 20.7°C
  0 BF
  45%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  22°C 21.5°C / 21.7°C
  2 BF
  47%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 17.1°C / 18.8°C
  2 BF
  62%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 17.7°C / 19.9°C
  3 BF
  44%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 14.3°C / 14.9°C
  1 BF
  84%
 • Κατερίνη
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 13.7°C / 13.7°C
  3 BF
  55%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 12.1°C / 12.1°C
  2 BF
  67%
«ΕΦ.ΣΥΝ.» ΜΑΡΙΟΣ ΒΑΛΑΣΟΠΟΥΛΟΣ

ΣΥΡΙΖΑ: Εμπαιγμός των Ρομά με μεθόδευση της Ν.Δ.

 • A-
 • A+

Για εμπαιγμό και τακτική διάκρισης κατά των Ρομά κατηγορούν την κυβέρνηση τέσσερις βουλευτίνες του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, με αφορομή την ταυτόχρονη συζήτηση τριών θεμάτων στη Βουλή για τους Ρομά.

Συγκεκριμένα, με κοινή τους δήλωση η Θεανώ Φωτίου, η Ειρήνη Αγαθοπούλου, η Μερόπη Τζούφη, η Νατάσα Γκαρά και η Ραλλία Χρηστίδου κάνουν λόγο για «μεθόδευση» της Ν.Δ. και εξηγούν γιατί:

«1. Οι απόψεις του Παρατηρητηρίου για τους Ρομά δεν συζητήθηκαν 

2. Γι πρώτη φορά συζητείται σε επιτροπές της Βουλής Εθνική Στρατηγική που ακόμη βρίσκεται σε διαβούλευση

3. Εκλήθησαν για ακρόαση εκπρόσωποι φορέων χωρίς τη συναίνεση των κομμάτων της αντιπολίτευσης 

Επιπλέον, σημειώνουν ότι «η ίδια η Εθνική Στρατηγική ελάχιστα επικεντρώνεται στους Ρομά (μόνο το 10% των δράσεων είναι αποκλειστικά για Ρομά), τους εμπαίζει, όπως η παραπομπή στην αστυνομία για καταγγελίες περιστατικών διακρίσεων και ρατσισμού και η υποβάθμιση του ρόλου της  ΕΛΛΑΝ ΠΑΣΣΕ ως βασικού συνομιλητή της Πολιτείας».

Οι βουλεύτριες του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ τονίζουν ότι «η Εθνική Στρατηγική πρέπει να επανέλθει για διαβούλευση στη Βουλή, με μορφή σαφή, κατανοητή και κοστολογημένη, εξελίσσοντας στο Επιχειρησιακό Σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ 2017-21 που ήδη είχε αποτελέσματα τα οποία πάγωσε επί 2,5 χρόνια τώρα η Ν.Δ.».

Μιλώντας στην κοινή συνεδρίαση των Επιτροπών Ισότητας και Δικαιωμάτων και Κοινωνικών Υποθέσεων επί της Εθνικής Στρατηγικής 2021-30 για τους Ρομά (ΕΣΚΕ Ρομά) και της Έκθεσης του Παρατηρητηρίου για τα δικαιώματα των Ρομά, οι βουλεύτριες του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, μέλη των δύο επιτροπών, τόνισαν:

«Η σημερινή κοινή συνεδρίαση των δύο επιτροπών αποτελεί, με ευθύνη της ΝΔ, διάκριση κατά των Ρομά. Συμπτύσσει τρεις διαδικασίες σε μια: α) τη συνεδρίαση που είχε ζητήσει από καιρό ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για να συζητηθούν τα ευρήματα του Παρατηρητηρίου Ρομά, β)την παρουσίαση της Εθνικής Στρατηγικής 2021-30 για τους Ρομά, η οποία ακόμη βρίσκεται σε διαβούλευση στο open.gov.gr, κάτι που δεν έχει ξαναγίνει και γ) την ακρόαση φορέων που η ΝΔ προσκάλεσε αυθαιρέτως χωρίς να συμβουλευτεί τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Η ΕΣΚΕ Ρομά είναι συνονθύλευμα, γραμμένο σε γλώσσα ακατανόητη, χωρίς ιεράρχηση, προτεραιοποίηση, χρονοδιάγραμμα και προϋπολογισμό, που δεν διασφαλίζει αν και τι θα υλοποιηθεί την επόμενη δεκαετία.

Σε 2,5 χρόνια διακυβέρνησης η ΝΔ επιδείνωσε τις συνθήκες διαβίωσης, εκπαίδευσης, υγείας και απασχόλησης των Ρομά. Κατάργησε, αμέσως μετά τις εκλογές την Ειδική Γραμματεία για τους Ρομά που είχε ιδρύσει ο ΣΥΡΙΖΑ,  δίνοντας μήνυμα στα ακροδεξιά της ακροατήρια. Πάγωσε ως σήμερα όλες τις δρομολογημένες δράσεις, κόστους 322 εκ. €. 

Το 2020 νομοθέτησε να κόβονται τα προνοιακά επιδόματα (ΕΕΕ, επίδομα παιδιού, στεγαστικό) σε όποια οικογένεια, έστω και ένα παιδί της μένει από απουσίες στην ίδια τάξη. Όπως λέει και το Παρατηρητήριο, τόσο κατά το lockdown των σχολείων που τα παιδιά Ρομά δεν είχαν ρεύμα και ίντερνετ να παρακολουθήσουν τηλεκπαίδευση, όσο και σήμερα που δεν μπορούν να κάνουν και να καταχωρίσουν τα self tests, δεν μπορούν να παρακολουθήσουν κανονικά την τάξη. Πολλοί Ρομά επίσης, λόγω ολιγωρίας των δήμων να τους πιστοποιήσουν ως αστέγους, αφού δεν διαθέτουν παροχή ηλεκτρικού, δεν μπορούν να πάρουν το ΕΕΕ (πρ. ΚΕΑ). 

Η ΝΔ στοχοποίησε τους Ρομά για τον covid, ενώ πολλοί δήμοι περιορίστηκαν να δώσουν κάποια νερά και σαπούνια στις οικογένειες στους καταυλισμούς. Έφτασε μάλιστα να συγκαλύπτει και το φόνο του Νίκου Σαμπάνη στο Πέραμα από αστυνομικούς, και το θάνατο της 8χρονης Όλγας στο Κερατσίνι που συντάραξαν το πανελλήνιο.

Η ΕΣΚΕ Ρομά απαρτίζεται από 4 πυλώνες: Ο πρώτος αφορά τη φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό των Ρομά. Ο δεύτερος αφορά την πρόσβαση σε παιδεία, απασχόληση, υγεία, κοινωνική φροντίδα και στέγαση. Ο τρίτος την Πρόληψη και καταπολέμηση των στερεοτύπων και των διακρίσεων. Και ο τέταρτος την προώθηση της ενεργού συμμετοχής τους στην κοινωνική, οικονομική και πολιτική ζωή.

Όπως επισήμανε και ο Συνήγορος του Πολίτη, η απλή παράθεση δράσεων για τον γενικό πληθυσμό δεν εξομοιώνει τους Ρομά με τους μη Ρομά πολίτες. Στην Εθνική Στρατηγική, σε σύνολο 181 δράσεων στους 3 από τους 4 πυλώνες, μόνον οι 19, ποσοστό 10,5%, αφορούν αποκλειστικά πληθυσμό Ρομά. Αυτό και μόνο του αποδεικνύει ότι η Εθνική Στρατηγική εμπαίζει τους Ρομά. 

Εμπαιγμό αποτελεί και το ότι στη δράση κατά του ρατσισμού, ανατίθεται στην Αστυνομία η λειτουργία τηλεφωνικού αριθμού καταγγελιών, από τους Ρομά, περιστατικών διακρίσεων και ρατσισμού εναντίον τους, όταν, αφενός δεν πρόκειται για παραβατικές συμπεριφορές, και αφετέρου στην Έκθεση του Παρατηρητηρίου Ρομά το 30% των καταγγελιών αφορούν συμπεριφορές διάκρισης και ρατσισμού από αστυνομικούς. Ο τηλεφωνικός αυτός αριθμός πρέπει να λειτουργήσει στα παραρτήματα Ρομά των Κέντρων Κοινότητας που είναι δημόσια δομή η οποία περιλαμβάνει διαμεσολαβητές Ρομά.

Ως προς την ισότιμη συμμετοχή των Ρομά στη λήψη αποφάσεων, η Αναπλ. Υπουργός για την Κοινωνική Αλληλεγγύη τόνισε ότι η Εθν. Στρατηγική περιλαμβάνει σωρεία πολυπρόσωπων οργάνων, με εκείνο που παίρνει τις αποφάσεις να απαρτίζεται από 22 Γραμματείς Υπουργείων και το μείζον συμβουλευτικό όργανο από ακαθόριστο αριθμό εκπροσώπων φορέων, κάπου ανάμεσα σε 50-100. Ενώ δεν αξιοποιείται το τριτοβάθμιο όργανο των Ρομά, η ΕΛΛΑΝ ΠΑΣΣΕ, που εκπροσωπεί τη συντριπτική πλειοψηφία των Ρομά στην Ελλάδα. 

Ακυρώνεται μάλιστα ο ρόλος της Επιτροπής Προσωρινής Μετεγκατάστασης που είχε δημιουργηθεί από την Ειδική Γραμματεία για να βρίσκει μέρη μετεγκατάστασης καταυλισμών και να κινητοποιεί τους δήμους να συνεργαστούν,  γιατί τώρα πλέον απλώς θα εξετάζει αιτήματα των δήμων, όταν γνωρίζουμε ότι η πλειονότητα των δήμων αδιαφορούν ή και τορπιλίζουν τις μετεγκαταστάσεις οικισμών Ρομά στα όρια αρμοδιότητά τους. 

Όσο για τους ποσοτικούς δείκτες που θα εκτιμήσουν τα αποτελέσματα της Εθνικής Στρατηγικής στο τέλος της δεκαετίας, οι δείκτες εκκίνησης που αναφέρονται στο κείμενο είναι πλαστοί και πλασματικοί, αφού είναι περασμένων ετών, του 2012 και του 2016 που εν των μεταξύ έχουν τροποποιηθεί, σε πολλές περιπτώσεις θετικά, χάρη στις πολιτικές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στην περίοδο 2017-19. 

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ προτείνει την απόσυρση της αδιέξοδης αυτής και βλαπτικής για τους Ρομα Εθνικής Στρατηγικής και τη εκπόνηση μιας νέας, συντομότερης, ευκρινέστερης, σωστά δομημένης και κοστολογημένης, που θα βασίζεται στο αντίστοιχο επιχειρησιακό Σχέδιο της Ειδ. Γραμματείας Ρομά και θα έχει δυνατότητες βελτίωσης της θέσης των Ρομά».

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Μεγάλες ελλείψεις σε υπηρεσίες και δομές Δήμου καταγγέλλει η Θ. Φωτίου
Η βουλευτίνα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και άλλα στελέχη του κόμματος επισκέφθηκαν το Ελληνικό όπου είχαν συνάντηση με την προϊστάμενη Κοινωνικής Υπηρεσίας.
Μεγάλες ελλείψεις σε υπηρεσίες και δομές Δήμου καταγγέλλει η Θ. Φωτίου
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Ερώτηση ΣΥΡΙΖΑ για τα σχολικά γεύματα
Οι βουλευτές σημειώνουν ότι επτά δήμοι, με μεγάλο ποσοστό λαϊκών στρωμάτων, συνολικά 15.000 παιδιά, δεν παίρνουν γεύματα μέχρι σήμερα. Κι αυτό στη δύσκολη σημερινή συγκυρία, με την ακρίβεια, την ενεργειακή...
Ερώτηση ΣΥΡΙΖΑ για τα σχολικά γεύματα
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
«Πυρά» από Θ. Φωτίου για τους βρεφονηπιακούς σταθμούς
Η αναπλ. τομεάρχης Κοινωνικής Αλληλεγγύης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ καλεί την κυβέρνηση να ανοίξει αμέσως το πρόγραμμα των βρεφονηπιακών σταθμών και ΚΔΑΠ- ΚΔΑΠ αμεα και να πάρει όλα τα παιδιά που θα υποβάλουν αιτήσεις.
«Πυρά» από Θ. Φωτίου για τους βρεφονηπιακούς σταθμούς
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Θ. Φωτίου: Κόφτη σε χιλιάδες που έχουν ανάγκη το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα βάζει η κυβέρνηση
Παρέμβαση πραγματοποίησε σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής, η Αν. Τομεάρχης για την Κοινωνική Αλληλεγγύη της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Θεανώ Φωτίου, στη διάρκεια της συζήτησης του νέου νομοσχεδίου του Υπ. Οικονομικών,
Θ. Φωτίου: Κόφτη σε χιλιάδες που έχουν ανάγκη το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα βάζει η κυβέρνηση
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Θ. Φωτίου: Εξαφανίσατε 1.957 παιδιά
Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ κατηγόρησε την κυβέρνηση για παροπλισμό υπηρεσιών με σκοπό την διαχείριση των όποιων κονδυλίων από την ηγεσία του υπουργείου κι έκανε λόγο για εξαπάτηση και λαθροχειρία.
Θ. Φωτίου: Εξαφανίσατε 1.957 παιδιά
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Τροπολογία για σχολικά γεύματα υπέρ μεγαλοεπιχειρηματιών καταγγέλλει ο ΣΥΡΙΖΑ
Ανάθεση μέσω διαπραγμάτευσης του διαγωνισμού των σχολικών γευμάτων που ακύρωσε το Ελεγκτικό Συνέδριο του Κράτους, προβλέπει τροπολογία στο νομοσχέδιο περί Σχολών Οδηγών.
Τροπολογία για σχολικά γεύματα υπέρ μεγαλοεπιχειρηματιών καταγγέλλει ο ΣΥΡΙΖΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας