Σε ένα σοβαρό ατόπημα που προσβάλλει βάναυσα την ιστορική μνήμη, προέβη ανήμερα των Θεοφανείων ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από τον Άγιο Ευστράτιο όπου βρισκόταν, προκαλώντας την έκρηξη οργής από κόμματα της αντιπολίτευσης.
Συγκεκριμένα, ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε το νησί ως τόπου «διχασμού και δοκιμασίας», αντί για τόπου εξορίας και βασανιστηρίων. «Θέλησα σήμερα, αυτή την πολύ σημαντική ημέρα για την Ορθοδοξία, να βρεθώ στον ακριτικό Άη Στράτη, έναν τόπο με βαριά ιστορία. Ένα τοπόσημο διχασμού και δοκιμασίας το οποίο μετατρέπεται, όμως, σε ένα ορόσημο ενότητας και αισιοδοξίας», δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.
Άμεση ήταν η αντίδραση από τη Νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ, που τόνισε πως «δεν επιτρέπουμε σε κανέναν να παίζει με την ιστορική μνήμη». Συγκεκριμένα, η σχετική ανακοίνωση ανέφερε τα παρακάτω:
«Ο ιστορικός αναθεωρητισμός βρίσκει μπροστά του το τείχος της μνήμης των δημοκρατικών πολιτών του τόπου. Ο Κ. Μητσοτάκης και τα στελέχη του, με δηλώσεις όπως: «Τι τον νοιάζει τον 18χρονο τι συνέβη 50 χρόνια πριν» και «Η Εθνική μας εορτή μας θυμίζει την αξία του εθελοντισμού», επιχειρούν συστηματικά να αλλοιώσουν την ιστορική αλήθεια η οποία έχει γραφτεί με το αίμα από τις θυσίες του ελληνικού λαού. Σήμερα ο Κ. Μητσοτάκης μας ενημέρωσε πως στον Άη Στράτη υπήρξε «διχασμός».
»Ε λοιπόν μάθετε πως Άη Στράτης δεν υπήρξε τόπος «διχασμού», κύριε Πρωθυπουργέ. Αντίθετα υπήρξε τόπος εξορίας, βασανιστηρίων και δολοφονιών. Δεν επιτρέπουμε σε κανέναν να παίζει με την ιστορική μνήμη. Δε θα ξεχάσουμε ποτέ πως ο δρόμος προς την ελευθερία και τη δημοκρατία άνοιξε με την επιμονή και την αυτοθυσία των αγωνιστών αυτού του τόπου.»
Σε ανάλογο ύφος και ανάρτηση του ΜέΡΑ25 στο Twitter: «Κύριε @PrimeministerGR ο Άϊ Στράτης δεν ήταν τόπος «διχασμού και δοκιμασίας», ήταν τόπος εξορίας και βασανιστηρίων. Ντροπή σας να προσπαθείτε να ξαναγράψετε την Ιστορία, «στεναχωρώντας» και αρκετούς πρωτοκλασάτους υπουργούς σας, ιδεολογικούς απογόνους των βασανιστών.»
Επίσης σε σχόλιο που φιλοξενείται στον ιστότοπο 902.gr, αναφέρεται μια συνοπτική ιστορία του νησιού από το 1920 μέχρι το 1962 «προς αποκατάσταση της αλήθειας» και υπογραμμίζεται μεταξύ άλλων πως «η Ιστορία του Αη Στράτη έγινε βαριά χάρη στην αλύγιστη στάση των εξόριστων, γιατί χαρακτηρίζει όπως εκατοντάδες άλλοι τόποι εξορίας, φυλακίσεων το απύθμενο μίσος της αστικής τάξης και των ξένων συμμάχων της απέναντι στο εργατικό λαϊκό κίνημα και το ΚΚΕ, γιατί αντικατοπτρίζουν την σκληρότητα της ταξικής πάλης».
Σημειώνεται επίσης πως στον Αη Στράτη «εξορίστηκαν, βασανίστηκαν και πέρασαν τα πάνδεινα από την άρχουσα τάξη κομμουνιστές και βγήκαν νικητές...».
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας