• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  24°C 22.2°C / 25.8°C
  4 BF
  35%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  25°C 22.7°C / 26.6°C
  2 BF
  59%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.4°C / 26.0°C
  3 BF
  49%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  19°C 18.9°C / 19.2°C
  1 BF
  72%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  18°C 17.9°C / 17.9°C
  1 BF
  77%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.0°C / 23.2°C
  0 BF
  62%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  18°C 18.4°C / 19.5°C
  2 BF
  59%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  23°C 23.1°C / 23.1°C
  2 BF
  44%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.2°C / 23.8°C
  5 BF
  58%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  21°C 19.6°C / 20.9°C
  2 BF
  56%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.2°C / 23.8°C
  6 BF
  49%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.8°C / 21.8°C
  5 BF
  53%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  27°C 27.0°C / 27.0°C
  2 BF
  48%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.9°C / 21.2°C
  0 BF
  68%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  23°C 19.5°C / 23.8°C
  0 BF
  48%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  24°C 22.8°C / 24.3°C
  2 BF
  68%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 23.0°C / 26.0°C
  3 BF
  40%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.7°C / 22.7°C
  2 BF
  56%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.9°C / 24.7°C
  1 BF
  65%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  19°C 19.1°C / 19.1°C
  1 BF
  78%
ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSΙ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

100 σημεία-κλειδιά για τον ΣΥΡΙΖΑ του αύριο

 • A-
 • A+
Προς μετάθεση οδεύει το συνέδριο λόγω πανδημίας ● Τι περιλαμβάνει το κείμενο για τον «σοσιαλισμό του 21ου αιώνα» που επεξεργάστηκε τετραμελής επιτροπή.

Η επικαιρότητα της πανδημίας και η επέλαση του πέμπτου κύματος επηρέασαν τα δεδομένα και στην αξιωματική αντιπολίτευση. Το Πολιτικό Συμβούλιο της προηγούμενης Πέμπτης ασχολήθηκε εκτάκτως με την πανδημία και την αντιμετώπισή της, μεταθέτοντας για το μέλλον τη συζήτηση για τα κείμενα του επικείμενου συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Υπενθυμίζεται ότι είχε προηγηθεί μια συνάντηση του Συμβουλίου λίγο πριν από τα Χριστούγεννα και βάσει σχεδιασμού θα ακολουθούσε άλλη μια συνεδρίαση πριν από την Πρωτοχρονιά, στην οποία αναμενόταν να εγκριθεί το τελικό κείμενο του συνεδρίου, τις διορθώσεις και την επεξεργασία του οποίου είχε αναλάβει μια τετραμελής επιτροπή.

Τα δεδομένα, ωστόσο, άλλαξαν, ειδικά αν λάβει κανείς υπόψη του τις πληροφορίες που θεωρούν ως αρκετά πιθανό το ενδεχόμενο να μετατεθεί τελικά το συνέδριο για την άνοιξη, λόγω της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί με τη μετάλλαξη «Ο». Οι σχετικές εισηγήσεις έχουν γίνει στον Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος αντιλαμβάνεται τη σοβαρότητα της κατάστασης.

«Υβριδικό» συνέδριο;

Ως γνωστόν, το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. είναι προγραμματισμένο για το διάστημα 24-27 Φεβρουαρίου, ωστόσο όλοι πλέον αντιλαμβάνονται ότι με χιλιάδες νέα κρούσματα καθημερινά και με μια κυβέρνηση που παρακολουθεί ως απλός παρατηρητής την εξέλιξη της πανδημίας, η συγκέντρωση σχεδόν 5.000 συνέδρων Φλεβάρη μήνα μοιάζει –και είναι– ανέφικτη. Ενδεχομένως να έρθει ξανά προς συζήτηση και το ενδεχόμενο διεξαγωγής ενός υβριδικού συνεδρίου (ένας συνδυασμός ψηφιακής τεχνολογίας και φυσικής παρουσίας), κάτι που θα φανεί το επόμενο διάστημα.

Παρ’ όλα αυτά, η τετραμελής επιτροπή που ήταν επιφορτισμένη να επεξεργαστεί το τελικό κείμενο έκανε τη δουλειά της. Σε αυτό, σύμφωνα με πληροφορίες, περιλαμβάνονται 100 σημεία-θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. για τη νέα εποχή και για τον «σοσιαλισμό του 21ου αιώνα». Το κείμενο είναι χωρισμένο σε ενότητες, ξεκινώντας από την κατάσταση που επικρατεί στον κόσμο, λαμβάνοντας υπόψη τη διεθνή συγκυρία και εν συνεχεία περνάει σε επιμέρους αναλύσεις που περιλαμβάνουν την κατάσταση στην Ευρώπη και την Ε.Ε., τη θέση του ΣΥΡΙΖΑ στο διαμορφούμενο περιβάλλον, τις εν δυνάμει συμμαχίες του, την προοπτική για την επάνοδο στην εξουσία, όπως επίσης και αναφορές για τα εθνικά θέματα (ελληνοτουρκικά, Κυπριακό, Βαλκάνια). Στο κείμενο υπάρχουν αναφορές για την κυβερνητική εμπειρία, για τα σωστά και τα λάθη της διακυβέρνησης (χωρίς ωστόσο να εμβαθύνει σε αυτά), την ίδρυση του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. μετά τις εκλογές του 2019 και τη διεύρυνση που ακολούθησε, ενώ μεγάλο βάρος δίνεται στο τι ακριβώς θέλει να πετύχει ο ΣΥΡΙΖΑ και κυρίως ποιους επιθυμεί να εκπροσωπεί.

Το κείμενο ασκεί μεγάλη κριτική στον νεοφιλελευθερισμό και τις ιδέες του όπως εφαρμόστηκαν και εξακολουθούν να εφαρμόζονται στον κόσμο και στη χώρα μας, σημειώνοντας πως ο ΣΥΡΙΖΑ παραμένει το μεγαλύτερο αριστερό κόμμα στην Ευρώπη, το οποίο και οραματίζεται μια πιο δίκαιη και προοδευτική Ε.Ε., εκτιμώντας ότι με τις αλλαγές που συμβαίνουν το τελευταίο διάστημα (προοδευτικές κυβερνήσεις σε Ισπανία, Πορτογαλία, Γερμανία κ.α.), τα δεδομένα μπορούν να αλλάξουν.

Ιδιαίτερη μνεία γίνεται στην κυβέρνηση της Ν.Δ. και τι ακριβώς αυτή εκπροσωπεί αλλά και πού αποσκοπούν οι πολιτικές της, τις οποίες η αξιωματική αντιπολίτευση αντιμάχεται και επ’ ευκαιρία απευθύνει κάλεσμα και στα υπόλοιπα κόμματα του Κοινοβουλίου (πλην Ελληνικής Λύσης) σε ένα μίνιμουμ πλαίσιο συνεννόησης που μπορεί να οδηγήσει σε μια αντίθετη πρόταση απέναντι στον νεοφιλελευθερισμό. Τέλος, υπάρχουν αναφορές στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. και στο σκεπτικό πίσω από αυτό, ενώ, όπως τονίζεται, ο άμεσος πολιτικός στόχος του κόμματος είναι η νίκη στις επόμενες εκλογές και ο σχηματισμός μιας ισχυρής προοδευτικής κυβέρνησης, που θα προωθήσει τις αλλαγές και τις μεγάλες τομές που έχει επειγόντως ανάγκη η ελληνική κοινωνία.

Και 21 δεσμεύσεις

Το κείμενο των 100 θέσεων συνοδεύεται και από ένα παράρτημα με 21 δεσμεύσεις που χαρακτηρίζονται ως «εμβληματικές» και τις οποίες θα κληθεί να εφαρμόσει άμεσα το κόμμα της Κουμουνδούρου στην περίπτωση που του το επιτρέψει ο λαός, επαναφέροντάς το στην εξουσία.

Αυτές χωρίζονται σε 7 νομοθετήματα της παρούσας κυβέρνησης που ο ΣΥΡΙΖΑ δεσμεύεται να καταργήσει (αντεργατικός νόμος Χατζηδάκη, νόμοι Κεραμέως, πτωχευτικός νόμος, νόμοι για συγκεντρώσεις και πανεπιστημιακή αστυνομία, αντιπεριβαλλοντικοί νόμοι, νόμοι επιτελικού κράτους κ.ά.), 7 νόμους που ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση θα φέρει στη Βουλή με απόλυτη προτεραιότητα (αύξηση κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ, κατοχύρωση συλλογικών διαπραγματεύσεων, κλιματικός νόμος, νέο παραγωγικό μοντέλο, στήριξη του κοινωνικού κράτους, σοβαρή ενίσχυση του ΕΣΥ κ.ά.) και, τέλος, 7 άμεσες παρεμβάσεις στον χώρο της δημοκρατίας και των δικαιωμάτων (αναβάθμιση της δημόσιας διοίκησης και της λειτουργίας της, διοικητική αναδιάρθρωση της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας, αυστηρό πλαίσιο διαφάνειας στις ανεξάρτητες Αρχές, κατάργηση της ομάδας ΔΡΑΣΗ και εκδημοκρατισμός της ΕΛ.ΑΣ., νομική αναγνώριση της γυναικοκτονίας, επέκταση του δικαιώματος σύναψης γάμου και για ομόφυλα ζευγάρια με πλήρη δικαιώματα, θεσμοθέτηση του δικαιώματος τεκνοθεσίας και ελεύθερη πρόσβαση στις μεθόδους υποβοηθούμενης αναπαραγωγής ανεξάρτητα από φύλο, σεξουαλικό προσανατολισμό και ταυτότητα φύλου κ.ά.).

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Προσκλητήριο για μια νέα αρχή από Τσίπρα
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα μιλήσει αύριο στη νέα Κεντρική Επιτροπή του κόμματος, δίνοντας το σήμα για τη μάχη των επόμενων εκλογών • Αναμένεται και η εισήγηση για τη θέση του γραμματέα
Προσκλητήριο για μια νέα αρχή από Τσίπρα
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Στην τελική ευθεία για το συνέδριο ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.
«Κεντρικός άξονας του συνεδρίου είναι η επιτακτική ανάγκη πολιτικής αλλαγής. Γι' αυτό πρέπει ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. να εντείνει τις προσπάθειές του για τη δημιουργία ενός πλατιού δημοκρατικού ρεύματος», τόνισε ο...
Στην τελική ευθεία για το συνέδριο ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Σαρωτικές αλλαγές από τον Αλέξη Τσίπρα
Με μια κίνηση αιφνιδιασμού πρότεινε ο πρόεδρος και η Κεντρική Επιτροπή να εκλέγονται από τη βάση • Η πρόταση πέρασε με 28 ψήφους υπέρ και 11 κατά • «Να ανοιχτούμε στον κόσμο», το μήνυμα Τσίπρα • Οι αντιδράσεις...
Σαρωτικές αλλαγές από τον Αλέξη Τσίπρα
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
«Εσείς είστε η αιχμή του δόρατος»
Ξεκίνησε το 2ο συνέδριο της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ με ομιλία του Αλέξη Τσίπρα, που κάλεσε τους νέους σε αγώνες και διεκδικήσεις, θυμίζοντς τη στοχοποίησή τους από την κυβέρνηση της Ν.Δ.
«Εσείς είστε η αιχμή του δόρατος»
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Ο κύβος ερρίφθη για το συνέδριο
Στην εισήγησή του ο Αλέξης Τσίπρας μίλησε για την αναγκαιότητα μιας ευρείας καμπάνιας της αξιωματικής αντιπολίτευσης για την ακρίβεια, σε συνάρτηση με πρόταση νόμου που θα καταθέσει ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. για τη...
Ο κύβος ερρίφθη για το συνέδριο

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας