Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Δαγκωτό άκυρο!

Στην ομιλία του ο γ.γ. του ΚΚΕ άσκησε κριτική προς την κυβέρνηση και την πολιτική επιλογή του «όχι» στο δημοψήφισμα

ΜΑΡΙΟΣ ΒΑΛΑΣΟΠΟΥΛΟΣ

Δαγκωτό άκυρο!

  • A-
  • A+

«Ο λαός πρέπει να στείλει στην κάλπη ένα ψηφοδέλτιο που δεν χωράει παρερμηνείες. Να πέσει στην κάλπη το ψηφοδέλτιο που γράφει: ‘’ΟΧΙ» στην πρόταση Ε.Ε. - ΕΚΤ - ΔΝΤ. ‘’ΟΧΙ’’ στην πρόταση της κυβέρνησης. Αποδέσμευση από την Ε.Ε., με τον λαό στην εξουσία. Κι ας το βγάζουν άκυρο», υπογράμμισε, μιλώντας στη χθεσινή συγκέντρωση του ΚΚΕ στο Σύνταγμα, ο γ.γ. της Κ.Ε. του Δ. Κουτσούμπας.

Ο Δ. Κουτσούμπας άσκησε οξύτατη κριτική προς την κυβέρνηση και την πολιτική επιλογή του «ΟΧΙ» στο δημοψήφισμα αφιερώνοντας γι΄ αυτό τον σκοπό το μεγαλύτερο μέρος της ομιλίας του. «Ο ΣΥΡΙΖΑ και οι σύμμαχοί του στην κυβέρνηση και στο δημοψήφισμα, ΑΝ.ΕΛΛ. και Χρυσή Αυγή, ζητάνε από τον λαό μέσω του ΟΧΙ να τους δώσει το δικαίωμα να υπογράψουν ένα μνημόνιο», είπε ανάμεσα σε άλλα. Και πρόσθεσε: «Από την άλλη μεριά, η Ν.Δ., το ΠΑΣΟΚ και οι σύμμαχοί τους με το ΝΑΙ και την πολεμική στον ΣΥΡΙΖΑ επιδιώκουν να τους δώσει ο λαός άφεση αμαρτιών και να εμφανιστούν σαν σοβαρό μπλοκ δυνάμεων, ζητώντας στήριξη από μεγαλοεπιχειρηματίες μέσα στην Ελλάδα και τις κυβερνήσεις της Ε.Ε., να τους δώσουν ξανά σημασία μετά την εκλογική ήττα τους, τον Γενάρη... Και το ΝΑΙ και το ΟΧΙ θα φέρουν το ίδιο τραγικό αποτέλεσμα για τον λαό».

ΜΑΡΙΟΣ ΒΑΛΑΣΟΠΟΥΛΟΣ

Στη συνέχεια αναφέρθηκε αναλυτικά στην τελευταία πρόταση της κυβέρνησης προς τους δανειστές για συμφωνία και έκανε λόγο για τραγέλαφο, για εμπαιγμό, για κοροϊδία και τυχοδιωκτισμό σε βάρος του λαού που πρέπει να τελειώσει. Ταυτόχρονα επέκρινε τις άλλες αριστερές δυνάμεις που τάσσονται υπέρ του «ΟΧΙ» λέγοντας ότι έχουν «μεγάλες ευθύνες».

«Συμφέροντα»

Παρά το γεγονός ότι ο Δ. Κουτσούμπας τάχθηκε με δριμύτητα εναντίον οποιαδήποτε συμφωνίας της κυβέρνησης με τους δανειστές, με την ίδια δριμύτητα τάχθηκε -εμμέσως πλην σαφώς κι εφόσον δεν υπάρχει λαϊκή εξουσία όπως την εννοεί το ΚΚΕ- εναντίον της εξόδου από το ευρώ, καταγγέλλοντας συμφέροντα που βρίσκονται πίσω από την επιδίωξη αλλαγής νομίσματος. «Είναι γνωστό τοις πάσι- είπε- ότι με τις αναμπουμπούλες που δημιουργούνται, είτε λόγω δημοψηφισμάτων, κλεισίματος έστω και προσωρινού τραπεζών, διαδικασίες αλλαγής νομίσματος, όπως ζητάνε κάποιοι στον ΣΥΡΙΖΑ και στη Χρυσή Αυγή, επωφελούνται διάφορα κερδοσκοπικά funds του διεθνούς κεφαλαίου, όλοι όσοι κερδίζουν από αλλαγές νομισμάτων».

Τέλος, εκφράζοντας την άποψη του κόμματος του για το πραγματικό διακύβευμα του δημοψηφίσματος ανέφερε: «Είτε από Δευτέρα οδηγηθούμε σε νέα συμφωνία - μνημόνιο καρμανιόλα, είτε έχουμε έναρξη διαδικασίας αποπομπής από το ευρώ, σε κάθε περίπτωση ο λαός μας θα χρεοκοπήσει».

 

Αποδέσμευση από την Ε.Ε.

Το ΚΚΕ έχει επιλέξει ουσιαστικά να μην πάρει θέση στο ερώτημα του δημοψηφίσματος, καλώντας τον κόσμο να ψηφίσει «άκυρο» με το να ρίξει στην κάλπη το δικό του ψηφοδέλτιο. Η πρόταση του ΚΚΕ είναι το διπλό «όχι» στην πρόταση των θεσμών και την πρόταση της κυβέρνησης, με «αποδέσμευση από την Ε.Ε. με τον λαό στην εξουσία».

Σε αυτό το πλαίσιο πραγματοποιήθηκε η κεντρική συγκέντρωση του Κομμουνιστικού Κόμματος στο Σύνταγμα. Η Φιλελλήνων και η πλατεία Συντάγματος γέμισε από τον κόσμο, που βρέθηκε εκεί για να ακούσει την ομιλία του γ.γ. της Κ.Ε. του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα, ο οποίος κάλεσε τον λαό να ρίξει στην κάλπη την πρόταση του ΚΚΕ. «Το ανάστημά σου σήκωσε λαέ, τώρα αντεπίθεση με το ΚΚΕ» και «Εξω από της Ευρώπης τη λυκοσυμμαχία, οργάνωση και αγώνες για άλλη εξουσία», ήταν τα κεντρικά συνθήματα που ακούγονταν. Η συγκέντρωση τράβηξε το ενδιαφέρον και απεσταλμένων δημοσιογράφων από ξένους τηλεοπτικούς σταθμούς, που τις τελευταίες μέρες βρίσκονται στη χώρα μας λόγω των σημαντικών εξελίξεων με τη διαπραγμάτευση με τους θεσμούς και το δημοψήφισμα και οι οποίοι ανάμεσα στο πλήθος αναμετέδιδαν την εκδήλωση.

 

Το «Οχι» απαντά στους εκβιασμούς

Κοινό κάλεσμα για το «Οχι» της ρήξης απευθύνουν ΑΝΤΑΡΣΥΑ - ΜΑΡΣ - Κίνημα «Δεν Πληρώνω» - Σύλλογος διάδοσης μαρξιστικής σκέψης Γ. Κορδάτος. Ενα «Οχι» που απαντά στους εκβιασμούς Ε.Ε.-ΔΝΤ, στη νέα συμφωνία-μνημόνιο, σε χρέος, ευρωζώνη, Ε.Ε. και ταυτόχρονα διεκδικεί ακύρωση παλιών και νέων μνημονίων, παύση πληρωμών και διαγραφή του χρέους, εθνικοποίηση τραπεζών και μεγάλων επιχειρήσεων με λαϊκό εργατικό έλεγχο.

Σε «μάχη υπέρ του “Οχι” μέχρι το τέλος. Στην κάλπη και στον κοινό λαϊκό αγώνα ενάντια σε δανειστές και στην κυβέρνηση που επιχειρεί να φέρει ένα νέο μνημόνιο», κάλεσε ο Αγγ. Χάγιος (ΑΝΤΑΡΣΥΑ) στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου. «Καλούμαστε σε μια ιστορική πρόκληση για τα Ιουλιανά του 2015, που μπορούν να είναι νικηφόρα», πρόσθεσε. Από πλευράς ΜΑΡΣ, ο Δ. Μητρόπουλος επισήμανε ότι η κυβέρνηση στέλνει αντιφατικά μηνύματα: «Αρχικά λέει “Οχι”, αλλά συνεχίζει τη διαπραγμάτευση. Δημιουργεί σύγχυση, αμηχανία, δεν δημιουργεί θέση μάχης απέναντι στο “Ναι”».

Τι σημαίνει η επικράτηση του «Ναι» για τους εργαζόμενους; «Συνέχιση της πολιτικής φτώχειας, ύφεσης, ανεργίας. Ακύρωση του αγώνα μιας πενταετίας. Εθνική ταπείνωση και εξευτελισμός. Θα εκληφθεί από το κυρίαρχο αντιλαϊκό μπλοκ και τους δανειστές ως συναίνεση του λαού στον βιασμό του», σύμφωνα με τον Δ. Μητρόπουλο.

Από πλευράς Συλλόγου Γ. Κορδάτος, ο Μ. Χονδροκούκης τόνισε ότι «το άκυρο και η αποχή συνιστούν ξεκάθαρα μια αντιλαϊκή στάση».

«Πρέπει να σπάσει η νοοτροπία της ανάθεσης και ο λαός να μπει στο προσκήνιο. Το αύριο είναι συνέχεια του αγώνα μέχρι την ανατροπή. Μέχρι οι εργαζόμενοι να πάρουν τη ζωή τους στα χέρια τους», κατέληξε ο Β. Παπαδόπουλος από το Κίνημα «Δεν Πληρώνω».

Το δικό τους «όχι» στο δημοψήφισμα και την Ευρωπαϊκή Ενωση είπαν στη χθεσινή τους συγκέντρωση ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ΜΑΡΣ, Κίνημα Δεν Πληρώνω και άλλες οργανώσεις της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς. Η συγκέντρωση με πολυπληθή συμμετοχή ξεκίνησε από τα Προπύλαια και κατέληξε στα γραφεία της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στη Βασιλίσσης Σοφίας. «Στηρίζουμε το “όχι” αλλά έχουμε ανάγκη για οριστική ρήξη με την ευρωζώνη, την Ε.Ε. και το χρέος. Δεν ψηφίζουμε “όχι” για να γίνει διαπραγμάτευση αλλά συνολική ρήξη», λέει στην «Εφ.Συν.» ο πανεπιστημιακός Παναγιώτης Σωτήρης, μέλος της ΑΝΤΑΡΣΥΑ.

 

ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Δημ. Κουτσούμπας: «Δεν υπάρχει φιλολαϊκή λύση»
Καμία λύση για το ελληνικό ζήτημα, είτε εντός είτε εκτός ευρώ, που να είναι συμφέρουσα για τον ελληνικό λαό δεν βλέπει ο γ.γ. της Κ.Ε. του ΚΚΕ Δημ. Κουτσούμπας, σύμφωνα με όσα δήλωσε χθες μετά τη συνεδρίαση...
Δημ. Κουτσούμπας: «Δεν υπάρχει φιλολαϊκή λύση»
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Κουτσούμπας: Η πρόταση του ΚΚΕ είναι το γνήσιο «όχι»
Να απορρίψουν τους εκβιασμούς των δανειστών και της κυβέρνησης ρίχνοντας στην κάλπη την πρόταση του ΚΚΕ, ζήτησε χθες, με δηλώσεις του από την έδρα της Κ.Ε. του ΚΚΕ στον Περισσό, ο γ.γ. του κόμματος Δ....
Κουτσούμπας: Η πρόταση του ΚΚΕ είναι το γνήσιο «όχι»
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Τα μηνύματα των κομμάτων για την Εργατική Πρωτομαγιά
Τις νέες προκλήσεις που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι εργαζόμενοι σε όλο τον κόσμο, υπό τον βάρος της πανδημίας του Covid-19, προτάσσουν ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝ.ΑΛΛ, ΚΚΕ και ΜέΡΑ 25 στα μηνύματά τους για τη μέρα.
Τα μηνύματα των κομμάτων για την Εργατική Πρωτομαγιά
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Οι αντιδράσεις των κομμάτων μετά την απαγόρευση μετακίνησης
Τα κοινοβουλευτικά κόμματα σχολίασαν την κυβερνητική απόφαση για απαγόρευση κάθε άσκοπης μετακίνησης, με τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ να τονίζουν τη σημασία στήριξης της Δημόσιας Υγείας.  
Οι αντιδράσεις των κομμάτων μετά την απαγόρευση μετακίνησης
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Δ. Κουτσούμπας: Κίνδυνος για την ειρήνη ένας συμβιβασμός στο Αιγαίο
Tην ανησυχία του για προώθηση «συμβιβασμού με την Τουρκία στο όνομα της αποτροπής μιας σύγκρουσης» εκφράζει ο γ.γ. του ΚΚΕ τονίζοντας ότι η Ν.Δ. συνεχίζει την πολιτική εμπλοκής στα ιμπεριαλιστικά σχέδια, αφού...
Δ. Κουτσούμπας: Κίνδυνος για την ειρήνη ένας συμβιβασμός στο Αιγαίο
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Για αντιλαϊκή εναλλαγή ΣΥΡΙΖΑ - Ν.Δ. μιλά το ΚΚΕ
Tο εκλογικό αποτέλεσμα «καταγράφει μια ακόμα αντιλαϊκή εναλλαγή μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και Ν.Δ., δηλαδή μεταξύ των δύο μεγαλύτερων κομμάτων του μεγάλου κεφαλαίου της Ε.Ε., του ΝΑΤΟ», δήλωσε ο Δημήτρης Κουτσούμπας,...
Για αντιλαϊκή εναλλαγή ΣΥΡΙΖΑ - Ν.Δ. μιλά το ΚΚΕ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας