Σκληραίνει τη στάση της η αξιωματική αντιπολίτευση μετά την αποκάλυψη της μελέτης των επιστημόνων Τσιόδρα-Λύτρα που εκθέτει προσωπικά τον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση. Ο Αλέξης Τσίπρας από τη σύνοδο των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών χθες, στην οποία βρέθηκε ως παρατηρητής, σημείωσε με νόημα πως αν αυτό συνέβαινε σε οποιαδήποτε άλλη χώρα της Ε.Ε. «ο πρωθυπουργός είτε θα είχε βγει δημοσίως να ζητήσει συγγνώμη είτε θα είχε παραιτηθεί». Με σαφείς αιχμές προς την κυβέρνηση αλλά και τον καθηγητή κ. Τσιόδρα ήταν επίσης η παρέμβαση του τομεάρχη Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Ανδρέα Ξανθού χθες, μετά τη δημοσιοποίηση ενός μέιλ του επικεφαλής των επιτροπής επιστημόνων που ζητούσε να μη γίνει η έρευνα αντικείμενο πολιτικής αντιπαράθεσης.
Ο Αλέξης Τσίπρας όμως δεν έμεινε εκεί. Σε δηλώσεις του λίγο πριν από τη σύνοδο έκανε λόγο για «τεράστιο έλλειμμα δημοκρατίας στη χώρα» επειδή ακριβώς ο πρωθυπουργός «συνελήφθη» ψευδόμενος να υποστηρίζει στη Βουλή ότι δεν υπάρχει μελέτη που να αποδεικνύει ότι οι διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ έχουν μεγαλύτερη θνητότητα απ’ τους διασωληνωμένους εντός ΜΕΘ και δεν ζητά συγγνώμη ή δεν παραιτείται.
Οσον αφορά τα τεκταινόμενα στην Ευρώπη, με δεδομένη την υγειονομική, κλιματική αλλά και την κρίση ενέργειας, ο Αλέξης Τσίπρας επισήμανε ότι «τα κριτήρια του Μάαστριχτ, το Σύμφωνο Σταθερότητας, οφείλουν να αναθεωρηθούν, γιατί η ίδια η ζωή έχει αποδείξει ότι δεν λειτουργούν» καθώς δεν μπορούμε να συνεχίσουμε με συνταγές τού χθες. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. επισήμανε ακόμα ότι θα πρέπει να ενώσουν τις φωνές τους οι προοδευτικές δυνάμεις για να μην αφήσουν «τις συντηρητικές δυνάμεις να μας γυρίσουν πίσω με τις συνταγές τού χθες».
Κατά τη διάρκεια της συνόδου, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης υποστήριξε ότι το Σύμφωνο Σταθερότητας θα πρέπει να αναθεωρηθεί σε 4 άξονες και ειδικότερα:
1. Επανεξέταση των κριτηρίων για χρέος και έλλειμμα και συμπερίληψη κοινωνικών κριτηρίων για ανεργία, φτώχεια, ανισότητες.
2. Εξαίρεση των δημόσιων επενδύσεων που συμβάλλουν στην παραγωγικότητα από τον υπολογισμό των ελλειμμάτων.
3. Μηχανισμός που να εξασφαλίζει συμμετρία ευρωπαϊκής οικονομίας, περιορίζοντας και τα πλεονάσματα του Βορρά.
4. Το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας να γίνει μόνιμο οικονομικό εργαλείο για την πρόληψη και αντιμετώπιση κρίσεων και προκλήσεων.
Παράλληλα, αξίζει να σημειωθεί ότι σε αυτό το πλαίσιο ενημέρωσε τον Ευρωπαίο επίτροπο Οικονομίας, Πάολο Τζεντιλόνι, κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους ότι θα καταθέσει πρόταση στην πλατφόρμα δημόσιου διαλόγου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το μέλλον της ευρωπαϊκής διακυβέρνησης.
Νωρίτερα, ο κ. Τσίπρας είχε επαφές με τον νέο καγκελάριο της Γερμανίας, Ολαφ Σολτς, και τους πρωθυπουργούς της Πορτογαλίας, Αντόνιο Κόστα, και της Ισπανίας, Πέδρο Σάντσεθ. Ο κ. Κόστα τον προσκάλεσε στην Πορτογαλία για την προεκλογική του εκστρατεία τον Ιανουάριο ενώ ο επικεφαλής της ιταλικής Κεντροαριστεράς Ενρίκο Λέτα τον κάλεσε να μιλήσει τον Μάρτιο στην Ιταλία, σε εκδήλωση για το μέλλον της ευρωπαϊκής οικονομικής διακυβέρνησης.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας