• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  6°C 4.2°C / 7.4°C
  1 BF
  82%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  4°C 2.0°C / 6.0°C
  4 BF
  55%
 • Πάτρα
  Ελαφρές νεφώσεις
  10°C 9.0°C / 10.5°C
  2 BF
  67%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  3°C 0.9°C / 3.3°C
  1 BF
  64%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  2°C 1.9°C / 3.5°C
  1 BF
  87%
 • Βέροια
  Σποραδικές νεφώσεις
  3°C 0.7°C / 3.2°C
  1 BF
  79%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  -2°C -1.6°C / -1.0°C
  1 BF
  74%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  5°C 5.2°C / 5.2°C
  1 BF
  89%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  8°C 7.7°C / 8.8°C
  2 BF
  81%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  7°C 6.8°C / 6.9°C
  1 BF
  81%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  8°C 7.4°C / 7.8°C
  1 BF
  62%
 • Σκόπελος
  Σποραδικές νεφώσεις
  5°C 4.6°C / 4.6°C
  2 BF
  61%
 • Κεφαλονιά
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  12°C 11.7°C / 11.7°C
  5 BF
  75%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  1°C 0.9°C / 0.9°C
  0 BF
  93%
 • Λαμία
  Ελαφρές νεφώσεις
  6°C 0.5°C / 6.6°C
  0 BF
  75%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  11°C 10.8°C / 10.8°C
  5 BF
  58%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  5°C 4.4°C / 7.7°C
  1 BF
  78%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  4°C 3.8°C / 3.8°C
  1 BF
  84%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  2°C 1.4°C / 4.7°C
  2 BF
  78%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  1°C 0.8°C / 0.8°C
  2 BF
  76%

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Αλέξης Τσίπρας εισπράττουν δυσαρέσκεια για το κυβερνητικό έργο (66%) και για την αντιπολίτευση που ασκεί ο ΣΥΡΙΖΑ (81%), την ώρα που το 20% δηλώνει ότι η εκλογή του Νίκου Ανδρουλάκη στην ηγεσία του ΚΙΝ.ΑΛΛ. αυξάνει το ενδεχόμενο ψήφου στις επόμενες βουλευτικές εκλογές

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Νέα δεδομένα στο πολιτικό σκηνικό

 • A-
 • A+
«Σφυγμός» Δεκεμβρίου της Prorata στον απόηχο της εκλογής νέου αρχηγού στο ΚΙΝ.ΑΛΛ. ● Ως νέα αρχή «διαβάζει» την εκλογή Ανδρουλάκη το 39% των πολιτών, αυξάνοντας την πρόθεση ψήφου για το ΚΙΝ.ΑΛΛ. από 6,5% στο 11% ● Στα ίδια επίπεδα Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ, με τη μεταξύ τους διαφορά στις 8 ποσοστιαίες μονάδες ● Πανδημία, ακρίβεια και χαμηλοί μισθοί, τα πιο σημαντικά προβλήματα.

Η εντυπωσιακή άνοδος του Κινήματος Αλλαγής, το οποίο σχεδόν διπλασιάζει τα ποσοστά του, είναι το σημαντικότερο στοιχείο του «Σφυγμού» του Δεκεμβρίου της Prorata, που δημοσιεύει σήμερα η «Εφ.Συν.». Στον απόηχο της ανάδειξης στην ηγεσία του Νίκου Ανδρουλάκη, το κόμμα της Κεντροαριστεράς καταγράφει μια θεαματική αύξηση από 6,5% σε 11%. Πρόκειται για μια αξιοσημείωτη δημοσκοπική εξέλιξη που συνδέεται με τη μαζική συμμετοχή στην πρόσφατη εσωκομματική διαδικασία και την εκλογή ενός νέου προσώπου στη θέση του αρχηγού.

Το γεγονός αυτό, αν δεν αποδειχθεί προϊόν συγκυρίας, ίσως διαμορφώνει πρώιμες συνθήκες για τη δημιουργία νέων δεδομένων στο πολιτικό σκηνικό το επόμενο διάστημα, καθώς μια πιθανή ανάκαμψη του ΚΙΝ.ΑΛΛ. επηρεάζει άμεσα τόσο τη Ν.Δ. όσο και τον ΣΥΡΙΖΑ. Προς το παρόν πάντως, τα δύο κόμματα παραμένουν οι κυρίαρχες δυνάμεις, αν και αμφότερα με μικρές απώλειες και τη μεταξύ τους διαφορά αναλλοίωτη -σε σχέση με την αντίστοιχη μέτρηση του Οκτωβρίου- στις οχτώ μονάδες (Ν.Δ. στο 33% και ΣΥΡΙΖΑ στο 25%).

Πιο ειδικά, αναφορικά με την επίδραση της ανάληψης της προεδρίας του ΚΙΝ.ΑΛΛ. από τον κ. Ανδρουλάκη, ως μια νέα αρχή διαβάζει την εκλογή του το 39% των πολιτών, ενώ το 46% υποστηρίζει ότι με τον 42χρονο στο τιμόνι το ΚΙΝ.ΑΛΛ. είναι ένα κόμμα περισσότερο ή το ίδιο συμπαθητικό από ό,τι ήταν τα προηγούμενα χρόνια. Σε ό,τι δε αφορά το ενδεχόμενο ψήφου στο ΚΙΝ.ΑΛΛ. στις επόμενες βουλευτικές εκλογές εξαιτίας της αλλαγής στην ηγεσία του, το 20% δηλώνει ότι αυξάνει τις πιθανότητες και το 63% ούτε μειώνει ούτε αυξάνει, αφού οι εν λόγω συμμετέχοντες δεν θα το ψήφιζαν έτσι κι αλλιώς.

Στα υπόλοιπα ενδιαφέροντα ευρήματα, τη φθορά της Ν.Δ. αποτυπώνει η υψηλή δυσαρέσκεια (66%) για το κυβερνητικό έργο. Εξίσου και περισσότερο δυσαρεστημένοι είναι πάντως οι ερωτηθέντες από την αντιπολίτευση που ασκεί ο ΣΥΡΙΖΑ (81%).

Σε σχέση με τα βασικά προβλήματα που ταλανίζουν την κοινωνία τους τελευταίους μήνες, η πανδημία του κορονοϊού θεωρείται ως το σπουδαιότερο ζήτημα για τη χώρα, δεύτερο έρχεται το θέμα της ακρίβειας στην ίδια θέση με τους χαμηλούς μισθούς και την εργασιακή ανασφάλεια, ακολουθούν οι υποθέσεις διαφάνειας και η διαφθορά, ενώ την πεντάδα συμπληρώνουν τα εθνικά θέματα.


Ταυτότητα έρευνας

PRORATA A.E. Εταιρεία Ερευνών Κοινής Γνώμης και Εφαρμογών Επικοινωνίας (Αριθμός Μητρώου ΕΣΡ: 56)
ΕΝΤΟΛΕΑΣ: «Εφημερίδα των Συντακτών»
ΕΙΔΟΣ: Ποσοτική έρευνα με OnLine συμπλήρωση δομημένου ερωτηματολογίου (CAWI) ΔΕΙΓΜΑ: 1.885 άτομα, στο σύνολο της επικράτειας, άνω των 17 ετών με πρόσβαση στο Διαδίκτυο, στο χρονικό διάστημα 14-15 Δεκεμβρίου 2021 Μέγιστο τυπικό σφάλμα: +/- 2,3% Σταθμισμένα αποτελέσματα με την από κοινού κατανομή φύλου και ηλικίας βάσει της απογραφής της ΕΛΣΤΑΤ (2011)

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
«Ναι» στη μομφή, «όχι» στα παιχνίδια
Αποσαφηνίζοντας τη θέση του Κινήματος Αλλαγής, ο Νίκος Ανδρουλάκης εξήγησε ότι το κόμμα του δεν πρόκειται να δώσει καμία στήριξη στην αποτυχημένη κυβέρνηση της Ν.Δ., ωστόσο δεν ταυτίζεται με τη μικροπολιτική...
«Ναι» στη μομφή, «όχι» στα παιχνίδια
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Με ποιους όρους θα μπει το ΠΑΣΟΚ σε κυβέρνηση
Τι εννοούσε ο Νίκος Ανδρουλάκης με τη φράση ότι επιθυμεί ένα σχήμα με σοσιαλδημοκρατικό πρόγραμμα που θα αντικαταστήσει τη συντηρητική Ν.Δ. ● Πώς ερμηνεύουν στη Χαριλάου Τρικούπη τις βολές που δέχονται πλέον...
Με ποιους όρους θα μπει το ΠΑΣΟΚ σε κυβέρνηση
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
«Οχι» σε σύμπλευση με Ν.Δ. ή ΣΥΡΙΖΑ
Σημαντικά μηνύματα για την πολιτική κατεύθυνση και την πορεία προς την εκλογή προέδρου στο Κίνημα Αλλαγής περιελάμβανε η χθεσινή ομιλία της Φώφης Γεννηματά στο Πολιτικό Συμβούλιο του κόμματος που συνεδρίασε...
«Οχι» σε σύμπλευση με Ν.Δ. ή ΣΥΡΙΖΑ
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Η Ν.Δ. με τους ακροδεξιούς, και ο ΣΥΡΙΖΑ με τους «μπαχαλάκηδες»
Η Χαριλάου Τρικούπη εναντίον της κυβέρνησης για την απουσία καταδίκης των γαλάζιων στελεχών που έκαναν πλάτη για τη διοργάνωση του ρατσιστικού μπάρμπεκιου με αλκοόλ στη Θεσσαλονίκη και κατά της αξιωματικής...
Η Ν.Δ. με τους ακροδεξιούς, και ο ΣΥΡΙΖΑ με τους «μπαχαλάκηδες»
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Καρφιά ΚΙΝ.ΑΛΛ. για το προσφυγικό
Για επικοινωνιακή διαχείριση κατηγορούν την κυβέρνηση από τη Χαριλάου Τρικούπη ● Πυρά και στον ΣΥΡΙΖΑ που, όπως τόνισε η Φώφη Γεννηματά, εγκλώβισε τους πρόσφυγες στα hotspots για να βοηθήσει την Ευρώπη.
Καρφιά ΚΙΝ.ΑΛΛ. για το προσφυγικό
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Ανταλλαγή πυρών Μαξίμου-αντιπολίτευσης
Στη γραμμή της σκευωρίας κινήθηκε η Ν.Δ. για τις τελευταίες δικαστικές εξελίξεις στο σκάνδαλο Novartis, απειλώντας μάλιστα ότι «οι σκευωροί» θα λογοδοτήσουν σύντομα, ενώ το ΚΙΝ.ΑΛΛ. έκανε λόγο για λασπομαχία...
Ανταλλαγή πυρών Μαξίμου-αντιπολίτευσης

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας