• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  20°C 18.8°C / 21.2°C
  4 BF
  45%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  21°C 19.3°C / 22.8°C
  1 BF
  45%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  23°C 22.1°C / 23.2°C
  1 BF
  38%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  22°C 20.9°C / 21.6°C
  1 BF
  25%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 20.9°C / 20.9°C
  3 BF
  49%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  21°C 19.6°C / 22.1°C
  1 BF
  47%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  17°C 17.3°C / 17.6°C
  2 BF
  27%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  20°C 19.6°C / 19.6°C
  0 BF
  31%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  21°C 19.9°C / 22.7°C
  5 BF
  66%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 20.1°C / 21.9°C
  4 BF
  56%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  20°C 19.9°C / 21.8°C
  6 BF
  64%
 • Σκόπελος
  Σποραδικές νεφώσεις
  20°C 17.3°C / 19.7°C
  2 BF
  56%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.9°C / 23.9°C
  4 BF
  35%
 • Λάρισα
  Αυξημένες νεφώσεις
  20°C 19.5°C / 19.5°C
  2 BF
  30%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  21°C 20.6°C / 21.5°C
  2 BF
  52%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 23.8°C / 24.3°C
  3 BF
  60%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  20°C 19.0°C / 21.0°C
  3 BF
  37%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 19.3°C / 19.9°C
  2 BF
  53%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  20°C 20.3°C / 21.7°C
  2 BF
  55%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  18°C 18.0°C / 18.0°C
  1 BF
  44%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Με παραγραφή η «αθώωση» Λοβέρδου;

 • A-
 • A+
Παρά τις επαρκείς ενδείξεις και την εισαγγελική δίωξη που ασκήθηκε στον πρώην υπουργό Υγείας για την υπόθεση Novartis, και ενώ εκκρεμούν άλλες δύο ανάλογες υποθέσεις για υπουργούς, η ανακρίτρια που είχε στα χέρια της τη δικογραφία αποφάσισε, βασιζόμενη στον νόμο περί ευθύνης υπουργών, ότι τα αδικήματα έχουν παραγραφεί.

Καθαρός και ξάστερος, τουλάχιστον από την πλευρά της ανακρίτριας, παρά την αντίθετη γνώμη του εισαγγελέα που άσκησε τη δίωξη, φαίνεται ότι θα βαδίσει ο υποψήφιος αρχηγός του ΚΙΝ.ΑΛΛ., Ανδρέας Λοβέρδος, μια και σύμφωνα με το ρεπορτάζ του «Documento» η ανακρίτρια αποφάσισε ότι όσα τον βαραίνουν έχουν παραγραφεί.

Μετά δύο ολόκληρα χρόνια που η κ. Ιωαννίδου είχε στα χέρια της τη δικογραφία, κατέληξε στην άποψη ότι παραγράφονται τα αδικήματα τόσο για τον «όχι σύμβουλο» κ. Μανιαδάκη όσο και για τον πρώην υπουργό. Βέβαια σε ό,τι αφορά την αθώωση λόγω παραγραφής του καθηγητή Μανιαδάκη, αμέσως μετά η Εισαγγελία Εφετών Αθηνών άσκησε έφεση κατά της πρότασης της ανακρίτριας και κατά συνέπεια η υπόθεση θα κριθεί στο Συμβούλιο Εφετών, το οποίο θα κληθεί να αποφασίσει για την περαιτέρω ποινική μεταχείριση του Ν. Μανιαδάκη. Προφανώς δε και σε ό,τι αφορά τον πρώην υπουργό θα κριθεί τελικά η υπόθεση στο Συμβούλιο.

Η ανακρίτρια δεν κάλεσε για κατάθεση τον Αν. Λοβέρδο διότι φέρεται να αποφάσισε βασιζόμενη στον νόμο περί ευθύνης υπουργών ότι τα αδικήματα έχουν παραγραφεί. Τι έχει όμως μεσολαβήσει για να φτάσουμε σήμερα στο επιθυμητό για ορισμένους αποτέλεσμα της νέας περιόδου πλήρους ατιμωρησίας των πολιτικών αξιωματούχων;

 1. Την απόφαση της Βουλής να συστήσει προανακριτική για τη Novartis μετά και την αμελλητί διαβίβαση των δικογραφιών για πολιτικά πρόσωπα πρώην υπουργούς ακολούθησε τον Φεβρουάριο του 2018 το πόρισμα (της πλειοψηφίας) που μεταξύ άλλων έλεγε: «Κρίνουμε ότι η Βουλή των Ελλήνων δεν έχει διωκτική κατά άρθρο 86 του Συντάγματος (περί ευθύνης υπουργών) αρμοδιότητα, καθόσον τα αδικήματα της δωροδοκίας και δωροληψίας καθώς και της τέλεσης νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες δεν εμπίπτουν στα ποινικά αδικήματα, που οι εκάστοτε εμπλεκόμενοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι τελούν κατά την άσκηση των καθηκόντων τους».
  Ως γνωστό, όσα τελούνται κατά την άσκηση καθηκόντων παραπέμπονται και δικάζονται μόνο στο Ειδικό Δικαστήριο, σύμφωνα με το Σύνταγμα. Η πλειοψηφία έκρινε λοιπόν τότε ότι λόγω κακής εφαρμογής της συνταγματικής διάταξης σε πολλές περιπτώσεις τα «επ’ ευκαιρία» του υπουργικού καθήκοντος τελούμενα αδικήματα ταυτίζονταν με τα τελούμενα «κατά την άσκηση» ποινικά αδικήματα, με αποτέλεσμα οι πιο αντιπαθείς και απεχθείς περιπτώσεις υπουργικής ευθύνης να απολαμβάνουν την εφαρμογή διατάξεων ευνοϊκού ρυθμιστικού περιεχομένου. Για παράδειγμα, όταν ο μακαρίτης Τσοχατζόπουλος επέβαλλε αντισταθμιστικά οφέλη από τις αγορές οπλικών συστημάτων δεν διέπραττε παρανομία, άσχετα αν κάποια χρήματα... λοξοδρομούσαν. Μια υπουργική απόφαση τιμολόγησης φαρμάκων σε εξωφρενικές τιμές δεν ήταν εκτός των αρμοδιοτήτων ενός πρώην υπουργού, αλλά αυτό δεν πάει να πει ότι δεν υπήρξαν ανάλογες... λοξοδρομήσεις.
 2. Οταν όμως ήρθε η ώρα τον Νοέμβριο του 2019 να ψηφιστεί το νέο αναθεωρημένο Σύνταγμα, η Ν.Δ. αντιτάχτηκε σθεναρά στην πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ να υπάρξει ερμηνευτική διάταξη για το άρ. 86 (περί ευθύνης υπουργών) δεδομένου ότι δεν καλύπτει αδικήματα όπως η παθητική δωροδοκία και η δωροληψία που έγιναν επ’ ευκαιρία των καθηκόντων ενός υπουργού.
  «Και δεν υπάρχει νομικό ή συνταγματικό φύλλο συκής που να μπορείτε να κρυφτείτε πίσω από το επιχείρημα και να πείτε στον ελληνικό λαό ότι δεν θα κουκουλωθούν υποθέσεις. Αυτά που γίνανε δεν πρέπει να κουκουλωθούν και να δώσετε το χρυσό αλεξίπτωτο της παραγραφής και να αθωωθούν για την υπόθεση της Novartis, όχι γιατί δεν έβαλαν το δάχτυλο στο μέλι αλλά επειδή είναι θέμα ερμηνείας», είχε προφητέψει στη Βουλή ο Γ. Κατρούγκαλος.
 3. Τα ίδια τα εισαγγελικά βουλεύματα (για Μανιαδάκη, Φρουζή κ.λπ.) εντοπίζουν τις δωροδοκίες πολιτικών προσώπων και μάλιστα όπως παραθέτουν στις αναλυτικές προτάσεις τους τα αδικήματα δεν προκύπτουν από τους προστατευόμενους μάρτυρες αλλά κυρίως από αδιάσειστα στοιχεία και της αμερικανικής δικαιοσύνης. «Υπουργός συμφώνησε και έλαβε από τον Κωνσταντίνο Φρουζή [...] και για την εξυπηρέτηση των συμφερόντων της εταιρείας αυτής [Novartis] συνολικό ποσό τουλάχιστον 200.000 ευρώ για να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα της ως άνω εταιρείας κατά παράβαση των καθηκόντων του».

Αλλωστε όταν παρουσιάστηκαν στις ΗΠΑ οι εκπρόσωποι της φαρμακευτικής, πριν καταλήξουν στη γνωστή συμφωνία, με τη μερίδα του λέοντος (310 εκατ. δολ.) του συνολικού προστίμου να αφορά πρακτικές της εταιρείας στην Ελλάδα, παραδέχτηκαν ότι η εταιρεία διέπραξε πράξεις διαφθοράς σε ξένους αξιωματούχους» («Παραδέχθηκε δωροδοκίες η Novartis», «Εφ.Συν.» 26.6.2020). Το ΝΣΚ μιλάει σήμερα για 3 δισ. ζημία του Δημοσίου!

Ολα εξηγούνται

Ολα λοιπόν τώρα εξηγούνται, ενώ αποδεικνύεται το πόσο δικαιολογημένη ήταν η επιμονή του ΣΥΡΙΖΑ ώστε να έχει λυμένα η Δικαιοσύνη τα χέρια της και να μπορεί τελικά κάποτε να δικάσει πρώην υπουργούς που διέπραξαν το αδίκημα της δωροδοκίας κατ’ εξακολούθηση με επέκταση των χρονικών ορίων της παραγραφής.

Σήμερα, λίγο πριν από τις εκλογές του ΚΙΝ.ΑΛΛ. φαίνεται ότι σε πρώτη φάση αποδεικνύεται το πού ακριβώς οδηγείται η υπόθεση του οικονομικού σκανδάλου που χρέωσε το Δημόσιο τόσο καταστροφικά. Παρά τις επαρκείς ενδείξεις και την εισαγγελική δίωξη που ασκήθηκε στον πρώην υπουργό κ. Λοβέρδο κι ενώ εκκρεμούν άλλες δύο ανάλογες υποθέσεις για υπουργούς, η παραγραφή που προτείνει η ανακρίτρια επικαλούμενη τον νόμο που κράτησε με νύχια και με δόντια η σημερινή κυβέρνηση χωρίς να περιλαμβάνει την απαραίτητη ερμηνεία, σκιαγραφεί το μέλλον.

Ενώ ο εισαγγελέας τού άσκησε δίωξη και αφού ζητήθηκε η άρση της ασυλίας του στην οποία είχε συναινέσει και ο ίδιος, χωρίς να επικαλεστεί τον συγκεκριμένο Νόμο, βροντοφωνάζοντας ότι θα αποδειχτεί περίτρανα στο δικαστήριο η αθωότητά του, τώρα υπάρχει πρόταση να παύσει πλήρως η δίωξη. Ο λόγος πλέον στο Συμβούλιο.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Βολικό «αντίο» με πρόσχημα τη σκευωρία
Στον βολικό για πρώην υπουργούς χώρο της Βουλής η επιδίωξη ήταν να διωχθούν και να καταδικαστούν μόνο τα φυσικά πρόσωπα, οι υπηρεσιακοί παράγοντες, οι σύμβουλοι, οι καθηγητές, οι γιατροί, οι δημοσιογράφοι κλπ...
Βολικό «αντίο» με πρόσχημα τη σκευωρία
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
ΣΥΡΙΖΑ: Θέμα με την εμπλοκή Λοβέρδου στο σκάνδαλο Novartis
Ερώτηση στον υπουργό Δικαιοσύνης κατέθεσαν 42 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ με πρωτοβουλία του Παύλου Πολάκη, φέρνοντας στην επιφάνεια την απουσία δήλωσης παράστασης πολιτικής αγωγής από την πλευρά του Δημοσίου σε...
ΣΥΡΙΖΑ: Θέμα με την εμπλοκή Λοβέρδου στο σκάνδαλο Novartis
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«Υποτιμολογούν» τη νοημοσύνη μας
Πλήρως ευθυγραμμισμένος με τον Αν. Λοβέρδο εμφανίστηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, επαναλαμβάνοντας μεταξύ άλλων ότι τα έγγραφα που δημοσιοποιήθηκαν είναι απολύτως γνωστά.
«Υποτιμολογούν» τη νοημοσύνη μας
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
ΣΥΡΙΖΑ: «Η αδράνεια για το παραποιημένο έγγραφο δείχνει μεγαλύτερο σκάνδαλο»
Η αξιωματική αντιπολίτευση καλεί τον πρωθυπουργό να απαντήσει «ποιος έδωσε την εντολή παραποίησης» του εγγράφου. Επισημαίνει ότι τόσο ο Κ. Μητσοτάκης όσο και ο Ν. Δένδιας «παραμένουν αδρανείς» αντί να...
ΣΥΡΙΖΑ: «Η αδράνεια για το παραποιημένο έγγραφο δείχνει μεγαλύτερο σκάνδαλο»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας