Τα ξίφη τους διασταύρωσαν οι πέντε από τους έξι υποψήφιους για την προεδρία του Κινήματος Αλλαγής, το βράδυ της Δευτέρας, στην τηλεμαχία που φιλοξένησε η ΕΡΤ λίγες μέρες πριν από τον πρώτο γύρο των εκλογών.
Οι Νίκος Ανδρουλάκης, Παύλος Γερουλάνος, Χάρης Καστανίδης, Ανδρέας Λοβέρδος και Παύλος Χρηστίδης δέχθηκαν τις ερωτήσεις των δημοσιογράφων Τάσου Παππά (από την «Εφημερίδα των Συντακτών»), Παύλου Τσίμα (από τον Ρ/Σ ΣΚΑΪ) και Γιώργου Κουβαρά (από τον τηλεοπτικό σταθμό Action24), ενώ τη συζήτηση συντόνισε η δημοσιογράφος και παρουσιάστρια του κεντρικού δελτίου ειδήσεων της ΕΡΤ, Αντριάνα Παρασκευοπούλου.
Οι πολιτικοί είχαν τη δυνατότητα να τοποθετηθούν πάνω σε συγκεκριμένες θεματικές ενότητες (διαχείριση κρίσεων, εξωτερική πολιτική, δημοκρατία - θεσμοί - δικαιοσύνη, θέση του Κινήματος Αλλαγής στο πολιτικό σκηνικό - πολιτική, εκλογική στρατηγική και συμμαχίες κ.ά.), καθώς και να απευθύνουν ερωτήσεις ο ένας στον άλλο.
Από τις τοποθετήσεις τους δεν έλειψαν τα επιχειρήματα αλλά ούτε οι αντιπαραθέσεις και οι αιχμές, ακόμα και για τον Γιώργο Παπανδρέου, δηλαδή τον υποψήφιο που δεν συμμετείχε στη συζήτηση.
Ο Ανδρέας Λοβέρδος υιοθέτησε την πιο επιθετική στάση, με βολές κατά του πρώην πρωθυπουργού (Γ. Παπανδρέου), καθώς και του Ν. Ανδρουλάκη σχετικά με την κοινοβουλευτική του απόσταση. Ο ίδιος φάνηκε να εκφράζει τη πιο συντηρητική άποψη, τασσόμενος μεταξύ άλλων κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών και υπέρ της αυστηροποίησης των ποινών.
Από την πλευρά του, ο Νίκος Ανδρουλάκης απέφυγε να απαντήσει με αιχμές κατά των υπολοίπων, μιλώντας για το δικό του όραμα για ένα κόμμα με πρόγραμμα και μακροπρόθεσμο στρατηγικό σχέδιο. Επιχειρώντας να κρατήσει ίσες αποστάσεις προς τα δύο μεγάλα κόμματα, κατηγόρησε τη Ν.Δ. για ατολμία και τον ΣΥΡΙΖΑ για δημαγωγία.
Ο Χάρης Καστανίδης εξέφρασε τις διαφωνίες του προς τους συνυποψηφίους του σε ορισμένα θέμα (όπως π.χ. προς τον Ανδρέα Λοβέρδο σχετικά με το θέμα της αυστηροποίησης των ποινών), ωστόσο φάνηκε να προτάσσει την ενότητα του κόμματος, ιδιαίτερα προς το τέλος της συζήτησης. Χαρακτήρισε ως «εθνική ανάγκη» την εθνική συνεννόηση στις κρίσεις.
Ο Παύλος Γερουλάνος απαντούσε στην ουσία των ερωτημάτων που του τέθηκαν, μιλώντας συνεχώς για την ανάγκη αλλαγών στο πολιτικό σύστημα και των συνεργασιών με προγραμματικό πλαίσιο και με βάση τις προτεραιότητες για τη χώρα.
Ο Νίκος Χρηστίδης έκανε διαρκώς αναφορές στη τέως πρόεδρο του κόμματος, Φώφη Γεννηματά, επιχειρώντας ενδεχομένως να υποδηλώσει πως ο ίδιος αποτελεί τη συνέχειά της στο κόμμα. Παράλληλα, υπογράμμισε ότι το κόμμα θα πρέπει να λειτουργεί ως ομάδα και όχι με βάση τις προσωπικές επιλογές του αρχηγού.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας