• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  6°C 3.9°C / 8.0°C
  2 BF
  78%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  4°C 2.0°C / 6.0°C
  3 BF
  47%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  8°C 6.5°C / 10.1°C
  4 BF
  53%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  0°C -0.1°C / 0.9°C
  1 BF
  47%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  4°C 3.9°C / 4.6°C
  2 BF
  70%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  3°C 1.3°C / 4.6°C
  1 BF
  49%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  0°C -0.6°C / 1.8°C
  3 BF
  40%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  6°C 4.6°C / 8.6°C
  2 BF
  38%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  10°C 8.3°C / 11.0°C
  5 BF
  68%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  5°C 3.9°C / 4.9°C
  3 BF
  52%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  7°C 7.4°C / 9.1°C
  5 BF
  57%
 • Σκόπελος
  Αραιές νεφώσεις
  5°C 5.1°C / 5.1°C
  5 BF
  55%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  12°C 10.9°C / 11.9°C
  0 BF
  35%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  4°C 3.8°C / 4.9°C
  2 BF
  49%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  4°C 3.4°C / 4.5°C
  1 BF
  58%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  7°C 5.8°C / 7.1°C
  3 BF
  36%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  6°C 4.0°C / 8.1°C
  2 BF
  57%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  3°C 1.3°C / 4.4°C
  2 BF
  50%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  4°C 2.1°C / 6.1°C
  1 BF
  67%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  0°C -0.2°C / -0.2°C
  1 BF
  41%
EUROKINISSI/ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ

Κουτσούμπας: Η «πράσινη» και ψηφιακή εκδοχή του καπιταλισμού δεν συνιστά προοδευτική στροφή για τους λαούς

 • A-
 • A+

Ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, στην εισαγωγική του ομιλία στη σημερινή τηλεδιάσκεψη της Ευρωπαϊκής Κομμουνιστικής Πρωτοβουλίας με θέμα «Οι κομμουνιστές στην πρωτοπορία της εργατικής λαϊκής πάλης ενάντια στην "πράσινη" και "ψηφιακή" καπιταλιστική βαρβαρότητα για τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες, την πραγματική διέξοδο, το σοσιαλισμό» αναφέρθηκε αναλυτικά σε διάφορες πλευρές του ζητήματος και υπογράμμισε ότι η ουσία του συνίσταται στο ότι «οι διάφοροι "κλιματικοί στόχοι" που θέτουν, η ΕΕ, οι αστικές κυβερνήσεις, όπως κι οι ανταγωνιστές τους, αποτυπώνουν συμβιβασμούς στον μεταξύ τους ανταγωνισμό για τα νέα "χρυσοφόρα" πεδία κερδοφορίας επιτυγχάνοντας διπλό στόχο: Να απελευθερώσουν συσσωρευμένα κεφάλαια με κερδοφόρες καπιταλιστικές επενδύσεις και ταυτόχρονα να απαξιωθεί και να καταστραφεί ένα τμήμα του υπάρχοντος κεφαλαίου».

«Στη βάση αυτή προωθείται η απόσυρση λιγνιτικών σταθμών ηλεκτροπαραγωγής, παραδοσιακών δικτύων μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας, αεροπλάνων και οχημάτων με παραδοσιακά καύσιμα, δηλαδή βενζίνη και πετρέλαιο» πρόσθεσε.

Ανέφερε ότι «εργαλείο και στήριγμα, για τα "πράσινα" και ψηφιακά σχέδια των μονοπωλίων, αποτελεί το Υπερμνημόνιο του Ταμείου Ανάκαμψης της ΕΕ, αποκαλύπτοντας την ανάγκη της μεγάλης κρατικής παρέμβασης στην καπιταλιστική οικονομία».

Χαρακτήρισε «άκρως υποκριτική» την «ευαισθησία του μεγάλου κεφαλαίου και των διαχειριστών της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης» επικαλούμενος παραδείγματα που αποδεικνύουν την καταστροφή και τις βαριές επιπτώσεις στο περιβάλλον, τονίζοντας ότι όλα αυτά συμβαίνουν «γιατί κριτήριο είναι το καπιταλιστικό κέρδος κι όχι τα λαϊκά συμφέροντα κι η προστασία του περιβάλλοντος».

Ο Δ. Κουτσούμπας, σημείωσε ότι η «λεγόμενη "πράσινη μετάβαση" και η απελευθέρωση της Ενέργειας, είναι αυτές που εκτοξεύουν την τιμή της ενέργειας και απογειώνουν τις ανατιμήσεις στα είδη λαϊκής κατανάλωσης».

«Οι εργαλειοθήκες της ΕΕ, τα μέτρα αναπλήρωσης των κυβερνήσεων, ούτε καν προσεγγίζουν τις τεράστιες απώλειες των εργατικών λαϊκών νοικοκυριών που μόνο στο ρεύμα έχουν τετραπλασιαστεί» τόνισε.

Ο Δ. Κουτσούμπας, σχετικά με το άλλο ζήτημα της σημερινής τηλεδιάσκεψης, είπε, ότι «τα συστήματα Τεχνητής Νοημοσύνης και οι ψηφιακές τεχνολογίες αποτελούν για τους ευρωπαϊκούς επιχειρηματικούς ομίλους πεδίο μεγάλης κερδοφορίας και ταυτόχρονα σφοδρών ανταγωνισμών με τους αντιπάλους τους, κυρίως από τις ΗΠΑ και την Κίνα. Με τους στόχους αυτούς επιδιώκεται να χρησιμοποιηθεί κρατικό και ευρωενωσιακό χρήμα, ώστε να μειωθεί το επιχειρηματικό ρίσκο του κεφαλαίου και να φορτωθεί στους (κρατικούς και ευρωενωσιακούς) προϋπολογισμούς που πληρώνουν οι λαοί με τη σκληρή φορολογία».

Σημείωσε, μεταξύ άλλων, ότι «η επικείμενη γαλλική προεδρία της ΕΕ, με το νόμο για τις ψηφιακές αγορές που επεξεργάζεται, έχει ως στόχο να εξασφαλίσει πεδίο δράσης για τα ευρωπαϊκά μονοπώλια, εν μέσω της διαπάλης αμερικανικών και κινεζικών ομίλων για την πρωτοκαθεδρία».

«Η ιδιοκτησία των ψηφιακών τεχνολογιών και της Τεχνητής Νοημοσύνης (ΤΝ) από το κεφάλαιο, είναι ο παράγοντας που καθορίζει την χρήση τους για το δικό του όφελος και σε βάρος των εργαζομένων» είπε ο Δ. Κουτσούμπας.

«Η τηλεργασία, η εργασία μέσα από online πλατφόρμες απογειώνει την εντατικοποίηση της εργασίας, καταργεί τα όρια ανάμεσα στην εργασία και τον ελεύθερο χρόνο, επιχειρεί να συνθλίψει και τα εναπομείναντα εργασιακά δικαιώματα. Η συζήτηση περί του "δικαιώματος αποσύνδεσης" των μέσων της τηλεργασίας, κρύβει παγίδες» προσέθεσε.

Ανέφερε επίσης ότι «Τεχνητή Νοημοσύνη και ψηφιακές τεχνολογίες αξιοποιούνται ακόμα από τους κατασταλτικούς μηχανισμούς για μαζικές παρακολουθήσεις, εργοδοτική τρομοκρατία, συστηματική λογοκρισία κάθε ριζοσπαστικής φωνής, αντίστασης στην αντιλαϊκή πολιτική, ένταση της καταστολής με τη χρήση τεχνολογιών».

«Οι επικλήσεις της ΕΕ για "λελογισμένη χρήση της Τεχνητής Νοημοσύνης" στα πεδία των στρατιωτικών επιχειρήσεων έχουν πολλαπλή στόχευση. Να ξεπλυθεί ο βρώμικος ρόλος της ΕΕ στα ιμπεριαλιστικά σχέδια, ενώ επιδιώκει να βάλει εμπόδια στους εξοπλισμούς ανταγωνιστών της, με πρόσχημα τις δήθεν "ανθρωπιστικές ευαισθησίες" της, προκειμένου η ίδια και τα κράτη-μέλη της, να αποκτήσουν πλεονέκτημα στην παραγωγή "φονικών όπλων" που αξιοποιούν την Τεχνητή Νοημοσύνη» είπε.

«Ο χαρακτήρας του αστικού κράτους, ο αντιλαϊκός προσανατολισμός του, η φύση του, δεν είναι αποτέλεσμα πολιτικής βούλησης της μιας ή της άλλης κυβέρνησης. Ρόλος και αποστολή του είναι να στηρίζει το κεφάλαιο στον αγώνα για ακόμα μεγαλύτερα κέρδη» επισήμανε ο Δ. Κουτσούμπας, προσθέτοντας ότι «η καπιταλιστική ανάπτυξη, "πράσινη" ή μη, ψηφιακή ή συμβατική, προϋποθέτει τη σύνθλιψη των εργατικών λαϊκών δικαιωμάτων κι αναγκών. Η "πράσινη" και ψηφιακή εκδοχή του καπιταλισμού δεν συνιστά προοδευτική στροφή για τους λαούς. Δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τις εγγενείς αντιφάσεις του καπιταλιστικού συστήματος, που διογκώνονται».

Υπογράμμισε ότι «αποτελεί επικίνδυνη αυταπάτη ότι με ένα διαφορετικό μίγμα αστικής διαχείρισης, με μια άλλη επιλογή ενεργειακού μείγματος, χωρίς ανατροπή της εξουσίας του κεφαλαίου, μπορεί να υπάρξει "δίκαιη μετάβαση" ή "κλιματική δικαιοσύνη", όπως ισχυρίζονται σοσιαλδημοκρατικές και οπορτουνιστικές δυνάμεις».

Το ΚΚΕ «μπαίνει μπροστά, οργανώνει την πάλη του λαού στην Ελλάδα, αποκαλύπτοντας τη βαρβαρότητα του "πράσινου" καπιταλισμού» είπε, καταθέτοντας συγκεκριμένο διεκδικητικό πλαίσιο και προσθέτοντας «απέναντι στην καπιταλιστική ψηφιακή μετάβαση, εντείνουμε την πάλη ενάντια στη μονιμοποίηση της τηλεργασίας, για δουλειά με δικαιώματα, Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, κατάργηση κάθε μορφής "ευέλικτης" δουλειάς».

«Μόνο ο σοσιαλισμός, στη βάση της κοινωνικής ιδιοκτησίας των συγκεντρωμένων μέσων παραγωγής και της γης και του επιστημονικού κεντρικού σχεδιασμού της οικονομίας, των κοινωνικών υπηρεσιών, μπορεί να διασφαλίσει τη συνδυασμένη ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών, τη συνεχή αύξηση του βιοτικού επιπέδου, τη βελτίωση των όρων εργασίας και την ελαχιστοποίηση των επιπτώσεων στο φυσικό περιβάλλον.

Αντίστοιχα, ο ψηφιακός μετασχηματισμός της κοινωνίας θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί προς όφελος των συμφερόντων του λαού, εάν εξαλειφθεί το πραγματικό πρόβλημα των προβλημάτων, το κριτήριο του κέρδους, η καπιταλιστική εκμετάλλευση.

Με εργαλείο τις ψηφιακές τεχνολογίες, οι εργαζόμενοι θα δούλευαν λιγότερο, θα αμείβονταν περισσότερο, θα απελευθέρωναν ελεύθερο χρόνο για τη συμμετοχή τους στην κοινωνική ζωή.

Αυτό μπορεί να συμβεί με την ανατροπή του βάρβαρου εκμεταλλευτικού συστήματος, την κατάκτηση της εργατικής εξουσίας, την κοινωνία του σοσιαλισμού, με στόχο την ικανοποίηση όλων των σύγχρονων εργατικών-λαϊκών αναγκών» κατέληξε στην ομιλία του ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Κριτική και για την πανδημία

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας αναφέρθηκε και στο μέτωπο της πανδημίας, επισημαίνοντας ότι  «συνεχίζουμε την πάλη μας στις δύσκολες συνθήκες, που η πανδημία σε πολλές χώρες -μεταξύ τους κι η Ελλάδα- είναι σε έξαρση, με τραγικές συνέπειες για τους λαούς, που βιώνουν την αντιλαϊκή πολιτική των αστικών κρατών και κυβερνήσεων και την άθλια κατάσταση των αθωράκιστων, εμπορευματοποιημένων Δημόσιων Συστημάτων Υγείας».

«Ο κίνδυνος για νέες μεταλλάξεις αποδεικνύει ότι όσο το εμβόλιο αποτελεί χρυσοφόρο εμπόρευμα που υπηρετεί τα κέρδη και τους ανταγωνισμούς μεγάλων ομίλων και καπιταλιστικών κρατών τόσο θα καθυστερεί ο εμβολιασμός και θα συνεχίζεται η θανατηφόρα πορεία της πανδημίας. Θύμα αυτών των ανταγωνισμών είναι ιδιαίτερα οι λαοί των πιο φτωχών χωρών, που αυτή τη στιγμή ο εμβολιασμός δεν είναι πάνω από το ποσοστό του 6% του πληθυσμού τους» προσέθεσε, τονίζοντας στη συνέχεια:

«Γι' αυτό, μαζί με την ανάγκη λήψης όλων των απαραίτητων μέτρων προστασίας απ' την πανδημία, ιδιαίτερα της στήριξης του δημοσίου συστήματος υγείας, γίνεται ακόμα πιο επίκαιρο το αίτημα κατάργησης κάθε "πατέντας" σε εμβόλια και φάρμακα, η οποία συνδέεται άμεσα με την παρασιτική κι επικίνδυνη καπιταλιστική ιδιοκτησία».

«Καταδικάζουμε τα εγκλήματα και την κατοχή του κράτους του Ισραήλ κατά του παλαιστινιακού λαού»

Με αφορμή την αυριανή Διεθνή Ημέρα Αλληλεγγύης με τον παλαιστινιακό λαό ο Δ. Κουτσούμπας εξέφρασε «για μια ακόμα φορά, την αμέριστη συμπαράστασή μας στον συνεχιζόμενο δίκαιο αγώνα του για τον τερματισμό της ισραηλινής κατοχής. Ο πολύχρονος και ηρωικός αγώνας του λαού της Παλαιστίνης εμπνέει τη δίκαιη λαϊκή πάλη σε όλον τον κόσμο. Καταδικάζουμε τα εγκλήματα και την κατοχή του κράτους του Ισραήλ κατά του παλαιστινιακού λαού, που συνεχίζεται για δεκαετίες με τη διαχρονική στήριξη των ΗΠΑ και της ΕΕ».

«Ο αγώνας του λαού της Παλαιστίνης μπορεί να δικαιωθεί μέσα από την ενίσχυση της πάλης ενάντια στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και σχεδιασμούς των αστικών τάξεων της περιοχής, με την ενίσχυση της διεθνιστικής αλληλεγγύης και δράσης» τόνισε και κατέληξε:

«Συνεχίζουμε τον αγώνα για:

-Τον τερματισμό της ισραηλινής κατοχής και των συνεπειών της.

-Τη δημιουργία ενιαίου ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ στα σύνορα του 1967, με το λαό νοικοκύρη στον τόπο του.

-Το δικαίωμα επιστροφής όλων των Παλαιστίνιων προσφύγων στις εστίες τους, με βάση τις σχετικές αποφάσεις του ΟΗΕ.

-Την άμεση απελευθέρωση όλων των Παλαιστίνιων και άλλων πολιτικών κρατουμένων που κρατούνται στις ισραηλινές φυλακές».

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
«Κραυγή αγωνίας στην πρώτη γραμμή της πανδημίας, καταρρέει το ΕΣΥ»
Τεράστιες ευθύνες στην κυβέρνηση για τη δραματική κατάσταση στα νοσοκομεία, η οποία επιδεινώνεται διαρκώς χωρίς να αποδίδουν τα χωρίς σχέδιο αποσπασματικά μέτρα που λαμβάνονται, απέδωσε ο Δ. Κουτσούμπας.
«Κραυγή αγωνίας στην πρώτη γραμμή της πανδημίας, καταρρέει το ΕΣΥ»
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Δ. Κουτσούμπας: Σταματήστε το παραλήρημα ενάντια στην πορεία του Πολυτεχνείου
Διπλή επίθεση του γραμματέα του ΚΚΕ τόσο για τους χειρισμούς της κυβέρνησης στο χώρο της υγείας, όσο και για την απαγόρευση της πορείας του Πολυτεχνείου.
Δ. Κουτσούμπας: Σταματήστε το παραλήρημα ενάντια στην πορεία του Πολυτεχνείου
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Τα μέτρα που προτείνει το ΚΚΕ για τη στήριξη της χώρας στο δεύτερο lockdown
Έξι προτάσεις που αφορούν στην υγεία, την εργασία, τα σχολεία και τα ΜΜΜ κάνει ο γ.γ. του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, κατηγορώντας παράλληλα την κυβέρνηση ότι άφησε αθωράκιστους λαό και χώρα μπροστά στο 2ο κύμα...
Τα μέτρα που προτείνει το ΚΚΕ για τη στήριξη της χώρας στο δεύτερο lockdown
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Δ. Κουτσούμπας: «Μην παίζετε με την υγεία των εργαζομένων»
«Πάρτε μέτρα στα σχολεία, στους χώρους δουλειάς, στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, κάντε προσλήψεις σε νοσοκομεία τώρα, πριν είναι αργά», υπογράμμισε ο γ.γ. του ΚΚΕ.
Δ. Κουτσούμπας: «Μην παίζετε με την υγεία των εργαζομένων»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας