• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  6°C 3.6°C / 8.4°C
  0 BF
  72%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  5°C 2.4°C / 7.1°C
  2 BF
  74%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  8°C 7.0°C / 11.8°C
  2 BF
  69%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  4°C 2.5°C / 3.9°C
  1 BF
  70%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  -1°C -1.1°C / -1.1°C
  0 BF
  80%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  3°C 1.6°C / 6.5°C
  1 BF
  65%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  -1°C -2.0°C / 0.1°C
  1 BF
  59%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  5°C 2.4°C / 9.6°C
  1 BF
  77%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  9°C 8.8°C / 10.3°C
  4 BF
  53%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  8°C -0.1°C / 7.9°C
  2 BF
  46%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  9°C 9.4°C / 10.2°C
  4 BF
  53%
 • Σκόπελος
  Σποραδικές νεφώσεις
  5°C 5.1°C / 5.1°C
  2 BF
  51%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 11.8°C / 11.8°C
  2 BF
  80%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  4°C 1.5°C / 4.9°C
  0 BF
  71%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  5°C 1.5°C / 5.1°C
  1 BF
  91%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  10°C 6.8°C / 10.4°C
  4 BF
  32%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  5°C 3.8°C / 8.7°C
  1 BF
  90%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  4°C 2.3°C / 5.5°C
  2 BF
  78%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  5°C 2.2°C / 7.2°C
  2 BF
  62%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  -1°C -1.2°C / -1.2°C
  0 BF
  49%

Σφοδρές οι αντιδράσεις για τα 28 ευρώ των λειτουργικών εξόδων στους τηλεργαζόμενους

 • A-
 • A+

Το «αστρονομικό» ποσό των 28 ευρώ μηνιαίως που προβλέπει ως ελάχιστη αποζημίωση για τα λειτουργικά έξοδα των τηλεργαζομένων από τους εργοδότες τους, σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας, έχει προκαλέσει εύλογες και σφοδρές αντιδράσεις από την αντιπολίτευση, αλλά και τις συνδικαλιστικές οργανώσεις.

Μ. Ξενογιαννακοπούλου: «Εμπαιγμός»

Η τομεάρχης Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, με ανακοίνωσή της χαρακτηρίζει «εμπαιγμό» το ποσό αυτό, σημειώνοντας τα εξής:

«Για τον κ. Χατζηδάκη και την κυβέρνηση Μητσοτάκη η τηλεργασία προφανώς αποτελεί μέσο μείωσης του λειτουργικού κόστους των επιχειρήσεων, αδιαφορώντας για τις εργασιακές συνθήκες και χωρίς να υπολογίζονται οι πραγματικές ανάγκες των εργαζομένων, ιδιαίτερα σε μία περίοδο μείωσης των αποδοχών και της αγοραστικής τους δύναμης και εκτόξευσης της ακρίβειας και των λογαριασμών που καλούνται να πληρώσουν».

Και προσθέτει η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου:

«Ο κ. Χατζηδάκης, χωρίς να πραγματοποιήσει διάλογο με τις οργανώσεις των εργαζομένων, χωρίς να παρουσιάσει το συνολικό πλαίσιο εφαρμογής των προβλέψεων του νόμου 4808/19 για την τηλεργασία και χωρίς να ενημερώσει την αρμόδια Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, ανακοίνωσε σήμερα Υπουργική Απόφαση που καθορίζει το ελάχιστο ποσό που θα καταβάλλουν μηνιαίως οι εργοδότες στους τηλεργαζόμενους στη βάση μόνο μιας ειδικής έκθεσης του οίκου PWC!»

«Οι ανεπαρκείς προβλέψεις τόσο ως προς το ύψος, αλλά και ως προς την αξιολόγηση των αναγκών, καθώς δεν συμπεριλαμβάνονται σημαντικά έξοδα, όπως το κόστος του ηλεκτρικού ρεύματος και της θέρμανσης τον χειμώνα ή της χρήσης κλιματισμού τους θερινούς μήνες, αποτελούν ακόμη έναν κρίκο υποτίμησης και εμπαιγμού των εργαζομένων!», καταλήγει.

ΠΑΜΕ: Πρόκληση και ψίχουλα

Απαράδεκτη χαρακτηρίζει την απόφαση του Υπ. Εργασίας για την τηλεργασία και το ΠΑΜΕ, που επισημαίνει ότι «αποτελεί πραγματική πρόκληση», η οποία «έρχεται να προστεθεί στην προηγούμενη απόφαση του υπουργείου να μην δηλώνεται η υπερεργασία, η οποία ειδικά στους εργαζόμενους με τηλεργασία οργιάζει, με στόχο αποκλειστικά την αύξηση της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων».

Όπως τονίζει, η συγκεκριμένη υπουργική απόφαση αποτελεί «άλλο ένα δώρο στους επιχειρηματικούς ομίλους αφού οι εργαζόμενοι επιβαρύνονται με όλο σχεδόν το οικονομικό κόστος των δαπανών. Τα 28 ευρώ το μήνα που προβλέπει η απόφαση ως ανώτατη αποζημίωση - και αυτά υπό πολλές προϋποθέσεις - είναι ψίχουλα στην κυριολεξία».

Και εξηγεί γιατί:

«Για παράδειγμα ένας εργαζόμενος που αξιοποιεί ως εργαλείο δουλειάς τον προσωπικό του ηλεκτρονικό υπολογιστή και άλλα μέσα (ακουστικά, μικρόφωνα, ηλεκτρονικά αναλώσιμα κ.ο.κ.) που κοστίζουν πάνω από 1.000 ευρώ θα παίρνει 60 ευρώ το χρόνο ως αποζημίωση. Όμως για έναν τέτοιο εξοπλισμό μια εταιρεία έχει 20% φορολογική απόσβεση, δηλαδή 200 ευρώ τον χρόνο. Αλήθεια ποιος θα πληρώσει το κόστος των αναλώσιμων, του ρεύματος, της ψύξης και της θέρμανσης, της αναβαθμισμένης σύνδεσης που απαιτούν πολλές εταιρείες στα 50mbps όπου κοστίζει πάνω από 90€ το μήνα μαζί με την τηλεφωνική σύνδεση;»

«Η κυβέρνηση υλοποιώντας τον απαράδεκτο νόμο Χατζηδάκη, αγνόησε τα αιτήματα δεκάδων συνδικαλιστικών οργανώσεων για κατάργηση του απαραδέκτου καθεστώτος τηλεργασίας και για αποκλειστική επιβάρυνση των εργοδοτών στο σύνολο των δαπανών που απαιτούνται αυτή την περίοδο στις συνθήκες της πανδημίας», επισημαίνει το ΠΑΜΕ και τονίζει ότι το υπουργείο Εργασίας «στήριξε την απόφαση του στη μελέτη γνωστής πολυεθνικής εταιρείας η οποία παίρνει έργα από τους εργοδότες, τον ΣΕΒ και τις τράπεζες. Αυτή η εταιρεία απασχολεί τη συντριπτική πλειοψηφία του προσωπικού της παγκόσμια, πάνω από 40.000 εργαζόμενους, με τηλεργασία αποφασίζοντας ταυτόχρονα μείωση μισθών όσων εργάζονται με αυτό το καθεστώς».

Και καταλήγει ότι επιβεβαιώνονται οι καταγγελίες των συνδικάτων ότι με τη ψήφιση του νόμου Χατζηδάκη η τηλεργασία μονιμοποιείται, γίνεται με τον εξοπλισμό και τις υποδομές που διαθέτουν οι εργαζόμενοι στο σπίτι τους, με τα μέτρα υγείας και ασφάλειας να είναι προσωπική τους υπόθεση χωρίς καμία ευθύνη της εργοδοσίας. Ότι αυξάνει την εκμετάλλευση των εργαζομένων και την εντατικοποίηση της δουλειάς, οδηγώντας στην ουσία σε μείωση δικαιωμάτων και εισοδήματος.

«Το ΠΑΜΕ καλεί τα σωματεία και τους εργαζόμενους σε τηλεργασία να μην συμβιβαστούν αυτή την κοροϊδία. Να οργανώσουν την πάλη τους ενάντια στην μονιμοποίηση της τηλεργασίας, για σταθερή δουλειά με δικαιώματα. Όσο διαρκεί το καθεστώς της τηλεργασίας για τους λόγους της πανδημίας να απαιτήσουν να καλύπτεται από την εργοδοσία το σύνολο των δαπανών που απαιτούνται, να έχουν σταθερό ωράριο χωρίς απλήρωτες υπερωρίες και μαύρη εργασία, με μέτρα υγείας και ασφάλειας που είναι υποχρέωση του εργοδότη», επισημαίνει.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
«Πολιτική σκοπιμότητα στις επιθέσεις Χατζηδάκη κατά ΕΦΚΑ»
Για την «προσφιλή τακτική της "ανεύθυνης" κυβέρνησης Μητσοτάκη, που δεν αναλαμβάνει ποτέ τις ευθύνες της απέναντι στους συνταξιούχους και συνολικά τους πολίτες», μιλά η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Μ....
«Πολιτική σκοπιμότητα στις επιθέσεις Χατζηδάκη κατά ΕΦΚΑ»
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Διαλύουν την Επιθεώρηση Εργασίας
Τη σκόπιμη υποβάθμιση των ελεγκτικών μηχανισμών από την κυβέρνηση επισήμανε ο Αλέξης Τσίπρας στη χτεσινή συνάντηση με τους εργαζομένους του υπουργείου Εργασίας και τους επιθεωρητές του ΣΕΠΕ.
Διαλύουν την Επιθεώρηση Εργασίας
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
«Ομολογία εγκληματικής αδιαφορίας η καθυστερημένη εξαγγελία για τεστ σε χώρους εργασίας»
Τη δημιουργία πλατφόρμας για τη διεξαγωγή των λεγόμενων rapid τεστ, που είναι τα λιγότερο αξιόπιστα, σε εργασιακούς χώρους, σχεδόν έναν χρόνο μετά το ξέσπασμα του νέου κορονοϊού στην Ελλάδα, αποδοκιμάζει ο...
«Ομολογία εγκληματικής αδιαφορίας η καθυστερημένη εξαγγελία για τεστ σε χώρους εργασίας»
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Ξενογιαννακοπούλου: Εμπαιγμός με τις προσωρινές συντάξεις και τα αναδρομικά 
Ο υπουργός Εργασίας οφείλει επιτέλους να απαντήσει στην αγωνία των συνταξιούχων, τονίζει η τομεάρχης Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.
Ξενογιαννακοπούλου: Εμπαιγμός με τις προσωρινές συντάξεις και τα αναδρομικά 
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Θ. Φωτίου: Ανεφάρμοστος ο νόμος για την επιτροπεία ασυνόδευτων ανηλίκων
Ερώτηση στους υπουργούς Εργασίας και Μετανάστευσης από 29 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ για τη μη εφαρμογή του νόμου, την αποψίλωση του ΕΚΚΑ και τη μη παραγωγική Ειδική Γραμματεία υπό την κ. Αγαπηδάκη.
Θ. Φωτίου: Ανεφάρμοστος ο νόμος για την επιτροπεία ασυνόδευτων ανηλίκων
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Εκδικητική και αντικοινωνική η συμπεριφορά των τραπεζών στους εργαζόμενους της «Ελευθεροτυπίας»
Ανακοίνωση με αφορμή την ανακοπή των Τραπεζών «ALPHA» και «ΠΕΙΡΑΙΩΣ» στη διαδικασία με την οποία θα αποδιδόταν στους απολυμένους εργαζόμενους τμήμα του πλειστηριάσματος από την πώληση του κτιρίου της...
Εκδικητική και αντικοινωνική η συμπεριφορά των τραπεζών στους εργαζόμενους της «Ελευθεροτυπίας»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας