Mετά τις αιχμές και τις καταγγελίες για έξωθεν παρεμβάσεις που κυριάρχησαν τα τελευταία 24ωρα στην εσωκομματική δραστηριότητα στο Κίνημα Αλλαγής, οι έξι υποψήφιοι, οι οποίοι «σαρώνουν» την περιφέρεια με περιοδείες και επισκέψεις, επικεντρώνονται τώρα στα πολιτικά διακυβεύματα της διαδικασίας, αλλά και σε θέματα που αφορούν τη μελλοντική στάση του κόμματός τους σε σχέση με τη διακυβέρνηση της χώρας.
Κοινός τόπος στις πιο πρόσφατες παρεμβάσεις όλων των διεκδικητών είναι η κατηγορηματική απόρριψη των σεναρίων μετεκλογικής συνεργασίας τόσο με τη Ν.Δ. όσο και με τον ΣΥΡΙΖΑ. Ειδικά για το ανοιχτό προσκλητήριο της Κουμουνδούρου περί συμπόρευσης, ακόμη και υποψήφιοι όπως ο Γιώργος Παπανδρέου, που θεωρήθηκε ότι μπορεί να τον ενδιέφερε μια τέτοια προοπτική διαλόγου, έδειξαν επί του παρόντος εξαιρετικά επιφυλακτικοί σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο.
Πιο αναλυτικά, ο πρώην πρωθυπουργός, ο οποίος επισκέπτεται σήμερα την Πέλλα, την Ημαθία και την Πιερία, απέκλεισε την πιθανότητα της σύμπλευσης με τον ΣΥΡΙΖΑ, τον οποίο κατέταξε στο τόξο της συντήρησης, ενώ τόνισε ότι στοχεύει στην επιστροφή δυνάμεων που έχουν βρει σήμερα πολιτικό καταφύγιο στο κόμμα του Αλέξη Τσίπρα. «Εμείς δεν έχουμε στόχο απλώς να βρούμε κάποιον για να συνεργαστούμε. Εχουμε έντονη κριτική και προς τη Ν.Δ. και τον ΣΥΡΙΖΑ. Θεωρώ ότι πρέπει να αναδείξουμε τις θέσεις μας και μετά συζητάμε. Είναι πολύ πρόωρο να μιλάμε για συνεργασίες», δήλωσε ο Γ. Παπανδρέου (Mega), υποστηρίζοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε συντηρητικές αλλαγές ως κυβέρνηση και «μπήκε στην πρακτική της Δεξιάς».
Αρνητικός εμφανίστηκε και ο Νίκος Ανδρουλάκης, αναδεικνύοντας, σύμφωνα με τον ίδιο, τον υποκριτικό χαρακτήρα των εξ αριστερών κελευσμάτων. «Ο κ. Τσίπρας επέλεξε να χρησιμοποιεί τον όρο της προοδευτικής συμμαχίας τώρα, πρόσφατα, στα δύσκολα, γιατί για πέντε χρόνια ήταν σφιχταγκαλιασμένος με τον κ. Καμμένο. Δεν πρόκειται να του δώσουμε κανένα σωσίβιο», ξεκαθάρισε από τον Βόλο, κλείνοντας την πόρτα και στη Ν.Δ., ενώ κάλεσε τους προοδευτικούς πολίτες να συμμετάσχουν μαζικά στην προσεχή εκλογική αναμέτρηση για την ανάδειξη προέδρου.
Ο πρώτος που είχε απορρίψει με ένταση το σενάριο της προοδευτικής διακυβέρνησης ήταν ο Ανδρέας Λοβέρδος, ο οποίος επανέλαβε τους ισχυρισμούς του περί οργανωμένης προσπάθειας εμπλοκής από τον ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές της 5ης Δεκεμβρίου, με σκοπό να τον καταψηφίσουν. «Σε ό,τι με αφορά και επειδή λέγεται ότι θα έλθουν από τον ΣΥΡΙΖΑ μεθοδευμένα για να με καταψηφίσουν, τους καλοδέχομαι με ενθουσιασμό, γιατί αυτό θα αυξήσει τη συμμετοχή και γιατί τσακίζει τους μηχανισμούς», είπε μιλώντας στον Alpha και δεσμεύτηκε ότι αν εκλεγεί θα αλλάξει τις θέσεις του ΚΙΝ.ΑΛΛ. για την ασφάλεια και τη μετανάστευση.
Η έλλειψη εμπιστοσύνης με τον ΣΥΡΙΖΑ είναι, σύμφωνα με τον Χάρη Καστανίδη, ένας βασικός παράγοντας που αποτρέπει την όποια μελλοντική συζήτηση ανάμεσα στα δύο κόμματα. «Δυστυχώς, ούτε η Ν.Δ. ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ δείχνουν διάθεση αποσυγκέντρωσης της εξουσίας, που είναι προϋπόθεση για τη δίκαιη ανακατανομή του πλούτου και τη διεύρυνση της παραγωγικής βάσης», δήλωσε από την πλευρά του στην «Εφ.Συν.» ο Παύλος Γερουλάνος. «Οχι» και προς τον ΣΥΡΙΖΑ και προς τη Ν.Δ., «με τους οποίους υπάρχουν ιδεολογικές, πολιτικές και αξιακές διαφορές», είπε, τέλος, ο Παύλος Χρηστίδης.