• Αθήνα
  Ασθενής ομίχλη
  4°C 2.5°C / 5.6°C
  1 BF
  59%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  4°C 2.3°C / 5.5°C
  4 BF
  37%
 • Πάτρα
  Αραιές νεφώσεις
  7°C 4.9°C / 10.7°C
  4 BF
  81%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  3°C 2.0°C / 2.9°C
  4 BF
  32%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  4°C 3.9°C / 3.9°C
  2 BF
  35%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  4°C 2.0°C / 4.8°C
  1 BF
  35%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  0°C -0.6°C / 1.2°C
  3 BF
  27%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  6°C 4.6°C / 8.6°C
  2 BF
  58%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 9.1°C / 13.1°C
  3 BF
  91%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  6°C 1.9°C / 5.9°C
  2 BF
  56%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 4.4°C / 9.1°C
  4 BF
  87%
 • Σκόπελος
  Σποραδικές νεφώσεις
  6°C 1.8°C / 5.7°C
  3 BF
  45%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  10°C 9.6°C / 9.6°C
  6 BF
  54%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  6°C 5.5°C / 5.5°C
  1 BF
  62%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  3°C 2.8°C / 5.5°C
  2 BF
  72%
 • Ρόδος
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 10.8°C / 12.8°C
  3 BF
  75%
 • Χαλκίδα
  Αυξημένες νεφώσεις
  4°C 2.1°C / 5.9°C
  4 BF
  80%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  4°C 3.8°C / 4.3°C
  4 BF
  36%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  4°C 2.6°C / 5.1°C
  2 BF
  48%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  0°C -0.2°C / -0.2°C
  2 BF
  62%

Στιγμιότυπο από τη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου της Νέας Δημοκρατίας

Μάχη για θέση στην Ε.Ε.

 • A-
 • A+

«Τα πιο ζωτικά συμφέροντα του έθνους επιβάλλουν την παραμονή της χώρας στην καρδιά της Ευρώπης. Οι υπαρκτές ατέλειες της Ε.Ε. δεν αναιρούν επ’ ουδενί την αξία αυτού του στρατηγικού προσανατολισμού. Αφρονες επιλογές που ναρκοθετούν την αρχή αυτή εξωθούν τη χώρα σε περιπέτειες, με απρόβλεπτες και πιθανώς μη αναστρέψιμες συνέπειες» δήλωσε ο πρώην πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής

Για τη Ν.Δ. το δημοψήφισμα που αποφάσισε η κυβέρνηση είναι «η τελική μάχη για τη θέση της Ελλάδας στην Ε.Ε.». Η αιφνιδιαστική κίνηση του πρωθυπουργού Αλ. Τσίπρα έφερε τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αντ. Σαμαρά προ του διλήμματος να απευθύνει και ο ίδιος διάγγελμα καλώντας τον ελληνικό λαό σε μέτωπο ή να προβεί σε μια δήλωση, όπως και έπραξε τελικά έπειτα από σύσκεψη με τους στενούς τους συνεργάτες και αφού προηγουμένως είχε επικοινωνία με τον Κ. Καραμανλή και τα μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου.

Η πρωινή συνεδρίαση του άτυπου οργάνου της Ν.Δ. είχε τυπικό χαρακτήρα, αφού από τις βραδινές συνεννοήσεις προέκυψε απόλυτη ομοφωνία για τη στάση του κόμματος στη Βουλή και τα επόμενα βήματα.

Ο Αντ. Σαμαράς κατηγορεί τον πρωθυπουργό ότι οδηγεί τη χώρα σε δημοψήφισμα «με ερώτημα ουσιαστικά “ναι ή όχι στην Ευρώπη” και προτείνει ρήξη με όλους τους εταίρους και έξοδο από το ευρώ». Παράλληλα καταλογίζει στον Αλ. Τσίπρα ότι με την κίνηση αυτή προσπαθεί «να διχάσει τον ελληνικό λαό» και τονίζει ότι με το δημοψήφισμα δεν κρίνεται η μία ή η άλλη συμφωνία αλλά η προοπτική της χώρας, που -όπως υπογραμμίζει- εκτός Ευρώπης «θα ήταν ολέθρια, κοινωνικά και εθνικά για την πατρίδα μας».

Ο πρόεδρος της Ν.Δ. κατέληξε στη σύντομη ανακοίνωση, προκειμένου να μη δώσει χαρακτήρα προσωπικής αναμέτρησης με τον πρωθυπουργό. Οπως σημειώνουν συνεργάτες του και η Ν.Δ. «έχει απόλυτη εμπιστοσύνη στην κρίση του ελληνικού λαού». Η στάση της Ν.Δ. υπαγορεύεται από τις συνθήκες, που κατά τον Αντ. Σαμαρά έχουν ως εξής:

■ Η κυβέρνηση ύστερα από πέντε μήνες ασάφειας έναντι των εταίρων και δανειστών έχασε την αρχική εμπιστοσύνη τους, ενώ στο εσωτερικό είναι εκτεθειμένη στους ψηφοφόρους για τις δεσμεύεις που ανέλαβε προκειμένου να πάρει την εξουσία.

■ Ο πρωθυπουργός δεν έχει την αξιοπιστία που απαιτείται για να συνομιλήσει με τους ηγέτες των άλλων ευρωπαϊκών χωρών, μετά την αιφνιδιαστική απόφαση του δημοψηφίσματος.

■ Οι μηχανισμοί της Ε.Ε. είναι ερώτημα εάν θα δώσουν την πίστωση χρόνου για τη διενέργεια του δημοψηφίσματος, καθώς οι καταστατικές τους προβλέψεις δεν επιτρέπουν διευκολύνσεις μετά τη λήξη της παράτασης.

■ Μέσα σ’ αυτήν την αβεβαιότητα θεωρείται αμφίβολη και η περαιτέρω διευκόλυνση από το ΔΝΤ για την αποπληρωμή των οφειλών.

Στο επιτελείο του προέδρου της Ν.Δ. εκτιμούσαν ότι η κυβέρνηση θα προχωρούσε την τελευταία στιγμή σε συμβιβασμό με τους θεσμούς, υπό τη μορφή νέας παράτασης ή ενός ακόμη μεταβατικού προγράμματος, και στη συνέχεια ο πρωθυπουργός θα προσέφευγε εκ νέου στον ελληνικό λαό για να πάρει νέα εντολή εν όψει του επόμενου γύρου των διαπραγματεύσεων για το χρέος.

Αυτήν την εκτίμηση ενίσχυαν και τα μηνύματα από τη Γερμανία και τη Γαλλία μετά τις συναντήσεις του Αλ. Τσίπρα με την καγκελάριο Μέρκελ και τον πρόεδρο Ολάντ, αλλά και τις παρεμβάσεις των ΗΠΑ για την εξεύρεση μιας μακροπρόθεσμης λύσης. Εντούτοις, ο πρόεδρος της Ν.Δ. και οι άνθρωποί του, που είχαν ενεργό συμμετοχή στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα (Στ. Παπασταύρου, Χρ. Λαζαρίδης, Χρ. Σταϊκούρας), διατηρούσαν όλο αυτό το διάστημα ισχυρές επιφυλάξεις ως προς την κατάληξη, καθώς μαζί με τις θετικές εντυπώσεις εισέπρατταν από τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες εντεινόμενα ερωτήματα ως προς την ειλικρίνεια των κυβερνητικών παραγόντων.

Το ζήτημα για τον πρόεδρο της Ν.Δ. τώρα είναι αν οι εταίροι και σύμμαχοι της Ελλάδας θα δώσουν άλλη μία ευκαιρία στη χώρα ή το επόμενο διάστημα θα δημιουργήσουν συνθήκες καραντίνας, όχι μόνο στην οικονομία αλλά και στο πολιτικό πεδίο. Η χαρακτηριστική αποστροφή του Αντ. Σαμαρά, στις συνομιλίες που είχε τις τελευταίες ημέρες με τα κορυφαία στελέχη της Ν.Δ., τον Κ. Καραμανλή, τον Ευάγγ. Μεϊμαράκη, αλλά και τον πρώην πρωθυπουργό Κ. Σημίτη, είναι «ποια θα είναι η θέση της χώρας εάν φύγει από το ευρώ». Η εκτίμηση από όλες τις συζητήσεις ήταν ότι «θα ενταθούν οι πιέσεις σε όλα τα επίπεδα και η χώρα μπορεί να βρεθεί ενώπιον δυσάρεστων εθνικών προβλημάτων».

Σ’ αυτό το μήκος ήταν και η δήλωση του Κ. Καραμανλή: «Τα πιο ζωτικά συμφέροντα του έθνους επιβάλλουν την παραμονή της χώρας στην καρδιά της Ευρώπης. Οι υπαρκτές ατέλειες της Ε.Ε. δεν αναιρούν επ’ ουδενί την αξία αυτού του στρατηγικού προσανατολισμού. Αφρονες επιλογές που ναρκοθετούν την αρχή αυτή εξωθούν τη χώρα σε περιπέτειες, με απρόβλεπτες και πιθανώς μη αναστρέψιμες συνέπειες».

Οι στόχοι της Ν.Δ. σε τακτικό επίπεδο ιεραρχούνται πλέον ως εξής:

1. Να ακυρωθεί η απόφαση της κυβέρνησης για δημοψήφισμα.

2. Στην περίπτωση που η κυβέρνηση δεν υπαναχωρήσει, να συγκροτηθεί μέτωπο των πολιτικών δυνάμεων που τάσσονται υπέρ της συμμετοχής στο ευρώ και της παραμονής στην Ε.Ε.

3. Να τεθούν οι βάσεις για ένα πλαίσιο ευρείας πολιτικής συνεργασίας και να αναζητηθεί πλαίσιο προγραμματικής συμφωνίας.

4. Η κινητοποίηση των πολιτών ώστε να ενισχυθεί η πεποίθηση ότι η πλειονότητα τάσσεται υπέρ της Ευρώπης.

Πίσω από τις κλειστές συνεδριάσεις των στελεχών της Ν.Δ. έχουν ακουστεί και απόψεις για την επόμενη μέρα και την αναζήτηση πολιτικών και ποινικών ευθυνών στην κυβέρνηση. Αν και οι απόψεις αυτές είναι μεμονωμένες, ακούγονται πλέον ολοένα και πιο δυνατά, με περίβλημα το ερώτημα «μήπως ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ΑΝ.ΕΛΛ. είχαν από την αρχή στόχο τη χρεοκοπία της χώρας και την έξοδο από το ευρώ». Η θέση αυτή εκφεύγει από «την πολιτική εξαπάτηση» και πάει «σε ενορχηστρωμένο σχέδιο για την εξυπηρέτηση του λόμπι της δραχμής».

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Σενάρια επί χάρτου
Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις, δείχνουν ότι το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος δεν έχει κριθεί και γι’ αυτό όλα τα στελέχη και ο κομματικός μηχανισμός έχουν κληθεί να συνεχίσουν τον αγώνα για το «ναι» μέχρι να...
Σενάρια επί χάρτου
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Διχασμένη η Ν.Δ. για τη συμφωνία
Ολο το βάρος στον πρωθυπουργό Αλ. Τσίπρα προσπαθεί να μεταθέσει ο Αντ. Σαμαράς, εκτιμώντας ότι τις επόμενες ημέρες θα δοκιμαστούν οι αντοχές της κυβέρνησης και προεξοφλώντας ότι «η συμφωνία δεν θα λύσει το...
Διχασμένη η Ν.Δ. για τη συμφωνία
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Σε επιφυλακή η Συγγρού
Οι ευρωπαϊκές εξελίξεις μετά το Brexit και ο κίνδυνος να δημιουργηθούν νέες πιέσεις στην ελληνική οικονομία συζητήθηκαν στη συνεδρίαση της ομάδας συντονισμού του κοινοβουλευτικού έργου της Ν.Δ. υπό την...
Σε επιφυλακή η Συγγρού
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Στάση αναμονής για το συνέδριο
Με tablets και smart-phone ανοιχτά, για να ενημερώνονται συνεχώς για τις εξελίξεις στις Βρυξέλλες συνεδρίασαν τα μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου της Ν.Δ., υπό την προεδρία του Ευάγγ. Μεϊμαράκη. Η συζήτηση...
Στάση αναμονής για το συνέδριο
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Για σκληρή κριτική σήμερα στη Βουλή ετοιμάζεται η Ν.Δ.
Με τη δήλωσή του ο προέδρος της Νέας Δημοκρατίας, με την οποία σχολίασε τη συνάντηση του πρωθυπουργού στις Βρυξέλλες, αποδίδει την ευθύνη στην κυβέρνηση, ενώ δεν κάνει καμία αναφορά στη στάση της Ε.Ε.
Για σκληρή κριτική σήμερα στη Βουλή ετοιμάζεται η Ν.Δ.
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Τις κινήσεις Τσίπρα ψάχνει ο Σαμαράς
​Με το ερώτημα «αν η κυβέρνηση μπορεί να συνεχίσει για άλλους δύο μήνες τη μάχη χαρακωμάτων με τους εταίρους», κινείται ο πρόεδρος της Ν.Δ. Αντ. Σαμαράς, εκτιμώντας ότι στο τέλος του Ιουνίου ο πρωθυπουργός...
Τις κινήσεις Τσίπρα ψάχνει ο Σαμαράς

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας