• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  7°C 6.0°C / 7.9°C
  1 BF
  49%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  2°C 0.2°C / 4.1°C
  2 BF
  52%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  6°C 0.0°C / 9.0°C
  3 BF
  52%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  -2°C -2.1°C / -2.1°C
  1 BF
  64%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  -2°C -2.1°C / 0.7°C
  0 BF
  64%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  2°C 0.9°C / 3.4°C
  1 BF
  49%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  -2°C -2.6°C / -0.5°C
  3 BF
  50%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  2°C -1.0°C / 8.6°C
  2 BF
  40%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  8°C 6.0°C / 9.2°C
  4 BF
  59%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  3°C 2.9°C / 2.9°C
  4 BF
  56%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  6°C 6.4°C / 8.5°C
  4 BF
  81%
 • Σκόπελος
  Σποραδικές νεφώσεις
  4°C 4.0°C / 4.0°C
  5 BF
  58%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  10°C 10.4°C / 10.4°C
  2 BF
  49%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  2°C -0.5°C / 1.6°C
  1 BF
  61%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  4°C -1.1°C / 4.5°C
  1 BF
  55%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  7°C 1.8°C / 7.1°C
  2 BF
  42%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  7°C 5.3°C / 8.1°C
  5 BF
  49%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  3°C 2.7°C / 3.3°C
  1 BF
  42%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  2°C 0.5°C / 4.2°C
  1 BF
  58%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  -2°C -2.2°C / -2.2°C
  2 BF
  57%
EUROKINISSI/ ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ

Το ΜέΡΑ25 επανακαταθέτει την τροπολογία για την ενίσχυση του ΕΣΥ

 • A-
 • A+

Ασκώντας κριτική στην κυβέρνηση για τα ημίμετρα με τα οποία προσπαθεί να ελέγξει την πανδημία, χωρίς ωστόσο να κάνει ουσιαστικά τίποτα για την ενίσχυση του συστήματος υγείας, το ΜέΡΑ25 ανακοίνωσε ότι κατέθεσε ξανά στη Βουλή την τροπολογία του για «Δημόσιο Δωρεάν Δίκτυο Τεστ και Ενίσχυση του ΕΣΥ».

Το ΜέΡΑ25 επισημαίνει ότι μετά από ενάμιση χρόνο πανδημίας βρισκόμαστε ακόμα στο ίδιο σημείο με την αρχή του ξεσπάσματος της και πως η απουσία σχεδίου ενεργητικής αντιμετώπισης της πανδημίας μέσω καθολικών, επαναλαμβανόμενων – και φυσικά δωρεάν – τεστ στον πληθυσμό, με την παράλληλη μη ενίσχυση του ΕΣΥ σε προσωπικό και υλικοτεχνική υποδομή, οδήγησαν την Ελλάδα στις πρώτες θέσεις του δείκτη θνησιμότητας Covid-19. 

Τονίζει τις ελλείψεις σε προσωπικό και ΜΕΘ, «με ασθενείς να διασωληνώνονται σε απλούς θαλάμους, αποτελούν πια την καθημερινότητα στην ειδησεογραφία, που πλέον περιλαμβάνει και την κατάρρευση ιατρών από την εξάντληση και το εργασιακό Burn Out σε ζωντανή μετάδοση». 

Σχολιάζοντας το γεγονός ότι η αποτυχία της εκστρατείας εμβολιασμού αυξάνει την πίεση στο σύστημα υγείας, επισημαίνει ότι η κυβέρνηση «χρησιμοποιεί ημίμετρα, προσλαμβάνοντας μόνο ορισμένου χρόνου προσωπικό, μη προχωρώντας σε καμία πρόσληψη μόνιμου προσωπικού, επαφιόμενη ακόμα και στον εθελοντισμό!» 

«Απαιτείται άμεση οργανική ένταξη του επικουρικού ιατρικού, νοσηλευτικού αλλά και λοιπού προσωπικού και φυσικά, προσλήψεις μόνιμου ιατρικού, νοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού για καλυφθούν επιτέλους τα τεράστια κενά στα οργανογράμματα των νοσοκομείων και λοιπών δημόσιων μονάδων υγείας. Επιπλέον απαιτείται η δημιουργία ενός Δημόσιου Δικτύου Δωρεάν Καθολικών Ελέγχων, με την παράλληλη διενέργεια προεμβολιαστικού ελέγχου για όλους, τα οποία θα ενταχθούν στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας προς μόνιμη ενίσχυσή της, θα άρουν την λογική των οριζόντιων μέτρων και θα λειτουργήσουν, ενισχυτικά στο πλαίσιο του προγράμματος εμβολιασμού», καταλήγει.

Το κείμενο της τροπολογίας:

Τροπολογία - Προσθήκη

Στο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Μεταφορών και Υποδομών με τίτλο: «Οδηγώντας με ασφάλεια: Εκσυγχρονισμός πλαισίου εκπαίδευσης και εξέτασης υποψήφιων οδηγών και οδηγών για τη χορήγηση αδειών οδήγησης οχημάτων, διατάξεις σχετικά με την οδήγηση ατόμων με αναπηρία, ρυθμίσεις για την ταξινόμηση και την κυκλοφορία οχημάτων ιστορικού ενδιαφέροντος και λοιπές διατάξεις αρμοδιότητας Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών»

ΘΕΜΑ: ΔΗΜΟΣΙΟ ΔΩΡΕΑΝ ΔΙΚΤΥΟ ΚΑΘΟΛΙΚΩΝ ΤΕΣΤ - ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΟΥ ΕΣΥ ΜΕ ΜΟΝΙΜΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ

Α. ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ
Η κατάσταση στη δημόσια υγεία συνεχώς επιδεινώνεται. Μετά από ενάμιση χρόνο πανδημίας βρισκόμαστε ακόμα στο ίδιο σημείο με την αρχή του ξεσπάσματος της: Η πανδημία ανεξέλεγκτη, η λοιπή νοσηρότητα παραδομένη στην ιδιωτική υγεία και τα νοσοκομεία με προσωπικό που δεν επαρκεί επ' ουδενί για την αντιμετώπιση των ασθενών Covid-19 - πόσο μάλλον για την αντιμετώπιση και των υπόλοιπων ασθενειών.

Η απουσία ενός σχεδίου ενεργητικής αντιμετώπισης της πανδημίας μέσω καθολικών, επαναλαμβανόμενων - και φυσικά δωρεάν - τεστ στον πληθυσμό, με την παράλληλη μη ενίσχυση του ΕΣΥ σε προσωπικό και υλικοτεχνική υποδομή, οδήγησαν την Ελλάδα στις πρώτες θέσεις του δείκτη θνησιμότητας Covid-19.

Οι ελλείψεις σε προσωπικό και ΜΕΘ, με ασθενείς να διασωληνώνονται σε απλούς θαλάμους, αποτελούν πια την καθημερινότητα στην ειδησεογραφία, που πλέον περιλαμβάνει και την κατάρρευση ιατρών από την εξάντληση και το εργασιακό Burn Out σε ζωντανή μετάδοση.

Παράλληλα - εξαιτίας των κυβερνητικών παλινωδιών στη διαχείριση της πανδημίας και του τεράστιου ελλείμματος εμπιστοσύνης που αυτές προξένησαν - το πρόγραμμα εμβολιασμού παραμένει καθηλωμένο με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την περεταίρω πίεση στο ΕΣΥ. Μέτρα που συνεχώς μεταβάλλονται ανάλογα με τις συνθήκες δε βοηθούν, καθώς βρίσκονται πάντα ένα βήμα πίσω από τα επιδημιολογικά δεδομένα τα οποία απλώς ακολουθούν. Αν η έξαρση της πανδημίας κατέδειξε με τον πλέον τραγικό τρόπο τις τεράστιες ελλείψεις σε ιατρικό, νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό του ΕΣΥ, η μη αντιμετώπιση των ελλείψεων αυτών πλέον είναι εγκληματική.

Η κυβέρνηση χρησιμοποιεί ημίμετρα, προσλαμβάνοντας μόνο ορισμένου χρόνου προσωπικό, μη προχωρώντας σε καμία πρόσληψη μόνιμου προσωπικού, επαφιόμενη ακόμα και στον εθελοντισμό! Απαιτείται άμεση οργανική ένταξη του επικουρικού ιατρικού, νοσηλευτικού αλλά και λοιπού προσωπικού και φυσικά, προσλήψεις μόνιμου ιατρικού, νοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού για καλυφθούν επιτέλους τα τεράστια κενά στα οργανογράμματα των νοσοκομείων και λοιπών δημόσιων μονάδων υγείας.

Επιπλέον απαιτείται η δημιουργία ενός Δημόσιου Δικτύου Δωρεάν Καθολικών Ελέγχων, με την παράλληλη διενέργεια προεμβολιαστικού ελέγχου για όλους, τα οποία θα ενταχθούν στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας προς μόνιμη ενίσχυσή της, θα άρουν την λογική των οριζόντιων μέτρων και θα λειτουργήσουν, ενισχυτικά στο πλαίσιο του προγράμματος  εμβολιασμού.

Β. ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ

Άρθρο 1

Σύσταση Δημόσιου Δωρεάν Δικτύου Κέντρων Καθολικών Ελέγχων

Συστήνεται Δημόσιο Δωρεάν Δίκτυο Καθολικών Ελέγχων (μοριακών και ταχέων) για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού COVID-19. Το Δίκτυο στελεχώνεται με μόνιμο ιατρικό, νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό, κατόπιν δημόσιων προκηρύξεων των θέσεων στελέχωσης, με ευθύνη του Υπουργείου Υγείας. Το Δίκτυο εντάσσεται στη δομή της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας προς ενίσχυσή της. Ο ΕΟΔΥ αναλαμβάνει τον συντονισμό του Δικτύου.

Άρθρο 2

Οργανική ένταξη του Επικουρικού Ιατρικού, Νοσηλευτικού και Λοιπού Προσωπικού στο ΕΣΥ και Πρόσληψη Ιατρικού και Νοσηλευτικού Προσωπικού

1. Η παρ. 1 του άρθρου 24 του ν. 4715/2020 (Α΄ 149), όπως τροποποιήθηκε από την παρ. 1 του αρθ. 20 του ν. 4737/2020 (Α’ 204), τροποποιείται, προστίθεται και δεύτερη παράγραφος και αντικαθίσταται ως εξής:

1. Για τη στελέχωση του ΕΣΥ και για την αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών από την εμφάνιση και διάδοση του κορωνοϊού COVID-19 παρέχεται η δυνατότητα επαναυποβόλης/υποβολής , μέχρι την 10.12.2020, στις αρμόδιες υπηρεσίες των οικείων ΔΥΠΕ, ηλεκτρονικής αίτησης, του ιατρικού και νοσηλευτικού επικουρικού προσωπικού και πάσης φύσεως λοιπού επικουρικού προσωπικού των νοσοκομείων του ΕΣΥ, των δομών πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, των εποπτευόμενων φορέων του Υπουργείου Υγείας, του Γ.Ν. Θεσσαλονίκης “Γ. Παπαγεωργίου”, των στρατιωτικών νοσοκομείων, του
Νοσηλευτικού Ιδρύματος Μετοχικού Ταμείου Στρατού (Ν.Ι.Μ.Τ.Σ.), καθώς και των Πανεπιστημιακών νοσοκομείων αρμοδιότητας του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, και ένταξης τους σε οργανικές θέσεις πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης. Για την υλοποίηση των ανωτέρω μεριμνά ο Διοικητής κάθε επιμέρους φορέα, οι δε αναγκαίες πιστώσεις καλύπτονται κατόπιν ισόποσης δαπάνης από τον Κρατικό Προϋπολογισμό.

2. Συμβάσεις εργασίας Ιδιωτικού Δικαίου Ορισμένου Χρόνου λοιπού, πλην ιατρών, επικουρικού προσωπικού του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. και του ΕΟΦ, διαφόρων ειδικοτήτων, δυνάμει της υπό στοιχεία Γ4β/Γ.Π. οικ. 50604/4.7.2018 κοινής απόφασης των Υπουργών Οικονομικών, Υγείας και Διοικητικής Ανασυγκρότησης τροποποιούνται με τους ίδιους όρους, προκειμένου να συνεπικουρούν το έργο του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (Ε.Ο.Π.Υ.Υ.).

2. Η παρ. 1 του άρθρου 54 του ν. 4690/2020 (Α΄ 104), όπως τροποποιήθηκε από το άρθρ. 11 του ν. 4737/20 (Α’ 204) αντικαθίσταται ως εξής:

1. Συστήνονται στα Νοσοκομεία της χώρας: α) επτά χιλιάδες (7000) οργανικές θέσεις ειδικευμένων και εξειδικευμένων ιατρών Ε.Σ.Υ., β) δέκα χιλιάδες (10.000) οργανικές θέσεις νοσηλευτικού προσωπικού, γ) τρεις χιλιάδες (3000) οργανικές θέσεις λοιπού προσωπικού. Οι ως άνω θέσεις συστήνονται για τη στελέχωση με ιατρονοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό όλων των μονάδων των νοσοκομείων της χώρας, βάσει των κενών θέσεων των οργανογραμμάτων τους, πέραν των υφισταμένων μέχρι τη δημοσίευση του παρόντος οργανικών θέσεων και δεν συνυπολογίζονται στα ποσοστά του άρθρου 9 του π.δ. 87/1986 (Α΄ 32). Η κατανομή των θέσεων αυτών ανά νοσοκομείο, κατηγορία, κλάδο, ειδικότητα και αριθμό, πραγματοποιείται με απόφαση του Υπουργού Υγείας, η οποία εκδίδεται μετά από εισήγηση του Κεντρικού Συμβουλίου Υγειονομικών Περιφερειών (ΚΕ.ΣΥ.ΠΕ.).»

Αθήνα, 3 Νοεμβρίου 2021

Οι υπογράφοντες Βουλευτές

Γιάνης Βαρουφάκης

Αγγελική Αδαμοπούλου

Μαρία Απατζίδη

Κρίτων Αρσένης

Κλέων Γρηγοριάδης

Γιώργος Λογιάδης

Φωτεινή Μπακαδήμα

Σοφία Σακοράφα

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Τροπολογία για τα rapid test στις εκκλησίες από τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στη Βουλή
«Η κυβέρνηση είναι πλέον φανερό ότι ούτε μπορεί αλλά ούτε και θέλει να διαχειριστεί την πανδημία με σοβαρότητα και υπευθυνότητα» τονίζει ο Α. Τσίπρας
Τροπολογία για τα rapid test στις εκκλησίες από τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στη Βουλή
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
ΜέΡΑ25: Η μεθοδική υποστελέχωση του ΕΣΥ  θα οδηγήσει στην εξαθλίωση του λαού
«Τα ψέματα του υπουργείου ότι όλα βαίνουν καλώς καταρρέουν μαζί με τα κρεβάτια στις εντατικές, με την αδύναμη στελέχωση των μονάδων υγείας σε συνδυασμό με την ανεπάρκεια των κλινών για τα συνήθη περιστατικά»...
ΜέΡΑ25: Η μεθοδική υποστελέχωση του ΕΣΥ  θα οδηγήσει στην εξαθλίωση του λαού
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
«Η ρήξη, μόνη απάντηση στην κρίση», λέει το ΜέΡΑ25
Το Σαββατοκύριακο συνεδρίασε η Κ.Ε. του ΜέΡΑ25, καθώς τα ζητήματα της πολιτικής επικαιρότητας είναι αρκούντως σοβαρά. Τα μέλη της συγκεκριμενοποίησαν τον σκοπό τους καθώς έκαναν λόγο για «το πώς θα...
«Η ρήξη, μόνη απάντηση στην κρίση», λέει το ΜέΡΑ25
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
ΜέΡΑ25: «Πλήρης παραίτηση της κυβέρνησης που ευθύνεται για το υγειονομικό φιάσκο»
Σφοδρά πυρά στην κυβέρνηση για τη διαχείριση της υγειονομικής κρίσης από το ΜέΡΑ25, το οποίο επισημαίνει ότι τα επιδημιολογικά δεδομένα συνεχώς επιδεινώνονται, χωρίς να φαίνεται στον ορίζοντα καμία ένδειξη...
ΜέΡΑ25: «Πλήρης παραίτηση της κυβέρνησης που ευθύνεται για το υγειονομικό φιάσκο»
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
«Υγειονομικό σαμποτάζ είναι να μιλάς εν μέσω πανδημίας για κλείσιμο νοσοκομείων»
«Επέστρεψε» ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία στον πρωθυπουργό τον χαρακτηρισμό που είχε αποδώσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην αξιωματική αντιπολίτευση για την στάση της στην πανδημία.
«Υγειονομικό σαμποτάζ είναι να μιλάς εν μέσω πανδημίας για κλείσιμο νοσοκομείων»
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Πυρ ομαδόν από την αντιπολίτευση
Οσο εντείνονται τα τραγικά αποτελέσματα της πολιτικής διαχείρισης της πανδημίας από την κυβέρνηση τόσο εντείνεται και η πολιτική αντιπαράθεση ανάμεσα στη Ν.Δ. και τα κόμματα της αντιπολίτευσης.
Πυρ ομαδόν από την αντιπολίτευση

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας