• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  7°C 2.8°C / 9.0°C
  1 BF
  78%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  3°C 0.8°C / 5.5°C
  0 BF
  62%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 5.0°C / 11.0°C
  2 BF
  69%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  -3°C -3.1°C / -3.1°C
  1 BF
  93%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  3°C 2.9°C / 2.9°C
  2 BF
  65%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  1°C 0.7°C / 3.7°C
  1 BF
  64%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  -3°C -2.6°C / -2.0°C
  0 BF
  54%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  5°C 4.6°C / 10.7°C
  1 BF
  70%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  7°C 5.4°C / 8.3°C
  3 BF
  68%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  4°C -1.1°C / 3.9°C
  3 BF
  65%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  10°C 4.9°C / 10.8°C
  3 BF
  66%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  6°C 6.2°C / 6.6°C
  3 BF
  61%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  3°C 2.9°C / 2.9°C
  2 BF
  66%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  -3°C -3.1°C / -1.5°C
  0 BF
  86%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  7°C -1.5°C / 7.3°C
  1 BF
  59%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  7°C 1.8°C / 7.1°C
  2 BF
  43%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  6°C 3.0°C / 9.2°C
  1 BF
  70%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  4°C 0.4°C / 4.4°C
  1 BF
  59%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  2°C 1.4°C / 5.5°C
  1 BF
  68%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  -2°C -2.2°C / -2.2°C
  2 BF
  51%

Φωτογραφία Αρχείου

EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Τροπολογία για σχολικά γεύματα υπέρ μεγαλοεπιχειρηματιών καταγγέλλει ο ΣΥΡΙΖΑ

 • A-
 • A+

Ανάθεση μέσω διαπραγμάτευσης του διαγωνισμού των σχολικών γευμάτων που ακύρωσε το Ελεγκτικό Συνέδριο του Κράτους, προβλέπει τροπολογία που κατέθεσε η κυβέρνηση στο νομοσχέδιο περί Σχολών Οδηγών, όπως καταγγέλλει η αναπληρωτής Τομεάρχης για την Κοινωνική Αλληλεγγύη της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία.

Η Θεανώ Φωτίου σημειώνει σε σχετική της ανακοίνωση ότι οι λόγοι που επικαλείται το υπουργείο Εργασίας δε συντρέχουν στον συγκεκριμένο διαγωνισμό διότι: ούτε τα «απρόβλεπτα γεγονότα» υφίστανται, ούτε ότι η «τήρηση των προθεσμιών» δεν ήταν δυνατή και βεβαίως η «κατεπείγουσα ανάγκη» απορρέει αποκλειστικά από την ευθύνη της κυβέρνησης.

Η ανακοίνωση της Θεανώς Φωτίου 

Η κυβέρνηση κατέθεσε τροπολογία στο νομοσχέδιο περί Σχολών Οδηγών για ανάθεση μέσω διαπραγμάτευσης του διαγωνισμού των σχολικών γευμάτων που ακύρωσε το Ελεγκτικό Συνέδριο του Κράτους.

Η τροπολογία επικαλείται προς τούτο το άρθρο 32 του ν. 4412/2016. Το συγκεκριμένο άρθρο προβλέπει σαφώς ότι η διαδικασία της διαπραγμάτευσης χωρίς προηγούμενη δημοσίευση εφαρμόζεται..... γ) στο μέτρο που είναι απολύτως απαραίτητο, εάν λόγω κατεπείγουσας ανάγκης οφειλόμενης σε  γεγονότα απρόβλεπτα για την αναθέτουσα αρχή, δεν είναι δυνατή η τήρηση των προθεσμιών που  προβλέπονται για τις ανοικτές, κλειστές ή ανταγωνιστικές διαδικασίες με διαπραγμάτευση. Οι περιστάσεις που επικαλούνται οι αναθέτουσες αρχές για την αιτιολόγηση της κατεπείγουσας  ανάγκης δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να απορρέουν από δική τους ευθύνη.

Είναι προφανές ότι οι λόγοι που αναφέρει το συγκεκριμένο άρθρο δε συντρέχουν στην περίπτωση του διαγωνισμού των σχολικών γευμάτων διότι: ούτε τα «απρόβλεπτα γεγονότα» υφίστανται, ούτε ότι η «τήρηση των προθεσμιών» δεν ήταν δυνατή και βεβαίως η «κατεπείγουσα ανάγκη» απορρέει αποκλειστικά από την ευθύνη της κυβέρνησης.

Τονίζουμε και πάλι ότι:

 1. Η κυβέρνηση φέρει ακέραια την ευθύνη για την αδυναμία διανομής σχολικών γευμάτων την τρέχουσα χρονιά αφού ήδη έχει ολοκληρωθεί τακτικός διαγωνισμός ο οποίος όμως ακυρώθηκε από το Ελεγκτικό Συνέδριο, δεδομένου ότι όπως αναφέρει στην απόφασή του: «τίθεται για πρώτη φορά όρος στη διακήρυξη του ΟΠΕΚΑ που αντιβαίνει και στην Ευρωπαϊκή Οδηγία περί υγιούς ανταγωνισμού, και στο νόμο 4412/16 περί Δημοσίων συμβάσεων και στις αρχές της διαφάνειας, της ίσης μεταχείρισης και της αναλογικότητας του νόμου» και... «απορρίπτει τη συμμετοχή μικρομεσαίων επιχειρήσεων και την ανάπτυξη υγιούς και αποτελεσματικού ανταγωνισμού».
 2. Ο ΟΠΕΚΑ επαναλαμβάνει από το 2017 έως το 2019 την ίδια απολύτως νόμιμη διαδικασία με αποτέλεσμα την επιτυχή κάθε χρόνο έκβαση του διαγωνισμού των σχολικών γευμάτων. Είναι προφανές για εμάς ότι η φετινή αποτυχία συνίσταται σε ευθεία παρέμβαση της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Εργασίας δηλαδή του υπουργού κ. Χατζηδάκη και της υφυπουργού κ. Μιχαηλίδου υπέρ ημετέρων μεγαλοεπιχειρηματιών.

Με την προτεινόμενη έωλη νομικά τροπολογία η βουλή καλείται να νομιμοποιήσει την ανάθεση σε ημέτερους μεγαλοεπιχειρηματίες του διαγωνισμού που ακύρωσε το Ελεγκτικό Συνέδριο του Κράτους και να υιοθετήσει μία διαδικασία η οποία εκφεύγει του νόμου τον οποίο η ίδια η τροπολογία επικαλείται.

Χαρακτηριστικό είναι ότι σε κανένα σημείο της αιτιολογικής έκθεσης της τροπολογίας δεν γίνεται μνεία του ακυρωθέντος διαγωνισμού που δημιούργησε το πρόβλημα για το δημόσιο συμφέρον και ότι στην τροπολογία αναφέρεται ότι οι συμβάσεις βάσει της διαδικασίας διαπραγμάτευσης θα συνάπτονται από τον ΟΠΕΚΑ το αργότερο έως την ολοκλήρωση της εν εξελίξει διαγωνιστικής διαδικασίας. Μόνο που αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει διαδικασία εν εξελίξει, αλλά υποχρέωση επανάληψης του ακυρωθέντος διαγωνισμού.

Οι απαράδεκτες ενέργειες της κυβέρνησης ήδη στερούν από τα παιδιά τα σχολικά γεύματα μέχρι το τέλος του 2021. Οι δε επικίνδυνες νομοθετικές πρωτοβουλίες που παίρνει τορπιλίζουν εκ νέου τα σχολικά γεύματα και για το νέο έτος. Την καλούμε να συναισθανθεί τις ευθύνες της και να φέρει βιώσιμη λύση για στο θέμα που μόνη της δημιούργησε. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ πιστεύει ότι υπάρχει λύση αν η κυβέρνηση εγκαταλείψει την εύνοια στους ημέτερους μεγαλοεπιχειρηματίες.

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
«Σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση»
Δίνοντας ένα σαφές στίγμα των επιδιώξεών του, ο νεοεκλεγείς πρόεδρος έκανε λόγο για ένα κόμμα του προοδευτικού ρεαλιστικού λόγου, το οποίο μέσα από την αναδιάταξη του δημοκρατικού χώρου θα επιχειρήσει να...
«Σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση»
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Τροπολογία για τη χορήγηση άδειας ειδικού σκοπού
Με πρωτοβουλία των Τομεαρχών Υγείας, Εργασίας και Παιδείας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Ανδρέα Ξανθού, Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου και Νίκου Φίλη κατατίθεται στη Βουλή τροπολογία για την πρόβλεψη...
Τροπολογία για τη χορήγηση άδειας ειδικού σκοπού
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
ΣΥΡΙΖΑ: Εμπαιγμός των Ρομά με μεθόδευση της Ν.Δ.
Η Θ. Φωτίου, η Ειρ. Αγαθοπούλου, η Μ. Τζούφη, η Ν. Γκαρά και η Ρ. Χρηστίδου κάνουν λόγο για «μεθόδευση» της Ν.Δ. με αφορμή την ταυτόχρονη συζήτηση τριών θεμάτων στη Βουλή για τους Ρομά.
ΣΥΡΙΖΑ: Εμπαιγμός των Ρομά με μεθόδευση της Ν.Δ.
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Αντιπολιτευτικά πυρά για το μπάχαλο με τα μέτρα και το κυβερνητικό αλαλούμ
«Ας συνεννοηθούν τουλάχιστον μεταξύ τους οι υπουργοί» σχολιάζει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ενώ για υπουργική «Βαβέλ» κάνει λόγο το Κίνημα Αλλαγής. Οργισμένη ανακοίνωση ΚΚΕ για τα σχολεία.
Αντιπολιτευτικά πυρά για το μπάχαλο με τα μέτρα και το κυβερνητικό αλαλούμ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας