Αθήνα, 13°C
Αθήνα
Αίθριος καιρός
13°C
15.2° 9.8°
1 BF
81%
Θεσσαλονίκη
Ελαφρές νεφώσεις
14°C
14.7° 11.3°
2 BF
66%
Πάτρα
Σποραδικές νεφώσεις
14°C
14.4° 11.0°
2 BF
74%
Ιωάννινα
Αυξημένες νεφώσεις
10°C
9.9° 9.9°
0 BF
93%
Αλεξανδρούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
13°C
12.9° 12.4°
0 BF
100%
Βέροια
Ελαφρές νεφώσεις
12°C
13.0° 10.5°
2 BF
79%
Κοζάνη
Σποραδικές νεφώσεις
9°C
9.4° 8.4°
2 BF
57%
Αγρίνιο
Σποραδικές νεφώσεις
10°C
10.2° 10.2°
2 BF
86%
Ηράκλειο
Σποραδικές νεφώσεις
12°C
12.7° 10.8°
2 BF
87%
Μυτιλήνη
Αίθριος καιρός
15°C
14.6° 14.6°
3 BF
83%
Ερμούπολη
Αίθριος καιρός
14°C
15.5° 14.4°
3 BF
88%
Σκόπελος
Αίθριος καιρός
13°C
12.9° 12.9°
3 BF
74%
Κεφαλονιά
Ελαφρές νεφώσεις
12°C
12.0° 12.0°
4 BF
61%
Λάρισα
Ασθενείς βροχοπτώσεις
12°C
11.9° 11.8°
0 BF
71%
Λαμία
Αίθριος καιρός
9°C
9.5° 9.5°
2 BF
77%
Ρόδος
Αίθριος καιρός
15°C
14.9° 14.8°
1 BF
84%
Χαλκίδα
Αίθριος καιρός
13°C
15.4° 10.0°
2 BF
64%
Καβάλα
Αίθριος καιρός
13°C
12.7° 12.7°
1 BF
87%
Κατερίνη
Αίθριος καιρός
11°C
13.7° 11.4°
2 BF
96%
Καστοριά
Αραιές νεφώσεις
8°C
7.9° 7.9°
1 BF
88%
ΜΕΝΟΥ
Σάββατο, 24 Φεβρουαρίου, 2024
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/ EUROKINISSI

Ανοίγει βηματισμό για το 3ο Συνέδριο

Η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής Ανασυγκρότησης του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. πριν από μία εβδομάδα, η πρώτη που έγινε διά ζώσης μετά τους υγειονομικούς περιορισμούς, επιβεβαίωσε για ακόμη μία φορά ότι στην Κουμουνδούρου επιχειρούν να συνυπάρξουν δυο κόσμοι. Αυτό δεν είναι απαραίτητα κακό, στον βαθμό που οι όποιες διαφωνίες και ο εσωκομματικός διάλογος δύνανται να οδηγήσουν σε συγκεκριμένα πολιτικά συμπεράσματα και σε μια όσο το δυνατόν κοινή γραμμή σύμπλευσης στο τέλος της μέρας. Εξάλλου η Αριστερά είναι μαθημένη χρόνια στις διαφωνίες, αλλά και στις συμφωνίες έστω και την ύστατη ώρα.

Κι αν κρίνει κανείς και από τη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου, που προηγήθηκε, αλλά και από τον απολογισμό της ΚΕΑ, όλοι στον ΣΥΡΙΖΑ συμφωνούν σε μια σειρά επιδίκων όπως είναι π.χ. η διεύρυνση του κόμματος ή η αναγκαιότητα της εκλογικής νίκης στις επόμενες εκλογές. Διαφωνούν όμως στον τρόπο επίτευξής τους. Κάπως έτσι προέκυψαν οι αντεγκλήσεις για τις ποσοστώσεις του επόμενου συνεδρίου, οι όροι συμμετοχής των 150 προσωπικοτήτων που θα έχουν πλήρη δικαιώματα με τα υπόλοιπα μέλη και όλα αυτά την ώρα που δεν έχει ανοίξει καν η κουβέντα για ενδεχόμενες αλλαγές στο καταστατικό του κόμματος.

Η αναγκαιότητα της συζήτησης για το τι πήγε σωστά και τι λάθος αποτέλεσε επιχείρημα πολλών ομιλητών στη συνεδρίαση της ΚΕΑ. Εκτιμούν ότι αυτή η συζήτηση πρέπει να γίνει πρώτα απ’ όλα με τον κόσμο, ώστε να ανακτηθεί η χαμένη εμπιστοσύνη και να αναχαιτιστεί πλήρως το αντιΣΥΡΙΖΑ μέτωπο, το οποίο εμφανίζει μεν σημάδια κόπωσης, κανείς δεν γνωρίζει δε αν θα επανακάμψει. Αυτό αποτελεί κατά βάση επιχείρημα στελεχών της «Ομπρέλας», που έρχεται ν’ αντικρούσει εκείνο των προεδρικών οι οποίοι πανηγυρίζουν για τη δημοσκοπική πτώση της κυβέρνησης, χωρίς ωστόσο να μπορούν να εξηγήσουν επαρκώς και με σαφήνεια τους λόγους για τους οποίους ο ΣΥΡΙΖΑ δεν καρπώνεται αυτή τη δυσαρέσκεια.

Κάπου στη μέση, μεταξύ προεδρικών και «Ομπρέλας», υπάρχουν και τα στελέχη της «Γέφυρας» και της ΔΗΜΑΡ οι οποίοι αισθάνονται μάλλον αδικημένοι από τη διαδικασία. Η πρόταση Τσίπρα, όπως διατυπώθηκε στο Πολιτικό Συμβούλιο, για εκπροσώπησή τους στο συνέδριο με ποσόστωση της τάξης του 20% συνάντησε αντιδράσεις από την «Ομπρέλα» με το επιχείρημα ότι έπειτα από δυο χρόνια δεν νοούνται ως «νέα μέλη» στον ΣΥΡΙΖΑ.

Προσωπικότητες

Ερώτημα αποτελούν και οι 150 «προσωπικότητες» που διεκδικούν ξεχωριστό ρόλο στο συνέδριο έπειτα από την εισήγηση Τσίπρα και για τις οποίες κανείς προς το παρόν δεν φαίνεται να γνωρίζει κάτι περισσότερο.

Υπό αυτό το πρίσμα την εβδομάδα που πέρασε συνεδρίασε για πρώτη φορά η Κεντρική Οργανωτική Επιτροπή του συνεδρίου (ΚΟΕΣ) υπό τον γραμματέα του κόμματος Δημήτρη Τζανακόπουλο. Στην εν λόγω επιτροπή συμμετέχουν 35 στελέχη (ανάμεσά τους 3 πρώην γραμματείς, Βίτσας, Σκουρλέτης, Ρήγας) που εκπροσωπούν όλες τις τάσεις του ΣΥΡΙΖΑ. Η συνεδρίαση αναλώθηκε σε οργανωτικά ζητήματα και κυρίως στον προγραμματισμό για την τρίμηνη πανελλαδική εξόρμηση που αποφασίστηκε πρόσφατα και την παράλληλη διοργάνωση των 13 περιφερειακών συνεδρίων στην επικράτεια.

Τέλος, την εβδομάδα που έρχεται ο ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να ξεκινήσει την πολιτική καμπάνια που έχει ήδη εξαγγείλει για την αντιμετώπιση του πρωτοφανούς κύματος της ακρίβειας και την προστασία νοικοκυριών και επιχειρήσεων.

Τα πρόσωπα που θα το προετοιμάσουν

Της Οργανωτικής Επιτροπής προΐσταται ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, της Επιτροπής Καταστατικού ο Γιάννης Δραγασάκης και της Επιτροπής Πολιτικής Απόφασης ο Αριστείδης Μπαλτάς

Στη συνεδρίαση της ΚΕΑ αποφασίστηκαν τα πρόσωπα που θα συμμετέχουν στις τρεις επιτροπές του συνεδρίου:

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ (35): Αμπατζάς Κώστας, Βαμβουρέλλη Μαρία, Βίτσας Δημήτρης, Δανέλλης Σπύρος, Δρίτσας Θοδωρής, Ζαχαριάδης Κώστας, Θεοφιλάτος Μάκης, Καλαμαρά Εφη, Καλκανδής Πέτρος, Καλπάκης Στέργιος, Καραντιλιόν Νίκος, Κασιμάτη Νίνα, Κνήτου Κατερίνα, Κορμάς Παναγιώτης, Λάμπρου Πάνος, Μπίστης Νίκος, Μωραΐτης Θάνος, Νεφελούδης Ανδρέας, Πανδή Σοφία, Παππάς Νίκος, Πετρόπουλος Γιώργος, Πουλάκης Κώστας, Ραγκούσης Γιάννης, Ρήγας Παναγιώτης, Σακελλάρης Δημήτρης, Σκορίνης Νίκος, Σκουρλέτης Πάνος, Σπίρτζης Χρήστος, Τζανακόπουλος Δημήτρης, Τσιόκας Χάρης, Φωτιάδης Χρήστος, Χατζηγεωργίου Ελευθερία, Χατζησωκράτης Δημήτρης, Χριστόπουλος Αλέξης και ο γραμματέας της Νεολαίας.

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟΥ (19): Αλεξιάδης Τρύφωνας, Βασιλειάδης Γιώργος, Βουλγαράκης Γιάννης, Δραγασάκης Γιάννης, Ηλιόπουλος Νάσος, Θεοδωρακοπούλου Νατάσα, Κάβουρας Κώστας, Καλογήρου Μιχάλης, Κολτσίδα Δανάη, Κοτσακάς Αντώνης, Κουβέλης Φώτης, Κυπριανίδου Ερμίνα, Μπίρμπας Δημήτρης, Μπουγελέκας Γιώργος, Παππάς Στέλιος, Ρεπούση Μαρία, Τσίκας Θοδωρής, Χαλαζωνίτης Δημήτρης, Χριστοδουλοπούλου Τασία.

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ (33): Αθανασίου Κώστας, Αναγνωστοπούλου Σία, Αραχωβίτης Σταύρος, Αχτσιόγλου Εφη, Βάρτζελη Ρεγγίνα, Βερναρδάκης Χριστόφορος, Γεροβασίλη Ολγα, Γκίβαλος Μενέλαος, Δούρου Ρένα, Ελαιοτριβάρης Γιάννης, Θεοχαρόπουλος Θανάσης, Κατρούγκαλος Γιώργος, Μαδεμλής Νίκος, Μητσός Αχιλλέας, Μπαλτάς Αριστείδης, Ξανθός Ανδρέας, Ξενογιαννακοπούλου Μαριλίζα, Παναγιωτόπουλος Γιώργος, Παναγιώτου Παναγιώτης, Παπαδημούλης Δημήτρης, Παπαδόπουλος Χριστόφορος, Πιλάλης Βαγγέλης, Πολάκης Παύλος, Σβίγκου Ράνια, Σπουρδαλάκης Μιχάλης, Σταθάκης Γιώργος, Τζουμάκας Στέφανος, Τσακαλώτος Ευκλείδης, Φάμελλος Σωκράτης, Φίλης Νίκος, Φλαμπουράρης Αλέκος, Φωτίου Θεανώ, Χαρίτσης Αλέξης.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Ανοίγει βηματισμό για το 3ο Συνέδριο

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας