• Αθήνα
  Αυξημένες νεφώσεις
  1°C -0.2°C / 2.7°C
  1 BF
  93%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  2°C -0.4°C / 3.5°C
  0 BF
  34%
 • Πάτρα
  Αραιές νεφώσεις
  3°C 2.0°C / 6.2°C
  4 BF
  54%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  -2°C -3.0°C / -2.1°C
  5 BF
  43%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  -1°C -1.1°C / -1.1°C
  4 BF
  55%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  0°C -1.0°C / 2.9°C
  2 BF
  49%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  -4°C -4.6°C / -2.1°C
  2 BF
  42%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  1°C 0.2°C / 3.6°C
  3 BF
  50%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  3°C 2.7°C / 6.4°C
  4 BF
  88%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  4°C 0.9°C / 3.9°C
  4 BF
  65%
 • Ερμούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  3°C 2.8°C / 6.1°C
  6 BF
  93%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  3°C 2.6°C / 2.6°C
  7 BF
  56%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  4°C 3.9°C / 3.9°C
  4 BF
  52%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  1°C -0.5°C / 0.9°C
  4 BF
  40%
 • Λαμία
  Ήπιες χιονοπτώσεις
  0°C -0.5°C / 0.1°C
  3 BF
  82%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  6°C 4.8°C / 6.8°C
  2 BF
  67%
 • Χαλκίδα
  Ασθενής ομίχλη
  1°C -0.6°C / 2.0°C
  2 BF
  96%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  0°C -0.7°C / 1.5°C
  1 BF
  40%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  1°C -0.3°C / 3.6°C
  2 BF
  51%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  -4°C -4.2°C / -4.2°C
  3 BF
  49%
EUROKINISSI / ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ)

ΚΚΕ: «Σύγκρουση με ΕΕ και κυβέρνηση για να ενισχυθούν τα δικαιώματα των προσφύγων»

 • A-
 • A+

«Το πρόσφατο τραγικό ναυάγιο με τέσσερις νεκρούς και έναν αγνοούμενο στα ανατολικά της Χίου υπογραμμίζει την οξύτητα του προσφυγικού-μεταναστευτικού προβλήματος διαψεύδοντας τους προκλητικούς πανηγυρισμούς της κυβέρνησης της ΝΔ για τη δήθεν επιτυχημένη διαχείρισή του. Οι νεκροί πρόσφυγες στο Αιγαίο αποτελούν άμεση και τραγική συνέπεια των αποφάσεων και της πολιτικής άγριας καταστολής στα σύνορα, την οποία η ΕΕ και οι κυβερνήσεις ονομάζουν ”πολιτική ευθύνης” κι έχει ως αναπόσπαστο κομμάτι της την Frontex, τις απελάσεις, τις επαναπροωθήσεις. Η απαράδεκτη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας κι ο Κανονισμός του Δουβλίνου έχουν όλα αυτά τα χρόνια ως άμεση συνέπειά τους τον μαζικό εγκλωβισμό προσφύγων και μεταναστών σε άθλια κολαστήρια τύπου Μόριας που εγκαινιάστηκαν επί ΣΥΡΙΖΑ. με την κυβέρνηση της ΝΔ να παίρνει τη σκυτάλη χτίζοντας υπερδομές-φυλακές στα ελληνικά νησιά και τον Έβρο και επιβάλλοντας τον δραστικό περιορισμό των δικαιωμάτων των προσφύγων. Προκλητικά φτάνει να ισχυρίζεται σήμερα ότι ο πρόσφυγας που εγκαταλείπει γειτονική χώρα της πατρίδας του παύει να είναι πρόσφυγας» επισημαίνει η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ.

«Οι αλλεπάλληλες καταγγελίες για επαναπροωθήσεις προσφύγων και μεταναστών στο Αιγαίο πέρα από τις προφανείς μεγάλες ευθύνες της ελληνικής κυβέρνησης σημαδεύουν και το επικίνδυνο ρόλο της ΕΕ και της Frontex» αναφέρει η ΕΟ του ΚΚΕ, προσθέτοντας ότι «ο ευρωενωσιακός στρατιωτικοαστυνομικος μηχανισμός όχι μόνο δεν είναι δύναμη αποτροπής επαναπροωθήσεων στα σύνορα, αλλά παράγοντας κλιμάκωσής τους».

Η ΕΟ του ΚΚΕ σημειώνει ότι αυτήν την περίοδο «Κομισιόν, ευρωκοινοβούλιο, ΜΚΟ και οι δυνάμεις της λεγόμενης ”Αριστεράς” επιχειρούν ενορχηστρωμένα να ξεπλύνουν τη Frontex και τις ευθύνες της επικίνδυνης στρατηγικής της ΕΕ, επικαλούμενες ”επιχειρησιακή ανικανότητα” και ”κενά”, προτείνοντας διάφορες επιτροπές ”αυτοκάθαρσης”, αλλαγές στον κανονισμό λειτουργίας ή στον επικεφαλής της κ.ά.» και επισημαίνει ότι η ΕΕ «γιγαντώνει το προσφυγικό μεταναστευτικό πρόβλημα διεκδικώντας πρωταγωνιστικό ρόλο στους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς»: «Απεργάζεται την συγκρότηση νέου ευρωστρατού, την επιτάχυνση στρατιωτικών σχηματισμών τύπου PESCO, καθώς και συμπράξεις στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, προκειμένου τα ευρωπαϊκά μονοπώλια σε ανταγωνισμό με εκείνα των ΗΠΑ, Κίνας, Ρωσίας, να ελέγξουν ενεργειακές πηγές και δρόμους μεταφοράς ενέργειας, νέες αναδυόμενες αγορές, στον ”ενεργειακό πόλεμο” για την εξασφάλιση κερδοφορίας, που οι λαοί πληρώνουν με όλους τους τρόπους πανάκριβα».

«Άγρια ταξική εκμετάλλευση από την ΕΕ για να εξυπηρετηθεί η κερδοφορία των ευρωπαϊκών ομίλων

Προσθέτει ότι για να επιτύχει η ΕΕ «αυτά τα επικίνδυνα σχέδιά επιστρατεύει και το ”πολυεργαλείο” του προσφυγικού-μεταναστευτικού μέσα από το αντιδραστικό ”νέο Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο”» και «μεθοδεύει συστηματικά τη διείσδυσή της με ευρωενωσιακές επιδοτήσεις σε τρίτες χώρες γεωστρατηγικής σημασίας, όπως το Αφγανιστάν κι η ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής, Βόρειας Αφρικής κι ειδικά του Σαχέλ, με πρόσχημα την αποτροπή του προσφυγικού και δήθεν την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Κατηγορεί επίσης την ΕΕ για «άγρια ταξική εκμετάλλευση για να εξυπηρετηθεί η κερδοφορία των ευρωπαϊκών ομίλων», μέσω του συστήματος της ”μπλε κάρτας εισόδου” με συμβόλαια ορισμένου χρόνου.

Σημειώνει ακόμη ότι δεν μπορεί η ΕΕ «να αυτοπροβάλλεται ως ”αλληλέγγυα” στους πρόσφυγες τη στιγμή που κράτη μέλη της όπως πχ η Δανία απελαύνουν ακόμα και Σύρους πρόσφυγες πίσω στην κόλαση των πολεμικών πεδίων ή επινοικιάζουν στρατόπεδα ”υποδοχής” προσφύγων στη Ρουάντα» και καταλήγει:

«Απαιτούμε να καταργηθούν τόσο η απαράδεκτη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας, όπως κι ο Κανονισμός του Δουβλίνου, που τηρεί πιστά η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ όπως και πριν αυτή του ΣΥΡΙΖΑ, απαγορεύοντας τις λεγόμενες ”δευτερογενείς μετακινήσεις”. Τα κυκλώματα των διακινητών δεν θα είχαν ρόλο και θέση εάν υπήρχε η πραγματική προστασία των δικαιωμάτων των προσφύγων στο άσυλο και στις χώρες του πραγματικού προορισμού τους, με παράλληλη διασφάλιση όλων των δικαιωμάτων τους για αξιοπρεπή στέγαση, εργασία, παιδεία, κοινωνική πρόνοια, χωρίς απελάσεις και υπερδομές - φυλακές», υπογραμμίζει η ΚΟ του Κόμματος.

Τέλος, απαιτεί: «Αντί η κυβέρνηση να εγκαινιάζει φυλακές της ΕΕ στα νησιά, να πιέσει για Επιτροπές Ασύλου μέσα στην Τουρκία, με ευθύνη της ΕΕ και της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και από κει να ταξιδεύουν απευθείας για τις χώρες προορισμού τους. Έτσι οι πρόσφυγες και μετανάστες μετά την ταυτοποίησή τους να παίρνουν ταξιδιωτικά έγγραφα για τις χώρες που επιθυμούν, να ταξιδεύουν ως εκεί με ευθύνη του κράτους και της ΕΕ και να υποβάλουν εκεί την αίτηση ασύλου, με πλήρη δικαιώματα σε στέγαση, υγεία, παιδεία κι εργασία. Σε σύγκρουση με τις αποφάσεις της ΕΕ και της κυβέρνησης να ενισχυθεί η αλληλεγγύη και η πάλη για τα δικαιώματα των προσφύγων και μεταναστών».

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
ΚΚΕ: «Οργή και θλίψη» για το θάνατο των μεταναστών στην Εγνατία
Το ΚΚΕ με ανακοίνωσή του εξέφρασε «οργή και τη θλίψη» για το πολύνεκρο τροχαίο στην Εγνατία, ενώ παράλληλα σε έντονους τόνους καυτηρίασε την αντιμεταναστευτική πολιτική των ελληνικών κυβερνήσεων.
ΚΚΕ: «Οργή και θλίψη» για το θάνατο των μεταναστών στην Εγνατία
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Κυβερνητικό σιωπητήριο για τις επαναπροωθήσεις καταγγέλλουν Αρβανίτης - Ψυχογιός
«Τα συμπεράσματα της αρμόδιας Επιτροπής LIBE του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τη διερεύνηση του επιχειρησιακού ρόλου της Frontex σε σχέση με τις παράνομες επαναπροωθήσεις, αποδεικνύουν ότι οι τελευταίες δεν...
Κυβερνητικό σιωπητήριο για τις επαναπροωθήσεις καταγγέλλουν Αρβανίτης - Ψυχογιός
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Προστασία αναγνωρισμένων προσφύγων και κλείσιμο των hot spots ζητά το ΚΚΕ
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων, το KKE εκφράζει την αλληλεγγύη του στους δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες που βρίσκονται στη χώρα μας τονίζοντας ότι η κυβέρνηση έχει μεγάλες ευθύνες.
Προστασία αναγνωρισμένων προσφύγων και κλείσιμο των hot spots ζητά το ΚΚΕ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Στον Έβρο Χρυσοχοΐδης και Λεζερί από Frontex
Στο φυλάκιο Καστανεών Έβρου ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και ο εκτελεστικός διευθυντής της Frontex Φαμπρίς Λεζερί. 741 αποτροπές παράνομης εισόδου, το τελευταίο 24ωρο.
Στον Έβρο Χρυσοχοΐδης και Λεζερί από Frontex
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
ΚΙΝ.ΑΛΛ.: «Κρύβουν το μεταναστευτικό για να αποφύγουν το πολιτικό κόστος»
Την ανάγκη το προσφυγικό/μεταναστευτικό πρόβλημα να ξαναγίνει ευρωπαϊκό ζήτημα επισημαίνει το Κίνημα Αλλαγής, που με ανακοίνωσή του κάνει επίθεση στην κυβέρνηση επισημαίνοντας «τον εγκλωβισμό πάνω από 40.000...
ΚΙΝ.ΑΛΛ.: «Κρύβουν το μεταναστευτικό για να αποφύγουν το πολιτικό κόστος»
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Έκκληση Γεννηματά για λήψη μέτρων στο προσφυγικό
Από τις Βρυξέλλες όπου βρίσκεται και από την προσύνοδο των ηγετών του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος με θέμα το Μεταναστευτικό-Προσφυγικό ζήτημα, η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής μίλησε για τα προβλήματα...
Έκκληση Γεννηματά για λήψη μέτρων στο προσφυγικό

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας