Το ζήτημα της προοδευτικής διακυβέρνησης, που ανέδειξε με τη δήλωση υποψηφιότητάς του ο Γιώργος Παπανδρέου, έχει αποτελέσει τις τελευταίες ημέρες το κεντρικό επίδικο στις παρεμβάσεις της πλειονότητας των διεκδικητών της αρχηγίας στο Κίνημα Αλλαγής, οι οποίοι σπεύδουν να πάρουν θέση ή να φρεσκάρουν τις ήδη διατυπωμένες απόψεις τους. Μεταξύ των έξι υποψηφίων δεν υπάρχει απόλυτη ομοφωνία, αφού παρατηρούνται συμπτώσεις αλλά και αποκλίσεις.
Το βέβαιο είναι ότι το επίμαχο θέμα απασχολούσε και θα απασχολήσει έντονα τις προεκλογικές συζητήσεις και αντιπαραθέσεις μέχρι τον άνοιγμα της κάλπης στις 5 Δεκεμβρίου. Θα διαδραματίσει δε καταλυτικό ρόλο στις εξελίξεις της επόμενης ημέρας στη χώρα ανάλογα με το πρόσωπο που θα επικρατήσει και τη στρατηγική που θα χαράξει για τις κυβερνητικές συνεργασίες λόγω και του συστήματος της απλής αναλογικής.
Ως γνωστόν, ο Γιώργος Παπανδρέου, ανακοινώνοντας ότι θα είναι υποψήφιος, υποστήριξε ότι θα συμβάλει με όλες τις δυνάμεις του «για να ξαναγίνει η παράταξή μας μεγάλη και ισχυρή» και «καταλύτης για τη διαμόρφωση μιας προοδευτικής πρότασης διακυβέρνησης». Μια αναφορά που πυροδότησε νέα σενάρια περί μελλοντικής συμπόρευσης με τον ΣΥΡΙΖΑ.
Παίρνοντας λαβή από τις παραπάνω δηλώσεις, ο Ανδρέας Λοβέρδος, ο οποίος εξάλλου επενδύει στο αντι-ΣΥΡΙΖΑ ακροατήριο του ΚΙΝ.ΑΛΛ., έσπευσε να εκφράσει την κατηγορηματική διαφωνία του για το ενδεχόμενο κυβερνητικής σύμπραξης των δύο κομμάτων. «Η δική μου υποψηφιότητα θα καταστρέψει κάθε σενάριο που μπροστά μου λανσάρεται ως δήθεν προοδευτική διακυβέρνηση ΚΙΝ.ΑΛΛ.-ΣΥΡΙΖΑ ίσως και Βαρουφάκη», έγραψε σε ανάρτησή του, ενώ, επιχειρώντας να ισορροπήσει στη συνέχεια, διευκρίνισε σε ομιλία του στο Μενίδι ότι εφόσον εκλεγεί, το ΠΑΣΟΚ δεν θα γίνει δεκανίκι κανενός, ούτε της Ν.Δ. ούτε του ΣΥΡΙΖΑ.
Στα ίδια σενάρια κλήθηκε να απαντήσει και ο Νίκος Ανδρουλάκης, ξεκαθαρίζοντας ότι γνώμονας για εκείνον δεν είναι η προοπτική συγκυβέρνησης με κάποιο από τα δύο κόμματα αλλά η ενίσχυση της δικής του παράταξης. «Προτεραιότητά μου δεν είναι να συγκυβερνήσω ούτε με τον ΣΥΡΙΖΑ ούτε με τη Νέα Δημοκρατία, αλλά να κάνω ένα μεγάλο ΠΑΣΟΚ, μια μεγάλη δημοκρατική παράταξη που μπορεί σε όποιο σενάριο διαμορφώσει η ετυμηγορία του ελληνικού λαού να πρωταγωνιστήσει με ιδέες, θέσεις και πρόγραμμα», υπογράμμισε από το Olympia Forum.
«Δεν έχω ενοχή συνεργασίας με τη Δεξιά, ούτε άγχος συνεργασίας με τη δογματική Αριστερά, έχω άγχος τι θα γίνει με το κόμμα μου», ήταν η απάντηση του Χάρη Καστανίδη (Open), ο οποίος εξήγησε ότι ο στόχος του είναι να πείσει τους πολίτες να επιστρέψουν στο ΠΑΣΟΚ. Δεν παρέλειψε, ωστόσο, να επισημάνει ότι η συνεργασία με τη Νέα Δημοκρατία το 2012 «θόλωσε τις διαχωριστικές γραμμές» και πως πρέπει να φανεί εκ νέου ποιες είναι οι διαφορές μεταξύ συντηρητικών και προοδευτικών κομμάτων.
Σύμφωνα με τον Παύλο Γερουλάνο, με τη Ν.Δ. ή με τον ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να υπάρξει σύγκλιση, σε πλαίσιο προγραμματικών αρχών. «Το Κίνημα Αλλαγής μπορεί να συνεργαστεί με κάποιον που θα είναι έτοιμος να μπει στο Μαξίμου, να πάρει εξουσίες και να τις δώσει στις τοπικές κοινωνίες και εκεί που υπάρχει λογοδοσία διαρκής και όχι κάθε τέσσερα χρόνια», τόνισε μεταξύ άλλων (ΑΝΤ1), σπεύδοντας να σημειώσει ότι η υποψηφιότητά του «είναι για να σπρώχνει προς μια πιο προοδευτική πολιτική».
Τέλος, ο Παύλος Χρηστίδης παρέπεμψε στις αποφάσεις του συνεδρίου του κόμματος του 2019, όταν ομόφωνα αποφασίστηκε η αυτόνομη πορεία της παράταξης. Ο ίδιος δεσμεύτηκε να τιμήσει την απόφαση και κάλεσε τους συνυποψηφίους του, «αν κάποιος άλλαξε γνώμη, να το πει» (ρ/σ ΣΚΑΪ). Αποσαφήνισε δε ότι για εκείνον προοδευτική διακυβέρνηση σημαίνει ότι «το Κίνημά μας θα είναι πρωταγωνιστής».