• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  31°C 29.4°C / 32.3°C
  4 BF
  39%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  29°C 27.5°C / 30.8°C
  5 BF
  40%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  33°C 31.0°C / 33.7°C
  2 BF
  39%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 27.9°C / 27.9°C
  1 BF
  47%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 27.9°C / 28.0°C
  3 BF
  54%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.0°C / 31.0°C
  3 BF
  44%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  23°C 23.4°C / 25.9°C
  3 BF
  38%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  32°C 31.8°C / 31.8°C
  1 BF
  32%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.8°C / 32.7°C
  3 BF
  43%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.9°C / 28.5°C
  3 BF
  57%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  30°C 28.8°C / 30.4°C
  4 BF
  32%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  27°C 27.3°C / 27.3°C
  4 BF
  69%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  30°C 29.9°C / 29.9°C
  0 BF
  66%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  29°C 29.0°C / 29.0°C
  0 BF
  30%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  30°C 28.9°C / 31.0°C
  2 BF
  40%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  27°C 27.1°C / 27.8°C
  4 BF
  49%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  30°C 29.9°C / 32.5°C
  3 BF
  27%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 27.3°C / 28.8°C
  3 BF
  54%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  28°C 28.1°C / 30.1°C
  3 BF
  46%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  26°C 26.3°C / 26.3°C
  1 BF
  45%
EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ο κύβος ερρίφθη για το συνέδριο

 • A-
 • A+
Επειτα από μια «μαραθώνια» συνεδρίαση, το Π.Σ. του ΣΥΡΙΖΑ αποφάσισε τη διεξαγωγή συνεδρίου στις 24 - 27 Φεβρουαρίου ● Ο πρόεδρος του κόμματος μίλησε για την αναγκαιότητα μεγάλης καμπάνιας για την ακρίβεια, σε συνάρτηση με την πρόταση νόμου για βασικό μισθό 800 ευρώ ● Εξόρμηση και για την εγγραφή νέων μελών, ενώ θα υπάρξουν 13 προγραμματικές περιφερειακές συνδιασκέψεις.

Διαχρονικά, οι συνεδριάσεις της Αριστεράς θυμίζουν εκείνη την παλιά διαφήμιση που οι παραγωγοί πετούσαν τάπες και περίμεναν να ωριμάσει το μπέρμπον στα δρύινα βαρέλια. Εξι ώρες κράτησε, χθες, η συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του ΣΥΡΙΖΑ που ως κύριο θέμα συζήτησης είχε το επικείμενο συνέδριο, το οποίο και «έκλεισε» για τα τέλη Φεβρουαρίου του 2022 (24 με 27), όπως είχε γράψει από τη Δευτέρα η «Εφ.Συν.».

Την ίδια ώρα, βέβαια, στην εισήγησή του ο Αλέξης Τσίπρας μίλησε για την αναγκαιότητα μιας ευρείας καμπάνιας της αξιωματικής αντιπολίτευσης για την ακρίβεια, σε συνάρτηση με πρόταση νόμου που θα καταθέσει ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. για τη θέσπιση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ. Επιπλέον, εισηγήθηκε τρίμηνη καμπάνια, που θα διαρκέσει ώς τις παραμονές του συνεδρίου, με στόχο την εγγραφή νέων μελών, ενώ θα υπάρξουν και 13 προγραμματικές περιφερειακές συνδιασκέψεις στις τοπικές κοινωνίες. Η εισήγηση Τσίπρα έλαβε την έγκριση του Πολιτικού Συμβουλίου και το επόμενο βήμα είναι η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής Ανασυγκρότησης, το Σάββατο, ώστε να ξεκινήσει και επίσημα η διαδικασία που θα οδηγήσει στο 3ο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.

Πιο αναλυτικά, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, ο Αλέξης Τσίπρας κατέστησε σαφές ότι είναι σημαντικό το επόμενο διάστημα να υπάρξει μια σειρά από πολιτικές πρωτοβουλίες και εξωστρεφείς παρεμβάσεις. «Μπαίνουμε σε έναν δύσκολο χειμώνα, οι αλλεπάλληλες αποτυχίες της κυβέρνησης θα αυξήσουν την κοινωνική πίεση. Οφείλουμε να εξετάσουμε ποιες πρωτοβουλίες θα λάβουμε, ειδικά στο μείζον ζήτημα της ακρίβειας που απειλεί τη βιωσιμότητα σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις», είπε χαρακτηριστικά, δίνοντας μια σειρά από παραδείγματα, όπως οι αυξήσεις στην ενέργεια, η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα, ενώ ιδιαίτερη μνεία έκανε για τους πόρους του Ταμείου Ανάπτυξης, σημειώνοντας πως «όλα δείχνουν πως οι εκτιμήσεις και προειδοποιήσεις μας στην κυβέρνηση επιβεβαιώνονται, αφού το Ταμείο Ανάκαμψης δεν θα αξιοποιηθεί προς όφελος της κοινωνίας». Κατόπιν αυτών των διαπιστώσεων, πρότεινε τα κάτωθι:

■ «Πολιτική καμπάνια του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. για την αντιμετώπιση του πρωτοφανούς κύματος της ακρίβειας και την προστασία νοικοκυριών και επιχειρήσεων, ώστε να επικοινωνήσουμε αναλυτικά και αδιαμεσολάβητα στους πολίτες τις θέσεις, τις διεκδικήσεις, δεσμεύσεις του κόμματος.

■ Πολιτική πρωτοβουλία για την άμεση αύξηση του κατώτατου μισθού, με κατάθεση πρότασης νόμου για αύξησή του στα 800 ευρώ και ταυτόχρονα κατάθεση πρότασης διεξαγωγής προ ημερησίας διατάξεως συζήτησης στη Βουλή.

■ Ανάληψη πρωτοβουλίας σε συνεννόηση και με άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης για τη σύσταση κοινοβουλευτικής Επιτροπής, η οποία θα παρακολουθεί και θα ελέγχει την αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης, μέχρι και το τελευταίο ευρώ.

■ Συνέχεια της καμπάνιας εμβολιασμού που έχουμε ήδη αποφασίσει, με στοχευμένες παρεμβάσεις σε ευάλωτες ομάδες πληθυσμού (πρόσφυγες, μετανάστες, άστεγοι, τοξικοεξαρτημένοι)».

Ο οδικός χάρτης

Οσον αφορά τη διεξαγωγή του συνεδρίου, σημείωσε πως «ήρθε η ώρα να προχωρήσουμε συντεταγμένα στην ολοκλήρωση του σχεδιασμού μας για την οργανωτική ανασυγκρότηση, τη διεύρυνση και τον ποιοτικό μετασχηματισμό του κόμματος» και ότι πρέπει «να ξαναπιάσουμε το νήμα με κορύφωση ένα συνέδριο τομής και συνέχειας, που θα μας δώσει ώθηση στον αγώνα μας για μια νέα πολιτική και κοινωνική πλειοψηφία και την πολιτική αλλαγή που θα φέρει την προοδευτική διακυβέρνηση». Στο πλαίσιο αυτό εισηγήθηκε:

■ Τρίμηνη εξόρμηση και πολιτική καμπάνια εγγραφής νέων μελών, καθώς και διεξαγωγή περιφερειακών συνδιασκέψεων, ανοιχτών στην κοινωνία, σε όλες τις περιφέρειες, με στόχο την εξειδίκευση των προγραμματικών μας θέσεων για κάθε περιφέρεια.

■ Σύγκληση της Κεντρικής Επιτροπής Ανασυγκρότησης, το ερχόμενο Σάββατο, προκειμένου να αποφασίσει τη σύγκληση του 3ου Συνεδρίου, καθώς και τη συγκρότηση: Της Κεντρικής Οργανωτικής Επιτροπής του Συνεδρίου, της Επιτροπής Απόφασης και της Επιτροπής Καταστατικού.

Ως προς το χρονοδιάγραμμα, πρότεινε τα κάτωθι:

● Η εξόρμηση για εγγραφή νέων μελών να ξεκινήσει άμεσα και οι λίστες των μελών που θα λάβουν μέρος στην εκλογή συνέδρων να κλείσουν στις Οργανώσεις Μελών και στον isyriza, στις 15 Ιανουαρίου 2022.

● Από τις 10 ώς τις 14 Φεβρουαρίου να γίνουν οι εκλογές στις Ο.Μ. των αντιπροσώπων του 3ου Συνεδρίου.

● Το 3ο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. να πραγματοποιηθεί στις 24 - 27 Φεβρουαρίου στην Αθήνα.

Σημειώθηκαν κάποιες διαφωνίες όσον αφορά το ποσοστό των συνέδρων που θα προέρχονται από τον ευρύτερο χώρο της Προοδευτικής Συμμαχίας αλλά και για τα 100-150 άτομα από τον χώρο των επιστημών, της διανόησης και του πολιτισμού. Σε ό,τι αφορά την ποσόστωση των νέων μελών, θα φτάνει στο 20%.

Ξεκινάει σήμερα το συνέδριο της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ

Ολα αυτά συμβαίνουν την ώρα που σήμερα ξεκινά το συνέδριο της νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ, που θα διαρκέσει έως και την Κυριακή. Η έναρξη του συνεδρίου θα γίνει σήμερα, με ομιλίες του γραμματέα της νεολαίας Σωτήρη Αλεξίου και του Αλέξη Τσίπρα. Αναλυτικά, το πρόγραμμα του συνεδρίου:

■ Παρασκευή 22/10 στις 17.00 στο ΣΕΦ: Εισήγηση της Επιτροπής Πολιτικής Απόφασης και Θέσεων και της Οργανωτικής Επιτροπής, Ομιλίες συνέδρων, θεματικές συνελεύσεις

■ Σάββατο 23/10 στις 11.00 στο ΣΕΦ: Ομιλίες συνέδρων, Σύσκεψη με οργανώσεις του εξωτερικού, θεματικές συνελεύσεις, κλείσιμο του συνεδρίου

■ Κυριακή 24/10 στις 11.00 στο ΣΕΦ: Ψηφοφορίες επί των ντοκουμέντων του Συνεδρίου και εκλογές για το νέο Κεντρικό Συμβούλιο.

Στον χώρο του συνεδρίου, θα τηρούνται όλα τα υγειονομικά μέτρα. Ο αριθμός των παρισταμένων θα είναι περιορισμένος και η είσοδος θα γίνει κατόπιν προσκλήσεως.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Προσκλητήριο για μια νέα αρχή από Τσίπρα
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα μιλήσει αύριο στη νέα Κεντρική Επιτροπή του κόμματος, δίνοντας το σήμα για τη μάχη των επόμενων εκλογών • Αναμένεται και η εισήγηση για τη θέση του γραμματέα
Προσκλητήριο για μια νέα αρχή από Τσίπρα
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Στην τελική ευθεία για το συνέδριο ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.
«Κεντρικός άξονας του συνεδρίου είναι η επιτακτική ανάγκη πολιτικής αλλαγής. Γι' αυτό πρέπει ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. να εντείνει τις προσπάθειές του για τη δημιουργία ενός πλατιού δημοκρατικού ρεύματος», τόνισε ο...
Στην τελική ευθεία για το συνέδριο ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Σαρωτικές αλλαγές από τον Αλέξη Τσίπρα
Με μια κίνηση αιφνιδιασμού πρότεινε ο πρόεδρος και η Κεντρική Επιτροπή να εκλέγονται από τη βάση • Η πρόταση πέρασε με 28 ψήφους υπέρ και 11 κατά • «Να ανοιχτούμε στον κόσμο», το μήνυμα Τσίπρα • Οι αντιδράσεις...
Σαρωτικές αλλαγές από τον Αλέξη Τσίπρα
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
«Εσείς είστε η αιχμή του δόρατος»
Ξεκίνησε το 2ο συνέδριο της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ με ομιλία του Αλέξη Τσίπρα, που κάλεσε τους νέους σε αγώνες και διεκδικήσεις, θυμίζοντς τη στοχοποίησή τους από την κυβέρνηση της Ν.Δ.
«Εσείς είστε η αιχμή του δόρατος»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας