Το πιθανότερο σήμερα ή το αργότερο αύριο, ημέρα λήξης της νέας προθεσμίας για την υποβολή υποψηφιοτήτων και υπογραφών, πρόκειται να κάνει γνωστή ο Γιώργος Παπανδρέου την απόφασή του να διεκδικήσει την αρχηγία στο Κίνημα Αλλαγής.
Η χθεσινή επίσκεψή του στην Τουρκία με αφορμή τη συναυλία του Ζουλφί Λιβανελί προς τιμήν του Μίκη Θεοδωράκη και οι συναντήσεις που είχε -με την ευκαιρία του ταξιδιού- με τον δήμαρχο Κωνσταντινούπολης, Εκρέμ Ιμάμογλου, ήταν η αιτία που δεν υπήρξαν δημόσιες ανακοινώσεις. Στο παρασκήνιο ωστόσο, οι διεργασίες παρέμεναν πυρετώδεις, τόσο μεταξύ των συνεργατών του πρώην πρωθυπουργού όσο και στα επιτελεία των υπόλοιπων υποψηφίων, οι οποίοι συνεχίζουν τη δική τους εκστρατεία, λαμβάνοντας προφανώς υπόψη τα νέα δεδομένα που δημιουργούν οι τελευταίες εξελίξεις.
Οπως έγραψε η «Εφ.Συν.», ο κ. Παπανδρέου αναζητά από τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΙΝ.ΑΛΛ. την απαιτούμενη στήριξη για να επικυρωθεί η υποψηφιότητά του και χρειάζεται τουλάχιστον 45 υπογραφές, κάτι που θεωρείται σχεδόν εξασφαλισμένο. Αντιθέτως, οι άλλοι διεκδικητές συγκέντρωσαν υπογραφές (Λοβέρδος και Καστανίδης) ή εξακολουθούν να το προσπαθούν, από μίνιμουμ 5.000 μέλη ή φίλους, προκειμένου να τις καταθέσουν αύριο στην αρμόδια επιτροπή (ΕΔΕΚΑΠ).
Πάντως, από τις μέχρι στιγμής αντιδράσεις εντός και εκτός Χαριλάου Τρικούπη, η παράμετρος Παπανδρέου και η επικείμενη άμεση εμπλοκή του στην εσωκομματική αναμέτρηση προκαλούν διχογνωμία. Πολλοί είναι εκείνοι, κυρίως παραδοσιακά παπανδρεϊκά στελέχη και ομάδες γεννηματικών, που εκτιμούν ότι ο πρώην πρωθυπουργός θα κρατήσει ενωμένο τον χώρο, θα του δώσει νέα πνοή και σαφές προοδευτικό στίγμα.
Στον αντίποδα, αρκετοί αντιμετωπίζουν την επιστροφή του ως πισωγύρισμα, προβλέποντας ότι θα επιφέρει περισσότερα προβλήματα από όσα θα λύσει, θα ανοίξει πληγές από το παρελθόν και ίσως οδηγήσει ακόμη και σε διάσπαση. Χαρακτηριστικά είναι τα όσα δήλωσε σε αυτό το πνεύμα ο πρώην υφυπουργός του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Φλωρίδης, αμφισβητώντας καίρια τις ενωτικές διαθέσεις της παρέμβασης Παπανδρέου λόγω μιας σειράς ενεργειών του ως προέδρου που είχαν διχάσει.
Σε επίπεδο δραστηριότητας των υποψηφίων, από τη Ζάκυνθο ο Ανδρέας Λοβέρδος θέλησε να στείλει μηνύματα υπέρ της ενότητας. Σε επαναχάραξη στρατηγικής με έμφαση στο «κοινωνικό αίτημα» της ανανέωσης και της αλλαγής γενιάς, που σύμφωνα με τον ίδιο συνιστά την προϋπόθεση αναγέννησης της παράταξης, προχωρά ο Νίκος Ανδρουλάκης.
«Η υποψηφιότητά μου είναι ισχυρή και για την 5η και για τη 12η Δεκεμβρίου», δήλωσε ο Χάρης Καστανίδης (RealFm), ενώ τόσο ο Παύλος Γερουλάνος όσο και ο Παύλος Χρηστίδης ξεκαθάρισαν ότι πηγαίνουν «μέχρι τέλους» ανεξάρτητα από την απόφαση του Γιώργου Παπανδρέου.
Από την πλευρά του, ο Βασίλης Κεγκέρογλου άφησε για ακόμη μία φορά ανοιχτό ενδεχόμενο να αποσυρθεί, «εάν και εφόσον κατέβει υποψήφιος ο πρώην πρωθυπουργός» (ΕΡΤ) και μάλιστα αναρωτήθηκε: «Εχει κανείς αμφιβολία ότι η υποψηφιότητα του κ. Παπανδρέου αλλάζει τα δεδομένα εντός ΚΙΝ.ΑΛΛ. και σε όλο το πολιτικό σκηνικό;».
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας