• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  22°C 19.8°C / 24.2°C
  2 BF
  59%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 18.5°C / 23.9°C
  2 BF
  66%
 • Πάτρα
  Σποραδικές νεφώσεις
  27°C 22.1°C / 27.1°C
  1 BF
  43%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 13.9°C / 13.9°C
  1 BF
  100%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 15.9°C / 15.9°C
  0 BF
  88%
 • Βέροια
  Σποραδικές νεφώσεις
  21°C 17.9°C / 21.5°C
  1 BF
  63%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  16°C 13.7°C / 17.9°C
  2 BF
  59%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  23°C 23.1°C / 23.1°C
  2 BF
  39%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 20.8°C / 20.8°C
  2 BF
  78%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.9°C / 19.9°C
  2 BF
  64%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  22°C 22.4°C / 23.8°C
  0 BF
  94%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.7°C / 22.9°C
  0 BF
  83%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  26°C 25.7°C / 25.7°C
  3 BF
  51%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 15.9°C / 18.4°C
  0 BF
  77%
 • Λαμία
  Σποραδικές νεφώσεις
  22°C 17.5°C / 22.2°C
  0 BF
  53%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.8°C / 23.8°C
  2 BF
  83%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  20°C 18.8°C / 23.8°C
  0 BF
  59%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 15.3°C / 20.5°C
  0 BF
  86%
 • Κατερίνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 18.6°C / 23.9°C
  1 BF
  94%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 14.1°C / 14.1°C
  0 BF
  92%
EUROKINISSI

Τρίτη συνιστώσα στο ΚΙΝ.ΑΛΛ. - Διαφωνεί με την «επιστροφή στο ΠΑΣΟΚ»

 • A-
 • A+

Μία τρίτη συνιστώσα, πέραν των προερχομένων από το ΠΑΣΟΚ και το Κίνημα Δημοκρατών και Σοσιαλιστών (ΚΙΔΗΣΟ), συγκροτείται στο Κίνημα Αλλαγής, από στελέχη της Ανανεωτικής Αριστεράς, των Κινήσεων Πολιτών για τη Σοσιαλδημοκρατία και πρώην στελεχών του Ποταμιού που παρέμειναν στο Κίνημα Αλλαγής.

Με κείμενο παρεμβαίνουν στην εσωκομματική διαδικασία ενόψει της εκλογής νέας ηγεσίας θέτοντας το πολιτικό διακύβευμα για το μέλλον του φορέα και, παρά το γεγονός ότι πολλοί εξ αυτών -αν και υποστηρίζουν διαφορετικούς υποψήφιους- αναδεικνύουν τα πολιτικά χαρακτηριστικά, που πρέπει να αφορούν τη μάχη για την ηγεσία, και διαφωνούν σαφώς «στα περί επιστροφής στο ΠΑΣΟΚ».

Τα στελέχη της «τρίτης συνιστώσας» υποστηρίζουν πως «το Κίνημα Αλλαγής αποτελεί αντικειμενικά τον πολιτικό χώρο της σύγχρονης Σοσιαλδημοκρατίας και η συσπείρωση δυνάμεων -μέσα και γύρω- από το ΚΙΝ.ΑΛΛ. σε μία αυτόνομη πολιτική στρατηγική, που είναι διακριτή από τη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ, είναι ο μόνος δρόμος για την αλλαγή των συσχετισμών στην κατεύθυνση της προόδου και της κοινωνικής συνοχής».

Επικεντρώνουν σε δύο κεντρικά ζητήματα. Πρώτον, στην ανάγκη να συγκροτηθεί ένας προοδευτικός εναλλακτικός πόλος απέναντι στη συντηρητική παράταξη, ως μία εναλλακτική στρατηγική σε σχέση με τον νεοφιλελευθερισμό, τις συντηρητικές αξίες, ωστόσο απορρίπτουν κάθε πιθανότητα συμμετοχής του ΚΙΝΑΛ σε «αντιδεξιό μέτωπο», που προωθεί ο ΣΥΡΙΖΑ.

«Αν το Κίνημα Αλλαγής δεν κινηθεί σε αυτήν την κατεύθυνση, τότε θα αφήσει το πεδίο στον Αριστερό Λαϊκισμό. Η άνοδος του ΣΥΡΙΖΑ εγγράφεται σε αυτήν την αδυναμία και έχει σχέση με τις δυσκολίες που αντιμετώπισε ο ευρύτερος χώρος της Κεντροαριστεράς με την κρίση των μνημονίων. Η θετική προοπτική της προοδευτικής παράταξης βρίσκεται στην υιοθέτηση της σοσιαλδημοκρατικής κατεύθυνσης με σαφή μεταρρυθμιστική πνοή», τονίζεται συγκεκριμένα στο κείμενο. Όπως υποστηρίζουν, η επιδίωξη «να συγκροτήσει το ΚΙΝΑΛ μία στέρεη εναλλακτική επιλογή προς τη ΝΔ έχει σχέση με το ιστορικό καθήκον της Σοσιαλδημοκρατίας να απαντήσει στην επίθεση της συντηρητικής παράταξης στην κοινωνία και στην ελπίδα ευημερίας για τους πολλούς. Είναι επίσης καθήκον προς τους προοδευτικούς πολίτες, που νιώθουν τα αδιέξοδα του ΣΥΡΙΖΑ να υπερβεί το σύνδρομο του λαϊκισμού και τις εμμονές στις παλαιοκομμουνιστικές πεποιθήσεις, καθώς και στην αδυναμία να σταθεί κριτικά απέναντι στα τραγικά σφάλματα την περίοδο της διακυβέρνησης με τους ακροδεξιούς ΑΝΕΛ. Η αλλαγή των συσχετισμών δεν σημαίνει ούτε προεπιλογή πολιτικού συμμάχου, έξω από προγραμματικές συμφωνίες, ούτε μία συμπληρωματική θέση σε έναν νέο δικομματισμό. Σημαίνει ότι το ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ έχει στόχο να είναι ο εναλλακτικός πόλος προς την συντηρητική παράταξη».

Το δεύτερο ζήτημα αφορά στο εγχείρημα ανάδειξης ηγεσίας που θα εκφράσει την πιο πλατιά συσπείρωση δυνάμεων. «Η επιμονή στο σχήμα του Κινήματος Αλλαγής με πολυτασική συγκρότηση και ενιαία στρατηγική είναι το ικανό σχέδιο για το μέλλον. Σε αυτό πρέπει να συνεχίσουμε. Για να γίνει το ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ βασικός παράγοντας οικοδόμησης της μεγάλης Κεντροαριστεράς, της νέας μεγάλης προοδευτικής παράταξης» σημειώνεται.

«Πρέπει να αποτελεί τη συνέχεια του ελπιδοφόρου ανοίγματος του 2017 παρά τα λάθη και τις προσωπικές στρατηγικές. Είναι προφανές ότι το ΠΑΣΟΚ με τα ιστορικά χαρακτηριστικά του αποτελεί τη βασική δύναμη αυτού του σχεδίου. Η συγκέντρωση δυνάμεων, όμως, από το σύνολο της Κεντροαριστεράς με δυνάμεις του Προοδευτικού Κέντρου, της Οικολογίας και της Ανανεωτικής Αριστεράς είναι μία υπόθεση που απαιτεί υπερβάσεις. Δεν περιορίζεται στην αγωνία της ιστορικής δικαίωσης αλλά βάζει στο επίκεντρο τη νέα γενιά, τα δυναμικά στρώματα της κοινωνίας, τα νέα κοινωνικά κινήματα» προσθέτουν.

Το κείμενο στηρίζουν

 

Από την Ανανεωτική Αριστερά, οι Θόδωρος Μαργαρίτης, Γιώργος Μπουλμπασάκος, Γιώργος Γιάνναρος, Τάσος Δαρσινός, Χρήστος Μέγας, Ευγενία Μπουρνόβα, Ισμήνη Μώρου, Έφη Παγκάλου, Νέλλη Παπαχελά, Κώστας Πανδής, Γιώργος Σιακαντάρης, Δημήτρης Στάμου, Νίκη Φούντα και άλλοι.

Από τις Κινήσεις Πολιτών για τη Σοσιαλδημοκρατία, οι Μιχάλης Χάλαρης, Θόδωρος Τσέκος, Θόδωρος Καρούνος, Παναγιώτης Ιωακειμίδης, Ίρις Ζαχμανίδη, Σωτήρης Κατσέλος, Λεωνίδας Αλατάς, Γιώργος Ζάχος, Σύρος Κοσκοβόλης, Γρηγόρης Ρίσβας, Σπύρος Παππάς, Μανώλης Πετράκης, Αστέριος Πατσιαούρας, Χρήστος Μπούρας, Θεοχάρης Λάμπου, Δημήτρης Πετσαλούδας και άλλοι.

Από το Ποτάμι, οι Παναγιώτης Καρκατσούλης, Έφη Στεφοπούλου, Παναγιώτης Αγγελιδάκης, Ευτυχία Αλεβιζάτου, Όθων Καίσαρης, Αναστασία Παπαστάμου και άλλοι.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Για λίγο ακόμη... μαζί
Παράταση μερικών ημερών παίρνουν οι αποφάσεις για την αποχώρηση του Ποταμιού από το Κίνημα Αλλαγής ● Σε παιχνίδι καθυστερήσεων για τη διαχείριση των πολιτικών ευθυνών επιδίδονται οι «αντιμαχόμενες» πτέρυγες σε...
Για λίγο ακόμη... μαζί
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Αποφάσεις για τις κάλπες και αιχμές κατά Φώφης
Με την έγκριση της εισήγησης που παρουσίασε η Φώφη Γεννηματά, στην οποία εμπεριέχονται αποφάσεις για τις αυτοδιοικητικές εκλογές, ολοκληρώθηκε το απόγευμα της Κυριακής, η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του...
Αποφάσεις για τις κάλπες και αιχμές κατά Φώφης
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Σύγκρουση κορυφής Γεννηματά - Θεοδωράκη
Μείζων κρίση έχει ξεσπάσει στο Κίνημα Αλλαγής μετά την αρχηγική τοποθέτηση από την πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά αλλά και την επιστροφή του «τελεσιγράφου» από τον επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρο Θεοδωράκη....
Σύγκρουση κορυφής Γεννηματά - Θεοδωράκη
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Για να γυρίσει ο... ήλιος θέλει δουλειά πολλή
Ενιαίος φορέας το Κίνημα Αλλαγής, αλλά η διάσταση απόψεων μεταξύ των συνιστωσών του παραμένει και αποτυπώνεται συχνά στις ψηφοφορίες στη Βουλή ● Η «ακτινογραφία» των διχογνωμιών ειδικά σε προοδευτικές...
Για να γυρίσει ο... ήλιος θέλει δουλειά πολλή
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Τα οργανωτικά στο επίκεντρο
Συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του Κινήματος Αλλαγής με ατζέντα το ιδρυτικό συνέδριο, την υπόθεση Novartis, το Μακεδονικό και τα Ελληνοτουρκικά • Θέμα αλλαγής του τρόπου εκλογής των συνέδρων πρόκειται να...
Τα οργανωτικά στο επίκεντρο
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Η ισχύς εν τη ενώσει
Πανηγυρική συνεδρίαση των Κ.Ο. της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και του Ποταμιού με την οποία εγκαινιάζεται η συνεργασία των δύο κομμάτων υπό την ομπρέλα του Κινήματος Αλλαγής. Σήμα σκληρής αντιπολίτευσης στον...
Η ισχύς εν τη ενώσει

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας