Αθήνα, 24°C
Αθήνα
Αραιές νεφώσεις
24°C
25.2° 23.1°
3 BF
53%
Θεσσαλονίκη
Ελαφρές νεφώσεις
26°C
27.1° 24.1°
4 BF
37%
Πάτρα
Αίθριος καιρός
26°C
28.2° 25.5°
2 BF
56%
Ιωάννινα
Ελαφρές νεφώσεις
23°C
23.3° 22.9°
2 BF
36%
Αλεξανδρούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
25°C
27.4° 24.9°
3 BF
44%
Βέροια
Αίθριος καιρός
25°C
27.1° 23.5°
0 BF
37%
Κοζάνη
Ελαφρές νεφώσεις
20°C
21.8° 20.4°
3 BF
30%
Αγρίνιο
Ελαφρές νεφώσεις
29°C
28.7° 28.7°
1 BF
29%
Ηράκλειο
Ελαφρές νεφώσεις
26°C
28.2° 25.8°
5 BF
47%
Μυτιλήνη
Ελαφρές νεφώσεις
25°C
25.1° 24.9°
4 BF
53%
Ερμούπολη
Αίθριος καιρός
25°C
25.4° 24.8°
5 BF
53%
Σκόπελος
Ελαφρές νεφώσεις
25°C
24.7° 22.9°
3 BF
61%
Κεφαλονιά
Ελαφρές νεφώσεις
26°C
25.9° 25.3°
0 BF
61%
Λάρισα
Ελαφρές νεφώσεις
25°C
25.6° 24.9°
0 BF
47%
Λαμία
Σποραδικές νεφώσεις
26°C
26.6° 23.4°
3 BF
50%
Ρόδος
Ελαφρές νεφώσεις
27°C
26.8° 26.8°
2 BF
41%
Χαλκίδα
Ελαφρές νεφώσεις
25°C
25.4° 23.4°
3 BF
49%
Καβάλα
Σποραδικές νεφώσεις
24°C
25.3° 23.8°
3 BF
65%
Κατερίνη
Ελαφρές νεφώσεις
24°C
26.1° 24.2°
3 BF
43%
Καστοριά
Αίθριος καιρός
22°C
22.3° 22.3°
2 BF
27%
ΜΕΝΟΥ
Δευτέρα, 02 Οκτωβρίου, 2023
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ο οδικός χάρτης της εκλογής αρχηγού

Tην επίσημη εκκίνηση της εσωκομματικής κούρσας θα σημάνει η Κεντρική Επιτροπή του Κινήματος Αλλαγής που συνεδριάζει την Κυριακή σε κεντρική αίθουσα της Αθήνας. Καταρχάς το κορυφαίο πολιτικό όργανο πρόκειται να επικυρώσει την πρόταση για τη διεξαγωγή των εκλογών ανάδειξης αρχηγού στις 5 και 12 Δεκεμβρίου και να διευθετήσει σημαντικές εκκρεμότητες επί των διαδικαστικών που παραμένουν ανοιχτές. Παράλληλα με ενδιαφέρον αναμένονται οι παρεμβάσεις των τεσσάρων υποψηφίων που διεκδικούν την προεδρία, καθώς η συνεδρίαση αποτελεί την κατάλληλη ευκαιρία ώστε η Φώφη Γεννηματά, ο Νίκος Ανδρουλάκης, ο Χάρης Καστανίδης και ο Ανδρέας Λοβέρδος να παρουσιάσουν ένα περίγραμμα των θέσεων και των προτεραιοτήτων τους.

ΦΩΦΗ ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ

Με βάση το τρίπτυχο «πολιτική ενότητα - αυτόνομη πορεία - προοδευτική ταυτότητα» διεκδικεί την επανεκλογή της η Φώφη Γεννηματά. Η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής ζητά την ανανέωση της θητείας της, εκτιμώντας ότι έχει φτάσει η ώρα της αλλαγής των πολιτικών συσχετισμών και της επανάκαμψης του φορέα της Κεντροαριστεράς. Υποστηρίζει δε ότι το ΚΙΝ.ΑΛΛ. επί των ημερών της έχει ανοδική πορεία και μπορεί να αποτελέσει τον πρωταγωνιστή των εξελίξεων και τον εγγυητή της προοδευτικής διακυβέρνησης.

Στέκεται σθεναρά απέναντι στη Ν.Δ. με ολοένα σκληρότερη ρητορική για την κυβέρνηση και τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Μάλιστα σε πρόσφατη ομιλία της κάλεσε τους υποστηρικτές της να «γκρεμίσουν τη Δεξιά». Την ίδια ώρα θεωρεί ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δοκιμάστηκε, απέτυχε και δεν καταφέρνει να εκπληρώσει τα καθήκοντά του ως αξιωματικής αντιπολίτευσης. Υπερασπίζεται τη μετεξέλιξη του ΠΑΣΟΚ σε ΚΙΝ.ΑΛΛ., τονίζοντας ότι συνυπάρχουν και τα δύο αρμονικά, και αφήνει αιχμές για τους αντιπάλους τους που την επικρίνουν γι’ αυτό το θέμα.

ΧΑΡΗΣ ΚΑΣΤΑΝΙΔΗΣ

Είναι ο πιο αριστερόστροφος από τους συνυποψηφίους του και εκείνος που υψώνει την πιο σαφή διαχωριστική γραμμή με τη Ν.Δ. Εχει αποκλείσει τη συνεργασία με τη Δεξιά, καθώς όπως έχει εξηγήσει τα δύο κόμματα ανήκουν σε διαφορετικούς κόσμους αξιών, «ώστε να μην είναι δυνατή η κυβερνητική τους σύμπραξη». Συμφωνεί με την επαναφορά του ΠΑΣΟΚ, διευκρινίζει όμως ότι χωρίς ισχυρή ιδεολογική ταυτότητα και πρόγραμμα το όνομα δεν αρκεί για να πείσει. Προέρχεται από το ΚΙΔΗΣΟ του Γιώργου Παπανδρέου, ξεκαθαρίζοντας σε έντονο ύφος ότι η υποψηφιότητά του δεν πρέπει να εμπλέκεται με το όνομα του πρώην πρωθυπουργού.

ΝΙΚΟΣ ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ

Ο Κρητικός ευρωβουλευτής και νεότερος υποψήφιος (42 ετών) διεξάγει έναν προεκλογικό αγώνα χωρίς εντάσεις και πολεμική ρητορική κατά των συνυποψηφίων του, δίνοντας έμφαση στην ανάδειξη των θετικών πτυχών της υποψηφιότητάς του. Δηλώνει ότι στοχεύει στη διεύρυνση και ανανέωση της παράταξης, που θεωρεί ότι μένει στάσιμη, και στη δημιουργία ενός σύγχρονου θεσμικού κόμματος της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας. Ασκεί κριτική στις κυβερνητικές πολιτικές, ενώ απορρίπτει ως αναξιόπιστα τα προσκλητήρια του Αλέξη Τσίπρα.

Για το ΠΑΣΟΚ πιστεύει ότι πρέπει να γίνει σεβαστή η ιστορικότητά του αλλά θεωρεί ότι πρέπει να διατηρηθεί η συμπαράταξη με το ΚΙΝ.ΑΛΛ. Γνωστοποίησε, τέλος, ότι εφόσον εκλεγεί πρόεδρος μέχρι τις εθνικές εκλογές θα διατηρήσει την έδρα του στην Ευρωβουλή (δεν είναι βουλευτής του ελληνικού κοινοβουλίου), εξηγώντας ότι είναι ένα σημαντικό βήμα που θα συνεχίσει να αξιοποιεί, ενώ πρόκειται για μια συνηθισμένη πρακτική αφού μόνο στη σοσιαλδημοκρατική ομάδα τρεις ευρωβουλευτές είναι και αρχηγοί κομμάτων.

ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ

Ακολουθεί την πιο θορυβώδη και επιθετική καμπάνια προώθησης των απόψεών του. Εχει κάνει σημαία της προσπάθειάς του την επιστροφή στο ΠΑΣΟΚ αναφέροντας ότι το ΚΙΝ.ΑΛΛ. δεν πέτυχε τον σκοπό του και επιρρίπτει τις ευθύνες γι’ αυτό στη Φώφη Γεννηματά. Υπόσχεται υπερδιπλασιασμό των ποσοστών εφόσον επιλεγεί από τους πολίτες και μετατροπή του κεντροαριστερού κόμματος σε δύναμη εξουσίας. Αποκρούει τους ισχυρισμούς περί μετατροπής του ΠΑΣΟΚ σε δορυφόρο της Ν.Δ., ενώ είναι ο υποψήφιος με τον πιο σκληρό καταγγελτικό λόγο εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ. Δήλωσε ακόμη ότι αν δεν καταφέρει τους στόχους που έχει θέσει, θα παραιτηθεί από πρόεδρος.

Οι ημερομηνίες των εκλογών

Ο α΄ γύρος θα διεξαχθεί την Κυριακή 5 Δεκεμβρίου και ο β΄ γύρος μία εβδομάδα αργότερα, στις 12 του ίδιου μήνα.

Ανάδειξη νικητή

Για να αναδειχθεί από τον πρώτο γύρο νικητής θα πρέπει να συγκεντρώσει το 50% συν μία (1) των έγκυρων ψήφων. Εάν κανένας δεν συγκεντρώσει το ποσοστό αυτό, η εκλογή θα επαναληφθεί την επόμενη Κυριακή μεταξύ των δύο πρώτων υποψηφίων.

Η ψηφοφορία

Θα πραγματοποιηθεί με βάση τον Εθνικό Εκλογικό Κατάλογο, με κάλπες οι οποίες θα στηθούν σε χώρους που θα αποφασίσει η αρμόδια εκλογική επιτροπή, όπως δημόσια και δημοτικά καταστήματα σε όλη τη χώρα. Κάποιος που δεν έλαβε μέρος στον α’ γύρο, δεν μπορεί να ψηφίσει μόνο στον β΄.

Ποιοι ψηφίζουν

Δικαίωμα ψήφου έχει κάθε ενήλικος πολίτης που είναι εγγεγραμμένος στους εκλογικούς καταλόγους. Δεν αποτελεί προϋπόθεση να είναι ήδη μέλος ή φίλος του Κινήματος Αλλαγής, καθώς η εγγραφή του στο σχετικό μητρώο θα γίνεται την ημέρα των εκλογών.

Κόστος συμμετοχής

Η εισήγηση είναι ο κάθε εκλογέας να καταβάλλει αντίτιμο 3 ευρώ την πρώτη Κυριακή και 1 ευρώ στην επαναληπτική διαδικασία.

Υπογραφές και ανακήρυξη υποψηφιότητας

Για να χριστεί ένας ενδιαφερόμενος να διεκδικήσει την αρχηγία επίσημα υποψήφιος οφείλει μέχρι τις 15 Οκτωβρίου να συγκεντρώσει 5.000 υπογραφές από μέλη του ΚΙΝ.ΑΛΛ. ή από το 15% των μελών της Κεντρικής Επιτροπής.

Πρόθεση υποψηφιότητας έχουν εκφράσει μέχρι στιγμής οι Φώφη Γεννηματά, Νίκος Ανδρουλάκης, Χάρης Καστανίδης και Ανδρέας Λοβέρδος.

Εκτίμηση συμμετοχής

Δεν μπορούν να γίνουν ασφαλείς προβλέψεις. Σημαντικό ρόλο θα παίξει και η πορεία της πανδημίας. Στην αντίστοιχη διαδικασία του 2017 είχαν συμμετάσχει περίπου 210 χιλιάδες άτομα με νικήτρια τότε τη Φώφη Γεννηματά και φιναλίστ τον Νίκο Ανδρουλάκη.

Ντιμπέιτ υποψηφίων

Πιθανολογείται ότι θα διεξαχθεί τουλάχιστον μία τηλεμαχία μεταξύ των 4 υποψηφίων.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Ο οδικός χάρτης της εκλογής αρχηγού

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ