• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  24°C 21.4°C / 25.7°C
  2 BF
  39%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 19.0°C / 23.4°C
  1 BF
  76%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  24°C 21.6°C / 24.3°C
  1 BF
  58%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 16.9°C / 19.2°C
  2 BF
  55%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 18.9°C / 20.2°C
  3 BF
  72%
 • Βέροια
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 20.7°C / 22.0°C
  1 BF
  92%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 18.4°C / 18.4°C
  2 BF
  77%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  19°C 18.5°C / 18.5°C
  1 BF
  65%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 22.8°C / 27.7°C
  0 BF
  40%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  24°C 22.9°C / 23.9°C
  1 BF
  60%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  23°C 23.4°C / 23.8°C
  1 BF
  68%
 • Σκόπελος
  Σποραδικές νεφώσεις
  21°C 20.5°C / 20.5°C
  2 BF
  81%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 20.3°C / 20.3°C
  2 BF
  89%
 • Λάρισα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  22°C 22.3°C / 22.3°C
  2 BF
  72%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  24°C 20.5°C / 24.4°C
  2 BF
  63%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 23.8°C / 25.8°C
  2 BF
  48%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 21.6°C / 25.5°C
  2 BF
  62%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  23°C 23.3°C / 23.3°C
  2 BF
  64%
 • Κατερίνη
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  21°C 20.7°C / 21.7°C
  2 BF
  80%
 • Καστοριά
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 13.7°C / 13.7°C
  2 BF
  93%
EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

ΣΥΡΙΖΑ: Σε βραβείο για την καλύτερη διπλωματική εργασία τα χρήματα της Συμφωνίας των Πρεσπών

 • A-
 • A+

Σε Πανεπιστημιακά Τμήματα της χώρας παραχωρεί ο Αλέξης Τσίπρας τα ποσά από τις βραβεύσεις του για τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Με επιστολή του προς τους Προέδρους έξι Πανεπιστημιακών Τμημάτων της χώρας, ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξης Τσίπρας, γνωστοποίησε την πρόθεσή του να παραχωρήσει ως δωρεά για την ενίσχυση της πανεπιστημιακής διδασκαλίας και έρευνας το ποσό που έχει συγκεντρωθεί από τις τιμητικές του βραβεύσεις για την υλοποίηση της «Συμφωνίας των Πρεσπών».

Συγκεκριμένα, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης εξέφρασε την επιθυμία του να δοθεί το ποσό των 6.000 ευρώ σε κάθε ένα Τμήμα μέσω του Ειδικού Λογαριασμού Έρευνας του κάθε Πανεπιστημίου, ώστε να χρησιμοποιηθούν για την ετήσια βράβευση της καλύτερης διπλωματικής εργασίας με ένα ενδεικτικό βραβείο των 1000 ευρώ ανά έτος. Οι διαδικασίες κρίσης ως προς την καλύτερη διπλωματική και αν θα είναι προπτυχιακή ή μεταπτυχιακή διπλωματική, θα είναι, προφανώς στην απόλυτη ευθύνη του κάθε Τμήματος.

«Είναι αυτονόητο πως το κάθε Τμήμα θα έχει την απόλυτη αρμοδιότητα ως προς την διαδικασία επιλογής της καλύτερης διπλωματικής εργασίας, όπως και για αν το βραβείο θα απονέμεται για διπλωματική εργασία του προπτυχιακού προγράμματος σπουδών ή του μεταπτυχιακού. Ως προς το περιεχόμενο, θα μπορούσε να δοθεί προτεραιότητα σε θεματολογία που θα εστιάζει στην ειρήνη και καλή γειτονία μεταξύ των κρατών της περιοχής μας, στα δικαιώματα κοινωνικών ομάδων, στη μελέτη διασυνοριακών εκπαιδευτικών ή πολιτισμικών προγραμμάτων, ή στην ενεργειακή ασφάλεια και περιβαλλοντική συνεργασία στα Βαλκάνια. Τα παραπάνω αποτελούν ενδεικτικά πεδία και, προφανώς, το Τμήμα σας θα έχει την τελική ευθύνη και ως προς αυτά τα ζητήματα» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Αλέξης Τσίπρας στην επιστολή του, ζητώντας από τους Προέδρους των Τμημάτων να εξετάσουν στα αρμόδια όργανα, την υλοποίηση αυτή της ιδέας.

Η επιστολή του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία στους Προέδρους έξι Πανεπιστημιακών Τμημάτων της χώρας.

 

ΑΠΟΔΕΚΤΕΣ:

Πρόεδροι κάτωθι Πανεπιστημιακών Τμημάτων:

 1. Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Τμήμα Πολιτικών Επιστημών

 2. Πανεπιστήμιο Κρήτης, Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης

 3. Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Οικονομικών Σπουδών

 4. Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, Τμήμα Βαλκανικών, Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών

 5. Πανεπιστήμιο Πειραιώς, Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών

 6. Πάντειο Πανεπιστήμιο, Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας

Αθήνα, 10 Οκτωβρίου 2021

Αξιότιμε κ.

Καταρχάς, δράττομαι της ευκαιρίας να ευχηθώ ολόψυχα καλή ακαδημαϊκή χρόνια και καλή δύναμη στο δύσκολο έργο σας –ένα έργο που σας διαβεβαιώνω ότι έχει πλατιά κοινωνική αναγνώριση η οποία είναι αντάξια των αρχών που ενσαρκώνει σε κάθε του βήμα το ελληνικό δημόσιο πανεπιστήμιο. Ταυτόχρονα, οφείλω να αναγνωρίσω ότι το έργο αυτό γίνεται ακόμα πολυτιμότερο σε τούτες τις στιγμές που συνεχίζουμε να δίνουμε τη μάχη απέναντι στην ασύμμετρη υγειονομική απειλή. Ελπίζω να γίνει δυνατή η δια ζώσης διδασκαλία, παρά τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματά μας.

Όπως γνωρίζετε, οι προσπάθειες επίλυσης ενός ζητήματος που για χρόνια ταλαιπωρούσε την εξωτερική μας πολιτική απέφεραν καρπούς με τη «Συμφωνία των Πρεσπών» που συνομολογήθηκε μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας τον Ιούνιο του 2018 και εγκρίθηκε από τη Βουλή των Ελλήνων τον Ιανουάριο του 2019. Η αναγνώριση αυτού του αποφασιστικού βήματος στην εξωτερική μας πολιτική και της νέας δυναμικής που η Συμφωνία δημιουργεί για τα Βαλκάνια έτυχε της προσοχής αρκετών ιδρυμάτων και ινστιτούτων του εξωτερικού τα οποία επέλεξαν να προσωποποιήσουν την αναγνώριση αυτή τιμώντας τους Πρωθυπουργούς των δύο χωρών που εργάσθηκαν για την υλοποίησης τη Συμφωνίας.

Από τις βραβεύσεις αυτές, και στο μέρος που με αφορά, έχει έως τώρα συγκεντρωθεί ένα ποσό και πρόθεσή μου είναι να το παραχωρήσω ως δωρεά στην πανεπιστημιακή διδασκαλία και έρευνα. Καθώς τα Τμήματά σας εξ αντικειμένου συμβάλλουν στην πανεπιστημιακή διδασκαλία και την επιστημονική έρευνα των σύνθετων πολιτικών και οικονομικών διεργασιών που χαρακτηρίζουν τις σύγχρονες κοινωνίες, θεώρησα σκόπιμο να απευθυνθώ σε εσάς. Επιθυμία μου θα ήταν να δοθεί το ποσό των 6000 ευρώ σε κάθε Τμήμα μέσω του Ειδικού Λογαριασμού του κάθε Πανεπιστημίου ώστε να χρησιμοποιηθούν για την ετήσια βράβευση της καλύτερης διπλωματικής εργασίας με ένα ενδεικτικό βραβείο των 1000 ευρώ ανά έτος. Ο τίτλος του Βραβείου θα μπορούσε να είναι “Βραβείο ειρήνης και συνεργασίας των Βαλκανικών λαών”.

Είναι αυτονόητο πως το Τμήμα σας θα έχει την απόλυτη αρμοδιότητα ως προς την διαδικασία επιλογής της καλύτερης διπλωματικής εργασίας όπως και για το αν το βραβείο θα απονέμεται για διπλωματική εργασία του προπτυχιακού προγράμματος σπουδών ή του μεταπτυχιακού. Ως προς το περιεχόμενο, θα μπορούσε να δοθεί προτεραιότητα σε θεματολογία που θα εστιάζει στην ειρήνη και καλή γειτονία μεταξύ των κρατών της περιοχής μας, στα δικαιώματα κοινωνικών ομάδων, στη μελέτη διασυνοριακών εκπαιδευτικών ή πολιτισμικών προγραμμάτων ή στην ενεργειακή ασφάλεια και περιβαλλοντική συνεργασία στα Βαλκάνια. Τα παραπάνω αποτελούν ενδεικτικά πεδία και, προφανώς, το Τμήμα σας θα έχει την τελική ευθύνη και ως προς αυτά τα ζητήματα.

Γνωρίζετε καλύτερα από κάθε άλλον, διότι το ζείτε, πως η νέα γενιά συμβολίζει την ελπίδα και την πρόοδο και ελπίζω μία τέτοια προσφορά να συμβάλλει, έστω και λίγο, στην παραπέρα ενίσχυση των προγραμμάτων σας.

Με τις σκέψεις αυτές θα ήθελα να κλείσω την παρούσα επιστολή μου ζητώντας σας να εξετάσετε, στα αρμόδια όργανα, την υλοποίηση αυτής της ιδέας που ένιωσα την ανάγκη να μοιραστώ μαζί σας.

Είμαι στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε διευκρίνιση επιθυμείτε.

Με τιμή,

Αλέξης Τσίπρας

Πρόεδρος ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Ζάεφ: Χτίσαμε τα θεμέλια μιας νέας σχέσης, μακράς πνοής
Ξεχωριστή σημασία είχε η παρέμβαση του πρώην πρωθυπουργού της Βόρειας Μακεδονίας στο 3ο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, με την Συμφωνία των Πρεσπών να κυριαρχεί στην ομιλία του.
Ζάεφ: Χτίσαμε τα θεμέλια μιας νέας σχέσης, μακράς πνοής
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
«Σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση»
Δίνοντας ένα σαφές στίγμα των επιδιώξεών του, ο νεοεκλεγείς πρόεδρος έκανε λόγο για ένα κόμμα του προοδευτικού ρεαλιστικού λόγου, το οποίο μέσα από την αναδιάταξη του δημοκρατικού χώρου θα επιχειρήσει να...
«Σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση»
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
«Πάσα» Καμμένου ξανά στη Ν.Δ. με τα περί εξαγοράς βουλευτών
Μόλις δυο μέρες μετά τις καταγγελίες του ότι ο νυν κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου τον παρακαλούσε να τον πάρει μετακλητό στο υπουργείο, ο Πάνος Καμμένος επανέρχεται στην επικαιρότητα, αυτήν τη φορά...
«Πάσα» Καμμένου ξανά στη Ν.Δ. με τα περί εξαγοράς βουλευτών
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Δέσμευση Τσίπρα για κατάργηση της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής
Συνεχίζονται τα σφοδρά πυρά κατά της υπουργού Παιδείας και της κυβέρνησης για το κόψιμο δεκάδων χιλιάδων υποψηφίων από τα ΑΕΙ. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. ανακοίνωσε ότι ως κυβέρνηση το κόμμα του θα καταργήσει...
Δέσμευση Τσίπρα για κατάργηση της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Κατρούγκαλος: Η Ν.Δ. εφαρμόζει πλημμελώς τη Συμφωνία προς βλάβη των εθνικών μας συμφερόντων
Ο τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ασκεί κριτική στην κυβέρνηση για τις καθυστερήσεις στην ψήφιση των μνημονίων συνεργασίας που απορρέουν από τη Συμφωνία των Πρεσπών και την κατηγορεί ότι «εξακολουθεί να...
Κατρούγκαλος: Η Ν.Δ. εφαρμόζει πλημμελώς τη Συμφωνία προς βλάβη των εθνικών μας συμφερόντων
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
«Οι προοδευτικοί πολιτικοί είμαστε εδώ για να προωθούμε λύσεις ακόμα και αν έχουν πολιτικό κόστος»
Ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε στην ανάγκη να προωθηθούν περαιτέρω τα όσα προβλέπει η Συμφωνία των Πρεσπών, κάποια εκ των οποίων έχουν βαλτώσει με ευθύνη της κυβέρνησης της Ν.Δ..
«Οι προοδευτικοί πολιτικοί είμαστε εδώ για να προωθούμε λύσεις ακόμα και αν έχουν πολιτικό κόστος»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας