• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  30°C 27.9°C / 31.8°C
  2 BF
  38%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  26°C 24.1°C / 28.8°C
  3 BF
  60%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.0°C / 32.6°C
  3 BF
  55%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.9°C / 30.9°C
  2 BF
  50%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.9°C / 27.4°C
  3 BF
  53%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  26°C 23.5°C / 25.9°C
  1 BF
  63%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  26°C 22.3°C / 26.5°C
  1 BF
  43%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  32°C 32.4°C / 32.4°C
  2 BF
  28%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  26°C 22.7°C / 29.9°C
  2 BF
  58%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.7°C / 25.9°C
  2 BF
  53%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.8°C / 24.8°C
  2 BF
  76%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.7°C / 25.7°C
  1 BF
  82%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  25°C 25.0°C / 25.0°C
  1 BF
  48%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  30°C 29.5°C / 29.5°C
  1 BF
  48%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  29°C 24.5°C / 30.1°C
  2 BF
  47%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  24°C 24.3°C / 26.8°C
  3 BF
  51%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  31°C 27.7°C / 31.6°C
  1 BF
  26%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.3°C / 23.8°C
  3 BF
  66%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  24°C 24.2°C / 26.7°C
  3 BF
  79%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.9°C / 26.9°C
  1 BF
  56%
ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ/EUROKINISSI

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Ζήτημα δημοκρατίας και δικαιωμάτων ο γάμος και η τεκνοθεσία όλων των ανθρώπων

 • A-
 • A+

Με ενδιαφέρουσες τοποθετήσεις πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία για τη συνέχιση και ολοκλήρωση της ανοιχτής διαβούλευσης για την πρόταση νόμου για άρση των διακρίσεων φύλου στο οικογενειακό δίκαιο, την κατοχύρωση δικαιώματος πολιτικού γάμου για όλους και την προσαρμογή της νομοθεσίας.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, ο γραμματέας Δημήτρης Τζανακόπουλος δήλωσε ότι η προώθηση και αναγνώριση στο δικαίωμα για γάμο και τεκνοθεσία όλων των ανθρώπων, ανεξαρτήτως του σεξουαλικού τους προσανατολισμού, είναι αναγκαία κίνηση διεύρυνσης των δικαιωμάτων.

Ο κ. Τζανακόπουλος ανέφερε ότι παρά τις αντιφάσεις και ενδεχομένως και τις ολιγωρίες, ο ΣΥΡΙΖΑ υπήρξε πάντα σύμμαχος και συνοδοιπόρος του ΛΟΑΤΚΙ κινήματος και πρόσθεσε ότι κατά την διάρκεια της κυβέρνησής τους: «Ανοίξαμε τον δρόμο για την ισότητα των ΛΟΑΤΚΙ ατόμων, επεκτείναμε το σύμφωνο συμβίωσης και την νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου…». Πρόκειται για θέμα επιβίωσης εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων, παρότι η αντιπαράθεση για θέματα ταυτότητας έχει και πολιτική σημασία, ανέφερε ακόμη ο κ. Τζανακόπουλος και αναφέρθηκε στην δολοφονία του ΛΟΑΤΚΙ Ζακ, σημειώνοντας ότι «έφερε στη επιφάνεια την σκληρότητα, το μίσος και την δολοφονική ουσία της τοξικής αρρενωπότητας. Το ίδιο συμβαίνει και με τις γυναικοκτονίες, 11 έχουν καταγραφεί φέτος, αλλά και τους βιασμούς και τους ξυλοδαρμούς όποιου δεν ταιριάζει στην νόρμα της πατριαρχίας. Καθώς η συζήτηση αφορά την πρόταση νόμου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, είπε ακόμη ότι αν και μπορεί να ασκηθεί κριτική γιατί δεν την έφερε όταν ήταν στην κυβέρνηση, εντούτοις « σαν ΣΥΡΙΖΑ έχουμε δώσει δείγματα γραφής. Με πολιτικό κόστος και απέναντι σε πολιτικές επιλογές, καταφέραμε στην προηγούμενη βουλή να διευρύνουμε τον ορίζοντα των δικαιωμάτων». Κλείνοντας υπογράμμισε την κοινή κατεύθυνση όλων στον στρατηγικό στόχο που είναι η αναγνώριση του δικαιώματος του γάμου και της τεκνοθεσίας όλων των ανθρώπων.

Στην δική του σύντομη εισαγωγή, ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Νάσος Ηλιόπουλος ο οποίος συντόνιζε και την εκδήλωση, υπογράμμισε τον στόχο για το «Δικαίωμα γάμου και τεκνοθεσία για όλα τα ζευγάρια».

Αναφέρθηκε σε δύο σημαντικές στιγμές όσον αφορά τα δικαιώματα μία θετική και μία αρνητική. Η θετική είπε ήταν η μαζική παρουσία στα prides της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης. Η αρνητική ήταν οι εικόνες στο λύκειο της Σταυρούπολης στην Θεσσαλονίκη. Η απάντησή μας σε εκείνους που προκαλούν τέτοια επεισόδια είναι περισσότερα δικαιώματα και περισσότερες ελευθερίες.

Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Δημήτρης Παπαδημούλης ανέφερε ότι «για εμάς και το έχουμε εκφράσει η εξάλειψη των δυσμενών διακρίσεων είναι ζήτημα ανθρωπίνων δικαιωμάτων και δημοκρατίας».

Μιλώντας και με την ιδιότητα του αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με αρμοδιότητα στα θέματα δικαιωμάτων, ανέφερε ότι στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχουμε αποφασίσει να είμαστε στην πρωτοπορία της προσπάθειας για πλήρη εξάλειψη των διακρίσεων των ΛΟΑΤΚΙ ατόμων και πιέζει προς αυτή την κατεύθυνση και τα κράτη μέλη και τη Κομισιόν.

Ανέφερε ακόμη ότι στην ΕΕ υπάρχουν αυτή την στιγμή και καλά και κακά νέα. Υπάρχουν 12 κράτη μέλη που έχουν κατοχυρώσει νομικά το δικαίωμα για γάμο των ομόφυλων ζευγαριών και την τεκνοθεσία, που θα γίνουν 13 με την προσθήκη της Ισπανίας. Είναι σχεδόν το σύνολο της παλιάς Ευρώπης. Το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έρχεται να εναρμονίσει με καθυστέρηση την Ελλάδα με αυτά τα κράτη…Συζητάμε για κάτι που είναι πρωτοπόρο για την Ελλάδα αλλά μπορούμε να επικαλεστούμε και την ευρωπαϊκή εμπειρία. Το τελευταίο διάστημα με μεγάλη προσπάθεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, έχει ζητήσει να συνδεθούν τα θέματα κατά των διακρίσεων με εκταμιεύσεις κονδυλίων και με υποχρεώσεις των κρατών μελών. Υπάρχει μία δήλωση σύμφωνα με την οποία αν είστε γονείς σε μία χώρα είστε γονείς σε κάθε χώρα της ΕΕ…Σε χώρες όπως η Πολωνία ασκούνται πιέσεις ώστε να σταματήσει η διάκριση και οι ΛΟΑΤΚΙ free περιοχές…Με την πίεση ότι δεν θα εγκριθούν κονδύλια και θα επιβληθούν κυρώσεις αναγκάζονται να αναθεωρούν διατάξεις και διακρίσεις… Το θέμα έχει και πολιτική διάσταση, πρέπει να τεθεί σαν θέμα δημοκρατίας και δημοκρατικού τόξου». Αναφέρθηκε και στην εικόνα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο λέγοντας ότι οι προτάσεις για την εξάλειψη των διακρίσεων και την επέκταση των δικαιωμάτων στηρίζονται από την Αριστερά, τους σοσιαλιστές, τους Φιλελεύθερους και τους Πράσινους, και καταψηφίζονται από την άκρα Δεξιά ενώ το ΕΛΚ όπου ανήκει η ΝΔ είναι διχασμένο.

Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Κώστας Αρβανίτης ανέφερε ότι «συγκρούονται δύο πόλοι ακόμη και σε αυτό το πεδίο των δικαιωμάτων, ο πόλος της δεξιάς και ο πόλος της αριστεράς. Υπάρχει ένας κόσμος που θέλει ο καθένας να ζει όπως επιλέγει. Στον αντίποδα υπάρχει ένας κόσμος που θέλει να επιβάλει στους άλλους πως να ζουν ή να μην ζουν. Αυτή είναι και η σύγκρουση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο…Εμείς πρέπει να ακούσουμε την άποψη των οργανώσεων και να δώσουμε την μάχη μας να περάσουν οι θέσεις αυτές». Το θέμα είναι και θέμα ισονομίας ανέφερε ο κ. Αρβανίτης και πρόσθεσε ότι «τυπικά όλοι οι πολίτες της Ένωσης έχουν ίσα δικαιώματα. Στην πράξη όμως δεν υπάρχουν τα ίδια δικαιώματα για τα ομόφυλα ζευγάρια». Για το επίπεδο της Ευρωπαϊκής Ένωσης υποστήριξε ότι «δεν είναι δυνατόν όταν μιλάμε για μία ένωση όταν τίθενται θέματα οικονομίας να υπάρχει κίνδυνος εξόδου (όπως συνέβη με την Ελλάδα) και να μην υπάρχει η αντίστοιχη αιρεσιμότητα για θέματα δικαιωμάτων για χώρες όπως η Πολωνία ή η Ουγγαρία». Μιλώντας για την ελληνική πραγματικότητα σημείωσε ότι « δεν είναι άσχετο το θέμα που συζητάμε με τον τρόπο που βλέπει η κυβέρνηση τα επεισόδια της Θεσσαλονίκης και κρατά τις ίσες αποστάσεις». Σε σχέση με την ευρωπαϊκή πραγματικότητα «η δική μας κυβέρνηση είναι ακραία δεξιά κυβέρνηση δεν είναι φιλελεύθερη».

Από την πλευρά των εκπροσώπων οργανώσεων της ΛΟΑΚΤΙ κοινότητας, η Θεοφανώ Παπαζήση, ομότιμη καθηγήτρια της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ και μέλος της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής που κατάρτησε το νόμο του 2017 για τη νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου, αναγνώρισε ότι ο νόμος αυτός «είναι ατελής». «Υπάρχει το σύμφωνο συμβίωσης, δεν υπάρχει κάτι περισσότερο. Το αίτημα από τη ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα ήταν πολύ ευρύτερο και αφορούσε και τη σχέση γονέων-τέκνων», είπε και πρόσθεσε ότι «η επιφύλαξη του υπουργείου ήταν ότι προκειμένου να μην περάσει, να υπάρξουν αντιρρήσεις, ας περάσει μια βάση και πάνω σε αυτήν θα χτίσουμε κάτι άλλο». Η κ. Παπαζήση μεταξύ άλλων πρότεινε τη θέσπιση όχι μόνο πολιτικού γάμου ομοφύλων, αλλά και θρησκευτικού από όσα δόγματα το δεχτούν.

Η Κατερίνα Τρίμμη, εκπρόσωπος των οικογενειών Ουράνιο Τόξο στην Εθνική Επιτροπή Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, χαιρέτισε την πρόταση νόμου του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς «είναι μια αρχή για την εξάλειψη κάποιων δυσμενών διακρίσεων που υφίστανται τα ΛΟΑΤΚΙ άτομα», την ίδια ώρα που «δεν έχει έρθει αντίστοιχη πρωτοβουλία από κανένα άλλο κοινοβουλευτικό κόμμα», ωστόσο την χαρακτήρισε «αποσπασματική προσέγγιση του νόμου, που δεν έρχεται να καλύψει το σύνολο των βιοτικών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν τα ΛΟΑΤΚΙ άτομα στην Ελλάδα». Η κ. Τρίμμη ζήτησε να διευρυνθεί ο όρος της συγγένειας ώστε να περιλαμβάνει και την εκούσια αναγνώριση ή τη δικαστική αναγνώριση παιδιών και στο πλαίσιο της ιδιωτικής σχέσης των ΛΟΑΤΚΙ ατόμων. Επίσης, την επέκταση του δικαιώματος παρένθετης μητρότητας και στους ΛΟΑΤΚΙ, όπως και να υπάρξει μέριμνα για την αναγνώριση των γονεϊκών δικαιωμάτων των μη βιολογικών ΛΟΑΤΚΙ γονέων, ακόμα και σε περίπτωση που τελούν σε διάσταση με τους πρώην συντρόφους τους.

Ο Αποστόλης Καραμπαΐρης από το Thessaloniki Pride ζήτησε να εξεταστεί το επικοινωνιακό πλαίσιο μέσα στο οποίο θα παρουσιαστεί η πρόταση νόμου ώστε να έχει την κοινωνική αποδοχή. «Ακόμα και αν δεν είναι η κοινωνία έτοιμη, ας βγουν μπροστά οι πολιτικές δυνάμεις να ετοιμάσουν αυτές την κοινωνία, γιατί έτσι λειτουργούν με όλες τις πολιτικές μεταρρυθμίσεις, βγαίνουν οι πολιτικοί μπροστά και ζυμώνεται η κοινή γνώμη».

«Οι νομοθετικές αλλαγές φέρνουν αλλαγή στην κοινωνία, όχι με ένα μαγικό τρόπο, αλλά επειδή στηρίζονται από ένα πολιτικό σύνολο», παρατήρησε η Νάνσυ Παπαθανασίου από τους Orlando LGBT+ και πρόσθεσε ότι «τα επιχειρήματα που θα λεχθούν δεν αφορούν τους ΛΟΑΤΚΙ και τους άλλους, αφορούν το σύνολο των προοδευτικών πολιτών της κοινωνίας, αφορούν το είδος της κοινωνίας που θέλουμε να ζούμε».

Η διδάκτωρ Νομικής και ειδική επιστήμονας για τα ίντερσεξ δικαιώματα, Νικολέττα Πικραμένου, παρατήρησε ότι ο νόμος του 2017 για την αναγνώριση της ταυτότητας φύλου «είχε πολύ μεγάλη σημασία για τα ανθρώπινα δικαιώματα», ωστόσο «αν και στο σχέδιο νόμου υπήρχε το άρθρο 7 που απαγόρευε τις επεμβάσεις στα ίντερσεξ βρέφη, αυτό μετά εξαφανίστηκε. Αν είχε περάσει το άρθρο αυτό, η Ελλάδα θα ήταν η δεύτερη χώρα παγκοσμίως που θα απαγόρευε αυτές τις επεμβάσεις, μετά τη Μάλτα». Η ίδια ζήτησε στην πρόταση νόμου να χρησιμοποιηθούν περισσότερο άρτιοι όροι για τα ίντερσεξ πρόσωπα.

Ο Νίκος Τσατσαλίδης από τους Proud Seniors υπενθύμισε ότι τα ΛΟΑΤΚΙ άτομα μεγαλώνοντας «δεν έχουν το ίδιο πλαίσιο υποστήριξης με τα sis/straight άτομα, δεν έχουν παιδιά που θα τα φροντίσουν ή αν έχουν, τα παιδιά αυτά δεν έχουν τα νόμιμα δικαιώματα για να στηρίξουν τους γονείς τους». Η Ρηνιώ Συμεωνίδη, μητέρα ίντερσεξ παιδιού, υπογράμμισε την ανάγκη «να διορθώσουμε μια μεγάλη αδικία που έθεσε ο νόμος του 2017 κατά των τρανς ανθρώπων, όπου οι έγγαμοι γονείς χάνουν τα γονεϊκά τους δικαιώματα όταν μεταβάλουν την ταυτότητα φύλου τους».

Τέλος, η Κωνσταντίνα Παντελή, μέλος της Γραμματείας του Κεντρικού Συμβουλίου της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ, παρατήρησε ότι «δεν έχουμε την αυταπάτη ότι η πρόταση νόμου αυτή αρκεί. Ξέρουμε ότι η σημερινή κυβέρνηση είναι αταλάντευτα στο συντηρητικό μπλοκ και δεν περιμένουμε αυτό να αλλάξει. Οφείλουμε όμως αυτήν την πρόταση, με τις παρατηρήσεις των οργανώσεων, να την καταθέσουμε μόλις ο ΣΥΡΙΖΑ γίνει ξανά κυβέρνηση, χωρίς αναβολή». Επίσης, συμπλήρωσε ότι εκτός από το νόμο «οφείλουμε να φτιάξουμε ένα σχολείο που θα βοηθάει τα παιδιά να αγαπούν τον εαυτό τους και θα τα προετοιμάζει για μια συμπεριληπτική κοινωνία, ένα εργασιακό πλαίσιο που δεν θα αποκλείει άτομα λόγω σεξουαλικότητας ή φύλου και ένα συνολικότερο πλαίσιο ασφάλειας των ΛΟΑΤΚΙ».

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Μήνυμα του Αλ. Τσίπρα ενόψει του Athens Pride
Kατά των διακρίσεων εις βάρος των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων τάσσεται ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., Αλέξης Τσίπρας, στέλνοντας μήνυμα λίγες ώρες πριν τη σημερινή πορεία του Athens Pride.
Μήνυμα του Αλ. Τσίπρα ενόψει του Athens Pride
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Ο ΣΥΡΙΖΑ ανοίγει το θέμα του πολιτικού γάμου για όλους
Με μια συμβολική κίνηση την ημέρα των ερωτευμένων, ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. επέλεξε να ανακοινώσει την πρόθεσή του να ανοίξει το θέμα του πολιτικού γάμου για όλους, συμπεριλαμβάνοντας με αυτόν τον τρόπο και τα ομόφυλα...
Ο ΣΥΡΙΖΑ ανοίγει το θέμα του πολιτικού γάμου για όλους
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
«Λένε ψέματα εδώ και τρεις μήνες για τα όπλα στην Ουκρανία»
Στη σκιά της παραδοχής του υπουργού Άμυνας πως η κυβέρνηση στέλνει «εν κρυπτώ» όπλα στην Ουκρανία, αλλά και τις έωλες προσπάθειές του να υποβαθμίσει το ζήτημα, χωρίς να απαντά ουσιαστικά, ο ΣΥΡΙΖΑ ανεβάζει...
«Λένε ψέματα εδώ και τρεις μήνες για τα όπλα στην Ουκρανία»
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Μαθαίνουμε από τρίτους την αποστολή βαρέος οπλισμού στην Ουκρανία;
Η ελληνική κυβέρνηση φαίνεται πως επιλέγει τη σιωπή για τις αποστολές οπλισμού στην Ουκρανία όμως δεν κάνει το ίδιο και ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας.
Μαθαίνουμε από τρίτους την αποστολή βαρέος οπλισμού στην Ουκρανία;
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Πρόταση για αύξηση των μελών της Κ.Ε.
Στην τελική ευθεία επίλυσής τους μπαίνουν τα ζητήματα που αφορούν τις εσωτερικές διαδικασίες του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. και ορισμένα θέματα που προέκυψαν μετά τις κάλπες της προηγούμενης Κυριακής.
Πρόταση για αύξηση των μελών της Κ.Ε.

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας