• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 22.6°C / 26.8°C
  3 BF
  53%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 22.6°C / 26.6°C
  1 BF
  57%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  25°C 23.8°C / 25.9°C
  2 BF
  48%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  26°C 22.9°C / 25.5°C
  2 BF
  41%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.9°C / 25.2°C
  4 BF
  41%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  24°C 21.0°C / 23.7°C
  2 BF
  58%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  17°C 17.4°C / 20.1°C
  0 BF
  72%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  24°C 23.5°C / 23.5°C
  1 BF
  47%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 23.8°C / 24.4°C
  1 BF
  78%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 23.5°C / 23.9°C
  2 BF
  73%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 21.8°C / 24.4°C
  3 BF
  64%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 21.2°C / 23.7°C
  3 BF
  69%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.9°C / 22.9°C
  0 BF
  68%
 • Λάρισα
  Ψιχάλες μικρής έντασης
  20°C 19.9°C / 22.3°C
  0 BF
  73%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  22°C 20.5°C / 24.0°C
  2 BF
  66%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  24°C 23.8°C / 23.8°C
  5 BF
  84%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  24°C 22.8°C / 26.4°C
  2 BF
  52%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 23.3°C / 23.3°C
  2 BF
  67%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  23°C 22.7°C / 24.4°C
  2 BF
  73%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  20°C 20.0°C / 20.0°C
  2 BF
  76%
EUROKINISSI/ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Συμφωνίες και διαφωνίες

 • A-
 • A+
Τα σημεία της διαδικασίας όπου υπάρχει συναίνεση μεταξύ των επιτελείων των υποψήφιων αρχηγών στο ΚΙΝ.ΑΛΛ., τα πεδία όπου καταγράφονται διχογνωμίες και τι πρόκειται να συμβεί στην Κεντρική Επιτροπή της Κυριακής.

Αποκαλύπτονται σταδιακά οι άγνωστοι «Χ» στην εξίσωση της διενέργειας των εσωκομματικών εκλογών στο Κίνημα Αλλαγής, που προτείνεται -ως γνωστόν- να διεξαχθούν στις 5 και 12 Δεκεμβρίου αντίστοιχα (α’ και β’ γύρος). Η Κεντρική Επιτροπή της Κυριακής αναμένεται να λάβει την πολιτική απόφαση, επικυρώνοντας την εισήγηση της Επιτροπής Δεοντολογίας, Εφαρμογής Καταστατικού και Πιστοποίησης (ΕΔΕΚΑΠ) που συνεδρίασε τη Δευτέρα για το θέμα αυτό, με όλες τις πλευρές των τεσσάρων υποψηφίων (Γεννηματά, Λοβέρδος, Ανδρουλάκης, Καστανίδης) να δείχνουν ότι συμφωνούν για τις ημερομηνίες.

Οι εκλογές θα διεξαχθούν με φυσική παρουσία των ενδιαφερομένων και ανοιχτό μητρώο, που σημαίνει ότι όποιος επιθυμεί να ψηφίσει, μπορεί να προσέρχεται την ημέρα της ψηφοφορίας στην κάλπη, ασκώντας το εκλογικό του δικαίωμα, αφού πρώτα εγγραφεί μέλος ή φίλος του κόμματος.

Σε ό,τι αφορά τις ημερομηνίες, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της «Εφ.Συν.», στο τραπέζι είχαν πέσει και η Κυριακή 12 και 19 Δεκεμβρίου, όμως απορρίφθηκαν προκειμένου να μη συμπέσουν με την περίοδο των Χριστουγέννων. Στον αντίποδα, δεν θα ήταν εφικτό να γίνουν στις 28 Νοεμβρίου λόγω των αρχαιρεσιών στους δικηγορικούς συλλόγους.

Εκτός από τις συμφωνίες, διαπιστώθηκαν και διαφωνίες που θα τεθούν προς επίλυση την προσεχή Κυριακή, σε μια συνεδρίαση όπου θα λάβουν τον λόγο οι διεκδικητές της αρχηγίας.

Ειδικότερα, αυτές αφορούν το ποσό συμμετοχής, που κατά πλειοψηφία προτείνεται να είναι στα 4 ευρώ. Η μειοψηφία πρότεινε το ποσό να οριστεί στα 2 ευρώ. Δεν αποκλείεται πάντως η Κεντρική Επιτροπή να καταλήξει στα 5 ευρώ ανά ψηφοφόρο λόγω του υψηλού κόστους της εκλογικής διαδικασίας. Υπενθυμίζεται ότι οι εταιρείες που θα έχουν την τεχνική ευθύνη είναι οι OTS και WIND, όπως είχε συμβεί και το 2017.

Η δεύτερη εκκρεμότητα αφορά τη συγκρότηση της Επιτροπής Εκλογών ανά νομό, δηλαδή της ομάδας των στελεχών που θα έχουν την ευθύνη της προετοιμασίας και της οργάνωσής τους σε τοπικό επίπεδο (π.χ. πόσες θα είναι οι κάλπες, πού θα στηθούν, ποιοι θα απαρτίζουν τις εφορευτικές επιτροπές κ.λπ.). Η πρόταση της πλειοψηφίας της ΕΔΕΚΑΠ είναι η σύνθεση της επιτροπής να αποτελείται από τον γραμματέα της Νομαρχιακής, τον αναπληρωτή του και τους εκπροσώπους των υποψηφίων. Η αντιπρόταση της μειοψηφίας είναι να απαρτίζεται μόνο από τον γραμματέα της Ν.Ε. και τους εκπροσώπους των υποψηφίων.

Σημειώνεται ότι η ΕΔΕΚΑΠ είναι 11μελής, ωστόσο λαμβάνουν μέρος 10 άτομα λόγω θανάτου ενός μέλους της που δεν έχει αντικατασταθεί. Από αυτούς, οι 7 πρόσκεινται στη Φώφη Γεννηματά και οι 3 στον Νίκο Ανδρουλάκη. Την Κυριακή η συμμετοχή σε αυτήν αναμένεται να φτάσει στα 15 άτομα, ώστε να υπάρχει εκπροσώπηση και των υπόλοιπων υποψηφίων.

Υπογραφές

Βασική προϋπόθεση για τους υποψήφιους προέδρους, με βάση το καταστατικό, είναι ώς τις 15 Οκτωβρίου να καταθέσουν τουλάχιστον 5.000 υπογραφές, έτσι ώστε να ανακηρυχθούν επίσημα οι υποψηφιότητές τους, διαφορετικά δεν μπορούν να διεκδικήσουν την ηγεσία. Oι υπογραφές θα πρέπει να προέρχονται από τα μέλη και τους φίλους του ΚΙΝ.ΑΛΛ. ή από το 15% των μελών της Κεντρικής Επιτροπής. Το μητρώο αριθμεί περίπου 130.000 μέλη. Θέμα ηλεκτρονικής ψήφου δεν έχει τεθεί, ενώ στο διάστημα των δύο μηνών που μεσολαβούν μέχρι τις κάλπες εκτιμάται ότι θα γίνει σίγουρα ένα, μπορεί και δύο ντιμπέιτ ανάμεσα στους επίδοξους αρχηγούς.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Αναζητούν τη λύση
Τα διαδικαστικά ζητήματα που είχαν παγώσει λόγω του θανάτου της Φώφης Γεννηματά και τα λειτουργικά και θεσμικά κενά που προέκυψαν από την απώλειά της απασχολούν πλέον το Κίνημα Αλλαγής.
Αναζητούν τη λύση
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Κανονικά οι εκλογές στο ΚΙΝ.ΑΛΛ.
Συσπειρωτικά, δημιουργώντας κλίμα συναίνεσης μεταξύ όλων των πτερύγων της Χαριλάου Τρικούπη, αποδεικνύεται ότι λειτούργησε η αιφνίδια δυσάρεστη εξέλιξη με την υγεία της Φώφης Γεννηματά, που, ως γνωστόν, την...
Κανονικά οι εκλογές στο ΚΙΝ.ΑΛΛ.
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Βόμβα μεγατόνων στο ΚΙΝ.ΑΛΛ.
Σε αχαρτογράφητα νερά μπαίνουν εντελώς απροσδόκητα από χθες οι προγραμματισμένες -για τις 5 Δεκεμβρίου- κάλπες για την εκλογή αρχηγού στο Κίνημα Αλλαγής, μετά τις ραγδαίες εξελίξεις και την αιφνιδιαστική...
Βόμβα μεγατόνων στο ΚΙΝ.ΑΛΛ.
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Τα νέα δεδομένα στο ΚΙΝ.ΑΛΛ. μετά την απόσυρση της Γεννηματά για σοβαρούς λόγους υγείας
Η Φ. Γεννηματά τίθεται οικειοθελώς εκτός αναμέτρησης, προκειμένου να δώσει μια μάχη ζωής. Σε νέα δεδομένα εισέρχεται η εσωκομματική κατάσταση.
Τα νέα δεδομένα στο ΚΙΝ.ΑΛΛ. μετά την απόσυρση της Γεννηματά για σοβαρούς λόγους υγείας
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Αντίστροφη μέτρηση για την Κεντρική Επιτροπή
Η συνεδρίαση αναμένεται για την Κυριακή 3 Οκτωβρίου και θεωρείται ιδιαίτερα σημαντική, αφού σε αυτήν θα αποφασιστεί ο οδικός χάρτης της εκλογής αρχηγού στο ΚΙΝ.ΑΛΛ. Η δραστηριότητα των υποψηφίων αρχηγών.
Αντίστροφη μέτρηση για την Κεντρική Επιτροπή

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας