Μια εποικοδομητική συνάντηση με τον πρόεδρο της ΓΣΕΒΕΕ Γιώργο Καββαθά και τον πρόεδρο της Κεντρικής Ενωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας Γιάννη Χατζηθεοδοσίου είχε χθες το μεσημέρι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., Αλέξης Τσίπρας, στην οποία συζητήθηκαν το κύμα ανατιμήσεων που χτυπάει την ελληνική αγορά αλλά και οι προτάσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης για την οικονομία και τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, όπως αυτές ανακοινώθηκαν στη ΔΕΘ.
Ο Αλέξης Τσίπρας παρουσίασε τους βασικούς άξονες της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ, τονίζοντας ότι βρίσκονται σε εντελώς αντίθετη κατεύθυνση από το κυβερνητικό δόγμα που ακολουθεί την πολιτική των συγχωνεύσεων ή -ως εναλλακτική- των λουκέτων για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
«Η “Νέα Αρχή” στην πραγματική οικονομία περνά μέσα από την ενίσχυση της μικρής και μεσαίας επιχειρηματικότητας» τόνισε ο Αλ. Τσίπρας, καταλογίζοντας στην κυβέρνηση πως «κινείται στην πεπατημένη και αρνείται ριζοσπαστικές τομές που θα μπορούσαν να δώσουν ανάσα». Χαρακτηριστικά, αναφέρθηκε στην άρνηση της κυβέρνησης για ρύθμιση των πανδημικών χρεών με πρόβλεψη διαγραφής μέρους τους, στον σχεδιασμό του Ταμείου Ανάκαμψης με διοχέτευση των πόρων μόνο μέσω των συστημικών τραπεζών που θεωρούν αναξιόχρεες και δεν δανείζουν τη συντριπτική πλειονότητα των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων.
Επισήμανε επίσης ότι «συζητάμε σε μια περίοδο που το 1/3 των επιχειρήσεων είναι μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας» και ότι «παρά τους θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης η οικονομία βρίσκεται σε τέλμα για μια σειρά από λόγους», απαριθμώντας χαρακτηριστικά: το άλμα στο εμπορικό ισοζύγιο, το τεράστιο κύμα ακρίβειας που πλήττει και τα νοικοκυριά αλλά και τις επιχειρήσεις και τη «δομική αδυναμία χρηματοδότησης της μικρής και μεσαίας επιχειρηματικότητας, που αποτελούν το 95% του ελληνικού επιχειρείν».
«Ολα τα θέματα»
Από την πλευρά του ο κ. Χατζηθεοδοσίου σημείωσε πως «ακούσαμε τις προτάσεις σας στη ΔΕΘ με μεγάλη ανακούφιση», προσθέτοντας, «συμπεριλάβατε όλα τα θέματα που έχουμε σε πρώτη προτεραιότητα».
Αναφερόμενος στο θέμα της ακρίβειας, προειδοποίησε πως «εάν δεν υπάρξει παρέμβαση της πολιτείας, είναι δεδομένο πως οι ανατιμήσεις που έχουν γίνει μέχρι σήμερα είναι πολύ μικρές σε σχέση με αυτές που θα γίνουν στο άμεσο μέλλον, που θα είναι πολύ μεγαλύτερες», εξηγώντας πως ακόμα δεν έχουν καταγραφεί οι αυξήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα και το φυσικό αέριο «που θα επηρεάσουν πάρα πολύ», γιατί εξαιτίας και των αυξημένων τιμών στις πρώτες ύλες «οι επιχειρήσεις δεν μπορούν να απορροφήσουν και αυτό το βάρος».
Παίρνοντας τον λόγο ο κ. Καββαθάς είπε πως περίμενε από τον πρωθυπουργό ουσιαστική παρέμβαση για τη μείωση των ειδικών φόρων, ενώ χαρακτήρισε «τεράστιο θέμα» το νέο πτωχευτικό δίκαιο για «την οικονομία και την κοινωνική συνοχή», κάνοντας λόγο για «ψευδεπίγραφη δεύτερη ευκαιρία». Τέλος, έκανε αναφορά και στις εργασιακές σχέσεις και εξέφρασε την πάγια θέση της ΓΣΕΒΕΕ ότι «φτωχοί εργαζόμενοι σημαίνει φτωχή οικονομία».
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας