Την πολιτική στραγγαλισμού των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, με το δόγμα «συγχωνεύσεις ή λουκέτο», που παραδέχθηκε πρώτος κυνικά ο υπουργός Ανάπτυξης, στηλίτευσε ο Αλέξης Τσίπρας κατά τη συνάντησή του σήμερα με τον Γιώργο Καββαθά, πρόεδρο της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ) και με τον Γιάννη Χατζηθεοδοσίου, πρόεδρο της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος (ΚΕΕΕ).
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι σχεδιάζει το Ταμείο Ανάκαμψης με τρόπο που στην ουσία αφήνει απέξω από τη χρηματοδότηση των συστημικών τραπεζών την πλειονότητα των επιχειρήσεων, καθώς θεωρούνται «αναξιόχρεες» και επομένως η «μόνη στρατηγική είναι η προοπτική των συγχωνεύσεων ή λουκέτο για τις ΜμΕ».
«Εμείς τη θεωρούμε λανθασμένη στρατηγική» υπογράμμισε και αναφέρθηκε εν συντομία στις «ριζοσπαστικές», εναλλακτικές λύσεις που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, δηλαδή τη διαγραφή του 40-60% των χρεών που δημιουργήθηκαν στην πανδημία, τον ανασχεδιασμό των πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης και την αξιοποίηση της Αναπτυξιακής Τράπεζας προς όφελος των ΜμΕ, παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση της ακρίβειας, όπως μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα στα κατώτατα επιτρεπτά όρια, τη μεταρρύθμιση του πτωχευτικού κώδικα, που σήμερα αίρει το καθεστώς προστασίας της πρώτης κατοικίας και την κατάργηση του «παράλογου» τέλους επιτηδεύματος.
Ο Αλ. Τσίπρας τόνισε επίσης ότι «η οικονομία βρίσκεται σε τέλμα, παρά τους θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης» και αναφερόμενος στη «νέα αρχή» για την οικονομία που πρότεινε από τη Θεσσαλονίκη, σημείωσε ότι αυτή περνάει από «την ενίσχυση των ΜμΕ».
Ο κ. Χατζηθεοδοσίου από το ΚΕΕΕ, σημείωσε ότι άκουσε με «μεγάλη ανακούφιση» τις εν λόγω προτάσεις, κάνοντας λόγο για μέτρα που συζητιούνται χρόνια αλλά δεν εφαρμόζονται. Όσον αφορά την ακρίβεια υπογράμμισε ότι αν δεν υπάρξει παρέμβαση από την Πολιτεία, στο άμεσο μέλλον θα δούμε πολύ μεγάλες αυξήσεις που δεν θα μπορέσουν να απορροφήσουν οι επιχειρήσεις και θα μετακυλιστούν στους πολίτες, ενώ σχετικά με τα χρέη, προειδοποίησε για «αφανισμό» της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας, καθώς αν παραμείνουν ως έχουν δεν θα είναι δυνατή η αποπληρωμή τους και θα επιβιώσουν μόνο οι μεγάλες επιχειρήσεις.
Όσο για το Ταμείο Ανάκαμψης και την έλλειψη ρευστότητας προς τις ΜμΕ σημείωσε πως «η ίδια η Ένωση Ελληνικών Τραπεζών αναφέρει πως το 85% των επιχειρήσεων δεν μπορούν να πάρουν καμία μορφή δανεισμού». Υπενθύμισε ενδεικτικά, πως το 2020 «μόλις 40.000 επιχειρήσεις από τις 840.000 μπόρεσαν να πάρουν κάποια μορφή δανεισμού». Σε αυτό το πλαίσιο, ο πρόεδρος της ΚΕΕΕ, τόνισε την ανάγκη να δώσει το κράτος εγγυήσεις προκειμένου να έχουν πρόσβαση σε δανεισμό οι ΜμΕ και συνόψισε πως πρόκειται «για πολιτική απόφαση να μιλάμε για μια οικονομία που θα ελέγχεται από τις μεγάλες επιχειρήσεις».
Στο ιδιωτικό χρέος από την πανδημία που αποτελεί «μεγάλο βαρίδι» για τις επιχειρήσεις και έρχεται να προστεθεί στα προηγούμενα, ξεπερνώντας τα 260 δισ. Ευρώ, αναφέρθηκε πρώτα ο κ. Καββαθάς, παίρνοντας τον λόγο. Ο ίδιος έκανε αναφορά και στις εργατικές σχέσεις και εξέφρασε την πάγια θέση της ΓΣΕΒΕΕ, ότι «φτωχοί εργαζόμενοι, σημαίνει φτωχή οικονομία». Πρόσθεσε, μάλιστα, πως ο εν λόγω οργανισμός επιθυμεί την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων στους κοινωνικούς εταίρους και όχι στα χέρια των κυβερνήσεων.
Ως «τεράστιο θέμα» χαρακτήρισε το νέο πτωχευτικό δίκαιο για «την οικονομία και την κοινωνική συνοχή», κάνοντας λόγο για «ψευδεπίγραφη δεύτερη ευκαιρία».
Σχετικά με τις ανατιμήσεις, ανέφερε ότι περίμενε από τον πρωθυπουργό «ουσιαστική παρέμβαση για τη μείωση των ειδικών φόρων» και τόνισε την ανάγκη για μια «γενναία μείωση του ΦΠΑ» προκειμένου να μπορέσουν οι επιχειρήσεις να «ισορροπήσουν».
Τέλος, αναφέρθηκε στις εταιρείες παροχής ενέργειας, υποστηρίζοντας πως ενώ έχουν «υπερκέρδη», δεν υπάρχει καμία υπουργική απόφαση που να δίνει έστω «κατευθυντήριες γραμμές» ενόψει των ανατιμήσεων.
Γ. Οικονόμου: «Σήμερα σειρά είχαν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις»
«Ο κ. Τσίπρας, όσο ήταν πρωθυπουργός, τσάκισε συνειδητά τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, με υπερφορολόγηση και ασφυκτικές ασφαλιστικές εισφορές. Δεν έδωσε κανένα κίνητρο για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητάς τους μέσω συνεργασιών και συγχωνεύσεων», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, απαντώντας στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξη Τσίπρα.
Σύμφωνα με τον Γιάννη Οικονόμου, «ακόμη και η Αναπτυξιακή Τράπεζα δεν έδινε δάνεια, γιατί το απαγόρευε το καταστατικό της. Αυτά δεν μπορεί να τα ξεχάσει κανείς και σίγουρα όχι οι άνθρωποι της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας», που επανέλαβε ότι η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας μείωσε τους φόρους και τις εισφορές, τόσο των εργαζομένων, όσο και των μικρομεσαίων επιχειρηματιών.
«Για αυτό και σήμερα μπορούν να πληρώνουν εισφορές από 220 ευρώ το μήνα. Έδωσε 8,3 δισ. ενίσχυση αποκλειστικά στις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις στη διάρκεια της πανδημίας (τα 5,3 δισ. μη επιστρεπτέα και τα 3 δισ. με επιστροφή σε 60 δόσεις και εξαιρετικά χαμηλό επιτόκιο). Επίσης, δίνουμε ισχυρά κίνητρα στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις για να ενταχθούν στο Ταμείο Ανάκαμψης και να επωφεληθούν από προγράμματα ύψους 1,5 δισ., με άμεση ενίσχυση σε προγράμματα εξοικονόμησης ενέργειας, ψηφιακού εκσυγχρονισμού, τουριστικών και αγροτικών επενδύσεων και πολλά άλλα. Σήμερα έχουμε 40000 επιχειρήσεις περισσότερες από όσες υπήρχαν πριν από την πανδημία, ενώ το ισοζύγιο ιδρύσεων - λουκέτων στην Αθήνα για το 2021 είναι 4316 νέες επιχειρήσεις έναντι 700 που έκλεισαν. Η πραγματικότητα αυτή, είναι αποτέλεσμα των πολιτικών της κυβέρνησής μας», είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, που κατέληξε:
«Χθες έγιναν ξαφνικά ορατοί για τον κ. Τσίπρα οι διανομείς φαγητού, σήμερα σειρά είχαν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Σε κάθε του “ανακάλυψη” θα του θυμίζουμε την πραγματικότητα. Κυρίως όμως ότι στην πολιτική μετρούν τα έργα, όχι οι ανακοινώσεις. Δυστυχώς για τον κ. Τσίπρα, όλοι ζούμε κάτω από τον ίδιο ουρανό, αλλά δεν έχουμε όλοι τον ίδιο ορίζοντα».
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας