Aπό τις αποφάσεις που θα ληφθούν σήμερα στις Βρυξέλλες, στην έκτακτη σύνοδο κορυφής της Ε.Ε. θα κριθούν τα επόμενα βήματα του Αντ. Σαμαρά. Η πρόταση για «εθνική συνεννόηση» παραμένει στο τραπέζι, όμως έχει ατονήσει αισθητά έναντι της κυβέρνησης.
Ο πρόεδρος της Ν.Δ. δεν δείχνει να πιστεύει ότι μπορεί να βρεθεί κοινός τόπος με τον πρωθυπουργό Αλ. Τσίπρα για τη δημιουργία πλαισίου συνεννόησης με τις δυνάμεις της αντιπολίτευσης. Το πιθανότερο σενάριο στη Συγγρού είναι να δοθεί άλλη μια παράταση, «επιτείνοντας το μαρτύριο της σταγόνας».
Από τα Τρίκαλα το βράδυ της Παρασκευής και εν συνεχεία από το Κιλελέρ και τον Βόλο, ο Αντ. Σαμαράς τόνισε κατ’ επανάληψη ότι ελπίζει και θέλει να πιστεύει πως «θα πρυτανεύσει η λογική». Ο πρόεδρος της Ν.Δ. επέμεινε ότι «χωρίς ευρώ και χωρίς Ευρώπη είναι η απόλυτη καταστροφή για την ελληνική οικονομία» και εξαπέλυσε επίθεση στην κυβέρνηση λέγοντας ότι «στην ουσία κηρύσσει κάθε μέρα πτώχευση».
Σκληρός τόνος
Σε παρόμοιο τόνο και στον άρθρο του στην «Καθημερινή» ο πρόεδρος της Ν.Δ. αναφέρει μεταξύ άλλων τα εξής: «Η...«πρώτη φορά Αριστερά» μάς έφερε μέσα σε πέντε μήνες πολύ κοντά στη χρεοκοπία. Και πολύ κοντά στην έξοδο από το ευρώ. Δηλαδή πολύ κοντά στη μεγαλύτερη καταστροφή που απείλησε ποτέ την Ελλάδα σε καιρό ειρήνης».
Ως προς την πρόταση για «μεγάλη εθνική συνεννόηση» ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης λέει ότι «την προτείνουμε και στον ΣΥΡΙΖΑ ως μια τελευταία ευκαιρία να απαλλαγεί από τα ‘’βαρίδια’’ και τις ιδεοληψίες του».
Η παράλειψη των ΑΝ.ΕΛΛ. δεν είναι τυχαία, όπως επίσης και η συνέχεια ότι «αν δεν το μπορεί ή δεν το θέλει, η πρόταση της μεγάλης συνεννόησης ισχύει για όλους τους άλλους».
Η πρόταση κατ’ ουσίαν απευθύνεται στο Ποτάμι και το ΠΑΣΟΚ, ωστόσο οι επιφυλάξεις που εκφράζονται στο εσωτερικό της Ν.Δ. για νέα σύμπλευση με τον «ιστορικό αντίπαλο της Ν.Δ.» όπως και με το σχήμα του Στ. Θεοδωράκη, είναι μεγάλες. Είναι ενδεικτικό το γεγονός ότι ο πρώην συνεργάτης τού Αντ. Σαμαρά και εκπρόσωπος της Ν.Δ., Γ. Μιχελάκης, κατέκρινε την πρωτοβουλία της συνάντησης με τον Κ. Σημίτη.
Επιφυλάξεις έχουν διατυπωθεί εκ προοιμίου για το ενδεχόμενο συνάντησης με τον πρώην πρωθυπουργό Λ. Παπαδήμο όπως και με τον Π. Πικραμμένο, ενώ για τον Γ. Παπανδρέου και τον Κ. Μητσοτάκη δεν γίνεται κουβέντα.
Με την εκτίμηση ότι «ο χρόνος κυλάει αντίστροφα για τη χώρα», ο πρόεδρος της Ν.Δ. θέλει ηρεμία στο εσωτερικό του κόμματος, κάτι που φαίνεται ότι έχει γίνει ώς ένα βαθμό λόγω της κρισιμότητας των στιγμών. Ο Αντ. Σαμαράς, μετά τη συνάντηση με τον Κ. Καραμανλή, κάλεσε σε συνάντηση και τον Θ. Ρουσόπουλο. Σύμφωνα με πηγές της Συγγρού, συζητήθηκε η πολιτική επάνοδος του πρώην υπουργού στη Ν.Δ.
Οι δημοσκοπήσεις όμως, που φέρνουν τη Ν.Δ. να συνεχίζει την καθοδική πορεία της, προκαλούν εκνευρισμό στη Συγγρού και είναι χαρακτηριστική η αποστροφή του γραφείου Τύπου για τη σφυγμομέτρηση της «Αυγής της Κυριακής», την οποία χαρακτηρίζει «προπαγάνδα που οδηγεί στην αποβλάκωση».
Στο επιτελείο του Αντ. Σαμαρά επιμένουν ότι «η Ν.Δ. δεν έχει να φοβηθεί από ενδεχόμενη προσφυγή στις κάλπες», προσθέτοντας ότι το καίριο ερώτημα είναι «αν αντέχει η χώρα τις εκλογές σε συνθήκες αβεβαιότητας». Και σήμερα τα στελέχη της Ν.Δ. δηλώνουν ότι θα πάρουν μέρος στη συγκέντρωση στο Σύνταγμα για την «παραμονή της Ελλάδας στην Ευρώπη».
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας