• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 13.4°C / 16.7°C
  3 BF
  62%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  15°C 11.3°C / 16.4°C
  0 BF
  63%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  18°C 16.5°C / 19.0°C
  5 BF
  64%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  15°C 14.9°C / 14.9°C
  1 BF
  33%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  13°C 12.9°C / 12.9°C
  2 BF
  54%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  13°C 11.2°C / 15.8°C
  1 BF
  68%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  9°C 8.0°C / 9.5°C
  1 BF
  66%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  15°C 14.1°C / 18.6°C
  2 BF
  66%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 17.2°C / 19.2°C
  3 BF
  78%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  18°C 14.9°C / 17.9°C
  2 BF
  59%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 16.4°C / 17.1°C
  5 BF
  77%
 • Σκόπελος
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 12.9°C / 15.6°C
  4 BF
  63%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  18°C 17.9°C / 18.9°C
  0 BF
  52%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 12.9°C / 14.5°C
  0 BF
  62%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 11.2°C / 14.5°C
  1 BF
  100%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 20.8°C / 21.6°C
  2 BF
  71%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 13.6°C / 17.0°C
  2 BF
  62%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  15°C 11.0°C / 14.9°C
  1 BF
  67%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  15°C 12.8°C / 16.5°C
  2 BF
  72%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  10°C 9.8°C / 9.8°C
  1 BF
  66%

Ας μην αρκούμαστε στις διθυραμβικές ιαχές των κυβερνώντων

 • A-
 • A+

«Η κυβερνητική προπαγάνδα για την πορεία του Τουρισμού εμπεριέχει στοιχεία αληθοφάνειας, παρουσιάζοντας τη σχετικά καλή πορεία του τουρισμού ως απότοκο της επιτυχημένης δήθεν πολιτικής του Υπουργείου Τουρισμού.

Αν ήταν αυτό πραγματικό πως εξηγείται η απομάκρυνση του Υπουργού Τουρισμού Χ. Θεοχάρη, ο οποίος υλοποιούσε αποφάσεις σε ανοιχτή γραμμή με τον Πρωθυπουργό; Αν είχαν ηθική βαρύτητα τα όσα υποστηρίζει, δεν θα φρόντιζε να προσμετρά τη φυσική ανάγκη όλου του κόσμου μετά τα παρατεταμένα lockdown να ταξιδέψει και να ψυχαγωγηθεί; Ή ήρθαν στην Ελλάδα να καμαρώσουν τον Πρωθυπουργό μας;

Και μόνον το γεγονός ότι συγκρίνεται αριθμητικά το τουριστικό έτος 2021 με το αντίστοιχο του 2019, έτος που ο ελληνικός τουρισμός είχε τα σημαντικότερα ποσοστά αφίξεων και εσόδων τα τελευταία έτη, καταδεικνύει ότι η όποια σύγκριση των πολιτικών της Νέας Δημοκρατίας θα γίνεται με την πολιτική στον τομέα αυτό του ΣΥΡΙΖΑ και θα είναι πάντοτε ελλιπής.

Εμείς, στο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. πιστεύουμε απόλυτα και τεκμηριωμένα πως θα μπορούσαν τα πράγματα για τον τουριστικό κόσμο να ήταν ασυγκρίτως καλύτερα και εξηγούμεθα: Σε καμία περίπτωση η απίστευτη χαλαρότητα εφαρμογής των υγειονομικών πρωτοκόλλων δεν λειτούργησε και δεν λειτουργεί ακόμη υπέρ της προοπτικής να εξέλθει οριστικά, η χώρα μας από τις λίστες των μη ασφαλών προορισμών για μεγάλους tour operators.

Η γενική εικόνα των ελέγχων σε αεροδρόμια, λιμάνια και χερσαία σύνορα υπήρξε αρνητική. Τα κλιμάκια που ευθύνονται να κάνουν το διαπιστωτικό έλεγχο των απαραίτητων εγγράφων και πιστοποιητικών λειτούργησαν με μεγάλη ανεπάρκεια. Η μη εφαρμογή του μέτρου ελέγχου σε όλα τα σημεία εισόδου και μετακινήσεων επηρέασε σε ποιοτικό επίπεδο αρνητικά, τα τελικά αποτελέσματα επισκεψιμότητας.

Παρά το γεγονός ότι πολλοί δημοφιλείς παραθαλάσσιοι προορισμοί κατέγραψαν την προτίμηση του όγκου ξένων και Ελλήνων επισκεπτών, κάτι τέτοιο δε συνέβη με τους υπόλοιπους περιφερειακούς και εναλλακτικούς προορισμούς.

Οφείλει η Πολιτεία να εξετάσει τους λόγους και τις αιτίες. Το ίδιο συμβαίνει και στη διάχυση των τουριστών στα μικρά και μεσαία καταλύματα που οδηγεί αβίαστα στο συμπέρασμα ότι μεγάλοι κερδισμένοι βγήκαν τα ξενοδοχειακά συγκροτήματα.

Ο Κοινωνικός Τουρισμός, αν και στοχεύει σε μια παρατεταμένη τουριστική περίοδο και όχι στην περιορισμένη εαρινή περίοδο είναι σημαντικό εργαλείο, τη σπουδαιότητα του οποίου αναδείξαμε την προηγούμενη τουριστική περίοδο και αποδείχθηκε η ορθότητα της θέσης μας αυτής με την αύξηση των σχετικών κονδυλίων φέτος. Τα μερικώς αυξηθέντα κονδύλια που δαπανήθηκαν για το πρόγραμμα αυτό φέτος ενισχύουν τις εσωτερικές ροές επισκεπτών και αυτό το θέλουν οι πολίτες και οι επαγγελματίες του τουρισμού.

Συμπερασματικά, λοιπόν, η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. για τον προσανατολισμό της κυβέρνησης στον τομέα του κοινωνικού τουρισμού αποδείχθηκε απόλυτα σωστή και επιβεβλημένη.

Επιπλέον, η ενίσχυση των εργαζομένων και των επιχειρήσεων θα πρέπει να είναι αδιάκοπη και γενναία, κατά τη διάρκεια του επερχόμενου χειμώνα. Το γεγονός ότι θα δουλέψουν συνολικά δυόμιση μήνες, δεν συνεπάγεται πως αναπληρώνονται σε ατομικό, οικογενειακό και επιχειρηματικό επίπεδο οι τεράστιες ζημιές του προηγούμενου καλοκαιριού κι όλου του χειμώνα και της άνοιξης που μας πέρασε.

Αυτό πρακτικά σημαίνει, για μεν τους εργαζόμενους, πως και πάλι θα έχουν τα ίδια προβλήματα συμπλήρωσης των απαιτούμενων ενσήμων για να μπορούν να εγγραφούν και να λάβουν επιδόματα ανεργίας ή άλλα οικογενειακά και προνοιακά βοηθήματα. Για δε τις επιχειρήσεις, η στήριξη της Πολιτείας οφείλει να συνεχιστεί σε αντιστοίχιση με τα όσα θα εξελιχθούν στην πραγματική οικονομία. Είναι λοιπόν απόλυτα επιβεβλημένη η συνέχιση των πολιτικών στήριξης των εργαζομένων και των επιχειρήσεων του τουρισμού και επισιτισμού. Μοναδικός δε τρόπος στήριξης τους είναι ο εμπροσθοβαρής, όπως τόσες φορές έχουμε προσδιορίσει και φυσικά, η αναστολή πληρωμής των υποχρεώσεών τους. Και αυτό γιατί το τέλος της τουριστικής περιόδου και η καλή περίοδος των 2,5 περίπου μηνών δεν αρκεί να ισοσκελίσει και ταυτόχρονα να καταστήσει υγιείς και βιώσιμες τις επιχειρήσεις, δίχως το βάρος των σωρευμένων χρεών που θα ενσκήψουν υπό μορφή Αρμαγεδδώνα.

Το ταμείο ανάκαμψης μπορεί σε αυτό το πεδίο να συμβάλει εξαιρετικά, με δεδομένο ότι οι ενισχύσεις θα πηγαίνουν εμμέσως στους μικρούς και μεσαίους επαγγελματίες του κλάδου και θα ανταποκρίνονται συνολικά, στο πλαίσιο που ορίζει η ευρωπαϊκή κοινότητα.

Εν κατακλείδι, μπορεί να σημειώθηκε άνοδος των ροών επισκεψιμότητας για τη χώρα μας, ωστόσο είναι βέβαιο πως όσοι την επισκέφτηκαν δεν φεύγουν με τις καλύτερες εικόνες για την ασφάλειά τους κατά τη διαμονή, τη θωράκιση των νοσοκομείων και των μονάδων υγείας της Περιφέρειας, την τυπικότητα των ελέγχων που συμβάλει στη δημιουργία κλίματος άρτιας οργάνωσης και συντονισμού του ρόλου της Πολιτείας και των εποπτικών της μέσων. Χρήσιμη αλλά και κυρίως αντικειμενική και ωφέλιμη θα είναι η αναζήτηση των εντυπώσεων των τουριστών που μας επισκέφτηκαν μέσα από τη συνεργασία του ΕΟΤ και των πρεσβειών και προξενείων μας στις χώρες προέλευσής τους. Ας μην αρκούμαστε στις διθυραμβικές ιαχές των κυβερνώντων».

*Ο Αλέξανδρος Αυλωνίτης είναι δικηγόρος, Βουλευτής Κέρκυρας και Αναπληρωτής Τομεάρχης Τουρισμού της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
ΣΥΡΙΖΑ: «Να σταματήσει τώρα η επιχείρηση εκφοβισμού των εκπαιδευτικών»
Με ανακοίνωσή της η Επιτροπή Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ παίρνει θέση υπέρ των αιτημάτων των εκπαιδευτικών και κατά της αξιολόγησης στα σχολεία από την κυβέρνηση.
ΣΥΡΙΖΑ: «Να σταματήσει τώρα η επιχείρηση εκφοβισμού των εκπαιδευτικών»
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Χρ. Σπίρτζης: Τα ψέματα και οι ανακολουθίες του υπουργείου ΠΡΟ.ΠΟ. και της ΕΛ.ΑΣ.
«Το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και η ηγεσία της ΕΛΑΣ έλεγαν, εν γνώσει τους, ψέματα γύρω από το περιστατικό στο Πέραμα σε μια προσπάθεια συγκάλυψης» κατήγγειλε ο τομεάρχης Προστασίας του ΣΥΡΙΖΑ...
Χρ. Σπίρτζης: Τα ψέματα και οι ανακολουθίες του υπουργείου ΠΡΟ.ΠΟ. και της ΕΛ.ΑΣ.
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
ΣΥΡΙΖΑ: Πέταξαν λευκή πετσέτα, κάνουν τα στραβά μάτια στη Θεσσαλονίκη
Στην επίθεση περνά η αξιωματική αντιπολίτευση μετά και τις ανησυχητικές εικόνες από το προσκύνημα στον Άγιο Δημήτριο, την ώρα που η πανδημία στη Θεσσαλονίκη και τη Βόρεια Ελλάδα, εν γένει, βγαίνει εκτός...
ΣΥΡΙΖΑ: Πέταξαν λευκή πετσέτα, κάνουν τα στραβά μάτια στη Θεσσαλονίκη
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Μήνυμα καθαρής νίκης στις εκλογές έστειλε ο Αλ. Τσίπρας
Μήνυμα «καθαρής νίκης» του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. στις εκλογές έστειλε ο Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια της ομιλίας στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής Ανασυγκρότησης που έγινε το Σάββατο σε κεντρικό ξενοδοχείο της...
Μήνυμα καθαρής νίκης στις εκλογές έστειλε ο Αλ. Τσίπρας
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
«Να απαλλάξουμε τη χώρα από το καθεστώς ακραίας φαυλότητας που έχει την υπογραφή Μητσοτάκη»
Για μόνιμη επιχείρηση διχασμού, για όργιο αυταρχισμού και ανεύθυνη πολιτική κατηγόρησε την κυβέρνηση ο Αλέξης Τσίπρας
«Να απαλλάξουμε τη χώρα από το καθεστώς ακραίας φαυλότητας που έχει την υπογραφή Μητσοτάκη»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας