• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 16.6°C / 19.0°C
  2 BF
  52%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 14.6°C / 17.1°C
  1 BF
  48%
 • Πάτρα
  Αραιές νεφώσεις
  18°C 17.1°C / 20.0°C
  5 BF
  58%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 13.6°C / 15.9°C
  1 BF
  44%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 14.1°C / 15.9°C
  4 BF
  51%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  16°C 14.0°C / 16.5°C
  2 BF
  56%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  11°C 11.4°C / 12.3°C
  0 BF
  40%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  16°C 14.6°C / 19.6°C
  2 BF
  42%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  18°C 16.6°C / 20.4°C
  2 BF
  73%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  18°C 17.9°C / 18.9°C
  3 BF
  59%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 17.2°C / 19.6°C
  5 BF
  59%
 • Σκόπελος
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 13.5°C / 15.6°C
  3 BF
  63%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  21°C 19.9°C / 20.9°C
  0 BF
  60%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 14.5°C / 15.9°C
  2 BF
  44%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 12.3°C / 14.5°C
  2 BF
  100%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 21.8°C / 22.8°C
  2 BF
  58%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  17°C 16.1°C / 19.2°C
  3 BF
  55%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 15.3°C / 16.0°C
  2 BF
  51%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  16°C 14.7°C / 17.2°C
  2 BF
  58%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  12°C 11.8°C / 11.8°C
  2 BF
  54%
MOTION TEAM/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Πρότεινε μέτρα «φάρμακο» για την οικονομία

 • A-
 • A+
Συνάντηση Τσίπρα με τους φορείς της Θεσσαλονίκης ● Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε πως «δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί το κύμα της ακρίβειας αν δεν υπάρχει παρέμβαση σε ό,τι αφορά τη μείωση ή και το πάγωμα, σε ορισμένες περιπτώσεις, του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα».

Οι παραλληλισμοί με ιατρικούς όρους που χρησιμοποίησε χθες στη Θεσσαλονίκη ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας για να περιγράψει την κατάσταση της οικονομίας δεν ήταν στο πλαίσιο της παραδοσιακής ρητορικής, ήλθαν επειδή η πανδημία όχι μόνο έχει επιφέρει συνέπειες αλλά και γιατί η αγωνία των φορέων της πόλης για τον επερχόμενο χειμώνα και εκφράστηκε δημοσίως με μελανά χρώματα και εν πολλοίς συνδέθηκε με τον φόβο των επιχειρήσεων μπροστά στις εξελίξεις και τις αδυναμίες αντιμετώπισης του κορονοϊού, που έχει πλήξει τις οικονομικές δραστηριότητες, τη στιγμή που, όπως είπε ο κ. Τσίπρας, η κυβερνητική πολιτική είναι «ανεύθυνη, αν όχι εγκληματική», με χαρακτηριστική περίπτωση τις αυξήσεις 50% στα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος.

Γι’ αυτό και ο κ. Τσίπρας, αναφερόμενος στην οικονομία και στις επιχειρήσεις, έκανε λόγο για ασθενή που βγαίνει από μηχανική υποστήριξη, μόνο που η κατάσταση τείνει επιδεινούμενη από το διογκούμενο κύμα ακρίβειας αλλά και το γεγονός ότι την προηγούμενη περίοδο αρνήθηκε να πάρει εμπροσθοβαρή μέτρα που ο ΣΥΡΙΖΑ είχε ήδη προτείνει. Οπως παρατήρησε χαρακτηριστικά στην εισαγωγική του ομιλία στους φορείς της Θεσσαλονίκης, «δεν μας άκουσαν, η κυβέρνηση έδειξε ατολμία, παρότι δεν είχε δημοσιονομικούς περιορισμούς». Ειδικότερα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε πως «δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί το κύμα της ακρίβειας αν δεν υπάρχει παρέμβαση σε ό,τι αφορά τη μείωση ή και το πάγωμα, σε ορισμένες περιπτώσεις, του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα» και πρότεινε: αναστολή του φόρου κατανάλωσης στο φυσικό αέριο, πάγωμα του ειδικού φόρου κατανάλωσης για το αγροτικό πετρέλαιο, αναστολή του φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης για τα νοικοκυριά, σημαντική μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο κίνησης και στη βενζίνη και επέκταση των επιδομάτων θέρμανσης και σε ανώτερα εισοδηματικά κλιμάκια και αυτό αφορά ιδιαίτερα τη Βόρεια Ελλάδα, λόγω του πιο ψυχρού και μεγαλύτερου σε διάρκεια χειμώνα.

Την ίδια στιγμή κατήγγειλε ότι «η στρατηγική της κυβέρνησης να παρακολουθεί εναρμονισμένες πρακτικές των εταιρειών παροχής ρεύματος είναι ανεύθυνη, αν όχι εγκληματική». Απευθυνόμενος στους παραγωγικούς φορείς και ειδικότερα στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, επανέφερε τις προτάσεις του κόμματός του για διαγραφή τόκων και προσαυξήσεων, καθώς και για αποπληρωμή σε 120 δόσεις των χρεών που δημιουργήθηκαν στο χρονικό διάστημα της πανδημίας, καθώς «δεν πρέπει να βρεθούμε στο σημείο να λέμε ότι η εγχείρηση πέτυχε, ο ασθενής απεβίωσε».

Εχει ενδιαφέρον ότι, προσερχόμενοι στη σύσκεψη, οι εκπρόσωποι των παραγωγικών φορέων περιέγραψαν όλοι τη δύσκολη συνθήκη που αντιμετωπίζουν, την έλλειψη χρηματοδότησης και ρευστού, όσο και την ακρίβεια των πρώτων υλών, ακρίβεια που φέρνει ήδη μείωση της κατανάλωσης, όπως σημείωσε ο πρόεδρος του ΕΒΕΘ, Γιάννης Μασούτης.

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Βιοτεχνικών Σωματείων Θεσσαλονίκης, Αθανάσιος Νικολόπουλος, έκανε από την πλευρά του αναφορά στην έρευνα του Ινστιτούτου Μελετών της ΓΣΕΒΕΕ, στην οποία καταγράφεται ότι το 40% των ΜμΕ είναι σε τόσο δεινή θέση που βρίσκονται κοντά στο κλείσιμο, αφού μετά βίας το κεφάλαιο που διαθέτουν επαρκεί για έναν μήνα. Για την αύξηση της ανεργίας πάνω από τα ποσοστά που δίνει η ΕΛΣΤΑΤ έκανε λόγο ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου, Χάρης Κυπριανίδης, που ζήτησε αύξηση του κατώτατου μισθού στα 809 ευρώ. Ενδιαφέρον είχε ότι οι εκπρόσωποι των επιμελητηρίων της πόλης έκαναν λόγο για την ανάγκη να συνεργαστούν κυβέρνηση και αντιπολίτευση ώστε να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα, χωρίς όμως να περιγράψουν πώς ακριβώς εννοούν μια τέτοια συνεργασία ενώ οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ κινούνται σε διαμετρικά αντίθετη κατεύθυνση από την κυβερνητική πολιτική.

Ας σημειωθεί επίσης ότι ως προάγγελος και άλλων αναφορών τις μέρες της ΔΕΘ στάθηκε η ιδιαίτερη αναφορά του κ. Τσίπρα στην υποβάθμιση της Θεσσαλονίκης. Στη σύσκεψη συμμετείχαν μεταξύ άλλων οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Φάμελλος, Χρήστος Γιαννούλης, Κατερίνα Νοτοπούλου, Δώρα Αυγέρη, Αλέξανδρος Τριανταφυλλίδης, Κυριακή Μάλαμα, ο τομεάρχης Ανάπτυξης και Επενδύσεων του ΣΥΡΙΖΑ και βουλευτής Μεσσηνίας Αλέξης Χαρίτσης, ο αναπληρωτής εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, Αλέξανδρος Νικολαΐδης, και ο συντονιστής του ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης, Κώστας Αμπατζάς.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Τι είπε ο Τσίπρας για τις Πρέσπες και τα εσωκομματικά του ΣΥΡΙΖΑ
Ηταν η πλέον έντονη και φορτισμένη τοποθέτηση του κ. Τσίπρα κατά τη διάρκεια της συνέντευξης, αφού θυμήθηκε «τα ψέματα, την υστερία, τους προπηλακισμούς, τους εμπρησμούς, την αθλιότητα» που δέχτηκε ο ΣΥΡΙΖΑ, ο...
Τι είπε ο Τσίπρας για τις Πρέσπες και τα εσωκομματικά του ΣΥΡΙΖΑ
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
«Το μετρό, η μεγαλύτερη απάτη του κ. Μητσοτάκη στους Θεσσαλονικείς»
Η αιφνιδιαστική επίσκεψη Τσίπρα στον σταθμό Βενιζέλου του Μετρό Θεσσαλονίκης ήταν άλλη μια απόδειξη ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει στις προτεραιότητές του και το σύνολο του έργου και ειδικότερα τα συμβαίνοντα με τις...
«Το μετρό, η μεγαλύτερη απάτη του κ. Μητσοτάκη στους Θεσσαλονικείς»
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Mαχητική αντιπολίτευση απέναντι στην καταστροφολογία της Ν.Δ.
Νέα εποχή, άλλες προτεραιότητες, διαφορετικές και προσεγμένες διατυπώσεις με ευρύτερες κοινωνικές στοχεύσεις. Είναι ο νέος λόγος του ΣΥΡΙΖΑ όπως αποκρυσταλλώθηκε στο σύνολο των απαντήσεων του προέδρου του...
Mαχητική αντιπολίτευση απέναντι στην καταστροφολογία της Ν.Δ.
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Μήνυμα καθαρής νίκης στις εκλογές έστειλε ο Αλ. Τσίπρας
Μήνυμα «καθαρής νίκης» του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. στις εκλογές έστειλε ο Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια της ομιλίας στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής Ανασυγκρότησης που έγινε το Σάββατο σε κεντρικό ξενοδοχείο της...
Μήνυμα καθαρής νίκης στις εκλογές έστειλε ο Αλ. Τσίπρας
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
«Να απαλλάξουμε τη χώρα από το καθεστώς ακραίας φαυλότητας που έχει την υπογραφή Μητσοτάκη»
Για μόνιμη επιχείρηση διχασμού, για όργιο αυταρχισμού και ανεύθυνη πολιτική κατηγόρησε την κυβέρνηση ο Αλέξης Τσίπρας
«Να απαλλάξουμε τη χώρα από το καθεστώς ακραίας φαυλότητας που έχει την υπογραφή Μητσοτάκη»
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Οι δύο ενστάσεις του ΣΥΡΙΖΑ
Ο Αλ. Τσίπρας άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο καταψήφισης αν δεν γίνουν δύο σημαντικές διορθώσεις στα άρθρα που αφήνουν εκτός συμφωνίας την ΑΟΖ, αλλά και ανοιχτό «παράθυρο» για την αποστολή ελληνικών στρατευμάτων...
Οι δύο ενστάσεις του ΣΥΡΙΖΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας