• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  5°C 1.2°C / 6.9°C
  1 BF
  82%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  3°C 1.5°C / 5.2°C
  2 BF
  81%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 8.0°C / 10.1°C
  1 BF
  79%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  0°C -0.1°C / -0.1°C
  1 BF
  86%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  1°C 0.9°C / 0.9°C
  1 BF
  80%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  1°C -1.0°C / 2.8°C
  1 BF
  69%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  -4°C -4.6°C / -1.6°C
  1 BF
  74%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 7.6°C / 9.0°C
  1 BF
  66%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  7°C 4.9°C / 9.2°C
  2 BF
  68%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  4°C -5.1°C / 3.9°C
  2 BF
  75%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  8°C 8.4°C / 8.4°C
  1 BF
  57%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  6°C 4.6°C / 5.7°C
  3 BF
  66%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 12.8°C / 12.8°C
  3 BF
  81%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  -2°C -4.1°C / 0.5°C
  0 BF
  91%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  5°C -0.5°C / 5.1°C
  1 BF
  92%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  7°C 1.8°C / 7.7°C
  1 BF
  53%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  5°C 1.4°C / 7.1°C
  1 BF
  80%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  5°C -2.7°C / 4.9°C
  2 BF
  75%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  2°C -1.3°C / 6.1°C
  1 BF
  75%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  -4°C -4.2°C / -4.2°C
  1 BF
  75%
DREAMSTIME

ΜέΡΑ25: Εκτεθειμένη η οικονομία στη βούληση ολιγαρχικών ομίλων

 • A-
 • A+
Με αφορμή το θέμα της λιτότητας, το ΜέΡΑ25 τονίζει πως οι ανατιμήσεις που εξαγγέλλονται δεν απηχούν την εσωτερική κατάσταση των εισοδημάτων και της ζήτησης των νοικοκυριών.

Για «ταξικότητα των ανατιμήσεων της ενέργειας και των βασικών αγαθών», κάνει λόγο το κόμμα της αντιπολίτευσης, προχωρώντας σε μια σύντομη ανάλυση, εν μέσω ανατιμήσεων στην ελληνική οικονομία. 

Μεταξύ άλλων το ΜέΡΑ25 σημειώνει πως Ο «πληθωρισμός» των τιμών «αντανακλά την μονοπωλιακή ισχύ διεθνών επιχειρηματικών και βιομηχανικών συμφερόντων, που επιδιώκουν μεγαλύτερα κέρδη και όχι τη λειτουργία της απρόσωπης "αγοράς" την οποία ευαγγελίζεται η Μητσοτάκης Α.Ε.». Προσθέτει πως «η ελληνική οικονομία είναι εκτεθειμένη στη βούληση ολιγαρχικών ομίλων και οι ανατιμήσεις που εξαγγέλλονται δεν απηχούν την εσωτερική κατάσταση των εισοδημάτων και της ζήτησης των νοικοκυριών. Τα εισοδήματα των πολιτών μειώθηκαν ακόμα περισσότερο, ενώ οι τιμές παρέμειναν σε υψηλά επίπεδα, λόγω και της εξάρτησης της χώρας μας από εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών».

Σύμφωνα με το ΜέΡΑ25, «αυτή είναι η αμείλικτη μοίρα εξαρτημένων οικονομιών που διέρχονται μέσα από βίαιες νεοφιλελεύθερες μεταρρυθμίσεις οι οποίες ιδιωτικοποιούν τα κέρδη και κοινωνικοποιούν τις ζημίες. Οι ευέλικτες μορφές εργασίας, η μείωση των δημοσίων δαπανών, η αποψίλωση του Κοινωνικού Κράτους και η διεύρυνση της φτώχειας, αποτελούν τις βασικές πτυχές της αναπτυξιακής πολιτικής και αυτής της μνημονιακής Κυβέρνησης».

«Η κρίση του 2009 έδειξε ότι η ελληνική οικονομία είναι ευάλωτη στις διεθνείς αναταράξεις. Τα κόστη όμως, δεν κατανέμονται δίκαια, πέφτουν στις πλάτες των μικρών και πολύ μικρών εισοδημάτων. Τα νοικοκυριά με χαμηλά εισοδήματα είναι απροστάτευτα και η περαιτέρω υποχώρηση του Κράτους Πρόνοιας επιδιώκει να επισφραγίσει τη διαδικασία φτωχοποίησης της μεγάλης πλειοψηφίας της κοινωνίας που ξεκίνησε με τα Μνημόνια και συνεχίζεται με τις εξαγγελίες των νεοφιλελεύθερων εμμονών του 5ου πλέον της Μητσοτάκης Α.Ε.», καταλήγει η ανακοίνωση. 

Η ανακοίνωση του ΜέΡΑ25

→ Πίνακας: Ποσοστιαία μεταβολή αξίας σε ευρώ, μεταξύ 2009 και 2019, νοικοκυριών, βάσει του μηνιαίου εισοδήματος (Πηγή: ΕΛΣΤΑΤ)

Η ταξικότητα των ανατιμήσεων της ενέργειας και των βασικών αγαθών

Τον Ιούνιο του 2021, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τροφίμων ανακοίνωσε μια σημαντική αύξηση των διεθνών τιμών τροφίμων κατά 40%, ενώ, ήδη από καιρό, οι διεθνείς τιμές κρίσιμων εμπορευμάτων, όπως της ενέργειας, αυξάνονται με ρυθμούς που ξεπερνάνε τις αυξήσεις των εισοδημάτων των πολιτών. Ο «πληθωρισμός» των τιμών αντανακλά την μονοπωλιακή ισχύ διεθνών επιχειρηματικών και βιομηχανικών συμφερόντων, που επιδιώκουν μεγαλύτερα κέρδη και όχι τη λειτουργία της απρόσωπης «αγοράς» την οποία ευαγγελίζεται η Μητσοτάκης Α.Ε..

Η ελληνική οικονομία είναι εκτεθειμένη στη βούληση ολιγαρχικών ομίλων και οι ανατιμήσεις που εξαγγέλλονται δεν απηχούν την εσωτερική κατάσταση των εισοδημάτων και της ζήτησης των νοικοκυριών. Τα εισοδήματα των πολιτών μειώθηκαν ακόμα περισσότερο, ενώ οι τιμές παρέμειναν σε υψηλά επίπεδα, λόγω και της εξάρτησης της χώρας μας από εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών.

Αυτή είναι η αμείλικτη μοίρα εξαρτημένων οικονομιών που διέρχονται μέσα από βίαιες νεοφιλελεύθερες μεταρρυθμίσεις οι οποίες ιδιωτικοποιούν τα κέρδη και κοινωνικοποιούν τις ζημίες. Οι ευέλικτες μορφές εργασίας, η μείωση των δημοσίων δαπανών, η αποψίλωση του Κοινωνικού Κράτους και η διεύρυνση της φτώχειας, αποτελούν τις βασικές πτυχές της αναπτυξιακής πολιτικής και αυτής της μνημονιακής Κυβέρνησης.

Στη χώρα μας, η Κρίση δεν έχει τελειώσει, δεν έχει «κάνει τον κύκλο της», παρά τις εξαγγελίες των μνημονιακών Κυβερνήσεων. Ο Πίνακας δίνει το στίγμα αυτής της υποβαθμισμένης οικονομίας. Ο Πίνακας αυτός απεικονίζει την ποσοστιαία μεταβολή της αξίας των δαπανών σε ευρώ, σε τρέχουσες τιμές, μεταξύ του 2009 και 2019.

Από τον Πίνακα, μεταξύ άλλων, καταδεικνύονται τα εξής:

 Όλα τα κοινωνικά στρώματα έχουν περιορίσει το κόστος της διατροφής τους. Έχει υπάρξει υποκατάσταση προϊόντων αλλά και περιορισμός των ποσοτήτων. Ενώ οι πρόσφατες αυξήσεις στις τιμές των τροφίμων που καταγράφηκαν από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τροφίμων θα εμφανιστούν στην Έρευνα Οικογενειακών Προϋπολογισμών του 2020.
 Αίσθηση προκαλεί η αύξηση των οινοπνευματωδών ποτών και καπνού μόνο στα χαμηλότερα μηνιαία εισοδήματα, μικρότερα των 750 ευρώ.
 Υπάρχει σοβαρός περιορισμών των δαπανών στις κατηγορίες ένδυσης και υπόδησης, καθώς και στις επισκευές σε όλα τα κοινωνικά στρώματα.
 Υπάρχει υψηλότατη αύξηση του κόστους του ηλεκτρισμού των κατοικιών, ενώ τα νοικοκυριά με χαμηλά εισοδήματα αύξησαν την κατανάλωση του ρεύματος τους.
 Οι δαπάνες υγείας (γενικά) έχουν περιοριστεί σημαντικά στα χαμηλά εισοδήματα και έχουν αυξηθεί μόνο στα πολύ υψηλά. Οι εν λόγω μεταβολές οφείλονται κυρίως στον περιορισμό δαπανών για υπηρεσίες ιατρών και όχι για το κόστος των φαρμάκων! Την ίδια στιγμή η νοσοκομειακή περίθαλψη φαίνεται ότι μετατρέπεται σε προνόμιο των υψηλών εισοδημάτων που έχουν τη δυνατότητα να καλύψουν το σημαντικό κόστος των ιδιωτικών κλινικών.
 Σημαντικότατη αύξηση καταγράφεται και στο κόστος εκπαίδευσης τέλος των χαμηλών εισοδημάτων, ενώ στα υψηλά εισοδήματα φαίνεται να περιορίζεται.
Συνδυαστικά, τα στοιχεία αυτά, υπογραμμίζουν ότι για τη μακρά περίοδο της Κρίσης, οι βασικές ανάγκες των υπηρεσιών Υγείας, Παιδείας και Στέγασης έχουν αυξηθεί περισσότερο για τα χαμηλά εισοδήματα. Η νέα όμως, Οικονομική Πολιτική της κυβέρνησης δεν συμμερίζεται το «καλάθι» των αναγκών τους, ούτε και στηρίζει με δημόσιο τρόπο το διαθέσιμο εισόδημά τους. Αντίθετα, η επέκταση των ιδιωτικοποιήσεων και οι ανατιμήσεις σε βασικά αγαθά διατροφής και ενέργειας, θα περιορίσουν ακόμα περισσότερο το επίπεδο διαβίωσής τους.

Η κρίση του 2009 έδειξε ότι η ελληνική οικονομία είναι ευάλωτη στις διεθνείς αναταράξεις. Τα κόστη όμως, δεν κατανέμονται δίκαια, πέφτουν στις πλάτες των μικρών και πολύ μικρών εισοδημάτων. Τα νοικοκυριά με χαμηλά εισοδήματα είναι απροστάτευτα και η περαιτέρω υποχώρηση του Κράτους Πρόνοιας επιδιώκει να επισφραγίσει τη διαδικασία φτωχοποίησης της μεγάλης πλειοψηφίας της κοινωνίας που ξεκίνησε με τα Μνημόνια και συνεχίζεται με τις εξαγγελίες των νεοφιλελεύθερων εμμονών του 5ου πλέον της Μητσοτάκης Α.Ε..

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Πυρά της αντιπολίτευσης για ακρίβεια και πληθωρισμό
Από κόσκινο πέρασαν τα κοινοβουλευτικά κόμματα της αντιπολίτευσης την κυβέρνηση με αφορμή τη δημοσίευση των στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ για την ακρίβεια και τον πληθωρισμό.
Πυρά της αντιπολίτευσης για ακρίβεια και πληθωρισμό
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Δριμύ «κατηγορώ» της αντιπολίτευσης στην κυβέρνηση για τα μέτρα αντιμετώπισης της ακρίβειας
Κίνημα Αλλαγής, ΚΚΕ και ΜέΡΑ25 έσπευσαν με ανακοινώσεις να στηλιτεύσουν την πολιτική της κυβέρνησης για τη διαχείριση του ζητήματος της ακρίβειας με αφορμή τα νέα μέτρα.
Δριμύ «κατηγορώ» της αντιπολίτευσης στην κυβέρνηση για τα μέτρα αντιμετώπισης της ακρίβειας
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Προτάσεις ΜέΡΑ25 για την ακρίβεια και βολές κατά της κυβέρνησης
«Πέρυσι το κατά κεφαλήν εισόδημα σε όρους αγοραστικής δύναμης έπεσε στο 62% του μέσου όρου της ΕΕ έναντι 66% το 2019 και ήταν το δεύτερο χαμηλότερο στο σύνολο των 27 χωρών της περιοχής».
Προτάσεις ΜέΡΑ25 για την ακρίβεια και βολές κατά της κυβέρνησης
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
ΜέΡΑ25: Να καταργηθεί άμεσα το ψευτό-Χρηματιστήριο της Ενέργειας
«Είναι σκάνδαλο να πληρώνουν οι άνθρωποι που χειμάζονται από τα μνημόνια, την "οικονομική πανδημία" και την ακρίβεια, ανάλογα με το κόστος της πιο ακριβής κιλοβατώρας».
ΜέΡΑ25: Να καταργηθεί άμεσα το ψευτό-Χρηματιστήριο της Ενέργειας
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
«Εγκλωβισμένη η χώρα σε διπλό κλοιό πανδημίας και ακρίβειας»
Μια νέα, συνολική κριτική στην κυβέρνηση έκανε χθες από το βήμα του Digital Economic Forum ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., Αλέξης Τσίπρας, επαναλαμβάνοντας παράλληλα τους λόγους για τους οποίους το απόγευμα του...
«Εγκλωβισμένη η χώρα σε διπλό κλοιό πανδημίας και ακρίβειας»
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Προτάσεις του ΜέΡΑ25 για την αντιμετώπιση της ακρίβειας
Σειρά συγκεκριμένων μέτρων για την αντιμετώπιση της ακρίβειας προτείνει το ΜέΡΑ25 με αφορμή την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη βουλή για το συγκεκριμένο θέμα.
Προτάσεις του ΜέΡΑ25 για την αντιμετώπιση της ακρίβειας

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας